Näin hyödynnät bloggaamista työnhaussa

Työnhaku on myyntiä. Tällaisen väittämän olen kuullut viime aikoina useampaan kertaan. Aluksi se kuulosti minusta hassulta, mutta pian oivalsin ajatuksen olevan todella looginen – eihän mitään tuotettakaan myydä pelkällä lippulappusella, jossa on mustaa valkoisella. Takana on aina huolella mietitty brändi, arvolupaus ja tarina, ainakin pitäisi olla.

Työnhakuun kannattaa suhtautua samalla tavalla: Miten sinä myyt itsesi työnantajalle? Mikä on sinun arvolupauksesi? Mitä ihmisille nousee mieleen, kun he kuulevat nimesi tai näkevät kuvasi? Tästä henkilöbrändäyksessä on kyse.

Brändiä ei ole helppoa tuoda esille pelkästään ansioluettelon ja hakemuskirjeen avulla. Onneksi nykyaika mahdollistaa lukuisia eri keinoja tuoda omaa tarinaansa ja osaamistaan esille. Yksi loistava keino boostata omaa työnhakuansa on bloggaaminen.

Mieti, mitkä ovat omat vahvuutesi. Missä asioissa sinä kukoistat ja olet parhaimmillasi? Ja tietysti se tärkein; mitä sinä haluat tehdä ja mikä saa sydämesi sykkimään? Kun tiedät kuka olet ihmisenä ja työntekijänä, sinun on paljon helpompaa lähteä tuomaan osaamistasi ja persoonaasi esille. Blogin ja oman henkilökohtaisen sivun kautta se onnistuu.

Näytä mitä osaat

Perusta kotisivut, jossa tuot itseäsi ja ammattitaitoasi esille. Oman osaamisen esiin tuomisessa pätee sama kuin elokuvien käsikirjoituksissa ”show, don't tell”. On tuhat kertaa vakuuttavampaa näyttää oma asiantuntemuksensa, kuin vain kertoa hakemuskirjeessä olevansa asiantunteva. Omaa osaamistaan voit tuoda esille seuraavilla tavoilla:

Ammatilliset blogikirjoitukset

Kirjoittamalla ajankohtaisista alaasi liittyvistä aiheista, osoitat potentiaaliselle työnantajalle seuraavasi, mitä alalla tapahtuu. Tämä jos jokin osoittaa, että olet aidosti innostunut omasta alastasi. Kirjoitusten aiheilla voit myös korostaa omia kiinnostuksen kohteitasi ja erityistaitojasi.

Esimerkiksi psykologit voivat erikoistua todella moniin eri osa-alueisiin. Jos olet erityisen kiinnostunut työhyvinvoinnista, voit osoittaa sen blogissasi kirjoittamalla kyseisestä aiheesta. Tällöin erotut joukosta varmasti eduksesi.

Vieraskynäile muiden ammattilaisten blogeissa

Kysy toiselta ammattilaiselta, saisitko kirjoittaa hänen blogiinsa vieraskynäpostauksen ja hän sinun (kuten minä kysyin Tiialta). Näin saatte molemmat uutta yleisöä. Yhteistyö, muiden auttaminen ja verkostoituminen on suuri osa nykypäivän työnhakua. Muista kuitenkin; pitää antaa, jotta voi saada. Auttaminen on siis vastavuoroista.

Liitä työnäytteitä sivuillesi

Joka alalla osaamisen osoittaminen työnäytteillä ei tietysti onnistu. Jos kuitenkin etsit töitä valokuvaajana, työnäytteet ovat välttämättömät. Työnantajat haluavat tietää, mitä saavat palkatessaan sinut. Työnäytteet puhuvat puolestaan ja voit vaivattomasti näyttää mitä osaat.

Mikäli osaamisesi on abstraktimpaa, referenssit ja asiakaspalautteet toimivat hyvin. Voit kerätä sivuille aiempien työnantajiesi ja kollegojesi kommentteja sinusta tai asiakkaidesi palautteita. Hyvät referenssit ja palautteet luovat sinusta heti luotettavamman kuvan, eikä työnantaja ole vain oman sanasi varassa.

Näin hyödynnät bloggaamista työnhaussa

Lisää ansioluettelosi sivuillesi

Kun ansioluettelo on heti nähtävillä, tarvittavat tiedot sinusta löytyvät kätevästi samasta paikasta. Näin työnantaja saa heti muodostettua selkeän kokonaiskuvan sinusta. Harkitse mitä merkitset ansioluetteloosi; jos kokemusta on kertynyt paljon, lisää sinne vain haettavan työn kannalta relevantti kokemus.

CV:n ei ole pakko olla perinteinen pdf-tiedosto, vaan sen voit toteuttaa sen myös visuaalisemmin. Jos osaamistasi esille tuova kartta tai video tuo persoonaasi paremmin esille, tee sellainen. Mieti myös työnantajaasi; mikä toimisi parhaiten juuri tässä työtehtävässä? Yksi vaihtoehto on lisätä sekä perinteinen, että kekseliäämpi ansioluettelo sivuillesi. Tärkeintä on, että ansioluettelosi tuo osaamistasi ja persoonaasi parhaalla mahdollisella tavalla esille.

Miten itse olen hyödyntänyt bloggaamista työnhaussa?

Itselläni on kolme eri sivustoa, jonka kautta tuon osaamistani esille; lifestyleblogini, Uramedia-sivusto sekä oma henkilökohtainen sivustoni. Näin montaa ei todellakaan tarvitse olla, yksikin riittää. Oma alkuperäinen suunnitelmani oli yhdistää kaikki samalle sivulle. Pian kuitenkin huomasin, ettei homma toimi ja tein erilliset sivut.

Stuff about-blogissani kirjoittelen aiheista laidasta laitaan. Blogin kautta saa pintaraapaisun persoonastani, ajatuksistani ja kiinnostuksen kohteistani. Toki sitä kautta saan myös tuotua esille valokuvaus- ja editointitaitoja, kaupallista osaamista, kirjoitustaitoa ja luovuutta. Varsinkin markkinoinnin ja viestinnän alalla blogilla on todella helppo näyttää osaamistaan.

Uramedia.fi on puhtaasti ammatillinen sivusto, joka toimii myös itsessäänkin työnäytteenä. Sivustolla tuon esille omaa kiinnostustani työelämään, yrittäjyyteen ja markkinointiin liittyen. Näin voin myös osoittaa tietämystäni edellä mainittujen asioiden suhteen. Tuon myös osaamistani toimittajana esille.

Omaa tarinaani kerron tarutammikallio.com sivustolla, jonne olen myös kerännyt tietoa palveluistani, työnäytteeni ja referenssini. Viimeisin siis toimii varsinaisena portfolionani, mutta toki sitä kautta pääsee tutustumaan myös tekemisiini ja työnäytteisiini. Tänne sivustolle aikomuksenani on lisätä vielä video, jossa pääsen tuomaan osaamistani ja persoonaani entistäkin paremmin esiin.

Töitä hakiessani ja yrittäjänä asiakkaita kontaktoidessani olen saanut hyvää palautetta selkeästä sivusta. Sen kautta pääsee heti tutustumaan minuun syvemmin kuin pelkän CV:n ja hakemuskirjeen avulla. Uskon tämän auttaneen minua asiakkaiden saamisessa. Hyödynnän blogia ja omia sivustojani siis sekä asiakkaiden että palkkatyön etsinnässä. 🙂 Samaa suosittelen sinullekin!

Näytä osaamisesi, ole luova ja pistä itsesi likoon. Tsemppiä työnhakuun!

*********************
Taru Tammikallio on bloggaaja, sisällöntuottaja ja toimittaja sekä Omanelämänsuperstara-sivuston perustaja, päätoimittaja ja vastaava tuottaja. Tutustu Taruun:

Näin hyödynnät bloggaamista työnhaussa Näin hyödynnät bloggaamista työnhaussa
Julkaistu kategoriassa: