Onko minulla mitään annettavaa lukijoilleni? [Lukijan kysymys]

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

”Onko minulla mitään annettavaa lukijoilleni?” Tätä moni bloggaaja miettii varsinkin alussa. ”Kuka lukisi blogiani?”

Epäilys itseä ja omaa osaamista kohtaan on kaikilla alussa korkealla. Muistele vaikka ensimmäistä koulupäivää tai työpäivää ja sitä, kuinka epävarmalta silloin tuntuikaan. Mutta ajan kanssa epävarmuus haihtui pois ja tilalle tuli varmuutta.

Bloggaaminen ei eroa tästä millään tavalla. Koet hieman suurempaa epävarmuutta blogin kohdalla, sillä tekstisi voivat päätyä hyvinkin monen – jopa kymmenien tuhansien ihmisten silmien eteen. Ymmärrän, että se voi tuntua pelottavalta.

Aivan kuten työyhteisöissä myös blogimaailmassa on niitä, jotka kritisoivat aina ja kaikkea. Älä välitä heistä. Yhden ihmisen mielipide ei ole koko totuus. Kokemuksesta tiedän, että tulet saamaan paljon suuremman määrän positiivista palautetta kuin negatiivista.

Onko minulla mitään annettavaa lukijoilleni? [Lukijan kysymys]

Sinä olet uniikki ihminen. Sinulla on uniikkeja ajatuksia, ideoita ja kokemuksia. Ja juuri siksi sinulla on paljon annettavaa muille. Kukaan ei ole kokenut samoja asioita samalla tavalla kuin sinä. Jokaisen kokemus mistä tahansa asiasta on aina uniikki.

Ajatellaan hetki, että haluaisit kirjoittaa niinkin rankasta aiheesta kuin vanhemman alkoholismi. Aikuisena pystyt purkamaan lapsuuden traumoja ja kertomaan kokemuksistasi. Toki terapia on bloggaamisen rinnalla erittäin hyvä vaihtoehto, mutta joillekin kirjoittaminen on terapeuttista (kuten esimerkiksi minulle).

Alussa blogi voi olla vain asioiden purkamista ja pohtimista. Otsikoilla ei tarvitse revitellä eikä yrittää suurennella tunteita, jotta ihmiset tarttuvat asiaan.

Alussa voit hyvin hyväksyä sen, ettei kukaan vielä tule lukemaan blogiasi, jotta saat kokemusta kirjoittamiseen. Blogi on sinua varten.

Kun olet kirjoittanut 10–20 blogitekstiä, voit alkaa jakamaan postauksia somessa, esimerkiksi bloggaajille suunnatuissa Facebook-ryhmissä.

Ajan kanssa ne ihmiset, jotka ovat kokeneet jotain vastaavaa, tulevat lukijoiksi. Ja ihmiset, jotka tietävät, että heidän ystävänsä on kokenut jotain samansuuntaista, jakavat blogitekstejä eteenpäin.

Tämän jälkeen voit alkaa miettimään blogin kaupallistamista ja suunnitella postauksia enemmänkin.

Kenties haluat aloittaa blogin nimettömästi ja pysytellä nimettömänä jonkin aikaa. Sekin onnistuu blogilla, vaikka tietosuoja-asiat ovatkin menneet paljon eteenpäin.

Voit perustaa blogin esimerkiksi jaetun palvelimen kautta WordPressille, jolloin kukaan ei pääse näkemään, kuka domainin omistaa.

Joko luit tämän: Kuinka menestyä bloggaamalla, vaikka esillä oleminen pelottaa?

”Entä jos kokemukseni ovat samanlaisia kuin muilla bloggaajilla?”

On totta, että tässä postauksessa käytetty esimerkki sopii varsin moneen, ja moni voi alkaa kirjoittamaan blogia samasta aiheesta. Pystyt silti tarjoamaan ihmisille hyvää sisältöä. Se tehdään aiherajauksen kautta.

Aiherajauksessa valitset menneisyydestä yhden osa-alueen, josta puhut blogissasi. Se voi olla esimerkiksi

  • pelkotilojen purkaminen
  • traumojen käsittely
  • oma suhde alkoholiin.

Vaikka kaikki nämä kolme asiaa menisivät saman blogin alle, pienemmän osa-alueen ottaminen blogin teemaksi auttaa sinua erottumaan kaikkien muiden blogien joukosta.

Mikään ei kuitenkaan estä sinua kirjoittamasta muistakin alkoholismiin liittyvistä asioista ja rakentamasta myöhemmin blogista ajankohtaista tietopankkia. Mutta alussa on tärkeää lähteä liikkeelle pienemmällä aiheella, jotta pystyt houkuttelemaan juuri siitä aiheesta kiinnostuneet ihmiset blogiisi.

Saattaisit pitää myös tästä: 7/10 bloggaajasta lopettaa ensimmäisen vuoden aikana – ethän sinä ole yksi heistä?

”Entä jos en osaa kirjoittaa?”

Jokainen osaa kirjoittaa, mutta osalla oikeinkirjoitus tuottaa vähän enemmän haastetta. Minulla on siihen hyvä vinkki.

Lue postaus ääneen sen jälkeen, kun olet kirjoittanut sen.

Ääneen lukeminen auttaa sinua löytämään epäjohdonmukaisuuksia ja kirjoitusvirheitä helposti. Kaikkia oikeinkirjoitusvirheitä ääneen lukeminen ei poista, mutta suurimman osan kuitenkin.

Toinen hyvä vinkki on se, että kirjoita postaus ensin tekstinkäsittelyohjelmalla (esim. Google Docs), ja siirrä postaus sen jälkeen blogiin. Tekstinkäsittelyohjelma auttaa löytämään nopeasti kirjoitusvirheet. Kun yhdistät tähän ääneen lukemisen, olet jo hyvällä matkalla kohti laadukasta tekstiä.

”Mutta entä jos ajatukseni ovat typeriä?”

Ole ystävällinen ja määrittele minulle ”typerä ajatus”. Niin, se on aika mahdotonta. Kyseessä on vain pelon aiheuttama tekosyy. Sitä paitsi kaikilla on joskus typeriä ajatuksia, jos niitä haluaa sillä termillä kutsua.

Ajatukset ovat ajatuksia. Joku ajattelee eri tavalla kuin sinä, mutta se ei tarkoita, että sinun ajatuksesi olisi typerä. Jos joku esittää sinulle eriävän mielipiteen, voit sanoa:

”Mielenkiintoista, en ollut ajatellutkaan asiaa tuolta kannalta.”

Voit siis oppia lisää uusia näkökulmia muiden kommenteista.

Kuinka menestyä bloggaamalla, vaikka esillä oleminen pelottaa?

Kuinka menestyä bloggaamalla

Rekisteriseloste ja tietosuoja

Järjestän 5 päivän maksuttoman haasteen, jossa käymme läpi tyypillisimpiä pelkoja ja sitä, miten niitä voidaan selättää. 5 päivän aikana saat vastaukset mm. näihin kysymyksiin:

  • Miten paljon bloggaajan pitää olla esillä?
  • Miten olet vähän esillä mutta menestyt siitä huolimatta?
  • Kuinka näytät itsesi somessa ilman että ”näytät itsesi” somessa?
  • Kuinka vastaat lempeästi ja ystävällisesti myös negatiivisiin kommentteihin?
  • Kuinka saat negatiivisen kommentoinnin loppumaan hyvin äkkiä mutta ystävällisesti?
  • Kuinka varmistat, että tekstisi ovat aina mielenkiintoisia?
  • Miten yksinkertaisella keinolla saat vähintään 45 minuuttia ylimääräistä aikaa joka päivä blogin kehittämiselle?

Haaste on sinulle maksuton, ja haasteen päättymisen jälkeen liityt sunnuntaisen viikkokirjeeni tilaajaksi. Viikkokirjekin on sinulle maksuton, eikä se sido eikä velvoita sinua mihinkään.

Klikkaa vain yllä olevaa kuvaa ja tule mukaan!

Pinnaa postaus Pinterestiin, niin löydät sen myöhemmin

onko minulla mitään annettavaa lukijoilleni

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: