Pelko: Entäs jos epäonnistun yrittäjänä?

Kukapa yrittäjä ei olisi joskus joutunut miettimään kaksi kertaa lopettaako liiketoiminta vai ei. Mitä pidempään yrittäjänä on toiminut, sitä useammin tämä ajatus on saattanut mieleen putkahtaa.

Ymmärrän.

Mutta vieläkin suurempi mietintä on niillä, ketkä tällä hetkellä suunnittelevat yritystoiminnan aloittamista. Itse asiassa yrittäjyys pelottaa. Ja paljon:

 • alv ja verot syö kaikki myynnit
 • asiakkaita ei riitä
 • osaanko valita oikeat tuotteet ja palvelut
 • markkinointibudjetti, riittääkö, onko siihen edes mahdollista panostaa
 • onko asiakkailla varaa maksaa
 • onko turvaa, jos sairastun ja joudun lopettamaan
 • ja paljon paljon muuta.

 

Ymmärrän.

Pelko on kuitenkin osa elämää. Se on tärkeä osa, sillä ilman pelkoa saattaisimme ajautua vaaratilanteisiin, joissa käy huonosti.

Emme voi koskaan poistaa pelkoa kokonaan mutta voimme oppia hallitsemaan sitä. Tämä artikkeli ei kerro, miten pelkoa hallitaan vaan tuo näkökulmaa siihen, mitä tapahtuu, kun ei anna pelolle valtaa.

Pelko: Entäs jos epäonnistun yrittäjänä?

”Epäilys tappaa enemmän unelmia kuin epäonnistuminen.” -Suzy Kassem

Tiedän ihan tarkkaan, miltä sinusta tuntuu. Jätin vakituisen työn kohtuullisen varmalla pankkialalla, tienasin yli 33.000,00 € vuodessa ja olin menossa kovaa vauhtia uraportaita ylöspäin. Silti kaipasin elämääni jotain muuta.

Kun kerroin, että olen lähtenyt vakituisesta työstä pois, ystävät ja sukulaiset ajattelivat, että olen tullut hulluksi. Osa jopa sanoi näin suoraan puoli vuotta töiden lopettamisen jälkeen.

Mutta he ovat myös nähneet onnen, vapauden ja unelmien toteuttamisen. He ovat nähneet, että tekemällä töitä oman unelmansa eteen, voi saavuttaa jopa mahdottomalta tuntuvia asioita. Ja mikä parasta, he ovat saaneet inspiraatiota tavoitella jotain muutakin kuin alati kiihtyvää oravanpyörää.

Haluan esittää sinulle kysymyksen:

”Jos olet riittävän hyvä tehdäksesi työnantajallesi rahaa, miksi ihmeessä kuvittelet, että et olisi riittävän hyvä tehdäksesi rahaa itsellesi?”

Tiedän, että minun ajatukseni yrittäjyydessä on sinulle osittain merkityksetön. Et tunne minua, etkä siksi pysty luottamaan sanaani, että sinäkin voit menestyä yrittäjänä. Siksi haluan antaa puheevuoron legendaariselle Steve Jobsille. Yrittäjälle, jonka sanat ovat vaikuttaneet minuun syvästi, että haluan kokeilla omia siipiäni yrittäjänä.

Tottakai yrittäjyys on epävakaata mutta niinhän elämäkin on. Emme tiedä, olemmeko täällä vielä huomenna vai seuraavat 40 vuotta. Miksi siis pelätä?

Miksi kaiken pitäisi olla helppoa? Mitä iloa siinä on, jos kaiken saa ilman minkäänlaista ponnistelua? Elämästä tulee vain yksitoikkoista jos onnistumme 100 % kaikessa mitä teemme.

Sitäpaitsi, jos se olisi helppoa, kaikki olisivat yrittäjiä. Ja silloin menestyminen olisi todella vaikeaa, koska kilpailua olisi niin paljon.

Mitä pelko on?

Pelko on illuusio. Se on jotain, mitä kuvittelemme, että saattaa ehkä epätodennäköisesti tapahtua.

”Pelko ei ole todellista. Pelko voi elää vain ajatuksissamme, kun mietimme ja murehdimme tulevaa. se on mielikuvituksemme tuote. Siksi pelkäämme asioita, joita ei ole nyt eikä ehkä koskaan tule olemaan. Se on miltei hulluutta.

Älä käsitä väärin. Vaarat ovat hyvin todellisia. Mutta pelko on valitan. Me kaikki kerromme itsellemme tarinaa. Sinä päivänä, kun päätät jättää pelon, sinun tarinasi muuttuu.”

Pelko aiheuttaa ajatuksen, että henkilö ei ole riittävän hyvä.

Mutta eihän kukaan ole. Eihän kukaan ole täydellinen ensimmäisenä päivänä palkkatöissäkään. Me teemme virheitä, opimme ja tulemme paremmiksi. Teemme virheitä, opimme ja tulemme paremmiksi.

Ainoa este on aloittaminen. Hyppy tuntemattomaan. Pelko, mitä tapahtuu tuon hyppäyksen jälkeen.

Kukaan ei voi tietää. Kukaan ei voi sanoa onnistutko vai et. Mutta sinä tiedät, mitä tapahtuu, jos et ota sitä hyppyä tuntemattomaan. Elämäsi kulkee samaa kaavaa kuin tähänkin asti.

Mistä lähteä liikkeelle?

Yritystä ei kannata koskaan perustaa hetken mielijohteessa. Yritystä ei kannata perustaa olettamukselle, että itsellä on maailman paras liikeidea.

Yritystä ei kannata perustaa ilman taloudellista turvaa, asiakaspohjaa tai hyvää suunnitelmaa.

Miksi?

Koska mitä vähemmän tiedät, mitä vähemmän suunnittelet, mitä vähemmän varmistat, sitä epävarmempi olo sinulla on ja sitä enemmän pelko alkaa vaikuttaa päätöksentekoosi.

Oletko töissä? Mahtavaa, tee joka ilta 30 – 60 minuuttia ”töitä” yrityksesi eteen. Tee liiketoimintasuunnitelma (itse kutsun tätä toisella nimellä, mutta siitä lisää myöhemmin), tee asiakasanalyysi, markkinointisuunnitelma…

Ajallisesti liiketoiminnan suunnitteluun voi mennä aikaa 3 kuukauttakin. Sehän ei haittaa, koska joka tapauksessa tulotasosi on turvattu, kun olet töissä.

Tee kaikki valmiiksi. Ja sitten vain perustat yrityksen. Toimi osa-aikayrittäjänä niin pitkään, kunnes olet saanut vakaan asiakaspohjan. Siitä on helppo ponnistaa eteenpäin.

Oletko työtön? Hienoa, sinulla on 3 – 5 tuntia aikaa päivässä tehdä taustatyötä, opiskella yrittäjyyttä, selvittää tarvittavat tiedot verotukseen ja tukiin liittyen. Hyödynnä kirjastoa ja ilmaiskursseja, mene yrittäjäkurssille tai opiskele yrittäjän ammattitutkinto. Kun kaikki on valmista, sitten voit perustaa yrityksen.

Urheilija ei lähde kilpailuun tappiomielialalla…

Kun juoksija asettuu juoksukilpailussa lähtöviivalle, ajatteleeko hän, että ”ei minun kannata panostaa juoksuun, kun en kuitenkaan voita…”?

Entä ”Turhapa minun on juosta täysiä, kun muut on kuitenkin nopeampia…”?

…Joten miksi sinä perustat yrityksen luovuttaminen mielessä?

Tapasin kerran yrittäjän, joka mietti, pitäisikö liiketoiminta lopettaa. Kun jututin häntä, kyselin mitä kaikkea hän on tehnyt liiketoiminnan markkinoimisen eteen.

”No pitäis tehdä sitä ja tätä ja tuota…”, hän vastasi.

Seuraavalla kerralla hän kertoi, että oli alkanut katsomaan työpaikkailmoituksia. Kysyin, oliko hän tehnyt niitä asioita, joista edellisella kerralla puhui.

”Niin, kai niitä pitäisi…” Mutta mitään ei tapahtunut.

Kolmannella kerralla hän kertoi, että oli lopettanut liiketoimintansa.

Niin monta mahdollisuutta tehdä jotain oman liiketoiminnan eteen, niin monta hukkaanheitettyä päivää. Niin monta mahdollisuutta kehittyä ja kehittää.

 • Jos yrityksellä ei ole asiakkaita, ydinongelma on selvitettävä ja korjattava.
 • Jos yritys käyttää 2.000,00 € kuukaudessa markkinointiin mutta tulosta ei tule, on selvitettävä markkinointikanavat ja niiden tehokkuus sekä markkinoidaanko oikeat tuotteet oikealle kohderyhmälle.
 • Jos tuotteita palautetaan paljon, on pyydettävä asiakaspalautetta ja korjattavat tuote.
 • Jos ongelmia on, niitä ei ratkaista luovuttamalla.
 • Ongelmat on otettava käsittelyyn mahdollisimman pikaisesti, eikä lakaista niitä maton alle kerta toisensa jälkeen ja odotettava, että ne kasaantuvat.

 

Haluatko yrittäjäksi?

 1. Auta ihmisiä ratkaisemaan ongelmia = liikeidea
 2. Etsi ensin markkinat, etsi tai rakenna sen jälkeen vasta tuote = viisas liikeidea
 3. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty = testaa vielä ennen aloitusta
 4. Pyydä apua = pahinta on yrittäjänä jäädä yksin
 5. Pelko hälvenee vain sillä, että menet sitä kohti = jokainen pelkää. Ihan kaikki. Et ole poikkeus
 6. Seuraa niiden jalanjälkiä, jotka ovat jo saavuttaneet sen, mistä sinä unelmoit = älä keksi pyörää uudelleen
 7. Ole oma itsesi = erotut kilpailijoista jo sillä, että uskallat olla oma itsesi
 8. Epäilijöitä ja kriitikoita löytyy aina ja joka alalta = valitset ketä kuuntelet. Neuvojia on paljon mutta välttämättä neuvot eivät aina ole hyviä
 9. Ihmiset, jotka yrittävät lannistaa sinua, ovat sinulle kateellisia, sillä he eivät koskaan uskaltaisi tehdä sitä mitä sinä teet = usko itseesi
 10. Hengitä syvään ja aloita.

Kun maailma antaa sinulle 10 syytä luovuttaa, keksi 11 syytä, miksi sinun tulisi jatkaa eteenpäin.

 

Julkaistu kategoriassa:
Tiia_kuva

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiautomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 4000 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään yritysblogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös auttanut useita yrittäjiä nostamaan vuosiliikevaihtonsa yli 100 000 euroon hyödyntämällä sisältö- ja digimarkkinointia.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Uusin videoni:

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Liity 223 tilaajien joukkoon

Mitä etsit?