Ostin 25 000 euron valmennuksen – mitä jäi käteen?

Ostin 25 000 euron valmennuksen – mitä jäi käteen? Viikko sitten tuli kuluneeksi 7 vuotta siitä, kun aloitin yrittäjänä. Olen tässä vuosien aikana nähnyt vähän kaikenlaista täällä digibisneksen puolella. Jokainen saa tehdä juuri sellaista bisnestä kuin haluaa. Se ei aseta minua eikä sinua eriarvoiseen asemaan. Uskon vahvasti siihen, että jokaisella on samankaltaiset mahdollisuudet menestyä, mutta toisille menestyksen tielle voi tulla yllättäviä sudenkuoppia.

Disclaimer

Haluan heti alussa sanoa tämän: Minusta on aivan loistavaa, että yrittäjät hinnoittelevat omaa työtään sille tasolle, mille se kuuluu. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa yrittäjistä, jotka tekevät kovaa tulosta. Minulta kesti seitsemän vuotta rikkoa miljoonan euron myynnin raja. Joku toinen tekee sen vuodessa tai jopa puolessa vuodessa.

Tämä ei siis ole valituspostaus vaan hyvin henkilökohtainen näkökulma aiheeseen, josta puhun. Voit tulkita tämän asian juuri kuten haluat, mutta ne ihmiset, jotka minut tuntevat, tietävät, etten käytä piilomerkityksiä vaan sanon asiat suoraan ja seison sanojeni takana. Aina.

Törmäsin alkukesästä somessa englantilaiseen valmentajaan, joka kertoi, että hän auttaa yrittäjiä viemään bisneksen uudelle tasolle. Hän siis auttaa yrittäjiä hinnoittelemaan oman osaamisensa korkealle ja saamaan asiakkaita suoraan somesta.

No, uteliaana ihmisenä halusin nähdä myyntiprosessin, miten kaikki toimii. Suuntasin siis ensimmäisenä Googleen ja googletin kyseisen henkilön yrityksen nimen.

Olin aika hämmentynyt, kun en suoraan löytänyt häneltä kotisivuja. Tai noh, löysin kolme kotisivutekelettä, mutta missään näissä ei ollut mitään kurssialustaa tai tarkempaa tietoa valmentajasta. Red Flag.

Yleensä tässä kohtaa jätän leikin kesken, sillä jos valmentajalla ei ole kotisivuja, enkä pysty todentamaan, että kyseessä on aidosti oikea henkilö, en jatka tutkimista sen enempää.

Ostin 25 000 euron valmennuksen – mitä jäi käteen?

Tällä kertaa ajattelin, että okei, hän tekee bisnestä somen kautta, joten (ehkä) on ymmärrettävää, että hän panostaa somekanaviin enemmän kuin kotisivuihin.

Niinpä suuntasin hänen Instagram-tililleen ja katselin muutamia sisältöjä. Jotain kautta liityin hänen sähköpostilistalleen ja sieltä päädyin lähettämään hänelle yksityisviestin Instagramin kautta.

Keskustelu hänen kanssaan oli miellyttävää, hän tuntui aidosti olevan minusta kiinnostunut, mutta toisteli ärsyttävän paljon lausetta ”Olet juuri sopiva asiakas meille”. Red Flag.

Ehkä tässä on joku kulttuurinen ero, mutta itse en pidä ajatuksesta, että minua pidetään vain asiakkaana.

Keskustelumme eteni systemaattisesti, ja pääsin näkemään, miten hän tekee myyntiä. Kun tuli aika tehdä päätös hänen koulutukseensa osallistumisesta, osasin jo aavistaa, ettei se lähde ihan halvalla. Ja eihän se lähtenytkään. Hintalappu oli huikeat 25 000 euroa.

Tässä kohtaa halusin testata, miten hän reagoi, jos sanon, ettei minulla ole sellaisia rahoja. Ei hätää! Ratkaisu löytyy! Koulutusmaksu voidaan laittaa kolmeen erään (8333 euroa/erä). Vielä tässä vaiheessa testasin, mitä tapahtuu, jos sanon, ettei minulla ole sellaisiakaan rahoja. No sekään ei haittaa! Kunhan maksan 6 % ensimmäisestä erästä (1500 euroa) tänään, niin pääsen aloittamaan.

Joten maksoin sen. Jes, nyt lähtee homma etenemään!

Sain kahden sivun mittaisen docs-tiedoston koulutuksesta, sopimuksen allekirjoitettavaksi ja sitten vain odottelin, että asia lähtee eteenpäin. Odottelin ja odottelin. Eikä mitään tapahtunut.

Parin viikon kuluttua aloin lukemaan sopimusta uudelleen. Kas, siellä olikin lauseke, että koulutus lähtee kunnolla käyntiin vasta, kun loput ensimmäisestä erästä on maksettu. Eli mitään ei tapahtunut ennen kuin maksoin 6833 euroa hänelle. Loogista ja ymmärrettävää.

No, ei auttanut, tämäkin summa oli maksettava, että päästään eteenpäin. Laitoin viestiä hänelle ja pyysin lopulle summalle maksulinkkiä. Maksoin laskun ja sitten taas odottelin.

Odottelin ja odottelin…

Viiden päivän päästä laitoin viestiä ja kysyin, missä mennään. ”Ai, kyllä meiltä on lähtenyt sinulle sähköpostia, eikö se ole tullut perille?” No ei ole. Red Flag.

Tässä kohtaa oli siis mennyt yli kolme viikkoa ensimmäisen laskun maksamisen jälkeen. Jos en olisi ottanut yhteyttä ja kysellyt koulutuksen perään, minut olisi todennäköisesti unohdettu kokonaan. Red Flag.

Lopulta pääsin kuin pääsinkin koulutukseen mukaan. Kyseessä oli osittain itseopiskeltava kurssi, mutta pääpaino on viikoittaisilla sparrauspuheluilla oman valmentajan kanssa.

Ostin 25000 euron valmennuksen

25 000 euron hintalappu asettaa tietynlaisen mielikuvan koulutuksesta

Ja voin sanoa, ettei se mielikuva vastannut sitä, mitä sain. Ymmärrän logiikan heidän koulutuksensa taustalla. He haluavat panostaa henkilökohtaiseen sparraukseen, koska sillä päästään pureutumaan niihin ongelmiin, joita yrittäjällä siinä kohtaa on.

Tässä on kuitenkin yksi iso ongelma.

Yrittäjä ei välttämättä itsekään aina tiedä, mikä se ongelma on. Jälkikäteen ajateltuna ajauduimme oman valmentajani kanssa sivuraiteille monta kertaa, sillä kun hän kysyi sparrauksen alussa, missä asiassa haluan tai tarvitsen apua, saatoin vahingossa sanoa jotain, mikä oli tavallaan ongelma mutta ei niin suuri, että siihen olisi pitänyt tarttua.

Koulutuksella ei siis ollut mitään loogista rakennetta tai struktuuria. Red Flag. Ja ei-diagnosoituna ADD:nä tarvitsen struktuurin. Tarvitsen sen loogisen polun, jossa on pieniä askeleita, joita otan viikoittain.

Itseopiskeltava koulutusmateriaali oli myös pettymys. Se oli pilkottu parin vuoden takaisesta isommasta koulutuksesta. (Palaan tähän postauksen lopussa tarkemmin.) Videot loppuivat selkeästi kesken, jolloin alkuperäinen video saattoi olla 20 minuutin mittainen, mutta minä näin vain 7 minuuttia. Red Flag.

Useamman kerran valmentajani viittasi johonkin kohtaan koulutusmateriaalissa, ja vaikka kuinka yritin sitä etsiä, en löytänyt. Seuraavalla kerralla mainitsin, ettei minulla ole sellaista koulutusta, johon hän sitten vastasi, että ”aah, ok, lisätäänpä se sitten sinulle”. Red Flag.

Koulutusmateriaalissa oli docs-tiedostoja, joihin oli kirjattu, mitä minun tulisi tehdä missäkin järjestyksessä. Green Flag. Mutta kun kuljin tätä materiaalia eteenpäin, törmäsin useampaan linkkiin, jotka eivät johtaneet mihinkään. Red Flag. Ja vaikka mainitsin tästä sekä omalle valmentajalleni että koulutuksen kehittäjälle, en koskaan saanut vastausta enkä oikeita linkkejä. Red Flag.

25 000 euron hintalapulla kurssimateriaalin pitäisi olla priimaa eikä sekundaa ja kaikkien materiaalien tulisi olla saatavilla.

Mutta tässäkin kohtaa ymmärrän logiikan tämän taustalla. Asiakkaalle ei haluta antaa liikaa materiaalia kerralla, koska on oletettavaa, että asiakas ei kulje polkua A:sta Ö:hön vaan hyppii asiasta toiseen, eikä saa sillä haluttuja lopputuloksia. Mutta tämä ongelma on helppo ratkaista sillä, ettei materiaalia avata kerralla vaan yksi osa kerrallaan. Eikä eteenpäin pääse ennen kuin edellisen viikon tehtävät on tehty ja palautettu omalle valmentajalle.

Valmennukseen kuului keskusteluryhmä, johon olisin voinut ”palauttaa tehtäviä”. Parikin kertaa kommentoin sinne ja pyysin palautetta tehtäviin, mutta kun kukaan ei niihin reagoinut, päätin, etten enää kysele siellä mitään.

Mielikuva, joka valmennuksesta minulle jäi, on tämä:

Olin beta-testaaja. En ole ollenkaan varma, sainko kaiken materiaalin, mikä minulle olisi kuulunut, ja keskustelujen perusteella osa asiakkaista sai enemmän materiaalia kuin minä. Tämä asettaa asiakkaat eriarvoiseen asemaan, ja ainakin minua tämä turhauttaa suunnattomasti. Red Flag.

Valmentajien tietotaito oli timanttista

Siinä missä koulutus näytti olevan kyhätty kokoon nopealla aikataululla, valmentajien ammattitaito kompensoi kokonaisuutta suhteellisen hyvin. Oma valmentajani oli rautainen alan ammattilainen ja osasi ratkaista jokaisen ongelman, jonka toin esille. Myöskään valmennuksen omistajan ja kehittäjän ammattitaitoa kohtaan minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa. Hän tietää, mitä hän tekee.

Mikä sitten on ongelma?

En ole riittävän röyhkeä tehdäkseni 50 000 euroa, 100 000 euroa tai 200 000 euroa rahaa viikossa. Älä käsitä minua väärin. Röyhkeydessä ei ole mitään väärää. Tutkimuksetkin osoittavat, että ihmisen pitää olla tietyllä tavalla psykopaatti, että hänestä voi tulla miljardööri. Asenne ja ajatusmaailma ratkaisevat kaiken. Jos et osaa ajatella, että pystyt tekemään myyntiä 50 000 euroa viikossa, et tule sitä koskaan tekemään.

Tämän koko prosessin aikana olen oppinut itsestäni ison asian, ja se on tämä:

Välitän liikaa asiakkaistani, opiskelijoistani ja heidän yleisöstään, jotta voisin tehdä isoja summia rahaa.

Annas kun selitän:

En halua asettaa itseäni mihinkään jalustalle, sillä tämä ei ole hyve, jota suosittelen kaikkien seuraavan. Kuten postauksen alussa sanoin, minulla ei ole mitään sitä vastaan, että ihmiset tekevät kovaa tulosta. Juhlin heidän kanssaan ja kannustan kaikkia hinnoittelemaan oman työnsä sille tasolle, mille haluavat.

Mutta ihmisenä minä ajattelen ensisijaisesti omia asiakkaitani ja vasta sitten itseäni.

Minulle on tärkeintä, että asiakkaani saa todellisia tuloksia, ei se, että minä teen kovaa tulosta. Jonkun toisen ihmisen kohdalla nämä kaksi asiaa kulkevat loogisesti ja kauniisti käsi kädessä. Mutta minulla – jostain syystä – eivät.

Jos asiakas sanoo minulle, ettei ole tyytyväinen työhöni (kuten kävi tässä kesällä), pyydän anteeksi, korjaan virheeni ja jätän loput laskusta laskuttamatta.

Jos olen tehnyt tarjouksen eikä aikaa mene niin paljon kuin sovittiin, jätän loput laskuttamatta.

Olen palauttanut kurssimaksuja jopa siitä syystä, että olen kokenut huonoa omaatuntoa liian arvokkaasta kurssihinnasta. Olen siis palauttanut kurssimaksuja, vaikka opiskelijat eivät ole sitä pyytäneet.

Olen yrittänyt jo useamman vuoden ajan muuttaa tätä itsessäni, mutta en vain pysty siihen. Menetän yöuneni, stressaan, ja huijarisyndrooma iskee lekalla päähän joka kerta.

Kuvittelin vuosia, että haluan olla menestynyt ja tehdä 100 000 euroa myyntiä kuukaudessa. Tämän kesän ja syksyn aikana olen todennut, että olen jo menestynyt, vaikka tekisin 100 000 euroa vuodessa.

Minulle on aidosti tärkeää se, että asiakkaani saa tuloksia avullani, oli kyse sitten henkilökohtaisesta valmennuksesta tai verkkokurssista. Tiedän myös, että menetelmäni toimivat, kun ne vain otetaan käyttöön. Mutta tässä bisneksessä on hyväksyttävä se, että kaikki eivät tee, vaikka kuinka yrittäisi kannustaa. Tai vaikka kurssin pilkkoisi kuinka pieniksi askeleiksi tahansa.

Kynnys aloittamiseen on jokaisella iso. Toiset menevät sen yli heittämällä, ja toiset eivät sitten vetämälläkään.

Se, mihin en kuitenkaan suostu on, että pakotan ihmiset kulkemaan sen kynnyksen yli. En suostu myymään heille valmennusta tai kurssia, koska näen jo etukäteen, etteivät he tule sitä koskaan käyttämään.

Olen monta kertaa sanonut suoraan asiakkaalle, ettei hänen kannata ostaa kurssiani tai sparrausta kanssani, koska olen nähnyt, ettei hän ole valmis kulkemaan kynnyksen yli. Vaikka hän muuten täyttäisikin kaikki kriteerit potentiaalisesta asiakkaasta.

Ja tätä tarkoitan, kun sanon etten ole riittävän röyhkeä. Teen sataprosenttisen asiakaslähtöistä valmennusta.

Saattaisit pitää myös tästä: Miten rakennat yritystoiminnan, jossa sinun on hyvä olla?

Mikä on minulle tärkeintä?

Tässä bisneksessä minulle tärkeintä on se, että pystyn katsomaan asiakkaitani ja opiskelijoitani silmiin. Se, että minulla on hyvä omatunto, kun menen illalla nukkumaan. En väitä, etteivätkö ne ihmiset, jotka tekevät isoa tulosta, pystyisi myös siihen. Varmasti pystyvät. En väitä, että kallis valmennus on täysi susi. Enkä väitä, että kalliit tuotteet ovat huijausta.

Valmennus, josta maksoin isot rahat, ei ollut huijausta. Menetelmä toimii, sillä tein sillä itsekin rahaa 10 000 euroa viikossa. Mutta en jatka menetelmän käyttöä itse, koska se ei vain istu sisäiseen arvomaailmaani. Minulla on vahvoja periaatteita, joista en luovu, ja siksi menetelmän käyttö tuntui minusta äärimmäisen pahalta.

  • Hyväksyn siis yrittäjänä sen, että tulevaisuudessa jätän rahaa pöydälle.
  • Hyväksyn sen, että se raha, minkä minä teen vuodessa, joku toinen tekee viikossa tai kuukaudessa.
  • Hyväksyn sen, etten hypetä tuotteitani maasta taivaaseen, vaan luotan siihen, että ne, jotka oikeasti haluavat, löytävät ja ostavat.

Mutta teen sen mielelläni, sillä jatkossa haluan asiakkaiksi vain niitä ihmisiä, jotka arvostavat rehellisyyttäni, suoraselkäisyyttäni, avoimuuttani, lempeyttäni, vahvoja periaatteitani sekä haluani ajatella asiakkaani ja hänen asiakkaansa parasta. Luottamus sinun ja minun välillä on minulle arvokkaampi kuin yksikään tuote tai palvelu, jota myyn.

Ostin 25 000 euron valmennuksen – mitä jäi käteen?

Tieto siitä, millainen yrittäjä en halua olla.

Sekä tieto siitä, millainen yrittäjä haluan olla.

Tämä tieto on niin arvokas, ettei sitä voi rahassa edes mitata.

Haluatko jutella aiheesta lisää? Laita viestiä, vaihdetaan ajatuksia.

********************************

Loppuhuomautus

Olen itsekin aikoinani pilkkonut muista kursseista pienempiä osioita ja myynyt ns. yksittäisiä moduuleita, ihan vain testatakseni, onko niillä kysyntää. Jos kysyntää on ollut, olen sitten tehnyt videot uudelleen ja antanut uudistetut videot kaikille kyseisen moduulin ostajille. Tämä on helppo keino testata uusia kurssi-ideoita. Mutta omat kurssini olivat hinnaltaan alle 100 e, joten ei voi olettaakaan, että kurssimateriaali olisi ”täydellinen”. Sen sijaan 25 000 euron valmennuksessa odotan saavani priimaa ensimmäisestä hetkestä alkaen. 

********************************

mentorointiohjelma