Keskity olennaiseen eli miten saavutat flown bloggaamisessa ja yrittäjyydessä?

Postauksen lukemiseen käytettävä aika n. 6 min

Milloin viimeksi olet tuntenut onnistumista bloggaamisessa ja yrittäjyydessä? Milloin viimeksi sanoit itsellesi: ”Hyvin tehty, nyt tämä on valmis!”? Milloin viimeksi saavutit jonkin konkreettisen tavoitteen? Tuliko elämä tielle? Arki vei mennessään? Tavoite yksinkertaisesti unohtui…

Kiire, velvollisuudet ja kuormitus eivät ole kivoja työkavereita, kun puhutaan bloggaamisesta ja yrittäjyydestä. Jokaiselle nämä kolme työkaveria on varmasti tuttuja. Mutta miksi osa meistä pystyy saamaan paljon enemmän aikaan kuin muut?

Lukemalla tämän postauksen loppuun:

 • Kerron miten keskityn olennaiseen
 • Kerron yhden vinkin, joka auttaa minua aina
 • Mitä virheitä tein ja mitä lopulta opin

Mutta sitä ennen haluan kertoa sinulle tarinan. Vuonna 2016 olin nenä kiinni läppärissä 14 – 16 tuntia päivässä, 7 päivänä viikossa. Aloitin työt aamulla kuudelta ja lopetin kymmeneltä illalla. Kuvittelin pitkään, että tätä on digiyrittäjän arki – töitä tehdään tietokoneella niin paljon kuin ehditään ja mennään höyryjunan lailla eteenpäin niin nopeasti kuin pystytään.

Minulla oli tavoitteena rakentaa digiyritys, joka toisi minulle passiivista tuloa ja antaisi paljon vapaa-aikaa.

Silti päivä toisensa jälkeen huomasin olevani kiinni työssä. Mitä enemmän tein töitä, sitä vähemmän vapaa-aikaa oli. Itsestäänselvyys nyt, muttei silloin. Kuvittelin oikeasti, että kunhan vain teen mahdollisimman paljon töitä alussa, saan viettää vapaa-aikaa myöhemmin.

Kuukaudet kuluivat ja vuosi vaihtui. Mutta tahti ei hiipunut. Kunnes kesällä 2017 oli pakko pysähtyä. Oli pakko katsoa itseä peiliin ja sanoa: ”Ei tässä ole mitään järkeä!”

Olin siis tullut ääripäähän. En pystynyt tekemään yhtään enempää töitä yhtään nopeampaa. Oli pakko hidastaa tahtia.

Mutta sitten tapahtui jotain. Mitä enemmän aloin hidastamaan, sitä enemmän aloin saamaan tuloksia. Mitä enemmän sain tuloksia, sitä enemmän vapaa-aikaa minulla alkoi olla.

Mitä tein toisin?

Aloin keskittymään olennaiseen turhan sälän sijaan. Olennaiseen keskittyminen eli fokusointi on tärkeä työkalu mutta todella vaikea ottaa haltuun. Varsinkin, jos olet yhtään adhd/add taipuvainen. Itsellä saattaa jäädä ”unelmointivaihe” päälle jolloin istun tunnin vain katselemassa ikkunasta ulos (noh, maisema on mitä kaunein mutta…)

Keskity olennaiseen eli miten saavutat flown bloggaamisessa ja yrittäjyydessä?

Olen aina ollut suuri tehtävälistojen ystävä. Rakastan tehdä listoja. Niitä on ihan kaikkialla! Ja varsinkin yrittäjyyden tukena olen käyttänyt paljon tehtävälistoja. Siispä aloin keskittymään olennaiseen tekemällä tehtävälistoja. Mutta tässäkin oli ongelma. Mitä enemmän tein listoja, sitä vähemmän sain niitä tuloksia joita halusin.

Mitä enemmän tein listoja ja sain aivoihin lisää tilaa, sitä enemmän aloin näkemään mahdollisuuksia. Sitä enemmän sain ideoita ja inspiraatiota. Ja sitä enemmän painopiste liiketoiminnassa ja blogissa vaihteli laidasta laitaan.

On ihan mahtavaa, kun näkee uusia mahdollisuuksia kaikkalla. Ja on mahtavaa, kun saa yhteydenottoja ja yhteistyötarjouksia. Mutta kuten Danny Iny ja Scott Oldford sanovat:

”If you have more than one focus, you don't have focus at all.”

Olin jo sisäistänyt fokuksen tärkeyden bloggaamisessa ja blogin rajauksessa sekä blogitehtävien tekemisessä. Mutta vielä oli sisäistettävä tämä sama liiketoimintaan. Pikkuhiljaa aloin karsia mahdollisuuksia. Aloin keskittymään yhä enemmän ja enemmän omaan työhön.

Mutta edelleen junnasin paikoillani.

Koska en saanut niitä tuloksia joita halusin, aloin miettimään tavoitteitani. Ehkä ne olivat vääriä? Tai liian suuria? Joten pienensin tavoitteita ja yritin uudelleen. Mutta ei.

Tuntui kuin minulla olisi kaikki tarvittavat palat kädessä mutta en vain osaa laittaa niitä oikeille paikoilleen. Ja se jos mikä oli raivostuttavaa.

Lue lisää: Haluatko tietää 11 vinkkiä ajanhallintaan ja bloggaamiseen?

Millaisia paloja minulla oli?

Tärkeimmät ja tulosten saamisen kannalta tärkeimmät palat olivat

 • kiinteä tavoite
 • tehtävät ja tehtävälistat
 • suunnittelu ja strategointi (eli hidastaminen)
 • projektien laajuuden ymmärtäminen
 • riittävän joustava ja pitkä aikataulu toteuttaa tietty projekti

Ehkä isoin oivallus oli, että en pysty tekemään mitään lyhyellä jänteellä. Tai pystyn, jos haluan väsyttää ja kuormittaa itseni sairasloman partaalle. Varsinkin alkutaipaleella kun kaikki oli vielä uutta ja ihmeellistä ja kokemusta ei kunnolla ollut siitä, miten paljon aikaa jokin yksittäinen tehtävä vie. Ja vieläpä, jos halusin saada laadukasta jälkeä aikaan.

Yksi asia minulta kuitenkin uupui. Rutiinit. Oivaltaminen, että rutiinit tuovat nopeutta ja tehokkuutta tekemiseen saa minut edelleen pysähtymään aika ajoin ja tarkastelemaan omia rutiinejani. Mitä enemmän kokemusta tulee, sitä nopeammin työt myös tulee tehtyä. Sitä enemmän tekeminen rutinoituu. Lopulta tulee se hetki, kun pystyy miettimään ”Miten tämän työn saa tehtyä nopeammin ja yksinkertaisemmin?

Mitä tekemistä tällä kaikella on flown saavuttamisen kanssa?

Keskittyminen olennaisiin asioihin mahdollistaa flown. Tekeminen on mielekästä, helppoa ja nopeaa. Saat tuloksia ja saavutat tavoitteita. Olet ylpeä siitä mitä teet etkä kuormita ja suorita mitään. Jotta pystyt keskittymään olennaiseen, sinun pitää tietää mitä haluat ja miten saavutat sen. Eli määritellä tavoite, tehtävät ja aikataulu näiden tekemiselle.

Jotta tämän tilan saavuttaa, palasten on loksahdettava oikeille paikoilleen. Miksi minulta meni niin pitkään oivaltaa tämä? Mikä oli virheeni?

Kuvittelin, että kaikki tehtävät ovat samanarvoisia

Ensin tein vain tehtävälistoja ja yritin tehdä päivän aikana niistä mahdollisimman monta. Tehtävälistat hupenivat, uusia tehtäviä tuli tilalle mutta tuloksia ei tullut. Yritin tehdä asioita nopeammin, jolloin tein virheitä ja jouduin korjailemaan niitä.

TUSKAA! Olin ikävässä oravanpyörässä, josta halusin ulos. Ja nopeasti.

Miten sain palaset loksahtamaan oikeille paikoilleen?

Pysähdyin. Hengitin. Lähdin miettimään koko työtäni isommasta mittakaavasta käsin. Piirtelin kaavioita ja asetin tehtäviä tärkeysjärjestykseen. Kun oivalsin, että tehtävien laadullakin on merkitystä, aloin miettimään tehtävälistojani ihan uudella tavalla.

Aikaisemmin saatoin kirjoittaa yhden A4 sivun täyteen tehtäviä. Nyt lähdin miettimään mitkä näistä ovat olennaisia oman tavoitteen saavuttamisen näkökulmasta. Jos se ei ollut olennainen, en tehnyt sitä tai siirsin sen myöhemmäksi, annoin assarilleni tai ulkoistin muuten.

Tavoitteiden asettamisessa suosin lyhyitä 30 – 90 päivän määräaikoja. Toki vuoden alussa olen asettanut vuositavoitteen mutta tiedän ja ymmärrän, että maailma muuttuu vuodessa paljon. Siksi en yleensä tee pitkän tähtäimen tavoitteita.

30 – 90 päivän tavoitteet ovat siitä loistavia, että ne ovat riittävän lyhyitä pitääkseen motivaatiota yllä ja kuitenkin riittävän pitkiä nähdäkseen tuloksia.

Ja jos tuloksia ei tule, syykin on selvä. Olen tehnyt tehtäviä,  jotka eivät tue tavoitteen saavuttamista.

Kun tiedän seuraavan 3 kuukauden tavoitteeni, mietin millä projekteilla saavutan ne. Listaan yleensä 2 -3 isompaa projektia, jotka lähden sitten pilkkomaan tehtäviksi. Nämä tehtävät kalenteroin tasaisesti ja jaan tulevien kuukausien ajalle.

Ja lopuksi muistin, että jo 1 % parannus omassa työskentelyssä tuo massiivisen muutoksen tulevaisuudessa.

Lue lisää: Näin kirjoitat kolme blogipostausta yhden päivän aikana

”Onnistut muutoksessa vasta sen jälkeen, kun muutat jotain mitä teet päivittäin. Muutoksen salaisuus löytyy rutiineista.”

Jos pystyt tekemään tänään vain kaksi asiaa, mitkä ne ovat?

Mutta nyt me tullaan siihen olennaiseen keskittymiseen ja sen vaikeuteen. Ruohonjuuritasolle. Miten tämä olennaiseen keskittyminen viedään bloggaamiseen ja työhön? Kun aamulla tekisi mieli kääntää kylkeä tai aamulehden lukemista haluaa pitkittää mahdollisimman pitkään. Tai kun mielellään juttelisi kaverin kanssa mesellä.

Yksinkertainen keino keskittyä olennaiseen

Liimaa post-it lappu tietokoneen näyttöruutuun. Post-it lapussa lukee tämä teksti:

”Viekö tämä tehtävä minua kohti [tavoitetta]?”

Jos vie, jatka sen tekemistä. Jos ei, valitse uusi tehtävä.

Itse määrittelen aina edellisenä iltana kaksi tärkeintä tehtävää, jotka haluan ehdottomasti saada tehtyä seuraavan päivän aikana. Teen ne yleensä ensimmäisenä aamulla. Sen jälkeen voin keskittyä muihin tehtäviin.

Add-oireisena sanon jatkuvasti päivän aikana ”palaa takaisin olennaiseen, tee tämä ensin loppuun ja siirry vasta sitten seuraavaan.” Ja oikeasti käyn tätä keskustelua pääni sisällä aika ajoin. Nykyään onneksi vähemmän, sillä olen oppinut keskittymään olennaiseen. Jei! 😀

Minun on myös pitänyt opetella (siis oikeasti opetella) tekemään asiat loppuun saakka ennen kuin siirryn seuraavaan tehtävään. Tehtävästä toiseen siirtyminen aiheutti paljon stressiä, koska tuntui, ettei tehtävälistat lopu koskaan.

5 askelta joiden avulla keskityt olennaiseen

 1. Aseta kiinteä ja realistinen tavoite 30 – 90 päivän päähän
 2. Määrittele 2 – 3 projektia, joiden avulla saavutat tavoitteen
 3. Pura projektit tehtäviksi ja kalenteroi
 4. Päätä joka ilta seuraavan päivän kaksi tärkeintä tehtävää, jotka vievät sinua kohti tavoitta
 5. Tee päivän tärkeimmät tehtävät heti aamulla

Onko sinun helppoa vai vaikeaa keskittyä olennaiseen? Minkä vinkin tai askeleen viet tästä postauksesta omaan arkeen?

Julkaistu kategoriassa:
Tiia_kuva

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiautomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 4000 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään yritysblogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös auttanut useita yrittäjiä nostamaan vuosiliikevaihtonsa yli 100 000 euroon hyödyntämällä sisältö- ja digimarkkinointia.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Uusin videoni:

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Liity 226 tilaajien joukkoon

Mitä etsit?