Bloggaamisen perusteet – Näin saat muutkin lukemaan blogiasi (mummon ja äidin lisäksi)

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Minulta kysytään paljon:

”Mistä lähteä liikkeelle blogin kanssa? Mistä aloittaa ja mihin keskittää huomiota? Ideoita on vaikka muille jakaa, mutta ne eivät jäsenny järkevään järjestykseen vaan hyrräävät ympäriinsä…”

Kun tietoa on paljon, niiden jäsentely vaatii aikaa ja energiaa. Ja monesti kaiken kiireen keskellä aikaa ei vain tahdo olla. Siksi halusin kirjoittaa sinulle bloggaamisen perusteet -postauksen, joka auttaa sinua hahmottamaan bloggaamista kokonaisuutena.

Bloggaaminen koostuu useista pienistä paloista, joita voi olla vaikea hahmottaa. On hirmuisen tärkeää ymmärtää, että blogi ei valmistu päivässä eikä viikossa. Oikeastaan blogi ei ole koskaan valmis. Aina löytyy jotain muokattavaa, korjattavaa ja uudistettavaa. Siihen täytyy vain tottua.

Bloggaamisen perusteet – Näin saat muutkin lukemaan blogiasi (mummon ja äidin lisäksi)

Vieläkin tärkeämpää on ymmärtää, että blogi täytyy rakentaa yksi pala kerrallaan. Koska kokonaisuus on niin laaja, menemällä nopeasti eteenpäin ja tekemällä hetken mielijohteessa asioita, tulet tekemään valitettavia virheitä. Siksi kannustan sinua pysähtymään, ottamaan 5 minuuttia rauhallista aikaa ja lukemaan tämän postauksen ajatuksen kanssa läpi.

Saattaisit pitää myös tästä: Kuinka aloittaa bloggaaminen (5 tärkeintä askelta)

Miksi aloittaa bloggaaminen?

On olemassa lukemattomia syitä, miksi bloggaaminen kannattaa aloittaa. Itse aloitin sen puhtaasti väyläksi purkaa omia ajatuksia haastavan elämäntilanteen aikana. Silloin ei ollut ajatuksissakaan saada tuloja, saatikka että blogia lukisi muutkin kuin minä ja äiti (tosin en kertonut blogista äidillekään, joten ajattelin kirjoittaa vain itselleni…)

Joku toinen saattaa aloittaa bloggaamisen, koska haluaa ansaita alusta saakka tuloja. Joku toinen puolestaan voi haluta perustaa blogin tuodakseen esille uusia ja innovatiivisia ajatuksia. Joku taas haluaa rakentaa blogista paikan, johon hän kerää omia työnäytteitä työpaikan hakemista ajatellen.

Ei ole oikeaa tai väärää syytä, miksi blogi kannattaa perustaa ja kuten näit, ihmiset aloittavat blogin useasta eri syystä. Entä jos sinun syysi aloittaa bloggaaminen on…

1. Hauskanpito

Bloggaaminen on hauskaa ja luovaa puuhaa, jota ei kannata ottaa liian vakavasti. Mitä enemmän pidät hauskaa blogisi kanssa, sitä pidempään haluat blogata.

2. Muiden auttaminen

Ei väliä, millainen blogi sinulla on, se on joka tapauksessa kanava, jonka kautta pystyt auttamaan muita. Lukija voi motivoitua sinun postauksesi kautta kokeilemaan uutta harrastusta. Tai hän voi vihdoin oppia kuvaamaan upeita kuvia. Tai hän voi vain löytää hauskan blogin, jota on kiva lukea.

3. Olet osa upeaa yhteisöä

Bloggaajien yhteisö on laaja ja sen kautta pääset tutustumaan upeisiin ihmisiin. Sinut kutsutaan bloggaaja tapaamisiin, pääset tekemään yhteistyötä yritysten kanssa (jos haluat) ja mikä parasta, sinun ei tarvitse koskaan olla yksin bloggaamisen kanssa. Tuliko ongelma eteen? Ei hätää, laita vain viestiä blogi-kamulle ja ongelma on ratkaistu!

4. Kasva ihmisenä

Blogi auttaa ihmisiä kasvamaan ja kehittymään. Eikä pelkästään vain sinun lukijoitasi vaan myös sinua itseäsi. Itsensä kehittäminen ja kehittyminen voi tuntua tässä hetkessä jopa utopistiselta ajatukselta mutta näin vain käy. Blogi on niin monipuolinen ja blogin avulla sinun on mahdollista tehdä asioita, joista et vielä edes osaa unelmoida.

5. Tulovirran tai liiketoiminnan rakentaminen

Usko tai älä mutta bloggaaminen mahdollistaa tulovirran ja jopa liiketoiminnan rakentamisen. Uskoisitko, jos sanon, että saan melkein 1000 euroa täysin (100%) passiivista tuloa blogini kautta joka.ikinen.kuukausi?

Kuten näet, bloggaamisen aloittaminen tehdään monesta eri syystä. Ja siksi rakastankin bloggaamista. Se on todella monipuolinen kanava olla luova, kertoa muille omia ajatuksia tai opettaa muille niitä asioita, joita itse on elämässään oppinut.

Mitä bloggaaminen oikeastaan on?

Alunperin bloggaaminen tarkoitti omien ajatusten kirjoittamista sähköiseen muotoon. Voitiin puhua myös päiväkirjasta, joka oli joko julkinen tai yksityinen. Julkinen päiväkirja mahdollisti, että muiden elämää oli helppo käydä kurkkimassa. Mitä kulissien takana perheissä tapahtui? Millaisia ajatuksia ja mielipiteitä bloggaajalla mahtoi olla jostain tietystä aiheesta tai ajankohtaisista ilmiöistä?

Vuosien saatossa bloggaaminen on muuttunut enemmän kaupallisemmaksi. Yhä edelleen osa bloggaajista kirjoittaa blogia omaksi huvikseen, päiväkirjamaisesti tai dokumentoidakseen omaa arkeaan. Mutta bloggaamisen ympärille on muodostunut myös kulttuuri, joka mahdollistaa vapauden tehdä töitä siellä missä itse haluaa, miten paljon haluaa ja kenen kanssa haluaa.

Ehkä tämä on sinunkin haaveesi? Kenties haaveilet sapattivapaasta etelän lämmössä tai kaipaat jotain uutta opiskeltavaa nykyisen arjen rinnalle. Kenties tiedät jo mistä kirjoitat. Tai ehkä haluat vain tietää, mistä bloggaamisessa oikeastaan on kyse.

Blogin tekniikka

Blogi perustetaan blogialustalle. Tämä mahdollistaa sen, että sinun ei tarvitse rakentaa blogia alusta saakka itse koodaamalla. On olemassa useita erilaisia blogialustoja, kuten

  • Blogger
  • WordPress.org
  • WordPress.com
  • Squarespace
  • Wix

Blogialustan valinnassa kannattaa käyttää aikaa. Itse henkilökohtaisesti suosittelen WordPress alustaa ja sille Bluehostia, koska se on monipuolinen ja blogin ulkoasua voidaan muokata lähes rajattomasti ilman, että sinun tarvitsee osata ensimmäistäkään koodipätkää.

En suosittele aloittamaan bloggaamista ilmaisella blogialustalla, koska ilmaisblogi ei näytä ammattimaiselta eikä laadukkaalta. Ja jos jonain päivänä haluat siirtää blogin omalle domainille, joudut käyttämään rahaa blogin siirtämiseen. Vaihtoehtoisesti voit käyttää aikaa ja opetella tekemään sen teknisesti itse. Blogialustalta toiselle siirtäminen vaatii yleensä 600 – 800 euroa sekä mahdolliset ulkoasumuutokset.

Seuraavaksi kerron sinulle Bloggamisen Peruspilarit™, joista laadukas, suosittu ja mielenkiintoinen blogi lopulta muodostuu.

1. askel | Vahva perusta

Tiedät, että ilman vahvaa perustaa mikään ei pysy kasassa. Sama pätee myös bloggaamiseen. Blogin perustana ja tukijalkana on aihe, aiheen rajaus ja fokusointi. Iso osa bloggaajista jättää tämän tekemättä, koska tämä on tylsää, vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja asioiden pohdintaa. Mutta kun käytät aikaa tämän tekemiseen, tulet kiittämään itseäsi myöhemmin.

Vahva perusta pitää sisällään kaiken sen ajatustyön, joka jokaisen aloittelevan bloggaajan täytyy käydä läpi.

  • Mikä nimeksi blogille?
  • Onko domain vapaa?
  • Kenelle blogia kirjoitetaan?

Perustan luomiseen kannattaa käyttää aikaa 1 – 2 viikkoa. Joka päivä 15 – 30 minuuttia hiljaisuudessa istuen. Kynä kädessä ja vihko edessä. Anna ajatusten lentää, mielikuvituksen pulputa ja kirjaa kaikki mitä mieleen juolahtaa paperille. Älä yritä saada täydellistä rajausta ensimmäisellä kerralla. Itsekin olen rajannut tämän blogin kolme kertaa 2 vuoden aikana 😀

2.  askel | Tekniikka

Tämän jälkeen on aika hypätä tekniikan ihmemaahan. Suurin työ on blogin tekninen perustaminen. Itse suosittelen lämpimästi Bluehostia ja WordPressiä. Bluehost on palvelin eli blogin ”tontti”, johon blogi rakennetaan. WordPress on blogin koti. Blogin tekniikka voi tuntua pelottavalta ja ainahan kaikki uusi on pelottavaa. Tekemällä oppii ja sen voin luvata, että et sinä blogia solmuun saa 😀 Aina löytyy apua sekä syy, mikä on mennyt vinksalleen.

Yksityiskohtaiset kuvaruutuohjeet blogin perustamiseen löydät täältä –>>

Blogin tekniikan kohdalla on otettava huomioon myös lukija. Olisi niin helppoa vain tehdä blogi ja aloittaa kirjoittaminen – eikä miettiä, mitähän lukija on siitä mieltä. Mutta meidän on ajateltava blogia myös lukijan näkökulmasta. Miten hyvin lukija viihtyy blogissa?

Tähän vaikuttaa olennaisesti

  • blogissa eteenpäin navigointi
  • blogin latausnopeus
  • hakukoneoptimointi
  • blogin visuaalinen ulkoasu
  • sekä blogin että bloggaajan kokonaisbrändi

Mitä pidemmälle menemme brändäämiseen, sitä enemmän alamme siirtyä tekniikasta itse sisältöön, joka onkin meillä kolmas askel.

3. askel | Sisältö

Useasti ajatellaan, että blogi on pelkkää sisältöä. Ja suurin osahan siitä toki sitä on. Mutta sisällön kanssa meidän täytyy jälleen miettiä lukijaa. Miksi lukija haluaa tulla lukemaan blogia? Saadakseen vertaistukea? Vai kenties oppimaan jotain uutta?

Sisältöön vaikuttaa olennaisesti postauksen lukukokemus:

  • onko postausta helppo silmäillä?
  • onko tekstiä miellyttävä lukea?
  • mitä muuta sisältöä tekstin joukossa on?
    • kuvia?
    • äänitiedostoja?
    • taulukoita?
    • videoita?

Lukukokemuksen lisäksi meidän täytyy miettiä postauksen mielenkiintoisuutta. Onko aihe ajankohtainen lukijalle? Haluaako lukija lukea bloggaajan pahasta päivästä? Jaksaako lukija tsempata, jos hänellä itselläänkin on ollut huono päivä? Onko lukija pelkkä sanko, johon voi kaataa oman pahan olon?

Vai voisiko omaa pahaaoloa lieventää sillä, että kirjoittaakin, miten haastavasta tilanteesta selvitään voittajana maaliin? Tai kenties antaa neuvoja, miten lukijan ei itse kannata tehdä, ellei halua samanlaista oloa kuin bloggaajalla? Näkökulmaa vaihtamalla on aina mahdollista saada monipuolista ja mielenkiintoista sisältöä blogiin.

Kun kirjoitamme sisältöä, haluamme toki että sitä lukee muutkin kuin vain mummo ja äiti. Siksi meidän täytyy markkinoida postauksia aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Mitä enemmän lukijat löytävät tiensä sinun blogiisi, sitä hauskempaa bloggaamisesta lopulta tulee. On kiva saada lukijiolta palautetta, lukea onnistumisen kokemuksia ja nähdä, miten heidän arkensa ja elämänsä helpottuu.

Psst… Pinnaa postaus Pinterestiin

Bloggaamisen perusteet - Näin saat muutkin lukemaan blogiasi (mummon ja äidin lisäksi)

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: