Kirjoittamisen ABC – 8 vinkkiä

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Kirjoittamisen ABC – 8 vinkkiä. Millaista on hyvä teksti? Mikä tekee kirjoitetusta tekstistä mielenkiintoisen? Entä miten kirjoitustaitoa voidaan kehittää?

Varmasti jokainen bloggaaja pohtii näitä jossain vaiheessa. Minä ainakin. Edelleen lähes kolmen vuoden jälkeen mietin pitkään, tykkääkö kukaan siitä mitä kirjoitan. Hassua 😀

Minulta kysytään jonkin verran ohjeita kirjoittamisen tueksi. Vinkkejä ja niksejä olen antanut tässä blogissa (linkitän niistä parhaat lisälukemiseksi). Mutta halusin koota sinulle Kirjoittamisen ABC -postauksen, jossa annan syvällisempää tukea kirjoittamisen tueksi. Katso myös tämän postauksen lopussa oleva video, jossa näytän miten teet monipuolista sisältöä someen hyödyntämällä yhtä blogitekstiä.

Kirjoittamisen ABC

Aivan ensimmäiseksi haluan sanoa, etten ole kielenhuollon ammattilainen, toimittaja enkä opettaja. Toivon siis, että suhtaudut tämän postauksen sisältöön tietyllä realiteetilla. En tiedä kaikkea ja varsinkin oikean termistön (ammattislangin) kanssa olen onneton.

Mutta haluan parhaani mukaan antaa sinulle työkaluja, joiden avulla pääset kehittymään ja kehittämään omaa kirjoitustasi.

Tässä postauksessa keskityn kirjoittamiseen blogin ja sisällöntuotannon näkökulmasta.

Tavoitteellisuus

Pitääkö kirjoittamisella olla tavoite? Mielestäni kyllä. Miksi muuten kirjoittaisit? Ja onhan sinulla tavoite, koska sinulla on blogikin. Tavoite voi vain olla vielä tiedostamaton.

Tavoite voi olla kirjoittamisen kehittäminen. Tai asioiden dokumentointi. Tai harrastus. Mutta tavoite sinulla on. Tavoitteen näkyväksi ja konkreettiseksi tekeminen auttaa sinua kirjoittamaan enemmän sellaista sisältöä, joka mahdollistaa tavoitteen saavuttamisen.

Lue myös tämä: TOP 5 keinoa tehdä blogin lukijoista sitoutuneita asiakkaita

Yksi minun tavoitteistani on kasvattaa blogin yksilölliset kävijät 35 000 seuraavan kolmen kuukauden aikana. Saavuttaakseni tämän tavoitteen minun on mietittävä tarkemmin, mitä kirjoitan, milloin julkaisen ja miten postauksia markkinoin.

Tavoite ohjaa tekemistä oikeaan suuntaan. Luovuudelle on edelleen tilaa.

Aloita näin:

  • Määrittele yksi kiinteä ja pieni tavoite
  • Määrittele tavoitteelle mittarit (mistä tiedät, että olet menossa tavoitetta kohti ja saavuttanut sen)

Suunnittelu ja strategia

Mutta pelkkä tavoite ei riitä. On mietittävä MITEN tavoite on mahdollista saavuttaa. Tavoite on pilkottava pienempiin osatavoitteisiin ja määriteltävä tehtävät, miten se onnistuu. On mietittävä kirjoittamista suuremmasta näkökulmasta.

Suunnittelu ja strategia pilkotaan projekteiksi. Projektit auttavat sinua hahmottamaan tekstin tuottamista käytännön tasolla. Esimerkiksi vieraskynäpostausten kirjoittaminen projektina tarkoittaa, että sinun on mietittävä ja etsittävä juuri oikeat blogit. Sinun on varmistettava, että työ ei mene hukkaan ja siksi käytät aikaa blogien etsintään.

Sinun tulee myös suunnitella sisällöt ja kirjoittaminen eri näkökulmasta, koska yleisö, jonka eteen menet, ei välttämättä tunne vielä sinua. Sinun on tehtävä heihin hyvä ensivaikutelma. Miten se onnistuu, sitä pääset pohtimaan seuraavaksi.

Aloita näin:

  • Päätä tavoitteelle 2 projektia
  • Pura projektit pienempiin tehtäviin ja merkitse kalenteriin

Inspiraatio ja ideat

Tarvitsemme ideoita ja inspiraatiota kirjoittamisen tueksi. Tämä on toisenlaista luovuutta kuin kirjoittamisen luovuus. Tämä auttaa sinua katsomaan asioita laatikon ulkopuolelta. Tekemään jotain, mitä kukaan muu ei ole vielä tehnyt.

Meidän on oltava uniikkeja.

Inspiraation ja ideoiden saaminen ja löytäminen voi olla alussa vaikeaa. Jos mielikuvitus on ollut horroksessa pidemmän aikaa, voit tuntea turhautumista, kun uusia ideoita ei näy eikä kuulu. Tässä kohtaa itselleni nousee lyömättömäksi työkaluksi kynä ja vihko.

Joka kerta, kun minusta tuntuu, etten pääse eteenpäin, laitan läppärin kiinni ja otan kynän käteen. Sitten vain kirjoitan mitä ikinä mieleen juolahtaa. En ajattele kirjoittamaani sen enempää. Jos tuntuu, että tämäkään ei auta, siirryn tekemään ihan jotain muuta. Lähden lenkille tai alan siivoamaan ja unohdan koko kirjoittamisen.

Inspiraation puute on normaalia ja jokainen kokee sitä aika ajoin. Itselläni tämä tila saattaa kestää useamman viikon. Siksi pyrin ja suosittelen aina kirjoittamaan postauksia etukäteen ja ajastamaan ne, jotta blogi ei jää vaille postauksia, kun/jos inspiraatio hukkuu.

Aloita näin:

  • Kerää idea- ja inspiraatiopankkia joka päivä, tällä tavoin sinulla on aina ideoita jemmassa
  • Ideapankki voi olla vihkossa tai tekstinkäsittelyohjelmassa

Lue lisää: 5 keinoa miten hyödynnät blogia brändin rakentamisessa

Kirjoitusprosessi

Kirjoitusprosessi voi pelottaa. Prosessi saa kirjoittamisen kuulostamaan työläältä ja monimutkaiselta. Eikö riitä, että laittaa sanoja toisensa perään? No kyllä mutta kirjoitusprosessin tarkoituksena on varmistaa, että sisällössä on kaikki tarvittavat elementit, jotta siitä tulee mielenkiintoinen ja houkutteleva.

Kirjoitusprosesseja on erilaisia. Esimerkiksi Irma Longan ym. (1996) jaottelee kirjoitusprosessin kuuteen eri osaan:

  1. Valmistautuminen
  2. Kypsyttelyn aika
  3. Oivallus ja välähdys
  4. Ratkaisujen testaus
  5. Viimeistely
  6. Julkistaminen ja valmiin tekstin arviointi

Itse olen kehittänyt 10 kohdan kirjoitusprosessin, jossa keskityn enemmänkin sisällön tuottamiseen ratkaisukeskeisestä näkökulmasta. Opetan tätä prosessia Bloggaajasta Ammattilaiseksi™ verkkovalmennuksessa.

Tärkeimmät syyt, miksi kirjoitusprosessi kannattaa ottaa haltuun ovat

  • ajansäästö (kirjoittamisesta tulee tietyin osin rutiinia)
  • tasainen laatu (jokainen postaus on yhtä laadukas ja mielenkiintoinen)
  • yksilöllisyys ja johdonmukaisuus (postaukset tukevat toinen toisiaan ja kuitenkin ovat sinun tyylilläsi kirjoitettu)

Aloita näin:

  • Hahmottele itsellesi kirjoittamisen prosessi tai tule mukaan Bloggaajasta Ammattilaiseksi™ verkkovalmennukseen
  • Toista kirjoitusprosessia mahdollisimman usein, jotta siitä tulee rutiini

Lue lisää: 10 askeleen prosessi laadukkaan sisällön tuottamiseen

Kielenhuolto ja editointi

Kielenhuolto ja editointi on minun suurin kompastuskiveni. Tykkään kirjoittaa ja tarkistaa tekstit, jotta sisältö etenee loogisesti ja on mielenkiintoinen. Mutta pilkkujen laitto oikeille paikoille ei voisi vähempää kiinnostaa.

Arvostan ja kunnioitan jokaista, joille tämä taito on itsestäänselvyys. Kirjoitusvirheiden korjaamiseen saan apua oikolukijalta, joka ystävällisesti lukee ja korjaa tekstini sen jälkeen, kun olen sisältöön muuten tyytyväinen.

Mikäli sinulla on se tilanne, että oikolukijan palkkaaminen ei tule kysymykseen, tässä on muutamia linkkejä, joiden takaa löytyy apua ja tukea kielenhuoltoon ja tekstin editointiin.

Ennen tekstin oikolukuja ja editoimista suosittelen lämpimästi pitämään tauon. Laita läppäri kiinni ja tee jotain muuta. Käy kävelyllä tai katso jakso lempisarjaasi. Anna ajatusten hautua.

Palaa takaisin tekstin pariin aikaisintaan puolen tunnin kuluttua. Lue teksti ääneen ja tarkista, ettei siellä ole epäloogisuuksia. Hyvin usein löydät tällä tavalla myös kirjoitusvirheet. Tämän jälkeen voit antaa tekstin oikoluettavaksi ja korjattavaksi.

Aloita näin:

  • Etsi yksi vanha blogipostaus
  • Käy se ajan kanssa läpi esimerkiksi Kielitohtorin ohjeiden mukaisesi

Sisällön muotoilu

Sen lisäksi, että teksti on oikeinkirjoitettu, on tärkeää muistaa että verkossa teksin muotoiluun ja ulkoasuun kannattaa panostaa. Blogi ei ole kirja. Emme lue sitä kuin kirjaa. Blogitekstin tärkein sääntö on silmäiltävyys. Tekstin tulee olla kauniisti aseteltu, jotta sitä on miellyttävä lukea.

Kun lähdet muotoilemaan sisältöä, tässä on lyhyt muistilista tärkeimmistä asioista:

  • Kirjoita lyhyitä kappaleita ja lauseita
  • Käytä väliotsikoita
  • Lisää 1 – 2 kuvaa tekstiin
  • Tee listoja (kuten tämä)
  • Käytä valkoista tilaa jotta silmä lepää
  • Vältä räikeitä värejä (tumma teksti vaalealla taustalla on suotavaa luettavuuden takaamiseksi)
  • Pidä ulkoasu yksinkertaisena ja kauniina

Muista, että lukija harvoin lukee postauksen sanasta sanaan läpi varsinkaan ensimmäisellä kerralla. Kun postaus on silmäilty, lukija tekee päätöksen, käyttääkö aikaa sen lukemiseen nyt vai palaako takaisin myöhemmin.

Aloita näin:

  • Etsi yksi vanha mutta suosittu postaus
  • Muotoile postaus käyttäen yllä olevaa tietoa ja jaa postaus uudelleen somessa

Lue lisää: Nämä saavat lukijan poistumaan blogista nopeasti

Julkaisu ja jakaminen

Kun olet käynyt läpi yllä mainitut vaiheet, vuorossa on postauksen julkaiseminen. Ja sehän onnistuu yhtä nappia painamalla. Mutta työ ei todellakaan lopu siihen. Kukapa tietää upeasta tekstistäsi, ellet kerro siitä ensin itse?

Postausten jakaminen aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Toisaalta ymmärretään postauksen jaon merkitys mutta toisaalta jakaminen tuntuu tyrkyttämiseltä ja tuputtamiselta ja jopa klikkien kalastelulta. Keskustelin aiheesta erään lukijani kanssa ja kysyin häneltä:

”Jos en olisi koskaan markkinoinut postauksiani, olisitko löytänyt blogini?”

Arvaat varmaan vastauksen. Ota siis tavaksi jakaa uunituore postaus tasaisesti viikon jokaisena päivänä eri somekanavassa. Postauksen jakamiseen menee aikaa vain minuutti päivässä mutta tuo sinulle tasaisesti uusia lukijoita pitkäjänteisesti.

Aloita näin:

  • Tee itsellesi viikkosuunnitelma, johon määrittelet, milloin ja missä kanavassa jaat uuden postauksen
  • Testaa suunnitelmaa viikon ajan ja katso millaisia tuloksia saat. Muokkaa suunnitelmaa tarpeen mukaan

Lue lisää: Bloggaaja, oletko laatinut Facebook-strategian? 4 vinkkiä onnistuneeseen strategiaan

Rutiinien muodostuminen

Kirjoittamisen ABCn viimeinen kohta on rutiinien muodostuminen. Toistamalla hyväksi havaittua prosessia, sinulle muodostuu tapa kirjoittaa ja tuottaa sisältöä. Se helpottaa ja nopeuttaa kirjoittamista.

Muista että sinulla on useita mahdollisuuksia olla luova, vaikka osa kirjoitusprosessista olisikin rutinoitunut. Uuden rutiinin muodostuminen vaatii 21 päivän systemaattisen toistamisen. Silti sen jälkeenkin saatat huomaamatta palata takaisin vanhaan rutiiniin. Se ei haittaa.

Tärkeintä on, että pidät hauskaa bloggaamisen kanssa ja tuotat itsellesi ja yleisöllesi sopivaa sisältöä ja nautit matkasta.

Aloita näin:

  • Kalenteroi itsellesi 21 päivän jakso ja pyri kirjoittamaan joka päivä yksi uusi blogiteksti
  • Hyödynnä tätä tai omaa prosessia kirjoittamisessa

Minkä kohdan näistä sinä viet seuraavana omaan blogiin?

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: