Anna sai blogiin 3 viikossa 3500 kävijää – Lue Annan haastattelu

Anna sai blogiin 3 viikossa 3500 kävijää. Tänään haluan esitellä sinulle Annan, bloggaajan, joka kirjoittaa puutarhanhoidosta. Anna aloitti bloggaamisen nykyiseen blogiin helmikuussa 2017 ja on saanut todella vaikuttavia tuloksia lyhyessä ajassa.

Pidemmittä puheitta, ole hyvä Anna!

Kerro hieman itsestäsi ja blogistasi lukijoille

Olen viittäkymmentä lähestyvä yrittäjänainen Itä-Suomesta, Joensuun kupeesta Liperistä. Perheeseen kuuluu kaksi aikuista lasta ja mies, sekä kolme kissaa ja yksi koira.

Yritykseni on Puutarha Auringontähti, päätoimialana taimien kasvatus ja myynti kotipuutarhureille. Yritys on perustettu 2005.

Koulutukseltani olen kirjanpitäjä-puutarhuri-yrittäjä. Eli olen suorittanut taloushallinnon merkonomin ja puutarhurin tutkinnot sekä yrittäjän ammattitutkinnon.

Blogini nimi on Pihalla Auringon Tahtiin (www.pihallaauringontahtiin.com) ja sen ydin on jakaa rennon, luonnonmukaisen ja iloisen pihanhoidon sanomaa kaikille pihanomistajille erityisen lähellä sydäntäni on

  • ensimmäisen oman pihan hoitoa vasta aloittelevat
  • sekä ihmiset, jotka syystä taikka toisesta kärsivät pihastressistä (kokevat pihanhoidon ahdistavana, stressaavana ja epäonnistumisen tunteita luovana pakkotyönä)
  • minusta pihanhoidon pitäisi olla aina rentoa, iloista ja hauskaa
  • blogissani haluan auttaa ihmisiä löytämään sen ilon ja rentoutuksen sieltä omasta pihastaan
  • blogissa neuvon käytännössä, miten pihaa hoidetaan helpommin ja hauskemmin

Milloin perustit nykyisen blogisi?

Nykyisen blogin ensimmäinen artikkeli julkaistiin 10.2.2017

Kuinka paljon blogissasi käy lukijoita (uniikit kävijät) kuukaudessa?

Keskiarvo maalis-syyskuulta on 3239 lukijaa/kk.

Näin ensimmäisen vuoden perusteella näyttäisi, että lukijoita on vähiten kesällä (kun muuten puutarha-alalla on sesonki) ja eniten talvella (kun pihalla ei mitään oikein voi tehdä). Mikä on ollut itselleni melkoinen yllätys.

Ensimmäisen kuukauden aikana, maaliskuussa lukijoita kävi 5167, mikä on edelleen kk-ennätys. Tällä hetkellä näyttää, että lukijamäärät ovat jälleen lähteneet nousuun syksyn tultua.

Miten paljon käytät aikaa bloggaamiseen päivässä / viikossa?

Varsinaiseen artikkelin kirjoittamiseen/muokkaamiseen menee n. 2-3 tuntia viikossa. Taustatyöhön, eli aiheiden suunnitteluun, postauksien jakamiseen someen, osallistumiseen facebook-ryhmissä, blogisivuston ulkoasun muokkaamiseen yms. menee keskimäärin puoli tuntia päivässä.

Miten yhdistät työn, vapaa-ajan, bloggaamisen ja perheen?

Kun koti on samalla ollut yritys jo vuosia, on työ ja oma vapaa-aika sekoittunut jo pitkään. Elämää on rytmittänyt ajallisesti enemmän perheen muut jäsenet kuin minun työni.

Muilla on koulu- ja työajat, minä voin joustaa. Kun kaikki ovat kotona, tehdään sitten jotain yhdessä ja minä olen pyrkinyt tekemään sitten ”yksinäiset” työni silloin, kun muut eivät ole paikalla.

Myös näitä puutarhan töitä tehdään usein kesällä kaikki yhdessä esim. viikonloppuisin. Ja yhdistetään vapaata työhön, esim. pumpataan kasteluvettä ja jäädään sen jälkeen rantaan uimaan ja piknikille.

Tämä on ollut sekä ilo että rasite. Toisinaan olen toivonut, että minäkin voisin mennä johonkin muualle töihin ja saisin keskittyä sitten niihin 100 % sen tietyn ajan. Ja kotona olla sitten vapaalla. Välillä on tuntunut, että joutuu liiankin paljon säätämään oman työn tekemistä muiden perheenjäsenten ehdoilla.

