Harrastebloggaajalla on upeita unelmia muttei vielä tavoitteita – Blogin elinkaaren toinen merkkipaalu

Harrastebloggaajalla on upeita unelmia ja haaveita – muttei välttämättä tavoitteita. Tämä on oikeastaan hyvä asia, sillä harrastus muuttuu hyvin äkkiä suorittamiseksi, jos alussa asetetaan liian suuria tavoitteita.

Kun blogi on harrastus, siihen käytetään aikaa sitten, kun aikaa on. Blogille ei välttämättä raivata tilaa kalenterista, eikä sitä tehdä vielä systemaattisesti.

Harrastukseen ei välttämättä haluta vielä panostaa kunnolla, koska ei olla varmoja riittääkö energia ja mielenkiinto sen jatkamiseen. Vähän niin kuin lenkkeily. Se olisi kivaa, jos siihen olisi aikaa. 😀

Lukemalla tämän postauksen:

 • pääset miettimään onko blogi pelkkä harrastus vai haluatko saada siitä enemmän irti
 • pääset tarkastelemaan omaa blogiasi ja löydät sieltä oikeita kehityskohteita
 • sekä saat konkreettisia ja käytännönläheisiä täsmävinkkejä, joiden avulla nopeutat siirtymistä seuraavalle tasolle

Click here to subscribe

Rekisteriseloste ja tietosuoja

 

Harrastebloggaajalla on upeita unelmia muttei vielä tavoitteita – Blogin elinkaaren toinen merkkipaalu

Mutta ennen kuin menemme varsinaiseen aiheeseen, haluan, että otat viisi minuuttia aikaa ja käyt vierailulla blogissasi. Avaa uusi välilehti, kirjoita blogisi osoite ja tutki viisi minuuttia seuraavia asioita:

 • Listaa ylös viisi asiaa, joita olet halunnut kehittää jo pidemmän aikaa mutta jotka ovat jääneet kesken.
 • Kirjoita jokaisen asian kohdalle kolme syytä, miksi kehittäminen on jämähtänyt paikoilleen.
 • Seuraavaksi kirjoita jokaisen syyn kohdalle kolme ratkaisua, mitä voit tehdä seuraavan kahden päivän aikana, jotta pääset eteenpäin.

Esimerkiksi

 1. Haluat kehittää kirjoittamista ja sisällöntuotantoa.
 2. Yksi syy, miksi tämä on jäänyt kesken on, että ylimääräistä aikaa sisällön suunnitteluun ei ole.
 3. Ratkaisu: tee viikkoaikataulu, johon merkitset kaikki pakolliset velvoitteet sekä vapaa-ajan eri väreillä. Sen jälkeen karsit joka päivä jostakin tehtävästä 30 min aikaa, jonka korvaat sisällön suunnittelulla.

Kun tein itse tämän harjoituksen 2016, huomasin, että:

 • Halusin saada upeita lukijoita siirtymään viikkokirjeeni tilaajiksi.
 • Mutta olin keskittynyt laadukkaamman sisällön tuottamiseen enkä sähköpostilistan kasvattamisen.
 • Tämän johdosta sähköpostilista kasvoi 30 uudella lukijalla kuukaudessa.
 • Ratkaisuksi käytin kaksi työpäivää organisoimalla sähköpostilistalle liittymisen helpommaksi, näkyvämmäksi ja rakentamalla ilmaisen materiaalikirjaston, josta löytyi paljon käytännöllisiä oppaita, tehtäväkirjoja ja vinkkilistoja liittyjille.
 • Omien virheiden näkeminen ei aina ole miellyttävää mutta auttaa priorisoimaan tekemistä ja keskittymään oikeisiin ja olennaisiin asioihin.

Aiheesta lisää:

Seuraavaksi toivon sinun pohtivan näitä kysymyksiä:

 1. Miksi haluat aloittaa bloggaamisen / Miksi haluat blogata?
 2. Mitä haluat saavuttaa blogillasi / bloggaamalla?
 3. Milloin haluat saavuttaa tämän tavoitteen?
 4. Mistä ajattelit kirjoittaa blogia?
 5. Miten paljon aikaa haluat / pystyt varaamaan bloggaamiseen?
 6. Jotta saisit tuloja bloggaamalla, sinun täytyy….?
 7. Suhteesi teknologiaan, tietokoneisiin ja blogialustoihin on…..
 8. Pidätkö kirjoittamisesta tai puhumisesta?
 9. Oletko valmis opiskelemaan bloggaamista saadaksesi blogin seuraavalle tasolle?
 10. Oletko valmis investoimaan rahaa bloggaamiseen (kuten lenkkeilijä panostaa hyviin lenkkikenkiin)?

Kysymyksiin ei ole olemassa oikeita tai vääriä vastauksia mutta vastausten perusteella pystyt tekemään päätöksen siitä, haluatko jatkaa bloggaamista harrastuksena vai haluatko viedä sitä pidemmälle. Harrastustason blogin isoin sudenkuoppa on nimittäin päättämättömyys, mitä blogilta haluaa. Päättämättömyys pitää sinua jumissa ja sitä en sinulle halua.

Harrastelijalla on upeita unelmia muttei vielä tavoitteita - Blogin elinkaaren toinen merkkipaalu

Merkkipaaluna harrastus

Ihan mahtavaa! Olet jatkanut rohkeasti tietä bloggaajana. Olet mennyt ulos omalta mukavuusalueeltasi ja olet ylpeä siitä, että ylität itsesi lähes päivittäin. Huippua! Tästä eteenpäin bloggaaminen sujuu helpommin, sillä mukavuusalueesi on laajentunut kivan suureksi.

Harrastus-tason bloggaaja tuntee yleensä vielä epävarmuutta siitä, mitä kannattaa tehdä, missä postauksia kannattaa jakaa ja mitä blogiin kannattaa kirjoittaa. Hän alkaa kiinnittämään huomiota siihen, mitä muut tekevät ja miten muut saavat lukijoita. Hän vierailee useissa blogeissa, ihastelee blogien ulkoasua ja tekstin sujuvuutta.

Toisaalta tällä tasolla oleminen on ihan mahtavaa, koska pääsee oivaltamaan ja oppimaan uusia asioita. Mutta toisaalta se on raskasta, koska opittavaa on paljon. Ja jos bloggaaja alkaa vertaamaan itseään muihin bloggaajiin, syntyy väistämättä fiilis, ”en koskaan pysty samaan kuin nämä muut….

Mutta jokainen kyllä pystyy!

Älä vertaa omaa aloitustasi jonkun toisen puolimatkaan. -Tim Heller

Ideoita ja inspiraatiota voi ja kannattaa käydä hakemassa muiden blogeista, mutta älä anna niiden määritellä mitä sinä pystyt saavuttamaan ja mitä et.

Harrastus-tason blogin mahdollisuudet

Harrastus-tason blogilla on hyvin paljon mahdollisuuksia ja paljon potentiaalia kasvaa:

 • Lukijamäärän kasvattaminen on mahdollista johdonmukaisella postaamisella ja postausten jakamisella someen tasaisesti pitkin viikkoa.
 • Sinnikkyys kohdata erilaisia haasteita kasvaa ja auttaa sinua menemään yhä enemmän ja useammin ulos omalta mukavuusalueelta.
 • Ymmärrys, että takapakit voi kääntää mahdollisuuksiksi.
 • Apua on aina saatavilla, kun rohkeasti vain pyytää.
 • Tekniikan haltuunotto pikkuhiljaa itseään haastaen.

Harrastus-tason blogin haasteet

Harrastus-tasolla haasteita voi tulla eteen paljonkin. Välillä voi jopa tuntua, että eikö nämä ongelmat, haasteet ja esteet lopu ikinä! Mutta kyllä ne loppuvat, älä heitä vielä hanskoja tiskiin. Luovuttaminen nyt olisi harmi, sillä kaikista haasteista on aina mahdollisuus selviytyä, kun apua pyytää rohkeasti.

On tärkeää ymmärtää, että jokainen bloggaaja käy nämä samat asiat läpi

Harrastus-tason blogin sisältö on usein irrallista. Kategorioita ja tunnisteita on paljon mutta ne eivät tue kokonaisuutta. Esimerkiksi matkustaminen, opiskelu ja oma koira eivät luo yhtenäistä kokonaisuutta blogiin, jolloin yleisvaikutelma näyttää sillisalaattimaiselta. Yhtenäisyys on onneksi  helppo luoda esimerkiksi karsimalla turhia kategorioita pois ja kirjoittamalla blogiin Aloita tästä ja/tai Tietoa sivut. Näillä sivuilla pystyt avaamaan enemmän sitä, miksi kirjoitat juuri näistä aiheista.

Irrallaan olevat aiheet johtuvat yleensä siitä, että harrastus-tasolla halutaan pitää vaihtoehdot avoinna. Bloggaaja ei vielä itse tiedä, mihin suuntaan haluaa blogiaan kehittää. On helpompi pitää 20 ovea avoinna kuin sulkea niistä 15 ja parin vuoden kuluttua huomata, että ei halunnutkaan kävellä näistä viidestä ovesta sisään.

Blogi ja bloggaaja kehittyy vuosien saatossa

Vaikka blogin aihe (niche) rajattaisiin yhteen pääaiheeseen ja neljään sitä tukevaan aiheeseen, aiheita pystytään muokkaamaan jälkikäteen. Ja oikeastaan se onkin suotavaa. Haluat muokata blogin aiheita sen mukaan, mikä kiinnostaa sinua ja lukijoita.

Harrastus-tason bloggaaja tekee hyvin suurella todennäköisyydella muutoksia vain omasta mielihalustaan miettimättä, mitä mieltä lukija on muutoksista tai mikä muutos saisi lukijan pysymään blogissa pidempään. Tämä johtuu yleensä siitä, että bloggaajalla ei ole selkeää visiota  kenelle hän haluaa blogia kirjoittaa. Eli kuka blogin unelma-lukija on.

Monissa harrastus-tason blogeissa on nähtävissä Googlen Translater painike. Ulkomaisten lukijoiden saaminen ei kuitenkaan tuo tällä painikkeella toivottua tulosta. Google ei osaa kääntää tekstiä vieraalle kielelle siten, että se olisi oikeasti luettavaa. Toinen vaihtoehto, jota yleisesti näkee on, että ensin kirjoitetaan suomeksi ja sen alapuolelle tiivistelmä englanninksi.

Suomeksi vai englanniksi?

Mutta on tärkeää ymmärtää, että jos englanninkielinen lukija näkee ensimmäisenä vierasta kieltä, hän ei skrollaa postausta riittävän alas lukeakseen englanninkielisen tiivistelmän. Ja sama toisinpäin. Myöskään pelkkä tiivistelmä ei riitä houkuttelemaan ulkomaisia lukijoita. Yhdysvalloissa on tehty paljon tutkimuksia siitä, että pitkät, yli 3000 sanaa olevat postaukset saavat eniten jakoja ja lukukertoja.

Harrastelijalla on upeita unelmia muttei vielä tavoitteita - Blogin elinkaaren toinen merkkipaalu

Harrastus-tason bloggaaja kirjoittaa 87 % vain itsestään. Minua inhottaa pudottaa ihmisiä pilvilinnoista alas mutta lukija ei jaksa koko ajan lukea ”minä minä minä” tekstiä.

Nick Westergaard kertoi toukokuisessa PINGFestival tapahtumassa, että sisältöä on jo liikaa ja että jokaisen tulisi miettiä, mikä on sellaista sisältöä, jota vain bloggaaja itse voit tuottaa. Yhtenä esimerkkinä olkoon tämä postaussarja, jollaista en ole löytänyt suomeksi enkä englanniksi. Bloggaamisessa ei siis ole kyse siitä, että muiden tekstejä kirjoitetaan uusiksi omaan blogiin vaan siitä, että kirjoitetaan uniikkia sisältöä.

Päättämättömyyden rinnalla yksi isoimmista haasteista on otsikot. Otsikot eivät herätä riittävästi mielenkiintoa sosiaalisessa mediassa, jotta lukija niitä klikkaisi. Harrastus-tason blogeissa kuvien laatu ja muokkaus on yleensä jo hyvällä tasolla, kappaleet ovat lyhyitä ja väliotsikoita käytetään. Blogit ovat myös lähes aina mobiiliystävällisiä.

Milloin niitä tuloksia oikein tulee??

Tässä vaihessa moni alkaa jo toivoa, että voi kun lukijamäärä kasvaisi ja tulojakin tulisi. Mutta asiaa ajatellaan nurinkurisesti. Bloggaajat haluavat ENSIN ison lukijamäärän ja VASTA SITTEN he ovat valmiita panostaaman ajallisesti ja rahallisesti blogiin. Mutta totuus on juuri päinvastainen. Bloggaajan täytyy ensin itse panostaa blogiin ja vasta sen jälkeen lukijat seuraavat perässä. Niin kauan, kun blogi on pelkkä harrastus, on turha odottaa tuloja ja suuria lukijamassoja.

Miten pitkään tällä tasolla yleensä ollaan?

Kaikki riippuu siitä, millaisen päätöksen bloggaaja tekee. Haluaako hän lähteä kehittämään blogia eteenpäin vain haluaako jatkaa siinä missä on. Tästä on aika nopea päästä seuraavaan merkkipaaluun jo pelkästään sillä, että tekee päätöksen viedä blogi seuraavalle tasolle. Päätöksen jälkeen sen takana pitää myös seistä ja luottaa siihen, että kaikki eteentulevat haasteet kyllä ratkeavat.

Tässä kohtaa periksiantamattomuudesta on hyötyä. Asenne, jossa ratkaisuja etsitään sen sijaan, että niihin jäädään jumiin, auttaa viemään blogia nopeasti ja tehokkaasti eteenpäin.

Mitä voi tehdä viedäkseen blogin seuraavalle tasolle?

Aseta itsellesi tavoite. Tavoitteen ei tarvitse olla suuri vaan sellainen, jonka uskot tällä hetkellä saavuttavasi. Tämä on tärkeää, koska pienet onnistumiset ja tavoitteen saavuttamiset auttavat sinua jatkamaan matkaa. Suosittelen myös laittamaan ylös kaikki mahdolliset tehtävät, jotka sinun täytyy tehdä, jotta blogisi nousee seuraavalle tasolle. Voit aloittaa tämän postauksen alkutehtävästä ja viidestä blogin kehityskohteesta.

Eat that frog! -Mark Twain

Mark Twain sanoi, että kun aamulla syöt sammakon, se on todennäköisesti pahinta, mitä päivän aikana tapahtuu. Sen jälkeen voit vain keskittyä niihin asioihin, joista oikeasti pidät.

Itse toteutan tätä siten, että valitsen tehtävälistasta kaksi akuuteinta tehtävää ja teen ne alta pois. Jos en saisi mitään muuta valmiiksi kuin nämä kaksi tehtävää, olen tyytyväinen päivääni. Sen jälkeen valitsen kaksi seuraavaa tehtävää, jotka haluan tehdä seuraavana päivänä ja lisään ne listan ensimmäiseksi. Päivän päätteeksi kirjoitan tehtävälistan uudelleen puhtaaksi.

Hyvin usein käy niin, että päivän aikana ehdin tehdä muitakin tehtäviä kuin vain nämä kaksi, jolloin tehtävälista hupenee kivasti päivien aikana.

Tässä muutamia action steppejä, joiden avulla pääset eteenpäin:

 • Päätä haluatko jatkaa blogia harrastusmielessä vai haluatko viedä blogin seuraavalle tasolle.
 • Mieti blogin aihetta (niche), mikä yhdistävä tekijä tai kantava ajatus blogista löytyy?
 • Mitä pahaa voi tapahtua, jos karsit 80 % kategorioista ja aiheista joista nyt kirjoitat?
 • Entä mikä on parasta, joka voi tapahtua tämän johdosta? Ne kategoriat, joihin kirjoitat nyt vähiten, saattavat myös kiinnostaa lukijaa vähiten. Miksi siis kuluttaa aikaa ja energiaa kirjoittamalla aiheista, jotka ei kiinnosta?
 • Etsi itsellesi 3 – 5 roolimallia, sellaisia bloggaajia ja blogeja, jotka ovat saavuttaneet jo sen, mistä sinä unelmoit. Ota heihin yhteyttä ja aloita keskustelu heidän kanssaan. Mitä virheitä he ovat tehneet, mitä he ovat oppineet, mitä he tekisivät nyt toisin? Sinun ei kannata tehdä samoja virheitä kuin kaikki muut. Opi muiden virheistä ja vie blogisi nopeasti kohti seuraavaa merkkipaalua.

Millaisia ajatuksia tämä postaus herätti? Jatketaan keskustelua alla

Julkaistu kategoriassa:
Tiia_kuva

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiautomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 4000 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään yritysblogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös auttanut useita yrittäjiä nostamaan vuosiliikevaihtonsa yli 100 000 euroon hyödyntämällä sisältö- ja digimarkkinointia.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Liity 228 tilaajien joukkoon

Mitä etsit?