Tony Robbins: Raha – Peli haltuun – 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen – osa 1

|| Postaus päivitetty 5.5.2019 || Postaus sisältää affiliatelinkkejä

Anthony (Tony) Robbinssin uusin kirja Raha peli haltuun – 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen tarttui mukaani pari viikkoa sitten kesälomareissulla. Massiivinen, lähes 700 sivun mittainen kirja houkutti, sillä tunnetusti Tonyn kirjoista saa monia oivalluksia ja uusia ideoita omaan elämään.

Tässä artikkelissa käyn läpi Tonyn esittelemää suunnitelmaa, miten taloudellinen vapaus saavutetaan ja laitan oman suunnitelmani näytille. Kirjan suomentajan apuna on toiminut Varapuun Mikko Sjögren. Artikkelin lukemisen jälkeen sinulla on:

 • selkeä käsitys siitä, miten taloudellisen vapauden voi saavuttaa
 • tiivistetyt askelmerkit sen toteuttamiseksi
 • uusia ideoita, miten lähdet tästä eteenpäin.

Tony Robbins: Raha peli haltuun – 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen

rahapeli haltuun

Tony Robbins on kiistatta yksi maailman parhaista valmentajista ja kirjailijoista. Siksi on myös täysin oikeutettua, että hänen kirjoissaan kirjoitetaan, miten massiivisen määrän ihmisiä hän on:

 • auttanut
 • pelastanut
 • muuttanut elämää
 • ruokkinut

 

Periamerikkalaiseen tyyliin kirjan alku käytetään puhtaasti näiden meriittien läpikäymiseen. Suomalaiseen kulttuuriin tämä tyyli saattaa ärsyttää mutta minusta se on vain hyvä asia. Me suomalaiset emme uskalla puhua rahasta emmekä saavutuksista.

Asenne muutos olisi tässä paikallaan. Se, että kerromme, miten hyvin meillä menee, ei ole itsekkyyttä vaan tulisi ottaa enemmänkin siltä kantilta, että olemme onnistuneet jossain ja haluamme auttaa myös muita onnistumaan samalla tavalla.

* Affilinkki –> Kirjan ensimmäisten 100 sivun aikana huomaan muutamia asioita (*), jotka haluan ottaa heti tässä esille, kuten:

…kirja ei käsittele rahaa, vaan elämän tekemistä sellaiseksi kuin itse haluaa, ja tähän osaltaan vaikuttaa se, millaisen roolin itse kukin elämässään rahalle antaa. Raha on osa kaikkien elämää, mutta tärkeintä on, että hallitsee rahaa itse eikä antaudu rahan hallittavaksi. Silloin on vapaa elämään omilla ehdoillaan.

Fyysinen raha ei tee onnelliseksi, olemme tämän jo todenneet. Mutta raha on väline, jolla voimme mm.:

 • auttaa muita
 • saada enemmän valinnanvapautta
 • rakentaa jotain pysyvää perintöä jälkipolville

 

Alusta asti olen tiennyt, että menestys jättää jälkeensä johtolankoja. Suurimmat onnistujat eivät ole vain onnekkaita. He tekevät jotain eri tavoin kuin muut.

Olen sitä mieltä, että menestyjien ja ei-menestyjien välinen ero on vain ja ainostaan siinä, että menestyjät ovat valmiita tekemään kaikkensa, mitä tahansa, saavuttaaksen sen, mitä haluavat. He tekevät virheitä, he epäonnistuvat, he kokevat takapakkeja mutta eivät anna niiden estää heitä menemästä eteenpäin.

Olen monta kertaa ollut pelon kanssa tekemisissä ja joka kerta, kun olen ottanut sen ratkaisevat askeleen ja mennyt pelon toiselle puolelle, uusi maailma on avautunut eteeni.

”Eteenpäin menemisen salaisuus on siinä, että lähtee liikkeelle.” -Mark Twain

Tie taloudelliseen vapauteen on auki, mutta mikä sitten saa lyömään jarrut pohjaan? Moni tuntee, että rahan hallinta yksinkertaisesti vaatii liikaa. Meitä on opetettu ajattelemaan, että 'Tämä on liian monimutkaista' tai 'tämä ei ole minun erikoisalaani'.

Totta puhuen järjestelmä on suunniteltu mahdollisimman hämmentäväksi, jotta me tavalliset ihmiset luovuttaisimme ja antaisimme pallon ammattilaisten käsiin, jotka vuorostaan repivät suunnattomat voitot samalla, kun pitävät meidät pimennossa.

Tämä ajatus tuntuu oikeasti todella ahdistavalta. Vähän niin kuin salaliittoteorialta.

***********

”...He vain ovat pelanneet peliä aiemminkin. Muista: suurinta voimaa on kyky ennakoida. Häviäjät reagoivat, johtajat ennakoivat.”

Mahtavaa!!! Ennakointi! Miten upea sana! Olen Tonyn kanssa täysin samaa mieltä, sillä jos emme ennakoi tulevaa millään tavalla, joudumme oman taloutemme kanssa vain reagoimaan siihen, mitä eteen tulee. Joudumme sammuttamaan tulipaloja, jotka pitävät taloutemme ahdingossa!

Tonyn kirjan keskeinen sisältö rakentuu rahantekokoneen ympärille. Kun rakennat itsellesi rahakoneen, valjastat koronkoron käyttöösi ja ennen pitkää rahakoneesta saadut tuotot ylläpitävät elintasoasi. Kuulostaa helpolta ja loogiselta mutta silti iso osa amerikkalaisista ja suomalaisista ei tälle tielle lähde. Miksi?

Tässä muutama ajatus pohdittavaksi:

 • pelko siitä, että tekee vääriä päätöksiä, jolloin menettää sijoittamansa rahat
 • pelko siitä, että ei ehdi sijoittaa riittävästi
 • pelko siitä, että ei osaa sijoittaa
 • sijoittaminen on liian vaikeaa ja monimutkaista

 

Tonyn kirja tulee käsittelemään myös ”täydellisen” sijoitusallokaation rakentamista, jota käsittelen artikkelin toisessa osassa. Sitä ennen on kuitenkin tärkeää sisäistää uusi ajatusmalli siitä, että ilman muutoksia, elämä näyttää samalta 5 vuoden kuluttua kuin se näyttää tänä päivänä.

”Jos haluat jotain, mitä sinulla ei ole koskaan ollut, sinun tulee tehdä jotain, mitä et ole koskaan ennen tehnyt.”

On helpompi ajatella sitä, mitä menettää, kuin sitä mitä saa

Suomessa käytetään Veikkauksen peleihin keskimäärin 800,00 € vuodessa asukasta kohti. Kaikki suomalaiset eivät edes lottoa, joten yksittäisen henkilön ja perheen kohdalla summa on huomattavasti suurempi.

En edes tiedä, miten paljon vuodessa käytetään kolikkopeleihin ja raaputusarpoihin mutta uskoisin, että yhteenlaskettuna summa kasvaa vuodessa yli 1.000,00 €.

Lottovoiton todennäköisyys on 1:15 380 937. On todennäköisempää, että joutuu salamaniskun uhriksi kuin voittaa lotossa. Hmm… Silti illuusio miljoonien eurojen lottovoitosta kytee suuren osan mielessä. Helppoa rahaa.

Lottovoiton nurja puoli on kuitekin se, että 90 % lottovoiton saaneista on 5 vuoden kuluttua huonommassa taloudellisessa tilanteessa kuin ENNEN lottovoittoa.

Iso määrä rahaa ei takaa sitä, että osaat hoitaa sitä. Sama pätee mihin tahansa muuhun asiaan, jossa saadaan nopealla aikataululla liian paljon. Nopea ja raju painonpudotus – paino tulee takaisin.

Lapsena menestyssensaatioksi noussut näyttelijä – tippuu jalustalta alas huumeiden- tai alkoholinkäyttäjäksi ennen kuin täyttää 18 vuotta. Nopeasti johtavaan asemaan noussut tekijä – stressaa ja uupuu ennen kuin täyttää ____ vuotta. Esimerkkejä on lukemattomia.

Itselle oli todella suuri käännekohta omassa taloudessa kun tajusin, että voin pahimmillaan saada lottovoiton vasta 20 vuoden kuluttua. Jouduin kysymään itseltäni, että olenko oikeasti valmis odottamaan 20 vuotta lottovoittoa, jotta saan talouteni kuntoon.

Olen silloin päälle 50, lapset on muuttaneet jo pois kotoa ja perustaneet todennäköisesti omat perheensä, joten mihin minä sitä rahaa enää siinä vaiheessa tarvitsen ja käytän?

Kulut ovat joka tapauksessa pienentyneet koska kotona ei ole kahta kasvavaa lasta. Olen muuttanut pienempään asuntoon ja saattanut jopa myydä autoni pois tarpeettomana. Jos 55 vuotiaana voitan lotossa 12 miljoonaa euroa, onko rahalle oikeasti käyttöä? Toki sen voi aina lahjoittaa tai perustaa säätiön, joka jakaa varoja vähävaraisille perheille.

Minusta Tony osaa kirjassaan kertoa hyvin tiivistetysti, miten ihmismieli toimii ja mitkä asiat vakuttavat siihen, että mieluummin kulutamme rahaa pikavoittoihin kuin pitkäkestoiseen kehitykseen. Tästä muun muassa loistava esimerkki sivulla 67.

 

”Jos jokin teko tuntuu vievän meiltä jotakin pois, emme tee sitä, vaan päinvastoin välttelemme tekemästä sitä.”

 

Asioiden tietäminen ei ole sama asia kuin niiden hallitseminen

Monen monta kirjaa on tullut elämäni aikana luettua. Ja pitkän aikaa elin siinä harhassa, että kirjan lukeminen riittää oivaltamaan ja muuttamaan elämää. Mutta näinhän asia ei ole. Kirjan sisältämä aihe on teoriaa niin kauan, kunnes se viedään käytäntöön.

Ja siksi olenkin päättänyt aloittaa ”talouskokeen”, jossa laitan omat rahani Tonyn oppien varaan. Olen tehnyt kirjan sivuilla 226 – 255 mainitut tehtävät ja laskenut oman taloudellisen turvani, elinvoimani, riippumattomuuteni sekä vapauteni summat. Kuvan näet artikkelin lopussa.

Sen lisäksi tulen seuraavassa artikkelissa kertomaan, miten ryhdyn sijoittamaan Tonyn oppien mukaan. Tällä hetkellä sijoitan 100,00 € yritykseni varoja perinteiseen rahastoon. Rahasto on tuottanut tähän mennessä 2,14 %.

Vaikka tiedänkin, että voisin saada tuottoja paljon enemmän sijoittamalla tuon rahan indeksirahastoon, olen vielä tällä hetkellä sitä mieltä, että pidän ja jatkan perinteiseen rahastoon sijoittamista. Tämä siksi, että haluan saada vertailukohtaa indeksirahastoon.

Mikäli aika näyttää, että indeksirahasto tuottaa enemmän ja nopeammin, teen tarvittavat toimenpiteet ja siirrän varat sinne, missä ne tuottavat parhaiten.

Tämä on peliä 

Alussa minusta tuntui kummalliselta, että Tony vertaa rahan ansaitsemista peliin. Tai rahantekokoneen rakentamista peliin. Mutta kirjaa luettuani olen tullut siihen tulokseen, että ajattelemalla tätä pelinä, on helpompi jättää tunteet tästä yhtälöstä pois.

Tällä tarkoitan sitä, että mitä enemmän annan tunteilleni valtaa rahan kanssa, sitä huonompia päätöksiä teen. Mutta kun ajattelen rahasta neutraalisti, minun on helpompi tehdä päätöksiä, jotka tukevat matkaani kohti taloudellista riippumattomuutta ja vapautta.

Pelasitko lapsena sisarustesi kanssa Monopolia? Muistatko miltä tuntui, kun ajattelit siirtojasi strategiselta kantilta, pohdit ja taktikoit, jotta voittaisit pelin? Ota tuo sama fiilis mukaan raha peliin ja olet askeleen lähempänä tavoitettasi.

Lähtötilanne

Oli jännä huomata Tonyn kirjaa lukiessani, että taloudellisen elinvoiman ja riippumattomuuden välinen ero ei olekaan kovin suuri. Monesti ajattelemme, että taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa miljoonien eurojen omaisuutta mutta todellisuudessa alle miljoona euroa riittää (ainakin minun kohdallani).

Hetken aikaa jouduin miettimään, miten lasketaan taloudelliseen riippumattomuuteen tarvittavan rahakoneen määrä. Tonyn kirjassa on mainittu Varapuun sivuilla olevat laskurit mutta kyseistä laskuria siellä ei ollut ja Tonyn omaan laskuriin ohjaava linkki ei toimi (ei toiminut vaikka kirjoitin osoitteen suoraan selaimeen).

Tavoitteenahan on joka tapauksessa saada selville, miten paljon minulla pitää olla sijoituksissa rahaa, jotta niistä saaduilla tuotoilla voin elää haluamaani elämää ilman, että minun tarvitsee tehdä töitä. Tämä on yksi isoimmista puutteista koko kirjassa (ainakin sivulle 288 saakka en ole laskukaavaa löytänyt).

Varapuulla on olemassa Varasuunnitelma, joka on ensimmäiset 30 päivää maksuton. En muista, löytyykö kyseisestä suunnitelmastakaan tätä laskuri (olen käyttänyt suunnitelmaa joskus nappi ja nauha ja silloin valitettavasti suunnitelma ei toiminut toivotulla tavalla. Toivottavasti bugit on korjattu, sillä teoriassa Varasuunnitelma on hyvä työkalu).

Jotta sain laskettua oman rahantekokoneeni suuruuden, otin taulukkolaskentaohjelman kauniiseen käteen ja ryhdyin hommiin. Suomen pääomatuloverokanta on kohtuullisen korkea (30 % ja 34 %), joten laskukaavaan tuli hieman enemmän työtä, jotta verojen määrä tulee laskettua oikein.

Taulukkolaskentaohjelmassa on kätevää se, että kun saat oikeat laskukaavat syötettyä, riittää, että muutat vain alkuperäistä summaa, jolloin näet lopputuloksen suoraan.

Esimerkki

Jos rahantekokoneeni on suuruudeltaan 500.000,00 €, ja lähden kunnianhimoisesti tavoittelemaan 8 % vuosituottoa (palataan tähän seuraavassa artikkelissa), se tarkoittaa, että vuodessa saan tuottoja 40.000,00 € (500.000,00 € x 0,4). Tästä summasta pääomatuloverot menevät seuraavasti:

 • 30.000,00 € saakka veron määrä on 30 % (30.000,00 € x 0,3) eli 9.000,00 €
 • Ylimenevästä 10.000,00 € veron määrä on 34 % (10.000,00 € x 0,34) eli 3.400,00 €
 • Nettotuotto on tällöin 27.600,00 € (ja verottajan tilipussi on kasvanut upeasti 12.400,00 €)

 

Omalla kohdallani 500.000,00 € sijoitussalkku ei siten riitä siivittämään minua kohti taloudellista riippumattomuutta. Artikkelin lopussa näet kuvan, jossa on todelliset määrät, joita lähden tavoittelemaan.

Mistä rahat rahantekokoneeseen?

Seuraava kysymys onkin siinä, mistä minä saan rahat rahantekokoneen rakentamiseen? Jos mietin tämänhetkistä taloudellista tilannettani realistisesti, se että aloittelevana yrittäjänä lähtisin rakentamaan 951.000,00 € rahantekokonetta, välimatka tästä hetkestä tuohon tavoitteeseen on kohtuullisen suuri.

Jos en tietäisi kaikkea sitä, mitä tiedän tällä hetkellä, olisi vain paljon helpompi luovuttaa ja antaa periksi kuin lähteä rakentamaan. Tilannetta kuvaa parhaiten se, että seison tällä hetkellä suurimman pyraminidin ensimmäisellä portaalla ja tähyän korkeuksiin kohoavaa huippua. Tuonne olisi jotenkin noustava, jos mielii saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden.

Onneksi vuosien aikana on tullut opittua yhtä ja toista ja tiedän, että ainoa keino päästä huipulle, on kiivetä. Ja kiivetä vieläpä yksi askelma kerrallaan. Kun pitää tiiviisti fokuksen huipulla mutta keskittyy aina vain seuraavaan askeleeseen, ja pysyy koko ajan liikkeellä, ennen pitkää olen perillä.

Tämä ei ole pikajuoksu. Tämä on kestävyyslaji, jossa pitkäjänteisyys, järjestelmällisyys ja periksiantamattomuus palkitaan.

Tilannettani haastaa tällä hetkellä se, että

 • starttiraha päättyy elokuun loppuun
 • adhd-lapsiperheille suunnattu alle 16-vuotiaan vammaistuki on osaltani päättynyt
 • vammaistuen päättymisen johdosta tuloissani on tällä hetkellä 300,00 € pudotus, joka putoaa vielä 500,00 € syyskuusta eteenpäin
 • 10 % tuloista on helppo säästää mutta paikattavaa riittää silti

 

Tilannettani helpottaa tulevaisuudessa se, että

 • vesilasku tasataan vuokra-asunnossa 2 kertaa vuodessa ja saan molemmilta kerroilta palautusta yhteensä noin 6600,00 € verran (tai oikeammin en saa palautusta vaan seuraavan kuun vuokraa on vähemmän maksettavana)
 • veronapalutusta on tulossa marraskuussa
 • lasten adhd-lääkkeistä saan hakea vakuutuskorvausta 2 kertaa vuodessa tammikuussa ja kesäkuussa (palautusta keskimäärin 250,00 € / hakemus)
 • yksi isoimmista lainoista päättyy lokakuussa (säästöä 183,00 € / kk)

 

Tarvitaan siis enemmän toimenpiteitä, jotta talous saadaan ensin pysymään tasapainossa ja että saan kasvatettua omaa rahantekokonettani Tonyn ohjeiden ja vinkkien mukaan.

Suunnitelma ja strategia

Jos lähdetään siitä olettamasta, että sijoittaisin 100,00 € omaan rahantekokoneeseeni ja tavoitteena olisi kasvattaa siitä 951.000,00 € suuruinen, pelkästään säästämällä, joutuisin käyttämään siihen aikaa 792 ja puoli vuotta. Hmm… En tiedä sinusta, mutta itse en ajatellut elää ihan noin pitkään 😀

Kuten Tony kirjassaankin sanoo: ”kasvata säästösummaasi”, joten ensimmäinen tavoitteeni onkin nostaa säästösumma sille tasolle, että rahantekokoneen rakentaminen voi kunnolla alkaa. Jos säästösummani on 1.000,00 € kuussa, tavoite on saavutettu 79 vuodessa.

Tämäkin on jo inhimillisempää vaikkakaan pelkästään säästämällä en saa tavoitettani toteutettua. Siksi onkin todella tärkeää sijoittaa tuo summa oikein, jotta korkoakorolle efekti pääsee tositoimiin. Palataan tähän myöhemmissä artikkeleissa.

Strategiana käytän 6 askelta taloudelliseen riippumattomuuteen e-kirjassani esittelemääni strategiaa lisätulojen rakentamiseen. Osittain joudun sitä soveltamaan mutta aika hyvin saan sen tähän kokonaisuuteen istutettua.

Tavoitteet

Ensimmäinen iso tavoite on korottaa säästösumma 1.000,00 € seuraavan 12 kuukauden kuluessa. Koska säästöön menee jo 100,00 € joka kuukausi, tavoite on todellisuudessa 900,00 €. Se jaettuna 12 kuukaudella, säästösummaa tulee korottaa 75,00 € joka kuukausi, jotta tavoite täyttyy.

Viikossa puhutaan 18,75 € ja päiväkohtaisesti noin 2,70 €. Näin tavoite on huomattavasti helpompi hahmottaa kuin 1.000,00 € kuukaudessa 12 kuukauden kuluttua 😀

Välitavoitteet

 1. Lisätulojen hankinta, jotta starttirahan ja alle 16-vuotiaan vammaistuen päättymisen saan paikattua
 2. Lisätulojen kasvattaminen, jotta säästösumma on mahdollista saavuttaa
 3. Yhden päivän viikossa pyhitän KonMari menetelmälle, joka jäi kesken (kauhistus, milloin ostin tuon kirjan…) noin puoli vuotta sitten…

Askeleet

Jotta varmistan, että en pääse lipsumaan tästä tehtävästä ja tavoitteesta, tulen kertomaan joka tiistai, missä mennään. Yhteenvedot ovat kohtuullisen lyhyitä, ellei mitään suurta ahaa-elämystä viikon aikana tapahdu.

Jaan tavoitteet vielä 7 päivän tehtävälistoiksi, jotka pyrin tekemään kohtuullisen helpoiksi toteuttaa. 1 – 3 tehtävää / päivä. Viikkoyhteenvedossa kerron, mitä tehtäviä olen tehnyt ja mitkä toimenpiteet ovat tuottaneet tulosta.

Muutama poikkeus

Kesäloma meneekin leppoisasti KonMari menetelmään käyttäen 😀 No ei, vaikka projekti alkaa heti, tulen silti lomailemaan. 1. – 4.8. olen Budapestissä viettämässä ystäväni syntymäpäiviä, joten silloin yhteenveto siirtyy loppuviikkoon. Budapestin matka on maksettu ja käyttöbudjetti on säästetty, joten teoriassa tämä reissu ei tee talouteeni yhtään sen isompaa lovea.

Kesälomalla reissuja on tarkoitus tehdä niin, että vierailen Savonlinnassa, Jyväskylässä ja Kuopiossa. Näitä ei ole budjetoitu, koska ovat päiväreissuja. Ainoastaan dieseliä kuluu tavallista enemmän. 2 tankillista kustantaa noin 90,00 € joten eiköhän tuo tule nipistettyä sitten jostain muusta.

Projekti alkaa…

Nyt!

Tony Robbins: Raha peli haltuun - 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen - osa 1

Koska tulen käyttämään tähän projektiin varsinaisesti yhden kokonaisen työpäivän, se tarkoittaa, että työn tekemistä tulee joko tehostaa tai karsia. Koska olen yrittäjä, yritytystoiminnan jatkuvuuden kannalta on tietysti olennaista, että tuotteet myyvät ja kassavirta yrityksen tilille säilyy.

Siksi on ehkä parasta, että työn tekemistä tehostetaan ja keskitytään vain niihin toimenpiteisiin, jotka tuovat oikeasti rahaa kassaan.

Näitä ovat:

 1. Verkkovalmennusten myynti
 2. Affiliate -tuottojen kasvattaminen
 3. KumppanuusMarkkinoinnin kautta saatujen tuottojen kasvattaminen

 

Onneksi, lapset ovat jo isoja ja koulutkin alkaa 4 viikon kuluttua. Lasten lukkarit täyttyvät 8 – 14 joten tuona aikana työskennellään tehokkaasti, iltapäivisin tehdään läksyjä, illat hyödynnetään KonMari menetelmää ja jossain välissä vielä lenkkeillään. Onhan tuossa taas tekemistä yksinhuoltajaäidille 😀 😀


(*) merkityt linkit ovat affiliatelinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa tutustua palveluun. Hankkiessasi tuotteen affiliatelinkkini kautta, saan siitä rahallisen korvauksen.

Julkaistu kategoriassa:
Tiia_kuva

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiautomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 4000 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään yritysblogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös auttanut useita yrittäjiä nostamaan vuosiliikevaihtonsa yli 100 000 euroon hyödyntämällä sisältö- ja digimarkkinointia.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Uusin videoni:

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Liity 226 tilaajien joukkoon

Mitä etsit?