Aloittavan bloggaajan selviytymispakkaus

|| Postaus päivitetty 5.5.2019 || Postaus sisältää affiliatelinkkejä

Saan pari kertaa viikossa sähköpostia upeilta ihmisiltä, jotka ovat haaveilleet jo pitkään bloggaamisen aloittamisesta. Kynnys aloittaa on korkealla, sillä aloittelijana ei välttämättä tiedä mistä lähteä liikkeelle.

Tässä postauksessa kerron sinulle, arvoisa aloitteleva bloggaaja, mitä asioita sinun on hyvä ottaa huomioon ja millaisia työkaluja tarvitset aloittaaksesi bloggaamisen.

Aloittavan bloggaajan selviytymispakkaus

Itsestään selvää on, että tarvitset tietokoneen ja nettiyhteyden. Edullisimmillaan kannettavan tietokoneen saa alle 300,00 €. Henkilökohtaisesti en lähtisi kirjoittamaan blogia tabletilla tai puhelimella. Ensinnäkin kuvaruutu on pieni ja asetusten laittaminen kuntoon pienellä näyttöruudulla ja sormenpäillä on kohtalaisen haastavaa.

Edullisissa tietokoneissa on valitettavasti se huono puoli, että muistikapasiteetti on yleensä vähäinen. Tällöin esimerkiksi kuvat ja videot kannattaa tallentaa joko pilvipalveluun (Dropbox (*) tai Photobucket, molemmista on olemassa sekä ilmais- että maksullinen versio. Varsinkin Photobucket on hyvä vaihtoehto, (jos mainokset eivät haittaa). Toinen vaihtoehto on hankkia laadukas erillinen ulkoinen muisti (*).

Nettiyhteys on toinen itsestäänselvyys mutta siinäkään ei kannata hankkia mitä tahansa. Jos bloggaaminen on harrastus ja olet tietokoneella enintään tunnin per päivä, voit hyvin hankkia puhelimeesi 4G yhteyden ja jakaa netin tietokoneesi kautta.

Jos tietokoneella oloaika on pidempi, liikkuva laajakaista on parempi vaihtoehto. Pitkässä juoksussa puhelimen akku heikkenee, jos sillä jaetaan pitkäaikaisesti netti muiden laitteiden kanssa useiden tuntien ajan monta kuukautta putkeen.

Jos teet töitä tietokoneella 6 – 8 tuntia päivä (tai enemmän 😉 ), suosittelen lämpimästi reittitimen hankkimista. Kustannus on hieman arvokkaampi liikkuvaan laajakaistaan suhteutettuna mutta sen arvoinen. Liikkuva laajakaista voi pahimmillaan pätkiä yhteyttä kahden tunnin välein, jolloin työteho alenee ja osa töistä häviää.

Verkkovalmennukset bloggaamisen avuksi

Bloggaaminen on laaja kokonaisuus ja monet bloggaajat ovat opetelleet kaikki kantapään kautta. Sinun ei tarvitset viettää seuraavaa kahta vuotta kokeilun ja erehdyksen aikakautta vaan voit oikoa monia mutkia ja päästä nopeammin eteenpäin.

Mm. minulta löytyy

Aiheesta lisää: 3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

Tärkeimmät työkalut

10 vuoden bloggaamisen kokemuksella uskallan väittää, että parhaat työkalut bloggaamiseen ovat kynä ja paperi. Mikään ei laita mielikuvitusta, luovutta ja idearikkautta käyntiin yhtä hyvin, kuin kynällä kirjoittaminen ja piirtäminen.

Kun ajatukset saa jäsenneltyä paperille (esim. käsite- tai miellekartan avulla), bloggaaminen saa tarkan struktuurin eikä lähde rönsyilemään turhaan.

Suosittelen hankkimaan kansion, johon voit tallentaa brändäämiseen, tilastointiin, budjettiin ja opiskelemiseen liittyviä tietoja, tulevia työkirjan sivuja ja omia muistiinpanoja. Miten mahtavaa olisikaan palata takaisin 12 kk taakse ja tarkistaa, miten paljon someseuraajia silloin oli ja missä kanavassa on tapahtunut eniten kasvua. Noh, ensi vuonna sitten 😉

Puhelin tai kamera

Kuvien ottaminen on hauskaa mutta toisinaan oikean kuvan ottaminen voi vaatia paljon aikaa. Kuvankäsittelystä puhumattakaan. Aloittelevana bloggaajana en suosittele sinua ostamaan kalleinta digijärkkäriä, koska

 • kameran asetusten opetteluun menee aikaa
 • kuvien ottamiseen menee aikaa
 • kuvankäsittelyyn menee aikaa
 • ja jos olet yhtään kuten minä, jos et onnistu ensimmäisellä kerralla, mielenkiinto kuvaamiseen lopahtaa välittömästi…

 

Sen sijaan että käyttäisit monta sataa euroa uuteen kameraan, hyödynnä nykyisiä työkaluja, eli omaa älypuhelintasi. Kameraseurat järjestävät kuvauskursseja myös älypuhelimilla kuvien ottamiseen ja löydät lukemattomia ilmaisia appeja, joilla voit muokata kuvia helposti ja vaivattomasti. Yksi suosikkini kuvankäsittely appeista on Pomelo <3

Bloggaamisen kustannukset

Bloggaamisen voi aloittaa nollabudjetilla ja edetä pikkuhiljaa maksullisiin tuotteisiin. Nollabudjetilla joudut kuitenkin käyttämään paljon aikaa ja vaivaa blogin kehittämiseen. Ilmaiset blogialustat ovat hyviä mutta valitettavasti menestystä ei ilmaisialla blogialustoilla saada. Suosittelen lämpimästi pyrkimään siihen, että aloitat bloggaamisen 100,00 € kuukausibudjetilla.

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen
Halutessasi, voit opiskella bloggaamista ”kuivaharjoitteluna”, ennen kuin perustat blogin, ja kirjoittaa postauksia valmiiksi. Kun perustat blogin, voit ajastaa postaukset seuraaville 4 viikolle ja ansaita rahaa ensimmäisestä postauksesta lähtien. Kun tulot kasvavat, voit kehittää blogia ja siirtyä yhä enemmän ilmaistuotteista kohti maksullisia.

Ilmaistuotteiden ja maksullisten tuotteiden välillä on selkeä ero. Ilmaiset tuotteet eivät näytä ammattimaisilta eivätkä välttämättä toimi toivotulla tavalla. Maksullisilla tuotteilla saadaan luotua ammattimainen ulkoasu ja voit luottaa siihen, että ohjelmat toimivat (tai ainakin asiakaspalvelu on nopeampaa).

100,00 € kuukaudessa kannattaa käyttää oleellisiin asioihin, kuten esimerkiksi:

 • Sähköpostilistan keräämiseen (Mailchimp tai Active Campaign, noin 10,00 € / kk)
 • Palvelimeen (Bluehostilla edullisimmillaan noin 2,60 € / kk)
 • Laskeutumissivu ohjelmaan (Leadpages (*), 35,00 € / kk) –> tämä kannattaa ottaa käyttöön vain siinä tilanteessa, että otat alusta alkaen Active Campaignen. Jos aloitat Mailchimpillä, LeadPages ei ole tarpeellinen.
 • Kuviin (Canva.com esim. 20 kuvaa maksaa noin 15,00 € tai Pixabay lahjoitukset)
 • Kuvien säilytykseen Dropbox (*) (voit aloittaa ilmaisella tallennustilalla, myöhemmin 9,99 € / kk, eikä tallennustila lopu kesken)
 • Facebook-markkinointi (blogipostausten markkinointi 3,50 € päivässä 1 – 2 viikon ajan)
 • Valmennukset ja koulutukset tarpeen mukaan

 

Jos haluat hankkia maksullisen teeman blogiin, vähennä Facebook-markkinointia siltä kuukaudelta. Näillä työkaluilla ja ohjelmilla pääset todella loistavasti eteenpäin. Sama juttu valmennusten osalta.

Aiheesta lisää: 15 syytä, miksi Active Campaign on paras sähköpostiohjelma

Bloggaamisen ”lifestyle-osio”

Puhun monesti bloggaamisesta työnä mutta en voi sanoa, että tekisin töitä, kun ylläpidän ja kirjoitan blogia. Saan tehdä sitä, mistä nautin ja saan toteuttaa omaa unelmaani.

Jotta bloggaaminen ei olisi ainaista puurtamista, on hyvä keventää bloggaamista aika ajoin. Tässä osiossa käydään läpi bloggaajan lifestyle työkaluja 🙂

1. Kahvi- tai teemuki

Panosta hyvään kahvi- tai teemukiin. Okei, varmasti kaapistasi löytyy jo lempimuki mutta suosittelen silti lämpimästi hankkimaan ihan oman ”blogi-lifestyle” mukin. Minä hankin omani Kampista Espresso Housesta 🙂

Mukin lisäksi suosittelen lämpimästi termosmukia. Alla oleva on sopivan motivoiva mutta jos et halua odottaa 4 viikkoa termosmukin saapumista, lähempääkin löytyy. Omani olen hankkinut Clas Ohlsonilta, Starbucksista sekä Roberts Coffeesta (kyllä, olen kahvin suurkuluttaja 😀 )

go_the_extra_mileits_never_crowded_travel_mug

(kuva: Cafepress.com)

2. Herkkuhetki

Kerran kuussa palkitse itsesi hyvin tehdystä työstä herkkuhetkellä. Sen sijaan, että hakisit K-Marketista perinteisen karkkipussin, osta jotain parempaa. Kerran vuodessa tilaan muutaman rasian belgialaista suklaata Neuhausista. Suklaat ovat arvokkaita mutta ah, niin maukkaita.

Jos makea ei innosta, hemmotele itseäsi kasvo-, käsi- tai jalkahoidolla. Muista myös käydä hierojalla ja pitää huolta selästäsi sekä niska-hartia seudusta.

small-prestige-heart-340x340

(kuva: Neuhaus.fi)

3. Unelmakartta tai tavoitetaulu

Tee itsellesi unelmakartta tai tavoitetaulu ja liimaa siihen asioita, ihmisiä ja tavoitteita, joita haluat saavuttaa. Omassani on kuva minusta istumassa valkoisella hiekkarannalla läppäri sylissä. Jonain päivänä vielä… 😀

Sijoita unelmakartta tai tavoitetaulu paikkaan, jossa se motivoi sinua päivittäin. Olen siirtänyt työpisteeni makuuhuoneesta olohuoneeseen ja unelmataulut jäivät entiselle paikalleen. Näen ne silti joka päivä aamuin illoin 🙂

4. Tavoitesuunnitelma

Ilman tavoitteita lillut haaleassa vedessä, etkä tiedä mihin suuntaan sinun tulisi mennä. Parhaat tavoitteet ovat lyhyitä 30 – 90 päivän mittaisia. Ne ovat riittävät lyhyitä pitämään motivaatiota yllä mutta kuitenkin riittävän pitkiä, jotta näet tuloksia.

Hyvän tavoitteen määritelmä:

 • Kiinteä tavoite (ei muuttuva)
 • Realistinen (uskotko oikeasti, että voit saavuttaa sen? Jos vastaat ei, pienennä tavoitetta)
 • Aikaan sidottu (30 – 90 päivää)
 • Mitattava (konkreettiset mittarit, jotta tiedät meneväsi oikeaan suuntaan)
 • Tehtävät jaettu (delegoi mahdollisuuksien mukaan, päävastuu on kuitenkin sinulla)

5. Viikoittainen kahvi- tai lounashetki ystävän tai kollegan kanssa

Bloggaaminen voi olla yksinäistä hommaa. Siksi on tärkeää pitää yhteyttä ”ulkomaailmaan” ja nähdä ystäviä. Pyri näkemään ystäviä tai kollegoita kerran viikossa kahvin tai lounaan aikana. On ihanaa vaihtaa kuulumisia ja miettiä tavoitestrategioita samanhenkisten ihmisten kanssa.

Viikoittainen ”hurvittelu” hetki ei rasita lompakkoa myös yhtä paljon kuin päivittäiset kahvilakäynnit.

6. Liikunta ja terveys

Tietokoneen ääressä istuminen vaikuttaa olennaisesti ryhtiin. Koet selkäkipua varsinkin selkärangan ympärillä, yläselässä. Ota tavoitteeksi venytellä joka aamu ja ilta niska, hartiat, sekä, lantio, kädet ja jalat. Eli koko kroppa.

Liiku säännöllisesti raittiissa ulkoilmassa. Raikas ilma saa ajatukset hyrräämään ja upeita ideoita putkahtelee päähän luonnon keskellä kävellessä. Samalla alennat stressitasoa ja pidät kroppasi kunnossa.

Ja lopuksi muista verotus!

Tulosta ja talleta kaikki bloggaamiseen, bloggaamisen opiskeluun liittyvät verkkokurssit ja valmennukset, blogin ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvät laskut ja kuitit kansioon. Voit hyödyntää näitä verotuksessasi ”tulonhankkimiskulut” osan alla.

Näillä työkaluilla pääset jo todella pitkälle bloggaamisen aloittamisessa.

Jäitkö kaipaamaan jotain? Heräsikö mieleesi kysymyksiä? Kommentoi alle niin jutellaan lisää 🙂

** (*) merkityt linkit ovat affiliatelinkkejä. Ostamalla tuotteen affiliate-linkin kautta, saan rahallisen komission. Linkin klikkaaminen ei kuitenkaan aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivulla ja miettiä ostopäätöstäsi niin pitkään kuin haluat.

Suosittelen vain niitä tuotteita, joita olen itse testannut, käyttänyt ja todennut toimiviksi. Älä koskaan osta tuotetta, jos et ole varma, että siitä on sinulle apua tai et ole varma auttaako se sinua saavuttamaan tavoitteesi. **

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

Julkaistu kategoriassa:
Tiia_kuva

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiautomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 4000 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään yritysblogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös auttanut useita yrittäjiä nostamaan vuosiliikevaihtonsa yli 100 000 euroon hyödyntämällä sisältö- ja digimarkkinointia.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Liity 221 tilaajien joukkoon

Mitä etsit?