3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen 2023

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen | |  Postaus sisältää affiliatelinkkejä, affiliatelinkit merkitty (*) merkillä. Lue lisää postauksen lopusta. 

Postaus päivitetty 15.4.2022 || Postaukseen päivitetty tutorial-video


Bloggaaminen on suositumpaa kuin koskaan aikaisemmin. Kenestä tahansa voi tulla bloggaaja. Jokainen voi kirjoittaa blogia päiväkirjamaisesti tai harrastusmielessä, hankkia sillä muutama sata tai tuhat euroa ylimääräistä rahaa tai luoda siitä itselleen uran.

Tietoa bloggaamisen aloittamisesta on saatavilla pilvin pimein, ja käytössä olevien resurssien perusteella bloggaamalla menestyminen on helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Bloggaajaksi tuleminen ei vaadi ammattikorkeakoulututkintoa tai edes ylioppilastutkintoa. Riittää, että haluat tulla bloggaajaksi, nautit kirjoittamisesta ja olet valmis kehittymään bloggaajana joka päivä.

Moni bloggaajaksi haluava kuitenkin pitkittää bloggaamisen aloittamista. Mitä enemmän bloggaamisesta lukee, sitä enemmän hämmennys kasvaa.

 • Miten bloggaaminen aloitetaan?
 • Mille alustalle blogi perustetaan?
 • Mistä ihmeestä oikein voi kirjoittaa?
 • Miten bloggaamalla voi muka ansaita rahaa?

Ymmärrän enemmän kuin hyvin kysymykset, joita mielessäsi saattaa pyöriä. Haaveilin bloggaamisesta vuodesta 2007 lähtien. 10 vuoden aikana perustin lukemattomia blogeja, jätin kesken, unondin ne ja kohta aloitin uudelleen uudella aiheella.

Lue myös tämä: 7/10 bloggaajasta lopettaa ensimmäisen vuoden aikana – ethän sinä ole yksi heistä?

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen vuonna 2023

Tätä samaa rataa toistin aina vuoteen 2014, jolloin tapahtui jotain merkittävää. Olin sairaslomalla työuupumuksen vuoksi ja halusin väylän purkaa omia ajatuksiani. En aloittanut Unelma Onnellisuudesta -blogia keinona ansaita rahaa tai tehdä sillä uraa vaan puhtaasti päiväkirjamaiseksi paikaksi, jossa sain pohtia elämää syvällisemmin.

Pikkuhiljaa lukijoita alkoi tulemaan yhä enemmän ja enemmän. Kahdessa vuodessa kasvatin blogini ympärille lähes 43 000 ihmisen upean yhteisön, jossa kaikki auttoivat toinen toisiaan toteuttamaan unelmia ja elämään onnellista elämää. Tunsin vihdoin olevani oikea bloggaaja.

Lukemalla tämän postauksen

 • tiedät kolme helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen
 • näet, miten perustat blogin, jota hallinnoit itse
 • saat kuvaruutuohjeet blogin perustamiseen

Toimimalla annettujen tehtävien mukaan tiedät, mitä kirjoitat blogiin sekä miten ansaitset blogillasi rahaa (jos se on sinulla tavoitteena). Jee! Pian sinäkin olet bloggaaja!

Tässä postauksessa annan 3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen. WordPress-blogin perustaminen voi olla loistava väylä purkaa omia ajatuksia, keino näyttää tuleville työnantajille, mitä osaat tehdä, tai lähteä rakentamaan siitä itsellesi uraa ja ammattia.

Postaus sisältää kuvalliset ohjeet blogin perustamiseen ja bloggaamisen aloittamiseen, jotta pääset mahdollisimman vaivattomasti alkuun.


