Bloggaajan tulot ja verot | Mitä on hyvä huomioida?

Kevät on tunnetusti veroilmoitusten aikaa. Tässä blogipostauksessa haluan käydä kanssasi läpi hieman bloggaajan verotusta, tuloja sekä miten sinun kannattaa ennakoida veroja etukäteen.

Pitääkö bloggaajan olla yrittäjä?

Ei, bloggaajan ei tarvitse olla yrittäjä, eikä bloggaaja ole automaattisesti yrittäjä verottajan silmissä. Yritys kannattaa perustaa vasta siinä vaiheessa, kun saadut tulot kattavat sekä liiketoiminnan kulut, verot että oman elämisen. Eli kannattaa tehdä hyvissä ajoin budjetti =)

Pitääkö bloggaajan ilmoittaa jotain tulorekisteriin?

Tähän en löytänyt aivan suoraa vastausta, joten vastaan näin: bloggaajan ei tarvitse itse ilmoittaa tietoja tulorekisteriin vaan ilmoittaa tulot ja menot veroilmoitukseen.

Mikäli bloggaaja tekee yritysten kanssa yhteistyötä, joissakin tapauksissa yrityksen täytyy merkitä bloggaajalle maksetut rahalliset korvaukset tulorekisteriin. Käyttämällä yhteistöissä ulkoista laskutuspalvelua kuten esimerkiksi Ukko.fi tai Eezy.fi, nämä laskutuspalvelut hoitavat ilmoittamisen yrityksen puolesta. Tämä voi alentaa kynnystä tehdä yhteistyötä bloggaajien kanssa.

Täytyykö bloggaajan maksaa arvonlisäveroa?

Siinä tapauksessa, että bloggaaja tekee yhteistyötä yritysten kanssa ja laskuttaa yrityksiä esimerkiksi laskutuspalvelun kanssa JA jos laskutettava summa nousee kalenterivuoden aikana yli 10 000 €, kyllä. Tällöin bloggaajan täytyy maksaa arvonlisävero. Vaikka bloggaaja ei olisikaan yrittäjä.

Tämä on hieman hankala juttu, koska alkuvuodesta voi olla vaikeaa arvioida miten paljon laskutettavaa vuoden aikana tulee. Siksi veroihin on hyvä varautua etukäteen. Nimittäin jos loppuvuodesta 10 000 € tulee täyteen ja ylittyy, bloggaaja joutuu maksamaan koko vuoden alvit.

Digitaalisten tuotteiden kohdalla tilanne on kuitenkin toinen. Digituotteista (kurssit sekä sähköiset julkaisut, kuten ohjeet e-kirjat jne) tulee maksaa arvonlisäverot ilman alarajaa. Eli vaikka digituotteiden myynti olisi vuoden aikana alle 10 000 euroa, myynneistä joutuu maksamaan alv:n.

Toisaalta kun kirjaudut alv-velvolliseksi ja jos myynti on vuodessa alle 10 000 euroa, voit hakea vapautusta arvonlisäverosta. Tällöin alv:n saa pitää mutta ne verotetaan tuloina. Huojennusta alveista voi hakea 30 000 euroon saakka.

Mistä bloggaaja maksaa veroja?

Pääpiirteittäin bloggaaja maksaa veroja tulojen ja kulujen erotuksesta. Toki tähän summaan vaikuttaa moni muukin asia, kuten esimerkiksi kotitalousvähennys tai asuntolainan korot. Mutta jos yksinkertaistetaan mahdollisimman paljon, kyse on tulojen ja kulujen erotuksesta.

Miten paljon veroja maksetaan?

Tämäkin on yksilöllistä mutta jos siirrät saaduista tuloista 20 % syrjään, et joudu isoihin ongelmiin. Verojen siirtäminen esimerkiksi toiselle tilille kannattaa, koska rakennat sillä puskuria veroja varten. Jos kuluja on ollut jonkin verran, maksat veroja vähemmän ja loppu jää sinulle käyttöön.

Mitä verovähennyksiä bloggaaja voi hyödyntää?

Bloggaaja voi vähentää ison liudan kuluja, kuten esimerkiksi nettiyhteys, tietokoneen huolto, bloggaamiseen käytettävien ohjelmien hankintahinnat ja jopa verkkokurssien maksut.

Kaikista näistä kannattaa tulostaa ja mapittaa kuitit. Saatat yllättyä vuoden kuluttua, miten paljon kuluja pienistä puroista voi syntyä. Tämä on kuitenkin hyvä asia, sillä kulut voi vähentää verotuksessa, jolloin maksamasi veron määrä pienenee.

Lue myös tämä: Veronmaksukyvyn alentumisvähennys

Tulonhankkimiskulun suuruus

Jos olet tällä hetkellä työelämässä ja saat palkkaa, verottaja vähentää vuosittain automaattisesti tulonhankkimiskulun, jonka suuruus on  750 €. Kaikki bloggaamiseen liittyvät kulut, jotka ylittävät tuon summan, voit lisätä verotukseesi kuluina, jotka vähentävät maksettavan veron määrää.

Mitä katsotaan tuloksi?

Monet bloggaajat ovat epävarmoja siitä, mistä kaikista pitää maksaa veroja. Yleisohje on se, että ilmaiseksi saaduista lahjoista täytyy maksaa verot, mikäli tuotteella on jälleenmyyntiarvoa.

Toisin sanoen huulipunasta, jonka olet saanut ja jota olet käyttänyt, ei tarvitse maksaa veroja.

Sisustustavaroista täytyy sen sijaan maksaa verot. Niiden arvo määrittyy jälleenmyyntiarvon mukaan, eli jos möisit tuotteen eteenpäin, millaisen hinnan siitä saisit. Joskus olen myös kuullut että tuotteen arvo määritellään siten, paljonko tuote maksaa uutena kaupassa. Valitettavasti tämä on asia, jonka vain verottaja lopulta päättää, kumpaa arvoa verotuksessa käyttää.

Ilmaiseksi saadut verkkokurssit, tietokoneet ja kamerat tulee ilmoittaa verottajalle ja niistä tulee maksaa verot.

Parastahan olisi, jos bloggaaja saisi ilmaisien tavaroiden sijaan riihikuivaa rahaa, koska sitä on helpompi käsitellä veroissa ja siitä on helpompi siirtää veroja varten pieni siivu toiselle tilille.

Entä jos ei ilmoita kaikkea verottajalle?

Jokainen tekee henkilökohtaisesti tämän päätöksen. Ongelmaksi muodostuu se, jos siitä jää kiinni. Nimittäin verottaja voi tehdä verotarkastuksen viiteen viimeisimpään vahvistettuun verotukseen.

Jos huono tuuri käy ja verotarkastaja ilmestyy ovellesi kesän aikana, sinun on osoitettava kulut ja tulot verovuosilta 2016 – 2020. Syksyllä (2021), kun vuoden 2020 verotus vahvistetaan, verotarkastus ulottuu vuosille 2017 – 2021.

Jos verotarkastuksessa ilmenee vilppiä verojen ilmoittamisessa ja maksamisessa, joutuu maksamaan verot viideltä vuodelta takautuvasti. Siitä voi kertyä yllättävän suuri summa. Kannattaa siis olla rehellinen alusta alkaen ja maksaa verot niistä tuloista ja ilmaisista tavaroista, jotka vuoden aikana saat.

Lisätiedot ja lähteet:

  • https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot/ansiotulot/sometulot/
  • https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot/ansiotulot/sometulot/striimaustulot/
  • https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/toimialakohtaista-tietoa/bloggaamisen-arvonlisaverotu/
  • https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/kannanotot/47675/blogikirjoituksista_saatujen_korvausten/
  • https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/yritys_tyonantajana/palkkaa-vai-ty%C3%B6korvausta/k%C3%A4ytt%C3%B6korvaus/
  • https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/arvonlisaverotus/toimialakohtaista-tietoa/bloggaamisen_arvonlisaverotu/
  • https://www.freet.fi/freetyon-tietopankki/vapaaehtoiset-sivukulut/arkisto-arvonlisavero-riippuu-myytavasta-tuotteesta/
  • https://www.ukko.fi/verovahennykset/
  • https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/tulonhankkimismenot/

 

Julkaistu kategoriassa:
Tiia_kuva

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiautomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 4000 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään yritysblogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös auttanut useita yrittäjiä nostamaan vuosiliikevaihtonsa yli 100 000 euroon hyödyntämällä sisältö- ja digimarkkinointia.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Uusin videoni:

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Liity 223 tilaajien joukkoon

Mitä etsit?