Vuoden 2016 säästö- ja sijoituskatsaus

Vuosi 2016 lähenee loppuaan ja on oiva aika tarkistaa, millä tavalla säästöjä ja sijoituksia kertyi vuoden 2016 aikana. Tavoitteenani oli tehdä radikaali muutos omaan talouteen ja pyrkiä sijoittamaan mahdollisimman paljon varoja joka kuukausi mutta elämä ja arki vei tällä kertaa pidemmän korren.

Vuoden 2016 säästö- ja sijoituskatsaus

Ei vuosi 2016 huono ollut säästöjen ja sijoitusten suhteen. Vaikka nollasta aloitettiin, yllättävän hyvin säästöjä on kertynyt.

Nordea

Yrityksen rahoja olen sijoittanut Nordeaan, rahastoon, jossa vuotuinen tuotto-odotus on noin 8 % luokkaa. Tällä hetkellä tavoitteeseen on hyvin päästy, vaikka koko vuotta en rahastoon sijoittanutkaan.

nordea_joulukuu_2016

On tärkeää muistaa, että rahastojen kohdalla vuotuinen tuotto-odotus tarkoittaa todellakin 12 kuukautta. Eli jos aloitit sijoittamaan rahastoon elokuussa ja vuotuinen tuotto-odotus on 5 %, älä odota joulukuussa 5 % tuottoa.

Nordnet

Sijoitin henkilökohtaisia rahojani Nordnetin kahteen rahastoon kesällä. Tarkoituksenani oli nähdä (ja osittain verrata), mitä eroa Nordean ja Nordnetin rahastoilla oli ja tuottaisiko toinen paremmin kuin toinen.

Pakko on myöntää, että Nordnetin rahastojen valinta oli ”täysin hakuammuntaa”, sillä siinä hetkessä en ehtinyt syventymään rahastojen toimintaan ja sisältöön sen enempää.

Tätä taktiikkaa en suosittele kenellekään 😀

Toinen rahastoista on kehittynyt yllättävän hyvin, nimittäin Superrahasto Suomi. Odin Global on ollut tappiolla siitä lähtien, kun siihen sijoitin. Tästä ”suivaantuneena” päätin lunastaan Odin Globalin rahasto-osuudet ja sijoittaa ne Superrahasto Suomeen.

nordnet_joulukuu_2016

Lunastustoimeksianto on tehty lauantaina 10.12. jolloin se toteutuu maanantaina. Aloitin myös automaattisen tilisiirron Nordnettiin (30,00 € / kk), jotta rahastosalkku alkaisi kasvaa enemmän.

 

Extra raha

Vuoden aikana extra rahaa tuli yllättävän paljon. Kaksi kertaa hain lasten lääkkeistä vakuutuskorvausta, jota sain yhteensä 560,00 €. Sen lisäksi vesilaskun tasauslaskua kertyi yhteensä 740,00 €. S-bonusta kerrytin vuoden aikana 432,92 € edestä. Synttäri- ja joululahjoja kertyi rahan muodossa noin 500,00 €. Veronpalautusta tuli lopulta vain 1.381,64 €.

Yhteensä extra rahaa kertyi 3.614,56 €.

Mihin tämä raha sitten päätyi?

Pakko myöntää, että suurin osa tästä rahasta meni tänä vuonna elämiseen. Yritystoiminnan aloittaminen on ollut taloudellisesti haastava vaikkin olen pystynyt joka kuukausi palkkaa nostamaan yrityksestä. Tiukasti on silti elätty ja mitään ylimääräisiä ei olla hankittu.

Lainoja on saatu maksettua osittain nopeammassa tahdissa extra rahan johdosta. Yksi laina, joka rasitti kuukausitaloutta todella paljon (183,00 €) päättyi lokakuussa 2016, WUHUU!

Yllättäviä menojakin on tullut, vaikka olen niitä vuoden aikana pyrkinyt mahdollisimman hyvin ennakoimaan. Mm. kissojen 300,00 € lääkekulut ja erikoisruokavaliosta kertyneet kulut ovat jotain, mitä en osannut ennakoida. Samoin molempien lasten puhelimet särkyivät alle 12 kuukauden käytön jälkeen. Seuraavat puhelimet onkin sitten Doro-puhelimet, jos he eivät osaa puhelimiaan käsitellä.

Veronpalautus pieneni veroilmoituksen oikaisun johdosta. Alkuvuodesta näytti siltä, että veronpalautusta olisi tulossa yli 4.000 € mutta unohdin sen, että en voi hyödyntää liiketoiminnan tappioita vuodelta 2005. Kevään veroilmoitukseen oli siis otettu huomioon vuoden 2005 liiketoiminnan tappiot.

Vuonna 2015 minulla oli paljon pääomatuloja, joihin olisin voinut käyttää liiketoiminnan tappioita hyväksi, jos tappiot olisivat muodostuneet myös vuonna 2015.

ARGH! Hieman harmittaa kun en tätä muistanut mutta ei se mitään. Muistanpahan seuraavan kerran tehdä verosuunnittelua hieman toisella tavalla 😉

Säästöt ja sijoitukset 10.12.2016

 • Nordnet 303,00 €
 • Nordea 1.074,18 €
 • S-pankki 581,15 € (matkakassa + epäsäännölliset menot)
 • Veikkaus-tili 11,61 €
 • Yhteensä 1.969,94 €

Millaisia tavoitteita vuodelle 2017?

Vuodelle 2017 asetan itselleni 3 tavoitetta:

 1. Säästää kuukausittain sekä Nodnetiin että S-pankkiin
 2. Hyödyntää extra rahaa enemmän sijoittamisessa kuin elämisessä
 3. Kaikki vuoden aikana saadut veikkausvoitot jätän veikkaustilille

Kuukausittainen säästäminen Nordnettiin ja S-pankkiin

Olen tehnyt molemmille tileille 30,00 € kuukausittaisen tilisiirron. Vuodessa tileille kertyy yhteensä 720,00 €. Nordnetin varat sijoitan jatkossakin Superrahasto Suomeen. S-pankkiin kerrytän epäsäännöllisten menojen puskuria sekä matkakassaa (ensi kesänä on haaveissa muutaman päivän reissu Edinburghiin).

30,00 € lisäksi kaikki bonukset jäävät S-pankin tilille. Tavoitteena vuoden 2017 loppuun mennessä, että S-pankin tilillä on 1.400,00 € rahaa tai enemmän.

Nordnetin tilille siirrän 1/3 osan ylimääräisestä extra rahasta mahdollisuuksien mukaan. Sen lisäksi 30,00 € tilisiirto kerryttää tilin saldoa vuoden 2017 loppuun mennessä 1.400,00 € tai suuremmaksi.

Extra rahan hyödyntäminen

Extra raha on salakavalaa. Se tulee tilille tai jää lompakkoon säästöön ilman että siihen kiinnittää sen suurempaa huomiota. Kuitenkin jälkikäteen tarkasteltuna summat ovat yllättävän suuria. Varmasti extra rahaa olisi enemmänkin, jos olisin kiinnittänyt siihen ahkerammin ja tarkemmin huomiota.

Ensi vuonna aion tehdä seuraavasti:

Merkitsen päivittäin ylös menot ja tulot. Tätä varten olen ostanut erillisen vihon, johon merkitsen summat käsin. Vaatii enemmän työtä mutta kynällä vihkoon kirjoittaminen on minulle mielekkäämpää kuin tietokoneen taulukkolaskentaohjelman tuijottaminen. Jotenkin kynällä kirjoittaminen konkretisoi työn ja näyttää etenemisen sekä onnistumiset välittömästi.

Jos kyseessä on käteinen extra raha, se menee purkkiin tai säästöpossuun. Jos kyseessä on tiliraha, se siirtyy UnelmaTavoite Tilille, josta jaan sen 2 kuukauden välein 3 yhtäsuureen osaan:

 • 1/3 menee lainojen ylimääräisiin lyhennyksiin
 • 1/3 menee Nordnettiin
 • 1/3 menee elämiseen, elokuviin, shoppailuun tai muuhun perheen yhteiseen aikaan

 

Vuoden 2017 aikana saadut veikkausvoitot

Käytän 20,00 € kuukaudessa veikkaukseen. Vuositasolla se tekee 240,00 €. Mielenkiinnolla haluan nähdä, miten paljon voittoja vuoden aikana tulee. Tällä hetkellä veikkaustilillä on voittoja 11,61 € edestä. Kun tammikuussa siirrän tilille 20,00 €, sijoitan vain tuon 20,00 € lottoon, kenoon ja niin edelleen. Kaikki voitot pysyvät koskemattomina.

Vuoden lopussa katson voitot ja jaan ne 3 yhtäsuureen osaan yllä olevan mukaisesti.

Pienistä summista kasvaa suuria virtoja. Oman talouden hallinta, säästäminen ja sijoittaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä ja toisinaan luoviakin ratkaisuja 🙂

Millaista taloudellista tilannetta sinä eläisit tällä hetkellä, jos olisit aloittanut oman muutoksesi vuosi sitten? Olisiko aika kääntää uusi lehti ja ottaa oma talous haltuun pysyvästi?

 

Millaisia tuloksia sinä olet saanut omassa taloudessasi tämän vuoden aikana? 

Julkaistu kategoriassa:
Tiia_kuva

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiautomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 4000 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään yritysblogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös auttanut useita yrittäjiä nostamaan vuosiliikevaihtonsa yli 100 000 euroon hyödyntämällä sisältö- ja digimarkkinointia.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Uusin videoni:

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Liity 226 tilaajien joukkoon

Mitä etsit?