3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

Katso video ja näe, miten helppoa WordPress-blogin aloittaminen on! Klikkaa samalla tästä ja avaa Bluehost uuteen välilehteen valmiiksi. (*)

[Video päivitetty 30.3.2022, kuvakaappauskuvat on päivitetty postaukseen 2.8.2021]

 

Kun ylläpidät blogia itse:

 • sinulla on enemmän vaikutusvaltaa blogisi ulkoasuun
 • sinun ei tarvitse maksaa tuhansia euroja siitä, että joku muu tekee blogisi ulkoasun ja muokkaa sitä
 • voit valita sadoista ilmaisista teemoista itsellesi sopivimman
 • voit muokata sivustoasi ilmaisilla lisäosilla (plugineilla)
 • sivustosi näyttää ammattimaiselta
 • etkä tarvitse yhtään koodausosaamista

Mitä on bloggaaminen? Bloggaaminen antaa mahdollisuuden omanlaiseen luovuuteen, mielipiteiden ilmaisuun sekä muiden auttamiseen. Bloggaaminen ei ole aikaan tai paikkaan sidottua, eli käytännössä voit kirjoittaa vaikka illalla kymmeneltä tai aamulla viiden aikaan aamulenkillä 😀

Blogin ”kirjoittaminen” onnistuu vaikka aamulenkillä

MITÄH? Aamulenkillä? Tiedän mitä ajattelet, mutta ehkäpä et tiennyt, että bloggaaminen on mahdollista myös saneluna. Nykyään älypuhelimiin on saatavilla saneluun tarkoitettuja appeja (ilmaisia), jotka kirjoittavat sanelun myös ”puhtaaksi”.

Voit lähettää sanelun kirjoitetussa muodossa suoraan sähköpostiisi. Tätä harrastin itse kesällä 2015, kun kirjoitin omaa ensimmäistä e-kirjaani. Käytin kirjan saneluun maksutonta Dragon Dictation -nimistä puhelinsovellusta (App Store).

Laadukkaan blogin ylläpitäminen vaatii hieman rahaa

Aivan ensimmäiseksi minun on kerrottava sinulle, että ylläpitääksesi omaa blogiasi tarvitset sitä varten hieman rahaa. Palvelimen ylläpito maksaa halvimmillaan vain 2,90 euroa kuukaudessa, joten kulu on minimaalinen.

Palvelimen lisäksi tarvitset domainin eli verkko-osoitteen sekä tietysti WordPress.org blogin.

Miten valitset oikean blogialustan?

Ilmaisen blogin perustaminen on toki yksi vaihtoehto. Mutta henkilökohtaisesti en sitä suosittele. WordPress-blogin aloittaminen ja ylläpitäminen edellyttää palvelimen hankintaa. Itse olen käyttänyt Bluehostia jo kuusi vuotta ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Palvelin on blogin koti tai oikeammin tontti, jolla blogi sijaitsee. Domain on osoite, jolla blogin löytää. Ja blogi on itse talo.

Ilmaisissa blogialustoissa, kuten Bloggerissa tai WordPress.comissa, palvelin on valmiina. Mutta kun ylläpidät omaa blogia, tarvitset blogillesi palvelimen.

Bloggaaminen on ollut päivä päivältä laadukkaampaa sen jälkeen, kun siirryin ilmaisversioista oman blogin ylläpitämiseen. Valinnanvapautta ulkoasun suhteen on tullut enemmän ja hakukoneoptimointi (SEO) on parantunut ilmaisten lisäosien (plugien) avulla.

Ilmaisiin blogialustoihin on saatavilla paljon vähemmän lisäosia, ne voivat olla maksullisia ja muokkausmahdollisuudet ovat rajatummat. Ilmaisilla blogialustoilla kaikki blogit näyttävät jokseenkin samoilta, jolloin erottautuminen satojen ja tuhansien blogien joukosta on äärimmäisen vaikeaa.

Alussa bloggaaminen toi minulle tuloja noin 100 euroa kuukaudessa. Opiskelin bloggaamisen tekniikoita ja saloja lähes kolme vuotta, kunnes vihdoin perustin yritykseni ja kokeilin siipiäni.

Siivet kantavat edelleen ja myyntiä tulee tasaisesti 6 000–10 000 euron kuukausitahdilla. Bloggaaminen on mahdollistanut sen, että voin tehdä töitä kotoa käsin, laiturilla tai vaikka katukahvilassa. Vapauden tunne on sanoin kuvaamaton!

 

Tuloja bloggaamalla jopa ensimmäisestä kuukaudesta alkaen

Yksi mahdollinen tulojen hankintakeino on affiliatemarkkinointi. Muun muassa tässä blogissa on yksi postaus, joka tuo minulle noin 1 000 euroa affiliatekomissioita joka kuukausi.

Tässä on kuvaruutukaappaus komissioista 2016–2021 ajalta.

 

Kahvitauko toimistopäivän lomassa…

Kuka tahansa pystyy ansaitsemaan rahaa bloggaamisella. Blogilla ansaitseminen ei ole pelkästään muoti-, fitness- tai kauneusblogien etuoikeus. Tarvitaan vain oikea tieto, oikeat työkalut sekä oikea asenne ja mikä tahansa on mahdollista! Tässä postauksessa annan sinulle kolme helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen. Loppu on enää sinusta itsestäsi kiinni 😉

Näin valitset parhaan blogialustan

Tottakai voit aloittaa Bloggerilla, mutta minun on pakko kertoa, että muokkausmahdollisuudet Bloggerilla ovat rajatummat. Mietin itsekin aikoinaan, kumpaa blogialustaa käyttäisin, ja tässä vuosien aikana olen huomannut monen bloggaajan siirtyneen ilmaisversioista itse ylläpidettäviin WordPress.org blogeihin.

Oma domain luo kuitenkin luottamusta lukijoihin (huijaussivustoja on todella paljon) ja uskon, että haluat varmasti erottautua massablogeista.

Blogin siirtäminen ilmaisversiosta itse ylläpidettävään on oma projektinsa. Yritin opiskella sitä pari vuotta sitten ja lopulta turhauduin niin paljon, että jätin vanhan blogin Bloggeriin ja perustin kokonaan uuden WordPress.orgiin.

Kun päätät hankkia palvelimen Bluehostin kautta ja sen lisäksi hankit oman domainin sekä WordPress-blogin, alla on sinulle askel askeleelta etenevät ohjeet, miten pääset aloittamaan!

1. Mieti blogillesi osoite eli domain

Aivan ensimmäisenä sinun tulee miettiä blogillesi nimi. Nimen on hyvä kuvata aihepiiriä, mistä kirjoitat ja jos mahdollista, nimessä tulisi olla jo hakusana, jolla toivot, että sinut löydetään Googlesta. Nimen keksiminen on varmasti yksi haastavimmista asioista koko blogin perustamisen prosessissa.

Suosittelen fiilistelemään ja tunnustelemaan erilaisia nimiä. Voit halutessasi kysyä eri ryhmistä ja keskustelupalstoilta, mitä blogin nimi tuo ihmisille mieleen. Omalla kohdallani blogin nimi oli helppo päättää 😀

Huomioithan, että Bluehostin kautta ei saa suomalaista .fi-päätettä. Bluehost ei myöskään enää tue .fi päätteisiä domaineja, joten et pysty liittämään .fi päätteistä domainia Bluehostiin. (tieto päivitetty 22.2.2021) Tällöin voit ostaa domainin esimerkiksi Domainhotellilta tai Louhilta ja liittää sen blogiisi myöhemmin.

2. Bluehost-palvelimen hankinta

Mene Bluehostin nettisivuille(*). Klikkaa etusivulla olevaa ”Get started” -nappulaa, jonka jälkeen pääset valitsemaan itsellesi sopivimman sopimuksen. Huomioithan, että hinnat voivat muuttua. Bluehostilla sattaa olla tarjouksia tai hinnat voivat nousta. Kuvassa näkyvä hinta ei siis välttämättä ole aina voimassa.


Perus paketillakin (basic) pääset hyvin liikkeelle, mutta jos tiedät jo nyt, että sinulla on tai tulee olemaan useampia sivustoja, suosittelen lämpimästi ottamaan plus-paketin (plus). Minulla on tämä, koska minulla on samalla palvelimella seitsemän eri nettisivua ja maksan kaikista vain yhden kiinteän hinnan.

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

 

Sen jälkeen, kun olet valinnut itsellesi sopivimman vaihtoehdon, klikkaa vain paketin kohdalla olevaa ”select”-painiketta. Seuraavalla sivulla eteesi avautuu kaksi ruutua, joista vasemmanpuoleisessa lukee, että ”minulla ei ole verkko-osoitetta” ja oikeanpuoleisessa että ”minulla on jo verkko-osoite”.

Vasemmanpuoleiseen laatikkoon kirjoita haluamasi domain ilman www -alkua ja valitse lopuksi sopiva pääte.

.fi-päätteistä domainia ei pysty enää hankkimaan suoraan Bluehostilta. Mikäli haluat blogillesi .fi-päätteisen domainin, vieraile Viestintäviraston sivuilla lukemassa lisätietoja.

Seuraavalla sivulla pääsetkin syöttämään omat henkilötietosi… (Oikealla puolella olen suomentanut, mitä missäkin kohdassa kysytään, jos vaikka lontoo ei ole hallussa 😉 ) Muista tarkistaa ja varmistaa, että sähköpostiosoitteesi on kirjoitettu oikein!

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

…paketin voimassaoloajan, joko 1, 2 tai 3 vuotta. Valitse mahdolliset lisäpaketit (itse otan aina Domain Privacy Protectionin sekä SiteLock Securityn. Varmuuskopiot ovat ilmaisella pluginilla, joten siitä en maksa Bluehostille.

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

…ja lopuksi luottokorttisi tiedot.

 

Tässä välissä kannattaa kuitenkin piipahtaa sähköpostissasi. Olet saanut viestin, jossa sinua pyydetään vahvistamaan domain. Tämä kannattaa tehdä nyt, sillä jos et tee tätä 14 päivän kuluessa, domain ei rekisteröidy sinulle, etkä pysty aloittamaan blogia. Avaa siis uusi välilehti, mene sähköpostiisi ja etsi tämä viesti. Klikkaa viestissä olevaa painiketta ja jatka sen jälkeen tilin luomista.

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

Wuup Wuup! Suurin ja raskain työ on nyt takana, sen jälkeen alkaakin helpommat hommat! Seuraava askel on luoda tili loppuun Bluehostille. Se onnistuu, kun klikkaat ”Create Account” painiketta.

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

Salasanan asettaminen

Kun Bluehost-tili on luotu, pääset asettamaan itsellesi salasanan. Tällä salasanalla pääset jatkossa kirjautumaan Bluehost-tilillesi. Tämä salasana ei ole sama, jolla kirjaudut blogiisi WordPressin kautta.

Voit varmistaa salasanan klikkaamalla ”Show”. Se näyttää, mitä merkkejä, kirjaimia ja erikoismerkkejä salasanassa on. Voit sen turvin vielä varmistaa, että salasana on oikein ja olet kirjoittanut sen itsellesi, ennen kuin siirryt eteenpäin. Laita salasana varmaan talteen, jotta löydät sen jatkossa.

Nice Work!

Kun salasana on luotu, maltathan hetken. Olen itse ollut pari kertaa liian hätäinen ja yrittänyt kirjautua heti tilille ja aloittaa blogin luominen. Mutta prosessi vie muutaman minuutin, joten maltathan odottaa hetken. Käy vaikka hakemassa lasi vettä tai keitä kuppi kahvia.

Kun blogi on luotu, saat alla olevan ilmoituksen.

Sitten voitkin klikata ”go to login” -painiketta, jonka avulla pääset kirjautumaan Bluehost-tilillesi. Jos saat virheilmoituksen, joka kertoo ettei tiliä löydy, ei hätää. Se tarkoittaa vain, että tilin ja blogin luominen on vielä kesken.

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

Miten paljon bloggaaminen maksaa?

Voilà! Sinulla on sekä palvelin että oma domain hankittu! Upeaa! Seuraavaksi kerron sinulle lisää WordPress-blogin ylläpitämisestä sekä sen kustannuksista.

On tärkeää tietää etukäteen, millaisiin kustannuksiin on syytä varautua, jotta kulut voi budjetoida ja tiedät, miten paljon blogin on hyvä tuottaa, jotta saat kustannukset katettua (+ mieluusti ”palkkaa” myös itsellesi).

Perussetti, jolla päästään hyvin alkuun, on todella edullinen. Kuluja menee nimittäin vain:

 • palvelimesta (vuosimaksu alkaen 31,92 €, (n. 2,66 €/kk) Bluehostin kautta)
 • nettiliittymästä (itselläni on 4G-laajakaista, josta maksan 24,90 € / kk)
 • kaikki muut perusjutut on maksuttomia
 • miten paljon haluat itsellesi palkkaa* alussa.

 

Eli halvimmillaan pääset alle 30 euron kuluilla kuukaudessa. Myöhemmässä vaiheessa kuluja tulee muun muassa sähköpostilistan ylläpidosta (esim. Mailchimp maksaa noin 10,00 € / kk sen jälkeen, kun sinulla on yli 2 000 tilaajaa), laskeutumissivuista (itse käytän Leadpagesin  laskeutumissivuja sekä boxeja) ja/tai ehkä Facebook-mainoksista. Mutta kohtuullisen pienillä kustannuksilla pääset bloggaamisen aloittamaan.

*On hyvä budjetoida itselleen palkkatoive, jotta tiedät mikä on tavoitteesi. Käyn myöhemmin läpi verotusta ja esimerkiksi tulojen vaikutusta päivärahojen suuruuteen.

Sen uskallan sanoa, että ensimmäisten parin kuukauden aikana (varsinkin jos aloitat ihan ensimmäistä kertaa bloggaamisen) tuloja ei vielä tule. Tämä aika menee perustan ja luottamuksen rakentamiseen.

Jos aloitat juoksuharrastuksen, haluat panostaa hyviin lenkkareihin

Harrastaminen on mukavaa, kun on hyvät ja luotettavat välineet. Aivan samalla tavalla kuin jos aloittaisit juoksuharrastuksen, haluat ostaa hyvät ja tukevat lenkkarit. Samalla tavalla suosittelen käyttämään hieman rahaa blogin ylläpitämiseen, se maksaa itsensä takaisin!

Vaikka Bluehost veloittaa palvelimen maksun kerralla valitsemasi paketin mukaan, sinun ei tarvitse pelätä, että menettäisit rahaa, jos päädytkin vaihtamaan palveluntarjoajaa matkan varrella.

Esimerkiksi jos vaihdat palveluntarjoajaa kolmen kuukauden ylläpidon jälkeen, Bluehost palauttaa jäljellä olevat kuukaudet takaisin luottokortillesi (tai PayPal-tilillesi, mikäli maksoit sen kautta). Bluehost tarjoaa myös täyden 30 päivän rahat takaisin takuun, jos et ole heihin tyytyväinen.

Hyödynnä ammattilaisia

Jossain vaiheessa olet todennäköisesti siinä tilanteessa, että blogisi on niin suosittu, että aikasi ei enää riitä blogin ylläpitämiseen. Bloggaaminen itsessään vie mennessään, ja mitä suositummaksi blogisi tulee, sitä enemmän olet tekemisissä myös yhteistyökumppaneiden, lukijoiden ja asiakkaiden kanssa.

Siinä vaiheessa saat myös blogistasi sen verran tuloja, että suosittelen siirtämään blogin ulkoasun muokkaamisen ja ylläpidon ammattilaiselle. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea itse ja on mahtavaa, kun voi keskittää aikaa ja energiaa itselle tärkeimpiin asioihin <3 Lopuksi onkin edessä viimeinen steppi eli WordPressiin kirjautuminen 🙂 Tämä voidaan tehdä joko Bluehostin kautta (kuvakaappaukset alla) tai suoraan WordPressiin.

Taustakysymykset

Seuraavaksi Bluehost kysyy muutamia taustakysymyksiä, jotta se osaa palvella sinua jatkossa paremmin. Kirjaudu Bluehostin tilille domainilla sekä asettamallasi salasanalla.

 

Tämän jälkeen alkaa hauskin osuus!

Klikkaa ”Create your website” painiketta.

Bluehost ohjaa sinua askel askeleelta mutta nopeutan prosessia sinulle hieman. Kun sinulta kysytään kuinka paljon tarvitset apua blogin perustamisessa, voit klikata ”Skip this step” linkkiä. Tämä ohittaa yhden askeleen ja nopeuttaa prosessia.

Seuraavaksi valitse millaista sivustoa olet rakentamassa. Itse valitsin ”Blog” koska pääosassa tulee olemaan blogi.

Seuraavassa kohdassa voit myös klikata ”Skip this step”, joka poistaa välistä muutaman turhan askeleen.

Seuraavaksi kerro minkätyylisen blogin olet perustamassa. Vetolaatikon alta saat erilaisia vaihtoehtoja mutta itselle ei sielä oikein löytynyt mitään sopivaa, joten valitsin ”Lifestyle”. Sen alapuolella olevasta vetolaatikosta valitse ”Myself” eli rakennat blogia itsellesi ja itseäsi varten. Sen jälkeen klikkaa ”Continue” painiketta.

Sinänsä ei haittaa vaikka en kirjoitakaan lifestyle-blogia. Tämä on vain heidän tilastointiaan varten.

Seuraavalta sivulta valitse vasemmanpuoleinen vaihtoehto ”Limitless customization” ja klikkaa ”Get started” painiketta.

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

Seuraavat kohdat voit täyttää ja näitä tietoja voidaan muokata myös jälkikäteen. Ensimmäisessä kohdassa kysytään blogin nimeä. Itse kirjoitin siihen ”Aloita blogi 15 minuutissa”, joka on myös nähtävissä blogin etusivulla. Alempaan kohtaan kirjoitin vain ”3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen”, joka on tavallaan blogin alaotsikko. Mutta ei huolta, näihin voit kirjoittaa vaikka vain ”ABC” ja sitten klikata ”Continue” painiketta eteenpäin, koska nämä voidaan muokata asetuksissa myöhemmin.

Seuraavaksi pääset valitsemaan blogillesi ulkoasun. Tätäkin voi muokata myöhemmin. Tärkeää on aloittaa ilmaisille ”Free” teemoilla. Tässä kohtaa en käyttäisi sinuna liikaa aikaa vaan ottaisin yhden teeman mahdollisimman nopeasti ja siirtyisin eteenpäin. Teemoja voidaan vaihtaa myöhemminkin.

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

Teemojen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkaa. Jos lataat ja vaihdat useita teemoja, blogisi alkaa käydä hitaaksi. Toisekseen teemojakin täytyy päivittää, eli jos sinulla on monta aktiivista teemaa, joita et ole päivittänyt, blogistasi tulee riskialtis.

Siksi suosittelen aina, että tutki teemoja ennen kuin valitset niistä itsellesi yhden. Tulen tekemään videon, jossa näytän, miten poistat turhat teemat käytöstä ja parannat blogisi turvallisuutta.

Ja näin! Nyt on blogi valmis!

Seuraavaksi klikkaa vain ”Log into WordPress” painiketta ja pääset blogin ohjausnäkymään. Sitä ei tarvitse säikähtää, siellä on paljon tavaraa mutta linkitän sinulle tähän postauksen loppuun muutaman videon, joista näet, miten alat muokkaamaan blogiasi sinun näköiseksi.

 

Ohjausnäkymä näyttää pääsääntöisesti tältä (kuva alla). Vasemmalla on linkkilista, josta pääset siirtymään eri paikkoihin ja muokkaamaan mm. ulkoasua. Sivun keskellä on laatikoita, jotka itse tykkään pienentää painamalla laatikon oikeassa reunassa olevaa kolmiota.

Ohjausnäkymässä voi myös olla muita laatikoita, eri lisäosien tietoja tai vaikka jonkun lisäosan synttäritarjouksia. Nämä voi myös poistaa. Jos ne on tärkeitä, ne tulevat uudelleen näkyviin.

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

3. Blogin ulkoasun muokkaus ja bloggaamisen aloittaminen

Tervetuloa uuteen blogiisi! Huippua!

Kun kirjaudut WordPressiin, se on englanninkielinen. Ensimmäinen tehtävä meillä onkin vaihtaa sivuston kieli suomeksi, niin bloggaaminen WordPressillä on astetta helpompaa.

Kirjaudu WordPressiin ja vaihda kieli suomeksi

Sivun vasemmassa laidassa on piiiiitkä lista erilaisia linkkejä. Linkkilistan alapäässä lukee ”Settings” (asetukset), ja kun viet hiiren sen sanan päälle, sinulle avautuu uusi linkkivalikko, jossa ylimmäisenä on sana ”General” (yleinen). Klikkaamalla General-linkkiä ja skrollaamalla avautuvan sivun alalaitaan löydät kohdan ”Site language” (sivuston kieli).

Alasvetovalikon alta löydät suomen. Valitse se ja lopuksi tallenna asetukset ”Save settings” ja voilà, sivusto on muuttunut suomenkieliseksi!

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

 

Kuten aikaisemmin kerroin, blogin teeman valintaan ei kannata tuossa alkuvaiheessa käyttää liikaa aikaa. Teemoja voi aina vaihtaa myöhemminkin.

Teema tarkoittaa kirjaimellisesti blogin ulkoasua. Eri teemoilla saadaan ulkoasusta erinäköinen pelkästään teemaa vaihtamalla. Teemat ovat ihania siksi, ettei sinun tarvitse koodata yhtään mitään. Muistatko lapsena kun leikittiin paperinukeilla, joilla oli vaihdettavia asuja?

Teema toimii samalla periaatteella. Voit vaihtaa teemoja rajattomasti (joskaan se ei ole järkevää).

Sinun on tärkeää tietää, että teema ei näytä samalta sinun blogissasi kuin se näyttää esimerkki kuvassa. Tämä johtuu kahdesta asiasta:

 • Blogissa ei ole vielä sisältöä
 • Blogissa ei ole vielä kuvia

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

Älä siis turhaan stressaa blogin ulkoasua vielä tässä vaiheessa. Laitetaan muutama tärkeä asetus kuntoon ja sen jälkeen pääset kirjoittamaan muutaman postauksen ja vasta sitten alat näkemään miltä blogi oikeasti näyttää.

Tärkeät asetukset

Katso nämä kolme videota, jossa näytän tärkeimmät asetukset

Huomaa, että kielen vaihtaminen suomeksi vaihtaa vain WordPressin ohjausnäkymän. Teemat ovat yleensä vielä erikseen englanninkielisiä.

Halutessasi voit etsiä ilmaisia kuvia ja lisätä muutaman niistä omaan blogiisi. Itse käytän näitä ilmaisia kuvapankkejä

 • Pexels
 • Pixabay
 • Unsplash

Tässä ohjeet kuvan lataamiseen

1. Etsi sopiva kuva ”Etsi” toiminnolla.

2. Klikkaa sen jälkeen ”Lataa ilmaiseksi” painiketta

Valitse minkä kokoisena halut kuvan ladata. Itse käytän hyvin usein 1920 x 1246 px kuvakokoa. Ensimmäinen numero tarkoittaa leveyttä ja toinen numero korkeutta. Blogissa kannattaa aina olla tällaisia vaakakuvia pitkiä pystykuvien sijasta.

Kun olet vaihtanut täpän siihen kokoon, minkä haluat, klikkaa ”Lataa” painiketta.

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

3. Seuraavaksi sinun tulee kertoa

Ettet ole robotti, eli lisää täppä kohtaan ”En ole robotti” ja klikkaa ”Lataa”.

4. Kun olen ladannut kuvan

Vaihdan kuvan nimen heti ennen kuin lataan kuvan blogiin. Kuvan nimi helpottaa hakukoneoptimontia. Kuvissa on tärkeää muistaa, että sanat erotetaan väliviivalla ja että kuvan nimessä ei ole ääkkösiä. Vielä muutama vuosi sitten ääkkösten johdosta kuva ei tullut näkyviin mobiililaitteella.

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

5. Lataa kuva blogin mediatiedostoon

Klikkaa ”Media”, sivun ylälaidasta ”Lisää uusi” ja lopuksi joko raahaa hiirellä tai käy hakemassa kuva omalta koneelta klikkaamalla ”Valitse tiedostot”. Kuvan lataus kestää muutaman kymmenen sekuntia.

Voit toistaa tämän useamman kerran ja ladata blogiin vaikka 10 erilaista kuvaa. Seuraavaksi teemme muutaman blogitekstin, jotta näet, miten blogi alkaa muotoutua.

Muistathan että blogi näyttää blogilta vasta siinä vaiheessa, kun olet kirjoittanut ja julkaissut muutaman postauksen. Luonnostilassa olevat postaukset eivät vaikuta blogin ulkoasuun ja ulkonäköön.

Mahtavaa! Onneksi olkoon vielä kerran! Ensinnäkin kiitos, että jaksoit lukea tämän 3000 sanaa pitkän postauksen bloggaamisen aloittamisesta. Jos teit artikkelin ohjeiden mukaan, olet nyt valmis aloittamaan bloggaamisen! Upea saavutus!

Tässä 3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen. Bloggaaminen on helppoa. Jokaisesta voi tulla bloggaaja.

Kuitenkin vasta oikeilla työkaluilla, tekniikalla ja sisällöllä ansaitaan rahaa. Siksi jatkankin aiheesta tulevissa blogikirjoituksissani.

Maksuton blogikurssi

Rekisteriseloste ja tietosuoja

 


** Osa tämän postauksen linkeistä on ns. affiliate-linkkejä (*). Perustaessasi WordPress.org -blogin tässä postauksessa olevan affiliatelinkin kautta saan siitä rahallisen korvauksen. Kiitokseksi siitä annan sinulle pienen yllätyksen. Lähetän yllätyksen sinulle sähköpostiisi 31 päivän kuluttua blogin aloittamisesta. On äärimmäisen tärkeää, että lähetät ennen sitä minulle domainisi, jotta pystyn lähettämään yllätyksen sinulle. Lähetä domainisi osoitteella asiakaspalvelu(at)tiiakonttinen.fi

Käytän itse useassa blogissani Bluehostia, ja se on mielestäni markkinoiden paras, toimivin, edullisin ja helppokäyttöisin palvelin, ja siksi haluan suositella sitä myös sinulle. Olen ottanut Bluehostilta arvokkaamman palvelinpaketin, mutta sinä pääset hyvin liikkeelle edullisimmalla paketilla, joka maksaa $1,95–3,95 kuukaudessa.**

 

Psst… Pinnaa postaus Pinterestiin niin löydät sen myöhemmin…

3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen 2023

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit