Bloggaajasta yrittäjäksi – vinkit, virheet ja suurimmat ahaa-oivallukset

Saan aika-ajoin lukijoiltani kyselyitä, mikä sai minut siirtymään bloggaajasta yrittäjäksi ja miten onnistuin rakentamaan Unelma Onnellisuudesta sivuston ympärille yli 43.000 ihmisen upean yhteisön. Ajattelin tässä artikkelissa kertoa sinulle omat kokemukseni bloggaamisesta sekä matkastani (digi)yrittäjäksi.

Bloggaajasta yrittäjäksi – vinkit, virheet ja suurimmat ahaa-oivallukset

Perustin Unelma Onnellisuudesta blogin tammikuussa 2014 (tältä se näytti ihan silloin alussa…). Ajattelin aluksi, että perustan blogin puhtaasti väyläksi purkaa omia ajatuksiani ja pohtia elämää omasta näkökulmastani. En ajatellut sen enempää tehdä siitä ammattia itselleni, sillä tuolloin olin vielä palkkatöissä Nordeassa.

Olinko kokeillut bloggaamista ennen tätä? Arvaa vain miten monta kertaa! 😀 Mutta vasta Unelma Onnellisuudesta sai minut oivaltamaan, että tämä on se ”Mun juttu”, jota haluan tehdä ja josta haluan tehdä itselleni ammatin.

Olen tiennyt vuodesta 2007 lähtien, että ”passiivisen tulon” ansaitseminen netissä (tai bloggaamalla) on täysin mahdollista. Opiskelin 2007 – 2008 jenkki-gurujen jalanjäljissä Clickbankin tuotteita ja yritin myydä niitä parhaani mukaan.

Goolge Adsense tuli tunnetuksi vähän liiankin hyvin (töpeksin, enkä sen jälkeen ole voinut ansaita sillä rahaa. Mutta se on jo toinen tarina). Hain kirjastosta koodauskirjan ja opettelin koodaamaan nettisivuja. Rakensinkin niitä viisi kappaletta ja onnistuin ansaitsemaan rahaa noin 100,00 € kuussa.

Katsoin tunti tolkulla youtube / myyntivideoita, joissa näytettiin luksus-lifestyle-yrittäjiä, jotka tienaavat kuusinumeroisia lukuja tekemällä muutaman tunnin töitä viikossa läppärillään. Dollarin kuvat silmissä kiiluen onnistuin tuhlaamaan muutaman tuhat euroa rahaa juostessani ”rikastu-yhdessä-yössä” tuotteiden perässä.

Mitä ”rikastu-yhdessä-yössä” tuotteet ovat?

Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) Clickbankin kautta ostetut tuotteet olivat tyhjiä kuoria. Eli käytännössä ostin tuotteen, jonka PITI tuoda minulle kymmenien tuhansien dollareiden tuotot yhdessä yössä mutta kun olin ostanut tuotteen, sainkin lukea, että kuningasidea on vain myydä samaa tuotetta eteenpäin. Tuotetta, jota ei oikeasti ollut olemassakaan.

Uskallan siis sanoa, että rahan tekeminen netissä ei ole helppoa eikä yksinkertaista. Mutta mahdollista se kyllä on. Toisinaan huvitan itseäni googlettamalla ”tienaa rahaa nopeasti” ja vilkaisemalla millaisia sivustoja eteen putkahtaa. Nii-in, samoja sivuja tein itsekkin vuonna nappi ja nauha…

Paljon on tullut opittua tuosta hetkestä lähtien. Onnekseni olen osannut tehdä jotain oikeinkin matkan varrella, joten nyt on hyvä hetki laittaa hyvä kiertämään ja kertoa muutamia vinkkejä, virheitä sekä ajatuksia bloggaamisesta ja mikä sai minut siirtymään lopulta yrittäjäksi.

Joten, haluatko tietää miten olen tämän kaiken tehnyt? Ja miten sinä voit tehdä sen myös? Mahtavaa, eiköhän sukelleta bloggaamisen ja yrittäjyyden maailmaan!

Lue lisää: 2016 BisnessKatsaus: Miten rakensin digibisneksen, joka tuotti 76.000,00 € myyntiä 14 kuukaudessa.

1. Kaikki mitä kerron sinulle on subjektiivista

Ensimmäiseksi se, mitä kerron sinulle tässä artikkelissa, on vinkkejä, hyväksi havaittuja toimintatapoja sekä ohjelmia, jotka perustuvat omiin kokemuksiini bloggaajana ja yrittäjänä. Nämä eivät ole kiveenhakattuja eikä niitä tule ottaa pilkuntarkasti.

Itseasiassa toivon, että tämän sinä jo tiesitkin. Ota ne vinkit käyttöön, jotka tuntuvat sinusta parhaimmilta ja soveltuvat parhaiten blogiisi ja jätä loput huomiotta. Tarkoituksena ei ole tehdä bloggaamisesta ja yrittäjyydestä mörköä vaan ennemminkin kertoa realistisesti ja rehellisesti mitä tuleman pitää.

2. Blogin ammattimainen ylläpitäminen ja yrittäjäksi ryhtyminen maksaa

Alussa minäkin luin kymmenittäin artikkeleita, joissa puhuttiin, että blogilla voi ansaita kymmeniä tuhansia euroja rahaa ilman että tarvitsee käyttää yhtään rahaa. Vaikka on monia asioita, jota blogissa voi tehdä myös ilmaiseksi, jos haluat tehdä siitä itsellesi ammatin, varaudu kustannuksiin.

Itse olen ollut liikenteessä ajatuksella, että hyvästä palvelusta olen valmis maksamaan, jotta ikäviä yllätyksiä ei tule. Blogger vaihtui vuoden kokeilun jälkeen Kotisivukoneelle mutta sieltä jo 3 kuukauden kuluttua WordPressiin.

Kotisivukoneelle siirtyessä, hankin blogilleni oman domainin. WordPressiin siirryttäessä tarvitsin myös palvelimen, jossa blogi jatkossa sijaitsee. Henkilökohtaisesti valitsin Bluehostin, sillä heidän pakettinsa kohdalla kävijämäärillä ei ole rajoitusta (ainakin jos hankkii Plus paketin).

Jos oikeasti mietit, ei kaikki harrastuksetkaan ilmaisia ole. Lenkillä voi käydä ilmaiseksi mutta hyvät lenkkivaatteet ja -kengät maksavat. Takuuvarmasti investoit mielelläsi lenkkivaatteisiin ja -kenkiin, jotka ovat hyvälaatuisia ja voit käydä lenkillä säällä kuin säällä. Sama ideologia pätee myös bloggaamiseen.

En voi luvata, että jokainen euro tulee takaisin ensimmäisen kuukauden aikana mutta näillä vinkeillä mahdollisuudet siihen ovat huomattavasti suuremmat.

Yritystoiminnan kulut

Yrittäjäksi ryhtyminen oli minulle itsestään selvyys alusta lähtien. Tunsin, että sitä kautta pystyn auttamaan ihmisiä kaikista eniten. Yrityksen perustamisen kustannuksia minulla oli perustamismaksu sekä kaksi aputoiminimeä.

Kuukausimenoja perusliiketoiminnan ylläpitämiseen menee kirjanpitäjälle, vakuutuksista, veroista sekä työttömyyskassamaksuista. Yritystoiminnan kulurakennetta voit käydä lukemassa täältä.

Tärkeintä on kuitenkin selvittää hyvin etukäteen, millaisia kuluja yritystoiminnasta aiheutuu ja varautua niihin hyvin. Starttirahaa saat todennäköisesti 6 kuukaudeksi ja jos hyvin käy, jatkoa tulee 4 kuukautta. Mutta 10 kuukaudessa liiketoiminta ei todennäköisesti ole vielä siinä pisteessä, että pysyisit elättämään sillä itsesi.

3. Kunnioita lukijaasi – kunnioita blogiasi

Jos päädyt blogiin, jossa valitetaan jokaisesta asiasta, mitä luulet, viihdytkö siellä pidempäänkin? Minä en ainakaan. Okei, aina ei kaikki mene niin kuin Strömsössä ja tottakai on lupa välillä jurmuttaa mutta en silti halua purkaa pahaa oloani lukijoitteni niskaan.

Lukija tulee blogiisi, koska hän on kiinnostunut siitä mitä kirjoitat ja millaisia ajatuksia sinulla on. Hän ovat kiireinen ja hänellä on todennäköisesti monta blogia joita hän seuraavat aktiivisesti. Tee blogistasi mahdollisimman helposti lähestyttävä ja navigoitava.

Yksinkertaisuus on aina kaunista. Se miten kohtelet omaa blogiasi heijastuu siihen, miten kohtelet lukijaasi. Pidä nämä tasapainossa.

Itseltäni meni pitkään oivaltaa, että vaikka blogi onkin minun ja minulla on ”lupa” kirjoittaa sinne mitä haluan, todellisuudessa blogin sisältö tulisi kirjoittaa lukijan näkökulmasta.

Mitä enemmän pystyt kirjoittamaan lukijan kielellä, sitä enemmän pääset hänen kanssaan samalle aaltopituudelle ja sitä todennäköisemmin saat hänet jäämään pysyväksi lukijaksi.

Huomaistko muuten, että puhuin lukijasta, en lukijoista. Kun kirjoitat, pyri kirjoittamaan yhdelle ihmiselle. Se tekee blogistasi inhimillisen eikä massatuotteen. <3 #oletminulletärkeä

Lue lisää: Näin teet satunnaisista kävijöistä sitoutuneita lukijoita

4. Blogi on vain yksi osatekijä isossa kokonaisuudessa

Haluatko tehdä bloggaamisesta ammatin? Mahtavaa! Onhan sinulla kirjoittamisen lisäksi aikaa vastata sähköposteihin, neuvotella sponsoreista, tehdä taustatyötä artikkeleita varten, käsitellä  kuvia, suunnitella artikkelit aihepiireittäin kuukaudeksi eteenpäin, päivittää Instagramia, Facebookia ja Twitteriä, viikkokirjeistä puhumattakaan?

On hyvä tietää, mihin on ryhtymässä kun blogin perustaa. Jälleen kerran blogia voi kirjoittaa harrastusmielessä mutta tuloja harvemmin harrastusblogeista saa (pliis, korjaa jos olen väärässä).

Sinun ei kuitenkaan kannata rynnätä perustamaan jokaiseen some-kanavaan uutta tiliä, sillä somen voi ottaa haltuun jo yhdelläkin. Markkinointiväylä on hyvä olla olemassa ja esimerkiksi Facebook tarjoaa monia upeita ryhmiä, joissa omaa blogiaan voi mainostaa – täysin ilmaiseksi.

Kokonaisuuden kannalta tärkeää on suunnitella ja hahmottaa – kokonaisuus 😀  Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Esimerkiksi olen kehittänyt itselleni erityisen viikkotaulukon, jonka täytän joka sunnuntai.

Siinä suunnittelen alkavan viikon työt, pilkon ne 1 – 3 tehtäviksi ja päätän, milloin teen mitäkin. Kerran kuussa (yleensä kuun viimeinen lauantai) suunnittelen ”isoa kuvaa” eli seuraavaa kuukautta.

Tehtävät pyrin jakamaan niin, että keskityn yhteen aihealueeseen kerrallaan. Esimerkiksi kuvien etsiminen maanantaina, somejulkaisujen tekeminen tiistaina ja niiden ajastaminen keskiviikkona. Torstaina blogiartikkelit, perjantaina viikkokirjeet ja viikonloppu vapaata.

5. Rakenna brändiä, älä pelkkää blogia

Moni pelkää blogin aloittamista ja tekee sen mielellään ”ei-omilla-kasvoilla-ja-ei-omalla-nimellä”. Yleisön, läheisten ja tuttavian reaktiot pelottavat. Toki on mahdollista rakentaa blogi nimettömänäkin mutta yhden tärkeän asian rakentaminen on todella haastavaa, jos olet ”nimetön ja kasvoton” – nimittäin luottamuksen.

Sinä olet blogisi. Sinun ajatuksesi ovat ne, jotka saavat ihmiset palaamaan blogiisi kerta toisensa jälkeen. Ilman sinua blogisi on vain tyhjä kuori ilman sisältöää. Lukijoiden on paljon helpompaa seurata ihmistä, kuin tiettyä tuotetta, palvelua tai yritystä.

Ole johdonmukainen. Tämä oli ainakin minulla aivan alussa täysin hukassa. Kirjoitin milloin mistäkin aiheesta ja ihmettelin, kun lukijat eivät viihtyneet blogini parissa 20 sekuntia pidempään.

6. Ajattele isosti

Käytät saman määrän energiaa ajattelitpa asioita pienesti tai isosti. Isot ajatukset tuovat isoja tuloksia, kun taas pienet ajatukset pieniä. Älä rajoita kirjoittamistasi lukijoiden määrään.

Rakasta lukijoitasi vaikka heitä olisi vain kaksi (hei äiti ja isä 😀 ). Kun kirjoitat suurella sydämellä, fiiliksesi tarttuu ja hyvä useampi ihminen alkaa kiinnittämään huomiota ja palaa takaisin kerta toisensa jälkeen.

Tässä sinulle kaksi upeaa lainausta, jotka pitävät minut oikealla tiellä. Voit halutessasi twiitata ne kavereillesi ja muistuttaa, että isoja unelmia jahdatessa, isoja unelmia toteutuu.

7. Miksi haluat kasvattaa blogiasi ja tehdä siitä ammatin?

Tämä on yksi tärkeimmistä kysymyksistä, joka sinun on hyvä itsellesi selvittää. Bloggaamisella on mahdollista ansaita palkkatuloa vastaava summa rahaa kuukausittain mutta raha ei saa olla ainoa tekijä, joka sinua vie eteenpäin. Mitä enemmän jahtaat rahaa, sitä kovempaa se juoksee sinua karkuun.

Itselleni oli suuri oivallus tässä muutama kuukausi sitten, kun tajusin, että palkitsemisjärjestelmäni oli täysin arvomaailmani vastainen. Ei ihme, että yhden projektin kohdalla olin hakannut päätäni seinään useita viikkoja! (Palkitsen itseni joka kerta, kun saavutan jonkin asettamistani tavoitteista tai välitavoitteista.)

Minulle ne syyt, joiden vuoksi aloin rakentamaan ammattia blogin ympärille ovat vapaus, uudet mahdollisuudet, uusien asioiden oppiminen, itseni haastaminen, ihmisten auttaminen sekä mahdollisuus tehdä töitä vaikka laiturin nokasta. Tekisin tätä työtä joka päivä vaikken saisi siitä senttiäkään rahaa. <3

8. Miksi haluat yrittäjäksi?

Vaikka bloggaaja voi olla yrittäjä ja yrittäjä voi olla bloggaaja, on silti tärkeää miettiä vielä erikseen, miksi yrittäjäksi ryhtyminen on se juttu. Itselläni se on ehdottomasti vapaus tehdä päätöksiä ja olla vastuussa ainoastaan itselle.

Tulen hyvin toimeen työpaikoilla, jossa saan olla luova ja kehittää omaa ammattitaitoani jatkuvasti. Mutta jos minut pakotetaan pieneen laatikkoon, josta ei saa edes kuiskata omaa mielipidettään, silloin ahdistun ja turhaudun.

Yrittäjyys on vapautta, kun liiketoiminta rakennetaan oikein. Tätäkin kannattaa opiskella yrittäjän ammattitutkinnon ja yrityskurssien lisäksi myös netissä.

9. Ole oma itsesi 

Olet varmasti  kuullut lauseen ”lukea rivien välistä”. Tämä pätee niin suuresti bloggaamiseen. Se fiilis, jolla kirjoitat, välittyy lukijoille. Joka. Ikinen. Kerta. Siksi ne tekstit, jotka saavat lukijan itkemään, sai kirjoittajan itkemään.

Ja ne jotka aiheuttavat suuren naurukohtauksen, niiden kirjoittaja on takuuvarmasti tipahtanut tuolilta nauraessaan niin paljon! Tunteet siirtyvät sinusta lukijaan. Pidä tämä mielessä. Sekä negatiivisuus että positiivisuus tarttuu. Kumpaa sinä haluat kylvää blogisi ympärille?

10. Missä vaiheessa bloggaajasta yrittäjäksi?

Milloin yritys kannattaa perustaa? Sitten kun sinulla on riittävästi yleisöä ympärilläsi. Moni bloggaaja (ja jopa yrittäjä) tekee tämän virheen. Yritys perustetaan vaikka ei ole minkäänlaista tietoa potentiaalisista asiakkaista/lukijoista.

Jos ensin perustetaan yritys ja vasta sen jälkeen lähdetään hankkimaan asiakkaita, en yhtään ihmettele että iso osa yrityksistä päätyy konkurssiin.

Itse kirjoitin blogia 21 kuukautta ennen kuin perustin yritykseni. Tuon ajan olisin voinut käyttää paljon tehokkaamminkin mutta noh, joskus asiat vain pitää oppia kantapään kautta. Jotta sinä et tekisi samaa virhettä kuin minä, toimi näin:

  • Kerää blogillesi yleisö, joka viihtyy, luottaa, kuuntelee ja arvostaa sinua.
  • Testaa, millaisista tuotteista ja palveluista he pitävät (toisin sanoen, hanki hieman rahaa blogisi kautta).
  • Vasta sen jälkeen perusta yritys.
  • Yleisön hankkiminen ei maksa sinulle mitään.
  • Mitä aktiivisemmin keräät ympärillesi yleisöä, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on menestyä yrittäjänä.

11. Onko pakko ryhtyä yrittäjäksi?

Ei mutta jossain vaiheessa se voi olla verotuksellisesti järkevää. Ennen kuin perustat yrityksen, pidä huoli, että nämä kaksi asiaa ovat kunnossa:

  • oma talous, jotta se kantaa myös niinä hetkinä, kun myyntiä ei tule (ja usko pois, 3 ensimmäisen vuoden aikana näitäkin hetkiä tulee eteen)
  • kassavirta on tasainen
  • sinulla on sitoutunut lukija- ja asiakaskunta valmiina

Wuhuu! Jaksoit lukea lähes 1800 pituisen artikkelin loppuun, suuret kiitokset siitä! Toivon, että nämä vinkit antoivat sinulle lisää inspiraatiota ja ajatuksia bloggaamiseen, blogin brändäämiseen sekä (digi)yrittäjyyteen. Tulen opastamaan sinua jatkossa lisää, joten pysyhän kuulolla!

Herättikö artikkeli kysymyksiä? Mietitkö yrittäjäksi lähtemistä tai blogin perustamista? Kommentoi alle ja kerro myös omat vinkkisi! 

Julkaistu kategoriassa:
tiialogolla

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiatomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 3000 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään blogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös tehnyt 500 000 € myyntiä hyödyntämällä yritysblogia ja digitaalisia tuotteita.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Uusin video 21.9.

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Liity 303 tilaajien joukkoon