5 vinkkiä miten löydät aiheen blogillesi

Usko pois.

Bloggaaminen on todella helppoa sen jälkeen, kun oikeasti tiedät, mistä kirjoitat blogissasi. Edes blogin tekniikka ei ole mitään verrattuna kysymykseen: ”Mistä ihmeestä kirjoitan blogissani?” 

Lukemalla tämän blogitekstin tiedät:

 • miksi blogin aiheen löytäminen on vaikeaa
 • mitkä aiheet menestyvät toisia paremmin
 • 6 vinkkiä blogiaiheen löytämiseen

Miksi blogiaiheen löytäminen on niin vaikeaa?

Monet bloggaajat aloittavat bloggaamisen vain siksi, että haluavat blogata. Blogin aihepiirin miettimiseen ei viitsitä käyttää aikaa. Usein tästä halusta syntyy ”sillisalaatti-blogeja”, joissa kirjoitellaan kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan väliltä.

Lue myös tämä: Uusi oikopolku bloggaamisen aloittamiseen

Tästä seuraa se, että mahdollisia blogiaiheita on valtavasti, ja niistä valitseminen vie paljon aikaa. Toinen vaihtoehto on se, että napataan puutarhasta sattumalta mukaan kastelukannu tai kypsynyt omena – eli tartutaan ihan mihin tahansa blogiaiheeseen. Jos taas blogiaihe yritetään etsiä väkisin, motivaatio blogin pitämiseen laskee.

Mitä sitten kannattaa tehdä, jotta löytää itselleen sopivan blogiaiheen? Ihanaa, että kysyit!

Miten löydät aiheen blogillesi?

Miksi surffaamme internetissä tai käytämme hakukoneita? Vastaus on yksinkertainen: ”Minulla on ongelma, johon tarvitsen ratkaisun.”

Voi olla, että etsit ratkaisua akuuttiin migreeniin, koska päivystykseen on pitkä jono. Tai kenties haluat tietää, millaisia vegaanisia jälkiruokia voisit tarjota lapsesi rippijuhlassa.

(Toki blogimaailmasta löytyy paljon blogeja, mitkä on rakennettu puhtaasti persoonan eli bloggaajan henkilöbrändin ympärille. Lukijat seuraavat innoissaan bloggaajan elämää. Monet lukijat ovat kuitenkin kyllästyneet ”minä minä minä” -tyyppisiin blogeihin. Kun haluat varmistaa, että blogisi pysyy lukijoiden suosikkina, jatka lukemista eteenpäin. Postauksen lopusta voit vielä ladata itsellesi työkirjan, mistä saat apua blogiaiheen löytämiseen.)

Tutustu myös tähän: 3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen 

1. Etsi ongelmia – löydät blogisi aiheen

Paras keino löytää aihe blogille on etsiä ongelmia ja ratkaista niitä. Tällä tavalla tulet varmasti saamaan blogillesi paljon lukijoita. Mutta entä jos aihe ei ole sinulle tuttu tai et tiedä siitä riittävästi?

Ongelman ei tarvitse olla suuri, ja se voi olla hyvinkin arkinen. Eikä sinun tarvitse löytää aluksi sataa ongelmaa, vaan lähteä vaikka viidestä liikkeelle. Viidestä ongelmasta voit helposti kirjoittaa jopa 25 blogipostausta.

Ja kuka tietää, vaikka löytäisit sellaisen ongelman, mikä kaipaa niin kipeästi ratkaisua, että perustat ongelmanratkaisun ympärille oman liiketoiminnan!

2. Rajaa ongelma (ja blogin aihe) tarkasti

Mitä tarkemmin pystyt rajaamaan blogin, sen helpompi sinun on löytää lukijoita. Esimerkiksi täällä esitin alla olevan esimerkin aiheen rajauksesta:

”Kasvisruoka ei ole järkevä aihe. Kasvisruoka-aihe on liian laaja ja erottautuminen sillä on vaikeaa. Joudut kilpailemaan ja taistelemaan lukijoista joka kerta, kun julkaiset uuden postauksen.

Kasvisruoka pääruokana on myös hyvin laaja aihe. Se on kuitenkin parempi, kuin pelkkä kasvisruoka. Kilpailua on huomattavasti vähemmän.

Kasvisruoka odottaville äideille sen sijaan on tarkasti rajattu aihe. Voisin jopa sanoa, että tämä rajaus on täydellinen. Kilpailua on huomattavasti vähemmän, erottautuminen on helppoa ja asiantuntijastatuksen rakentaminen vaivatonta. Varsinkin, jos olet itse kasvisruuan ystävä ja odotat lasta.”

3. Valitse jotain, mitä rakastat ja mitä kohtaan sinulla on intohimoa

Jokainen menestyvä bloggaaja sanoo sinulle saman asian: Kirjoita siitä, mitä kohtaan sinulla on intohimoa. Tiedän, että se kuulostaa epärealistiselta, mutta väitteessä on totuuden siemen.

Kun kirjoitat jostain, mitä kohtaan sinulla on intohimoa, jaksat kirjoittaa siitä seuraavat viisi vuotta. On turha aloittaa muotiblogia, jos et ole kiinnostunut muodista, vaikka kaikilla ystävilläsi olisikin muotiblogi.

Kun kirjoitat siitä, mitä rakastat ja mitä kohtaan sinulla on intohimoa:

 • raivaat automaattisesti aikaa bloggaamiselle – koska asia on tärkeä sinulle
 • ensimmäiset vastoinkäymiset eivät todennäköisesti nujerra sinua
 • sinulta eivät ideat lopu kesken – koskaan 😀
 • intohimosi on luettavissa rivien välistä – ja se johtaa yleensä automaattisesti siihen, että saat enemmän lukijoita

Tutustu myös tähän: Bloggaamisen alkeet

4. Miten löydät oman intohimosi?

Pidempi versio tästä löytyy ilmaisesta työkirjasta, minkä voit ladata alta, mutta jotta pääset jo nyt alkuun, tässä sinulle muutama kysymys:

 • Millaisia harrastuksia sinulla on?
 • Miten vietät vapaa-aikaasi?
 • Mistä aiheesta voisit puhua tuntikausia kyllästymättä?
 • Mitä asioita opiskelet mielelläsi lisää?

5. Onko blogiaiheella kysyntää?

On yksi asia löytää aihe blogille ja toinen asia löytää sille lukijoita. Jos löydät aiheen, mistä ei vielä kukaan kirjoita, suosittelen vielä harkitsemaan blogin perustamista.

Blogille on oltava tarve lukijoiden keskuudessa, jotta se voi menestyä. Muista, että sinun ei tarvitse kirjoittaa samasta aiheesta loppuelämääsi. Blogisi kasvaa ja kehittyy mukanasi vuosien varrella.

On aina helpompaa lähteä laajentamaan tiukasti rajattua blogiaihetta, kuin yrittää kirjoittaa 50 eri aiheesta ja tuskailla, kun lukijoita ei kiinnosta.

Onko sinun ollut helppoa rajata oman blogin aihe?

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

Julkaistu kategoriassa:
Tiia_kuva

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiautomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 4000 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään yritysblogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös auttanut useita yrittäjiä nostamaan vuosiliikevaihtonsa yli 100 000 euroon hyödyntämällä sisältö- ja digimarkkinointia.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Uusin videoni:

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Liity 226 tilaajien joukkoon

Mitä etsit?