5 yllättävää kulua, jotka bloggaaja voi vähentää verotuksessa

Se on taas se aika vuodesta…

Veroilmoitukset tipahtelevat postiluukusta ja iänikuinen kuittien ja laskujen etsiminen alkaa. Tiedän tiedän, veroilmituksen tarkistus ei ole mitään kivaa mutta jos haluat saada jouluna veronpalautusta sen sijaan että maksaisit veromätkyjä, tähän kannattaa ottaa aikaa ja paneutua kunnolla.

Jos et vuosi sitten alkanut mapittaa laskuja ja kuitteja nyt ota se prioriteetiksi. Ensi keväänä kiität itseäsi, että olet ahkerasti laittanut kaikki kuitit samaan kansioon / kirjekuoreen, jolloin veroilmoituksen tarkistaminen ja korjaaminen on pari askelta nopeampaa.

Tämän postauksen tarkoituksena on auttaa sinua

 • lisäämään veroilmoitukseen bloggaamiseen liittyviä kuluja
 • joiden ansiosta blogituloista maksettavat verot pienenevät
 • ja jonka johdosta saatat hyvin todennäköisesti saada enemmän veronpalautusta marraskuussa.

HUOM! Haluan muistuttaa, että en tee verotuspäätöksiä. Lopullinen sanavalta on AINA verottajalla ja vaikka joku toinen saa alla mainitut kulut verovähennyksiin, joku toinen ei välttämättä saa. Tämä on todella valitettavaa mutta ikävä realiteetti, jonka opin jo pankkiaikana.

Kommentti blogiopiskelijalta viime vuonna:

”Haluaisin kysellä olisiko jollain faktatietoa siitä miten blogin kautta saatujen tuotteiden verotus hoidetaan? Netistä kun löytyy montaa tietoa ja tänään kaksi verotoimiston työntekijää ei osannut vastata.” Näillä mennään 😀 p.s. vastaus tähän kysymykseen löytyy postauksen lopusta.

5 yllättävää kulua, jotka bloggaaja voi vähentää verotuksessa

En käy postauksessa läpi sen enempää tulojen ja vähennysten viha-rakkaussuhdetta. Sen sijaan ohjaan sinut tyynesti Jarmolle. Hän on käynyt tämän läpi ihanan yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi täällä (Lue: Mitä vähennyksistä hyötyy? kappale)

Verovähennysten suuruuteen vaikuttaa se, olet harrastelija, osa-aikainen vai ammattibloggaaja. Mitä vähemmän käytät aikaa bloggaamiseen, sitä vähemmän voit verovähennyksiä hyödyntää.

1. Maksullisten verkkokurssien kulut

Oman ammattitaidon ylläpitämistä ei kannata missään nimessä unohtaa. Vaikka verkkokurssi tai seminaari maksaisi sinulle rahaa, voit hyödyntää kurssin hinnan omassa verotuksessasi. Toisaalta asia menee myös niin, että jos pääset ilmaiseksi jollekin kurssille, joudut ilmoittamaan kurssin hinnan ja maksat siltikin siitä verot.

2. Nettiliittymä

Ah niin itsestäänselvyys mutta kuinka moni oikeasti muistaa lisätä nettiliittymän laskujen yhteissumman veroilmoitukseen. Fakta on kuitenkin, että ilman nettiliittymää, bloggaamien on turkasen hankalaa, eli kyseessä on työkalu, jonka kulut voit vähentää. HUOM! Jos olet osa-aikabloggaaja ja käytät nettiliittymää muuhunkin, vähennä vain puolet kuluista.

3. Blogi-, seminaari- ja kurssimatkojen yöpymiskulut

Kehä kolmosen ulkopuolelta matkustavien bloggaajien on hyvä muistaa, että esimerkiksi PING Helsinki tapahtumaan osallistuminen antaa sinulle oivan tilaisuuden lisätä yöpymiskulut veroilmoitukseen.

Sinun tulee kuitenkin pystyä todentamaan verottajalle, että yöpyminen oli välttämätöntä. Eli tapahtuman kurssiohjelma on oltava tallessa, jos verottaja sitä jälkijäteen kyselee.

Verottaja ei hyväksy yöpymiskuluja, jos ohjelma päättyy siihen aikaan iltapäivästä / illasta, että olisit päässyt viimeisellä kulkupelillä takaisin kotikonnuille, ilman kohtuutonta odottamista junan- tai bussinvaihdon yhteydessä.

4. Tekniikkanerojen palkkiot

Meille jokaiselle tulee joskus eteen tilanne, missä omat tietotaidot ei enää riitä. Blogi häviää, palvelin kaatuu, domain vanhenee. Tai pahimmillaan kone hakkeroidaan.

Onneksi apuun tulevat tekniikkanerot (tai -hemmot, joiksi minä heitä kutsun). Nämä bloggaajien sankarit auttavat pulaan joutuneita bloggaajia yleensä nopeasti ja tehokkaasti. Kiitokseksi avusta maksamme erittäin mielellään palkkion (ihan rahana, ei näkyvyytenä), jonka he meille laskuna lähettävät.

Näitä palkkiolaskuja ei kannata hävittää, sillä ne ovat käypää valuutta veroilmoituksessa. Nyt on viimeistään oikea aika etsiä nämä sankareiden palkkiot, jotka olemme ilolla maksaneet ja lisätä veroilmoitukseen.

5. Materiaalit

Ruokabloggaaja tarvitsee kaupasta tarvikkeita, joiden avulla loihtii upeita annoksia blogiin. Vaan jos bloggaaja ei käytä pennin hyrrylää ruokatarvikkeisiin, tyhjästä on hankala nyhtää mitään. Vaikka ruokabloggaajan materiaalikustannukset voivat nousta kohtuu suuriksi, sanoisin, että älä laita jokaista pippuria kuluihin. Joka tapauksessa ostoista on syytä olla kuitit tallessa, jos verottaja ne haluaa nähdä.

Pro Vinkki: Jos hankit materiaalia blogipostauksia varten, kopioi kuitit ja lisää niihin linkki postaukseen, jossa materiaalia käytit. Tämän jälkeen tallenna kopio sekä kuitit mappiin, josta ne on helppo lisätä veroilmoitukseen (Pro pro vinkki: Lisää herkullinen kuva kopioon. Jos verottaja vaatii kuitit nähtäväksi, hän ”joutuu” samalla katselemaan sinun upeita luomuksiasi. Takuuvinkki saada uusi lukija, vaikkakin yksittäinen 😀 )

Näiden kulujen lisäksi verovähennyslistaan voidaan lisätä mm.:

 • toimistotarvikkeet (kynät, kumit, mapit, postimerkit, tulostinpaperit, -musteet, klemmarit…)
 • jos bloggaat kotona, kannattaa ehdottomasti yrittää hyödyntää työhuonevähennystä
 • tietokone /läppäri +  -laukku + virustorjuntaohjelma
 • kamera + tarvikkeet (jalusta, linssi, objektiivi, laukku)
 • puhelin + panssarilasi + uudet laturit kissojen puremien laturinjohtojen tilalle
 • tabletti + panssarilasi
 • kirjat, kurssit, seminaarit
 • kurssialustat, sähköpostiohjelmat, Microsoft office
 • lahjat kollegoille ja asiakkaille / lukijoille
 • suhdetoiminta / esim. tarjoat kollegalle lounaan
 • blogin ulkoasun muokkaus ja tekniikkanerojen palkkiot
 • domain ja palvelin
 • työasu (huom! ei koko garderoobi vaan 1 – 2 työasukokonaisuutta. Ehkä en lähtisi Helsingin kalleimpaan putiikkiin niitä kuitenkaan hankkimaan…)
 • markkinointi ja mainostus muilla sivustoilla / somessa
 • maksulliset pluginit ja widgetit
 • blogin ulkoasun graafinen suunnittelu, logot, käyntikortit
 • Työssäkäyvä, ei-yrittäjä bloggaaja tarkista myös tulonhankkimisvähennykseen oikeutetut kulut, listan löydät täältä.
 • Unohtuiko jotain?

”Eli maksetaanko kaikesta verot mitä saadaan postausta vastaan, myös elintarvikkeista? Miten arvo määritellään verotukseen? Tarvitseeko arvosta jotain tositteita? Ja miten nämä ilmoitetaan verotukseen? Kyseessä siis tilanne jos ei ole yrittäjä.”

”Arvo määritellään käyvän arvon mukaan, eli miten paljon tuote maksaa kaupassa. Teoriassa kaikesta pitäisi maksaa verot mutta jos esim. kerran vuodessa saat 50,00 € arvoisen tuotteen niin en usko, että siitä on olennaista merkitystä verotuksen kannalta.  

Monesti tuotteita kuitenkin tulee paljon enemmän. 15,00 € tuote 24 kertaa vuodessa tekee jo 360,00 € ja 25,00 € arvoinen tuote 12 kertaa vuodessa tekee 300,00 €. Yhteensä puhutaan jo 660 €.

Olennaista on, voiko tuotteen myydä eteenpäin ja saada sitä kautta tuotteesta rahaa. Jos tuotteessa on yrityksen logo eli kyseessä on mainoslahja, sitä ei tarvitse ilmoittaa verotukseen.

Jos yritys antaa palkkioksi muun tuotteen rahan sijaan, silloin kyseessä on veronalaista tuloa ja se pitää ilmoittaa verotukseen. Rahallinen palkkio olisi kaikista helpoin ja yksinkertaisin verotuksen kannalta.

Tärkeintä on laittaa kaikki ylös, esim. exeliin ja laskea vuoden lopussa yhteen. Myös kulut kannattaa laittaa ylös.”

Lisätietoja löytyy mm.:

Miten kulut ja tulot lisätään veroilmoitukseen?

Yrittäjänä en tee itse yrityksen veroilmoitusta vaan annan sen mielelläni kirjanpitäjälle. Yksityishenkilön veroilmoituksen käyn muokkaamassa netissä. Omassa veroilmoituksessa palautuspäivä on jo 3.4. eli viikonloppuna tämäkin on tehtävä.

Koska omat bloggaamiseen liittyvät kulut menevät yrityksen veroilmoituksen kautta, kävin tekemässä lievää salapoliisityötä, miten ei-yrittäjänä olevan bloggaajan veroilmoitus täytetään. Suosittelen lämpimästi varmistamaan tiedot verotoimistosta, sillä jotain saattoi jäädä minulta huomaamatta.

Kun kirjaudut vero.fi sivujen kautta tekemään muutoksia verotukseen, ensimmäisellä sivulla tarkistat omat henkilötietosi. Seuraavalta sivulta löytyy pitkä lista tiedoista, jotka alkavat tuloista ja jatkuvat kuluilla.

Kun törmäät kohtaan ”Tulonhankkimiskulut ansiotuloista”, klikkaa ”Avaa”. Takaa paljastuu alla olevan näköinen sivu.

5 YLLÄTTÄVÄÄ KULUA, JOTKA BLOGGAAJA VOI VÄHENTÄÄ VEROTUKSESSA

Yhteensä rivin alapuolelta löydät ”Lisää taiteilijan tai freelancerin tulot ja kulut” linkit, josta klikkaamalla sinulle avautuu lisää laatikoita, wuhuu!

Kirjoita ammattisi ja listaa kuluja, jotka aiheutuvat bloggaamisesta. Huomioi, että jos bloggaaminen on sivutoimista, sinun tulee ilmoittaa se verottajalle. Tällöin esimerkiksi työhuone ja tietokonevähennykset eivät ole täysimääräiset.

5 YLLÄTTÄVÄÄ KULUA, JOTKA BLOGGAAJA VOI VÄHENTÄÄ VEROTUKSESSA

Ohjetta klikkaamalla päädyt tänne, josta löytyy hyvin tietoa veroilmoituksen täyttämiseen. Suosittelen lämpimästi lukaisemaan sen läpi.

Skrollaamalla sivua alaspäin, sinulle avautuu tulojen ja menojen ihmeellinen maailma. Oikeasta reunasta löydät pikaohjeita, jotka kannattaa lukaista ajatuksentasolla läpi. Kun lisäät kuluja, muista klikata ”Laske” painiketta, jotta summat näkyvät oikein.

Kun kaikki tarvittavat tiedot on lisätty, laske summat uudelleen ja klikkaa Jatka. Lopuksi täytä veroilmoitus loppuun. Muista lähettää veroilmoitus viimeisellä sivulla, jotta ilmoitus tallentuu verottajan tietokantaan. Olisi ikävää tehdä koko prosessi uudelleen läpi.

Pakko myöntää, että kateeksi ei käy. Omalla kohdallani tilanne on äärettömän helppo. Kaikki yritykseen liittyvät kulut ja tulot menee yrityksen tilin kautta, jolloin kirjanpitäjä hoitaa tilinpäätöksen ja veroilmoituksen. Henkilökohtaiselle puolelle menee ainoastaan veronmaksukyvyn alentumisvähennys sekä kilometrikorvaukset, koska auto ei ole firman nimissä.

Sanomattakin on selvää, että ole verottajalle rehellinen. Varmista ja ennakoi. Verottaja voi halutessaan tehdä verontarkastuksen viiteen viimeisimpään vahvistettuun verotukseen. Eli ennen loppuvuotta 2017 verottaja voi tulla kyselemään vuosien 2012 – 2016 verotietoja. Siksi kuittien ja laskujen mapittaminen ja säilyttäminen on niin pirun tärkeää. Kuitteja ja laskuja ei tarvitse verottajalle lähettää, ellei niitä erikseen pyydetä.

Julkaistu kategoriassa:
Tiia_kuva

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiatomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 3500 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään blogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös tehnyt 600 000 € myyntiä hyödyntämällä yritysblogia ja digitaalisia tuotteita.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Uusin videoni:

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Liity 222 tilaajien joukkoon