Pöytälaatikkokirjailija, tiedätkö miksi kirjan aihe on pakko rajata?

Joku tekee aina työn: kirjoittaja tai lukija. Jos kirjoittaja rajaa aiheensa etukäteen, lukijalla on helppoa. Jos ei, jää lukijan vastuulle selvittää mitä kirjassa tapahtuu. Ja sitä lukija ei jaksa tehdä.”

Näin sanoi minulle Kotimaisten kielten keskuksen opettaja, jonka kurssille olin tehnyt ilmeisesti aivan liian rönsyilevän jutun. Ja tämän tärkeän neuvon haluan jakaa myös sinulle tuleva kirjailija/ekirjailija: rajaa kirjasi aihe tarkasti.

Sillä jos jätät tämän tekemättä, laitat lukijasi melkoiseen pinteeseen.

Nimittäin: Lukija eksyy kirjaasi. Kukaan ei jaksa lukea 1000 sivuista opusta, varsinkaan tänä internetaikakautena. Lukija jättää kirjasi kesken. Pahimmassa tapauksessa vielä kertoo eteenpäin kuinka tylsä kirja oli.

Pöytälaatikkokirjailija, tiedätkö miksi kirjan aihe on pakko rajata?

Tiedätkö mitä sanotaan ihmisistä, jotka eivät osaa kertoa kirjansa ydinsanomaa alle kymmenellä sanalla? Ihmisiksi, jolla ei ole hajuakaan mitä he ovat tekemässä. Mitä lyhyemmin ja ytimekkäämmin osaat tiivistää omat ajatuksesi, sitä osaavammalta vaikutat. Jos et tee näin, kirjastasi ei saa enää selvää mitä haluat lukijalle välittää.

Et saa sanomaasi perille lukijallesi ja hän ei saa hyviä neuvojaan käyttöösi. Et saa kirjaasi koskaan valmiiksi. Se paisuu kuin pullataikina. Jokainen uusi kappale aiheuttaa sinulle lisää työtä. Todennäköisyys saada kirja julkaisuun vähenee jokaisen uuden kappaleen myötä. Eikä kukaan ei pääse lukemaan sinun tärkeää sanomaasi.

Aiheesta lisää: Miten kirjoittaa e-kirja jota oikeasti ostetaan?

Mikä tekee kirjan rajaamisesta niin vaikuttavaa? Tärkein syy kirjan rajaamiselle on se, että oikeanlaiset ihmiset löytävät kirjasi. Jos kirjoitat yleisopuksen stressistä, se on todennäköisesti liian laaja houkutellakseen ostajia.

Se ei tunnu lukijasta henkilökohtaiselle eikä omalle. Myös kirjoitusprosessisi pitkittyy. Jos et rajaa näkökulmaasi, sinun on vaikea kirjoittaa ja hallita kirjaasi. Ja silloin kirja menee hukkaan. Sinun työsi menee hukkaan. Kirjasta tulee sinun unelmasi hautausmaa. Ja tämä on tosi surullista.

Mutta jos rajaat kirjan koskemaan vaihdevuosista kärsivien naisten stressiä lukijakunta kapenee, mutta samalla henkilökohtaistuu. Samalla oma kirjoittamisprosessisi helpottuu, koska näkökulmasi tarkentuu. Tiedät kenelle kirjoitat. Ja mikä parasta. Aihetta rajaamalla jätät tilaa seuraavalle kirjallesi.

Sillä ellen täysin väärässä ole, kirjoittaminen on ensisijaisesti sinun nautintosi, ajatusten järjestelypaikka ja flowtila. Mennään sinne yhdessä takaisin mahdollisimman pian!

*******************

Vieraskynäpostaus

FT puheterapeutti Katja Koski on kirjoittanut useita kirjoja ja ekirjoja. Ensimmäiset kaksi olivat väitöskirja (kustantajana Kehitysvammaliitto) ja omakustanne ekirja (alusta loppuun asti tehty itse). Sen jälkeen runosuoni sykähti niin, että Katja on kirjoittanut useita kymmeniä oppaita, ekirjoja sekä pdf-tehtäväkirjoja, niin ilmaisia kuin maksullisiakin.

Hän on parhaillaan julkaisemassa omakustannekirjaa nimeltä Kannustava kehu, joka julkaistaan sekä ekirjana, että Books on Demand palvelun kautta painettuna kappaleena. Katjan intohimona on asioiden rajaaminen ja selkeän tekstin tuottaminen.

Tiia_kuva

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiautomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 4000 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään yritysblogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös auttanut useita yrittäjiä nostamaan vuosiliikevaihtonsa yli 100 000 euroon hyödyntämällä sisältö- ja digimarkkinointia.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Uusin videoni:

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Liity 222 tilaajien joukkoon

Mitä etsit?