Bloggaaminen on tuonut tähän sitten ihan uuden ulottuvuuden, koska se tavallaan limittyy kaikkeen 24/7. Jos yrityksen puutarhaa on ollut vaikea erottaa omasta pihasta, on bloggaamista todella vaikea erottaa omasta elämästä!

Työtä on tullut määrällisesti lisää, etenkin iltoihin ja talviaikaan. Mutta tätä työtä en menekään tekemään mihinkään pellolle, vaan se on läsnä kännykässä, kun katson tv:tä, sitä voin tehdä ruoanlaiton ohessa tai saunan lämpiämistä odotellessa jne.

Tärkeää olisi, että pystyisi irrottamaankin välillä! Siksi olen nyt opettelemassa etenkin somen suhteen julkaisujen tekemistä etukäteen tiettynä päivänä esim. viikoksi tai kahdeksi eteenpäin.

Tavoitteena on myös ryhtyä tekemään blogipostauksia ”urakalla” ja ajastamaan niitä, jotta uutta postausta ei tarvitsisi tehdä joka viikko. Etenkin kesää ajatellen tämä olisi tärkeää.

Mikä on mielestäsi ollut paras keino saada uusia lukijoita blogiin?

Postauksien jakaminen Facebookissa, erityisesti aiheeseen liittyvissä ryhmissä. Suoran jakamisen lisäksi tärkeää on ollut osallistua keskusteluihin ja linkittää niihin sitten aiheeseen sopiva artikkeli blogista. Maksullista mainontaa en ole toistaiseksi artikkeleille tehnyt ollenkaan.

Jaan jokaisen uuden artikkelin viikon aikana n. 5-6 ryhmään + Auringontähden omalle Facebook-sivulle.

Puutarha-aiheisia ryhmiä Facebookissa kyllä riittää ja niissä on paljon jäseniä, mikä on auttanut kohderyhmän tavoittamisessa.

Mikä on ollut isoin ahaa-elämys bloggaamisessa tähän mennessä?

Se miten monipuolinen blogi voi olla. Aiemmin ajattelin sitä vain päiväkirjamaisena jutusteluna tai mielipidekirjoituksena. Mutta bloggaaminen voi olla todella paljon enemmän; se voi olla todella pitkälle harkittua ja suunniteltua sisällön tuotantoa.

Ja se voi olla oikeasti opettavaa, neuvovaa ja konkreettista auttamista.
Itseäni ei päiväkirjamaiset blogit oikein kiinnosta ja siksi en ole bloggaamisestakaan aiemmin ollut innostunut.

Sen sijaan se, että voin blogin avulla auttaa ihan tavallisia pihanomistajia hoitamaan pihaansa ekologisesti, hauskasti ja rennosti motivoi minua todella paljon.

Millaisia haaveita tai tavoitteita sinulla on bloggaamisen suhteen seuraavaksi 2 vuodeksi?

Haaveeni on, että parin vuoden päästä minua pidetään luotettavana asiantuntijana tavallisten pihanomistajien keskuudessa. Lukijani kokevat, että neuvoni ovat auttaneet heitä löytämään pihastaan iloa ja rentoutta ja pääsemään irti stressistä ja epäonnistumisen peloista. Ja jakavat tätä kokemustaan muillekin.

Konkreettisempi tavoitteeni on, että vuonna 2019 blogillani olisi n. 10 000 lukijaa kuukaudessa ja se toimisi vahvana tukipilarina sekä Auringontähden taimimyynnissä että myös digitaalisten palvelujen myynnissä.

Tavoitteeni on myös, että löytäisin blogiin ja omaan arvomaailmaani sopivia kumppaneita, joiden tuotteita voisin esitellä tai muuten tehdä taloudellista yhteistyötä.

Mikä on ollut haastavinta blogimatkasi aikana tähän mennessä?

Kesällä, kiireisimpään puutarha-aikaan, oli vaikea löytää aikaa blogille. Kevät ja alkukesä ovat aina 12-14 tuntisia työpäiviä puutarhassa ja blogin hoitaminen uhkasi jäädä silloin muun työn jalkoihin.

Bloggaaminen on minulle niin iso ja merkittävä ”projekti”, että välillä se uhkaa viedä koko naisen mennessään. Koko ajan tulee uusia ideoita, jotka pitäisi nyt heti justiinsa saada toteutettua.

Tämän hallitseminen on ollut ja tulee varmasti vielä olemaankin haastavaa.

Ketkä ovat sinun 3 inspiroivinta bloggaajaa, joita seuraat ja miksi?

En oikeastaan ole seurannut mitään blogeja! Olen lähinnä vain lueskellut kiinnostavia artikkeleita erilaisista aiheista, kun niistä on jostain saanut vihiä.

Blogimaailma oli minulle viime kevääseen asti hyvin vieras ja rehellisesti sanottuna aika tylsä. Jos jonkun kiinnostavan löysi, se oli se yksi artikkeli ja muut olivat sitten jotain muuta. Ei tullut sellaista tunnetta, että henkilöön tai blogiin haluaisi tutustua paremmin ja ryhtyä sitä aktiivisesti seuraamaan.

Siksi oma kynnykseni blogin perustamiseen oli todella suuri, en löytänyt mitään motivaatiota sellaisen lisätyön tekemiseen. Ennen kuin Tiialta opin, että blogi voi olla jotain muutakin kuin mielipidekirjoitus tai päiväkirja.

Nyt olen sitten ihan oman kehittymiseni takia koittanut aktiivisesti etsiä kiinnostavia blogeja, erityisesti puutarha-aiheisia. Mutta toistaiseksi en voi kyllä mitään enkä ketään nostaa yli muiden (paitsi tietysti Tiian!)

Bloggaamiseen ja somemarkkinointiin liittyen olen tilannut muutamilta kiinnostavilta viikkokirjeitä ja käyn sitten niiden linkkien kautta lukemassa blogipostauksia, jos aihe on kiinnostava.

Kuka tai mikä inspiroi sinua aloittamaan bloggaamisen?

Tämä on helppo, Tiia Konttinen oli se, joka muutti koko ajatukseni ja kokemukseni bloggaamisesta ja sai minut innostumaan! Ja Tiian luo minut johdatteli Katja Koski, jonka oppeja Facebook-markkinoinnissa lähdin ensin seuraamaan.

Voin sanoa todella täysin rehellisesti: Pihalla Auringon Tahtiin -blogia ei ilman Tiian kannustavia ja inspiroivia kirjoituksia olisi olemassa!

Miten pidät yllä motivaatiota bloggaamiseen?

Toistaiseksi se ei ole tarvinnut ylläpitämistä, ennemminkin jarruttamista! Kirjoittaminen on minulle aina ollut luontevaa ja helppoa. Kirjoitin pakinoita Kodin Pellervo -lehteen 11 vuoden ajan ja silloin oppi kyllä tuottamaan laadukasta ja kiinnostavaa tekstiä vaikka väkisin, kun deadline uhkaavasti lähestyi!

Bloggaaminen on sisällön tuottamisen kannalta siihen verrattuna helppoa. Sitä hallitsen itse, voin itse valita aiheen ja tekstin pituuden yms. Voin toteuttaa monenlaisia haaveita ja tavoitteita, aina löytyy jokin aihe tai näkökulma, joka innostaa kirjoittamaan.

Aiheita löytää todella helposti, kun vaikkapa vain lukee puutarhalehteä tai selailee jotain puutarharyhmää Facebookissa. Ennemmin on runsauden pulaa kuin puutetta aiheista!

Ansaitsetko tuloja blogisi kautta/avulla?

Suoraa tuloa en toistaiseksi. Olen rekisteröitynyt muutamaan affiliate-sivustoon ja jonkin verran affilinkkejä artikkeleissa olen tehnyt. Mutta toistaiseksi suoraa tuloa blogi ei ole minulle tuonut.

Viime keväänä lanseerasin ensimmäiset puutarha-aiheiset verkkokurssit ja jokunen niitä myytiinkin, vaikka markkinointi oli vielä todella pientä. Tämän tulon voi katsoa suoraan blogin ansioksi.

Tänä syksynä olen sitten lanseeraamassa kokonaan uutta verkkokurssisivustoa, Iloinen Puutarha, jonka markkinoinnissa blogi on ihan avainasemassa.

Kun aloitit bloggaamisen, saitko siihen apua ammattilaiselta, ystäviltä vai teitkö kaiken itse?

Sain Tiialta, eli ammattilaiselta, ohjeet ja opetuksen blogin perustamiseen. Mutta käytännön työn tein sitten kokonaan itse. Tiian ohjeilla hankin domainin ja opettelin WordPressin käytön. (Vieläkin tuntuu uskomattomalta, että vuosi sitten en ollut koskaan käyttänyt WP:tä, en ollut edes nähnyt sen käyttöä!)

Verkkosivustomme (auringontahti.com) on rakentanut mieheni veli, jolla on alan yritys. Siinä hoidan sisällön tuotannon ja ylläpidon, mutta hän hoitaa teknisen puolen.

Kuinka useasti julkaiset blogissasi? Miksi olet valinnut tämän julkaisutahdin?

Julkaisen uuden artikkelin kerran viikossa, säännöllisesti samana päivänä. Ihan alussa tein kaksi artikkelia viikkoon, koska halusin ”tyhjään” blogiin lisää aineistoa nopeasti.

Kerran viikossa tuntuu sopivalta tahdilta sekä itseni että lukijoiden kannalta. Minä ehdin paneutua artikkeliin kunnolla ja lukijat eivät ehdi kuitenkaan kyllästyä odottamaan tai unohda minua.

Kirjoitan myös melko pitkiä artikkeleita, aina yli 1000 merkkiä. Jaan artikkelia sitten Facebookin ryhmissä ja muissa somepalveluissa viikon aikana useaan kertaan, 1-2 kertaa päivässä.

Onko sinulla julkaisusuunnitelmaa tehty? Pidätkö siitä kiinni?

Alussa ei ollut, vaan keksin aiheen viikon aikana. Alussa tämä olikin helppoa, kun aiheita oli niin valtavasti, joista halusin kirjoittaa. Kesällä ideointi ei enää ollutkaan helppoa ja aloin keräämään aiheita vihkoon.

Nyt minulla on julkaisusuunnitelma marraskuun loppuun asti valmiina. Pyrin sitä noudattamaan, välillä esim. somessa nousee esille jokin aihe, jonka koen niin ajankohtaiseksi, että vaihdan aihetta.

Kun aihe on hyvissä ajoin mietittynä valmiiksi, voi siihen liittyvää taustatiedon, kuvien yms. etsintääkin ajoittaa pidemmälle ajalle.

Suositteletko bloggaamista muillekin?

Ehdottomasti! Itselleni se on ollut todella merkittävä juttu, josta nautin ihan valtavasti enkä enää luopuisi. Olen varma, että se tulee myös olemaan iso asia yrityksen liiketoiminnan kannalta.

Blogi on niin monipuolinen juttu, että siitä löytyy kaikenlaisille ihmisille ja kaikenlaisiin tarpeisiin loistava väylä tuoda ajatuksiaan, kokemuksiaan ja tietojaan muiden hyödyksi.

Millaisia vahvuuksia bloggaajalla kannattaa mielestäsi olla?

Jonkin verran tarvitaan kielellistä taitoa kirjoittamiseen. Ei mitään ihmeellisiä kirjailijan lahjoja, mutta taitoa ja tietoa tekstin tuottamisesta on syytä olla.

Tai jos sitä ei ole, pitää pyytää oikolukuun apua joltain, jolla on. Mikään ei ole niin luotaantyöntävää blogissa kuin runsaat kirjoitusvirheet ja hankalasti luettava teksti!

Jos tavoitteena on myös saada tuloja, eikä vain lukijoita, on myös oltava aitoa auttamisen ja jakamisen halua.

Mitä tekisit toisin nyt, jos aloittaisit ensimmäistä kertaa ja sillä tiedolla, mitä matkan aikana on kertynyt?

Onhan sitä monia pikkujuttuja, joita on matkan varrella oppinut. Mutta pakko sanoa, että minulla oli niin loistava valmentaja heti alusta lähtien, että en mitään isompia virheitä ole erehtynyt tekemään!

Koko ajan tässä matkan varrella kehittyy ja oppii, mitä se oma kohderyhmä erityisesti haluaa ja mistä tykkää. Blogi ei ikinä voi olla valmis!

Mikä on paras neuvo, jonka olet koskaan saanut bloggaamisesta?

Fokusointi! On todella tärkeää miettiä, mitä blogilla tavoittelee ja sen jälkeen tiivistää se asian ydin ihan muutamaan kategoriaan. Ja keskittyä sitten siihen ihan jokaisessa artikkelissa.

Sillisalaatti sopii kyllä kivasti päiväkirjan malliksi, mutta tosiasia on, että useimmiten sen lukemisesta nauttii eniten kirjoittaja itse!

Minkä neuvon haluat antaa henkilölle, joka haaveilee tai suunnittelee bloggaamisen aloittamista?

Mieti, mitä tavoittelet bloggaamisella ja suunnittele blogi sitten sen perusteella.  Hanki hyvä opettaja niin vältät monet aloittelijan virheet!

Ihan mahtavaa, kiitos Anna! On ollut suuri ilo seurata matkaasi tämän vuoden aikana.

Toivotan sinulle onnea ja menestystä tulevaan ja onnea verkkokurssisi lanseeraukseen <3

Julkaistu kategoriassa: