Helppokäyttöisiä tapoja laskuttaa asiakasta

Sain eräältä lukijaltani todella hyvän kysymyksen, johon halusin vastata myös näin blogipostauksen avulla. Lukijani kysyi minulta, mitkä ovat helppokäyttöisiä tapoja laskuttaa asiakasta. Aivan oman yritystoiminnan alussa, kun toiminta on vielä hyvin pienimuotoista, voi tuntua työläältä miettiä erilaisia laskutusohjelmia ja pohtia, mikä niistä on sopivin omaan käyttöön.

Yritystoiminnan alussa saattaa olla tilanne, että laskutettavia asiakkaita on vain vähän tai summat ovat pieniä. Tilanne ensimmäiselle työkeikalle voi myös tulla yhtäkkiä, ennen kuin on edes ehtinyt miettiä laskutusasioita. Silloin kaipaa nopeaa, kevyttä, mieluiten ilmaista ja helppokäyttöistä tapaa laskuttaa asiakasta. Tästä postauksesta löydät listattuna erilaisia kevyitä ja helppokäyttöisiä tapoja laskuttaa asiakasta.

Eri laskutusmuodot

Ensimmäisenä sinun tulee selvittää, onko laskutettavasi yksityishenkilö eli kuluttaja vai yrittäjäasiakas. Laskutuksen kannalta on merkittävä ero siinä, onko laskutettava asiakkaasi yksityishenkilö vai yritys. Jos kyseessä on yksityishenkilö, voi laskussa käyttää ns. kevyttä kaavaa, eli laskuun kirjataan laskun päivämäärä, y-tunnuksesi, myyty tuote/palvelu ja verot. Muissa tapauksissa laskuun tulisi kirjata paljon tarkemmin ja yksityiskohtaisemmin tietoja.

Laskutuksessa on myös muistettava, että asiakas voi haluta maksaa laskun verkkolaskuna tai haluaa laskun lähetettävän hänelle sähköpostilla. Tällöin itse tulostettu paperilasku ei ole mahdollinen ratkaisu.

Lue lisää laskutukseen liittyvistä yksityiskohdista yrittäjät.fi-sivuston pikaoppaasta

Kun aloitin yritystoimintani, tein ensimmäiset laskuni Google Docsin ilmaisella tekstinkäsittelyohjelmalla. Nykypäivinä tuo tapa ei ehkä ole enää kovin yleinen, vaan tilalle ovat astuneet muut laskutustavat. Laskun voit siis edelleen tehdä itse taulukkolaskentaohjelmaa tai tekstinkäsittelyohjelmaa apunasi käyttäen, mutta jos et ole täysin varma, mitä asioita oikeaoppisesti täytetty lasku pitää sisällään, tai haluat laskusi lähtevän sähköisesti verkkolaskuna, kannattaa kokeilla jotakin seuraavista vaihtoehdoista:

Kevytyrittäjyys

Markkinoilla on paljon erilaisia kevytyrittäjäpalveluita. Niiden tarkoituksena on tarjota sinulle valmiit, helposti täytettävät laskupohjat. Tällaisten palveluiden toiminta perustuu siihen, että ne toimivat laskun lähettäjinä ja erääntyneiden laskujen perijöinä.

Kevytyrittäjäpalveluiden suosio perustuu siihen, että sinun ei tarvitse perustaa erillistä y-tunnusta, vaan laskutus hoituu helposti palvelun kautta ja palvelu hoitaa kaikki verotukseen, vakuutuksiin sekä muihin kuluihin liittyvät asiat. Se hoitaa myös tarvittavat kirjanpidolliset palvelut, ja tilillesi tilitetään juuri oikea summa, josta sinun ei enää tarvitse huolehtia muita maksuja.

Kevytyrittäjäpalvelu ei peri kuukausimaksua, vaan se vähentää jokaisesta laskutettavasta laskustasi pienen prosenttiosuuden kattamaan kulunsa.

Palveluissa on pieniä eroja keskenään, ja ne kannattaakin alussa selvittää, jotta löytää itselleen sopivimman palvelun.

Laskutuspalvelut

Tarjolla on myös erilaisia laskutuspalveluita. Näiden avulla saat tehtyä laskutuksesi itse, mutta ne eivät tarjoa muita samoja etuja kuin esimerkiksi kevytyrittäjäpalveluita tarjoavat tahot. Laskutuspalvelun hankintaan tarvitset oman y-tunnuksen. Itse käytän Isolta Archimedes -laskutuspalvelua. Isolta Archimedes palvelusta löytyy ilmaisversio Starter, joka maksaa 0 euroa, jos laskuja on alle 10 kappaletta vuodessa.

Pro-versiokaan ei ole hinnakas. Se maksaa 9,90 euroa + alv. 24 % kuukaudessa, ja tällä hinnalla saat lähettää rajattomasti laskuja. Laskutuspalveluiden sisällöt ja hinnat vaihtelevat, mutta esimerkiksi Isolta Archimedeksen avulla saa kätevästi lähetettyä laskut missä tahansa muodossa ja myös muistutuslaskujen lähettäminen käy helposti palvelun kautta.

Lue myös tämä: Miten rakensimme paikkariippumattomasti toimivan etätiimin?

Yhteenveto

Aloittavana yrittäjänä kannattaa turvautua palveluihin, joissa ammattilaiset ovat suunnitelleet laskupohjat ja muut laskutukseen liittyvät asiat puolestasi. Näin vältyt mahdollisilta virheiltä ja ongelmilta laskutuksiin liittyen. Se myös vapauttaa aikaasi, kun et itse joudu alusta asti luomaan laskupohjia.

Julkaistu kategoriassa:
1

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiautomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 4000 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään yritysblogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös auttanut useita yrittäjiä nostamaan vuosiliikevaihtonsa yli 100 000 euroon hyödyntämällä sisältö- ja digimarkkinointia.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Mitä etsit?