Tarina siitä, kun otin hypyn kohti tuntematonta

Tänään haluan kertoa sinulle tarinan siitä, kun otin hypyn kohti tuntematonta

Perustin oman yritykseni (sarjassaan toinen) marraskuussa 2015. Vaikka aikaa on kulunut vasta vajaa kaksi vuotta, olen ehtinyt kokea jo yrittäjän epätoivon, asiakkaiden katoamisen, tuskan, paniikin ja mietinnät lopettamisesta. Paljon on ehtinyt siis tapahtua.

Edellisen liiketoiminnan lopettaminen

Mutta palataanpa takaisin kevääseen 2015. Kirjoitin innolla liiketoimintasuunnitelmaa ja yritin muistella, mitkä olivat ne liiketoiminnalliset asiat, joihin edellinen yritykseni (kevät 2007) kaatui:

  • liian vähäinen aika perheen kanssa
  • ei aikaa markkinoida
  • ei aikaa kasvattaa liiketoimintaa

Tilanne oli sinänsä jännä, että ensin oli aikaa hankkia asiakkaita, sitten piti käyttää aikaa varsinaisen työn tekemiseen, jolloin uusien asiakkaiden hankkiminen jäi. Kun asiakas caset oli valmiit, varauskirja näytti tyhjää pitkän aikaa. Ikävä oravanpyörä.

Tämä muistissa laadin strategian nykyiselle liiketoiminnalleni ja olin innoissani perustaessani yritystä. Tiesin, että tällä kertaa kaikki menisi paremmin.

Uusi alku

Alku olikin lupaava. Ensimmäisen 2 viikon aikana tein 4 viikon tarvittavat myynnit ja ilo oli katsella sähköpostia kun e-kirjan myyntikuitteja tipahteli postilaatikkoon. Silti tiesin, että laakereille ei voisi jäädä makaamaan, asiakkaat tarvitsivat apua ja tukea matkansa varrelle kirjan kirjoituksen jälkeenkin.

Ensimmäisen e-kirjan rinnalle suunnittelin verkkovalmennusta, joka lähtikin pyörimään tammikuussa 2016. Valmennus ei innostanut ihmisiä liittymään, joten sen tuomat kulut söivät siitä saadut tulot jo kolmen kuukauden kuluttua.

Ei voi sanoa, että kyseessä olisi kannattavaa liiketoimintaa, sillä tässä vaiheessa en vielä uskonut (enkä osannut laskea), että verkkokurssia ei kannata tehdä, jos siihen ei ole tulijoita. Vaikka välillä mieliala olikin kurssin johdosta alhaalla, tein kaikkeni että opiskelijat saivat kurssista kaiken mahdollisen tiedon itselleen.

Mutta sitten, helmikuussa 2016, tapahtui jotain odottamatonta. Uusitun ja laajennetun e-kirjan myötä myynti sakkasi ihan kunnolla. Kun alussa kirjaa oli myyty 6 – 13 kappaletta päivässä, nyt niitä meni ehkä 1 tai korkeintaan 2 – toisinaan meni parikin viikkoa että kirjan kirjaa ei myyty. Epätoivo alkoi vallata mielialaa.

Tiesin kuitenkin, että jos annan epätoivolle, pelolle ja murheille periksi, yritykseni on tuhoontuomittu. Siksipä keskitin kaiken energiani myyntisivun parantamiseen, uusien tuotteiden kehittämiseen sekä kumppaneiden hankintaan.

 

Ongelmia taivaanrannassa

Työ tuotti tulosta mutta kasvu oli kiduttavan hidasta. Jouduin tekemään radikaalin päätöksen ja lopettamaan Facebook markkinoinnin kokonaan. Mielestäni oli turha maksaa satoja euroja viikossa mainoksista, jotka eivät tuoneet myyntiä.

Sen sijaan keskitin energiani blogiartikkeleiden kirjoittamiseen, jotka toivat uusia lukijoita myös e-kirjan myyntisivulle – ilmaiseksi.

Kaikista toimenpiteistä huolimatta huhtikuun alussa tilanne näytti kuitenkin siltä, että edessä oli kaksi vaihtoehtoa:

  • hakea pankista pientä lainaa
  • laittaa pillit pussiin ja lopettaa yritystoiminta

Istuin illalla lasten nukkumaanmenon jälkeen sohvalla ja mietin tulevaa. En halunnut antaa periksi, en halunnut luovuttaa ja tiesin, että pystyisin rakentamaan liiketoiminnasta sellaisen, että se tuottaisi automaattista rahavirtaa useita tuhansia euroja kuukaudessa. En vain tiennyt miten.

Tuon ajatuksen kanssa menin nukkumaan. Seuraavana aamuna sain idean uudesta verkkovalmennuksesta. Käytin noin tunnin aikaa myyntikirjeen kirjoittamiseen ja päätin lähettää sen 918 viikkokirjetilaajalleni (yksi kolmesta listasta). ”Lähetä” napin painamisen jälkeen suljin koneen ja lähdin lenkille.

Itse asiassa päivä ehti mennä jo pitkälle iltapäivään, kun avasin seuraavan kerran läppärini ja sähköpostini. 36 vastausta viestiin, jonka olin lähettänyt, jossa kysyttiin lisätietoja valmennuksesta ja 8 kuittia valmennuksen ostamisesta! En voinut uskoa silmiäni!

Kyselyjä ja kuitteja tipahteli sähköpostiin koko illan. 24 tunnin kuluttua olin saanut ensimmäisen ryhmän täyteen ja päätin ottaa toisen ryhmän ensimmäisen rinnalle. 48 tuntia viestin lähettämisen jälkeen molemmat ryhmät olivat täynnä. Myyntiä olin saanut lähes 13.000,00 €.

Ryhmien täyttymisen jälkeen valmennuksen odotuslista kasvoi noin 30 % viikossa, kunnes päätin pitää valmennuksen avoinna koko ajan.

Mikä on tarinan opetus?

Jos olisin luovuttanut juuri silloin, kun tilanne näytti kaikista pahimmalta, en olisi koskaan saavuttanut tätä läpimurtoa. Tiedän, miten paljon rohkeutta se vaatii luottaa ja uskoa tuntemattomaan mutta lupaan, että kun kerran astut pelon tuolle puolelle, et enää ikinä epäile omia mahdollisuuksiasi. Ne asiat, jotka auttoivat minua eteenpäin olivat:

  • usko omaan tekemiseen
  • luottamus siihen, että elämä kantaa
  • joustavuus muokata omaa työtä uuteen suuntaan nopeasti
  • uusien ideoiden ja mahdollisuuksien testaaminen ja kokeileminen
  • Jos minä onnistuin tässä, niin onnistut sinäkin!

Digiyrittäjyys on vain yksi väylä rakentaa tulovirtoja mutta se on perustan luomisen ja rakentamisen jälkeen todella hauska ja joustava tapa ansaita rahaa. Se, mikä tässä on parasta, olen tehnyt jo ne kaikki virheet, joita digiyrittäjä voi tehdä – sinä pääset turvallisesti lukemaan ja oppimaan minulta ilman, jotta sinun tarvitsee toistaa näitä virheitä.

(Alkuperäinen teksti on julkaistu Bloggaajan Viikkokirjeenä 20.7.2016)

Julkaistu kategoriassa:
1

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiautomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 4000 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään yritysblogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös auttanut useita yrittäjiä nostamaan vuosiliikevaihtonsa yli 100 000 euroon hyödyntämällä sisältö- ja digimarkkinointia.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Mitä etsit?