Miksi bloggaat, vaikka tekstisi unohtuvat jo 15 minuutin kuluttua?

Voinko kertoa sinulle yhden inhottavimmista peloistani?

Istun hiljaa tietokoneeni äärellä ja katselen näyttöä. Olen käyttänyt 7 tuntia arvokasta aikaani ja kirjoittanut yhden parhaimmista blogipostauksista. Olen lukenut postauksen 10 kertaa läpi, varmistanut että siellä ei ole yhtäkään kirjoitusvirhettä. Olen miettinyt otsikon, joka varmasti pysäyttää ja herättää mielenkiinnon.

Ja sitten painan julkaise.

Tässä kohtaa sydämeni alkaa tykyttää kiivaammin. Olen hermostunut, koska pelkään postauksen julkaisua. Pelkään sitä reaktiota, mikä postaukseni synnyttää lukijoissa.

Mutta itse asiassa se ei ole edes se inhottavin pelko.

Inhottavinta on se, että kukaan ei tule lukemaan postaustani.

Kaikki se työ, intohimo, aika ja vaiva, jonka olen käyttänyt tämän postauksen kirjoittamiseen, on käytännössä mennyt hukkaan. Ketään ei kiinnosta.

Olo on musertunut, lyöty, epäonnistunut.

Ehkä olet kokenut samaa itsekin. Tai ehkä se on jotain, mitä pelkäät eniten.

Jokainen bloggaaja pelkää tätä hetkeä jossain vaiheessa blogiuraansa. Että käyttää paljon aikaa postausten kirjoittamiseen huomatakseen, että ketään ei kiinnosta. Hyvin äkkiä sitä alkaa miettiä, mitä järkeä tässä touhussa edes on, kun kukaan ei tule, lue ja jää pidemmäksi aikaa blogiin.

Loppujen lopuksi kyse on siitä, että omat arvokkaat ajatukset, ideat, neuvot ja vinkit eivät päädy niille ihmisille, jotka hyötyisivät niistä. Sinulla on uskomaton voima muuttaa ihmisten elämää kirjoituksillasi mutta et vain saa ääntäsi kuuluviin.

Suomesta löytyy satoja tuhansia blogeja. Iso osa niistä on “uinuvia”, mikä tarkoittaa, että bloggaaja on turhautunut kirjoittamiseen. Suurin syy on varmasti se, mitä juuri äsken kerroin.

Bloggaajien keskuudessa kiertää ajatus, että kilpailu lukijoista on kovenee koko ajan. 10 vuoden blogistaustalla uskallan kuitenkin väittää, että kilpailu ei ole kovempaa vaan lukijoista on tullut enemmän laatutietoisia.

Lue myös tämä: 123 ideaa miten saat lisää lukijoita blogiin

Lukijoita ei enää kiinnosta tyhjänpäiväinen liiba laaba höttö, jota osa blogeista tuottaa. Monet kommentoivat somessa, etteivät he jaksa enää lukea sadatta vinkkipostausta “näin saat lukijoita blogiisi 5 minuutissa”.

Toinen hyvin tiukassa istuva ajatus on, että postaukset eivät saa olla yli 500 sanaa pitkiä, koska lukijat eivät jaksa lukea niitä. Totuus on kuitenkin toinen. 6 suosituinta blogipostaustani, joita on luettu yli 25.000 kertaa ja joita on jaettu somessa lähes 800 kertaa, ovat kaikki yli 1600 sanaa pitkiä.

Kyse ei kuitenkaan ole sanamäärästä vaan sanoista.

Sinulla on mahdollisuus muuttaa ihmisen elämää

Perustin Unelma Onnellisuudesta blogin tammikuussa 2014. Blogin tarkoituksena oli purkaa omia ajatuksia silloisessa elämäntilanteessa. Olin uupunut pankkityössä toistamiseen ja päätin, että kolmatta kertaa uupumus ei enää tule.

Joulukuussa 2016 olin käymässä Joensuussa. Istuin kaikessa rauhassa keskustan Coffee Housessa ja nautin jumbo kahvistani. Olin totaalisen keskittynyt kahvii sekä läppärii, kun yhtäkkiä vierestäni kuului kysymys:

Anteeksi, mutta oletko sinä Tiia?

Käännyin hämmentyneenä katsomaan oikealle puolelleni ja viereisessä pöydässä istui kaksi nuorta naista. Molemmat heistä katsoivat minua kohti ja odottivat vastausta.

Kyllä” naurahdin hieman hämmentyneenä.

Ja sinullako on se Unelma Onnellisuudesta blogi?”, toinen heistä kysyi.

Kyllä, tai no oli, mutta olen myynyt blogin toiselle bloggaajalle nyt joulukuussa”, vastasin.

Näin, kun toisen naisen silmäkulmaan muodostui pieni kyynel. Hän näytti niin onnelliselta, iloiselta, rauhalliselta ja – vapaalta.

Tiedätkö, sun blogin avulla mä jaksoin yhden rankimmista elämänkokemuksistani. Kävin läpi todella vaikeaa eroa mutta sun tekstit auttoi mua jaksamaan. Mä olen ikuisesti kiitollinen sulle sun kirjoituksista ja blogista. Saanko mä halata sua...

Älä koskaan aliarvioi sanojesi voimaa

Ei ole merkitystä minkätasoinen bloggaaja olet, oletko vasta-alkaja vai 4 vuotta blogannut. Sinun sanoissasi piilee voima, josta et ehkä ole vielä tietoinen.

Tuo joulukuinen päivä muutti elämäni suunnan. Sain elävän todisteen siitä, miten voimakas vaikutus kirjoitetulla sanalla on. Se voi inspiroida, auttaa, kehittää ja tuoda onnea.

Monet bloggaajat eivät ajattele bloggaamista näin syvällisesti. Ja se on ihan ok. Mutta hyvin todennäköisesti nämä bloggaajat eivät tule koskaan saavuttamaan sitä tavoitetta, josta he haaveilevat.

Jos vain kirjoittaa sanoja sanojen perään, lopputuloksena on kyllä blogipostaus mutta vaikutus muuttaa ihmisen elämää on vähäinen, jopa olematon.

Millaisen jalanjäljen sinä haluat jättää tähän maailmaan?

Unohtumaton.

Miltä sinusta tuntuu, jos tietäisit, että 20 vuotta poismenosi jälkeen tekstisi elävät yhä? Että niitä luetaan, jaetaan, kommentoidaan ja niistä puhutaan, vaikket ole enää täällä.

Meillä jokaisella on mahdollisuus olla unohtumaton. Vaikka maailman on hektinen ja se muuttuu kovaa vauhtia, on olemassa yksi asia, joka pysyy. Se on pysynyt jo tuhansia vuosia ja tulee olemaan pysyvää tuhansia vuosia tästä eteenpäin.

Julkaistu kategoriassa: