Blogialustan valinnalla on väliä – Case Study Maisan Elämää

Bloggaajien keskuudessa viriää aika ajoin keskustelu siitä, mikä blogialusta on paras. Yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Täydellistä blogialustaa tuskin koskaan löytyy. Mutta lähelle täydellistä on mahdollisuus päästä, kuten Marjaana osoittaa. Tässä postauksessa käyn läpi Marjaanan blogin muutosta.

Lukemalla tämän postauksen tiedät:

  • miksi blogialustan valinnalla on oikeasti merkitystä
  • sinäkin voit oppia muokkaamaan blogin ulkoasua
  • näet, millaisia positiivisia muutoksia ulkoasun muokkaus tuo

Blogialustan valinnalla on väliä – Case Study Maisan Elämää

Kertoisitko hieman itsestäsi ja blogistasi?

”Olen Marjaana ja asun Turun seudulla. Perheeseeni kuuluu aviomies sekä kaksi lasta (tyttö ja poika) ja viisivuotias pieni sekarotuinen koira Laku. Tykkään kirjoittamisesta todella paljon ja olen kirjoittanut siitä asti enemmän ja vähemmän, kun opin kirjoittamaan. Lapsena ja nuorena kirjoitin päiväkirjaa ja harrastin kirjeenvaihtoa. Joskus tuli jotain tarinoitakin kirjoitettua.

  • Vuosina 2006 – 2008 kirjoitin blogia, joka käsitteli aikaa, kun lapset olivat pieniä.
  • 2008 – 2009 kirjoitin toista blogia, joka käsitteli aikaa, kun olimme perheenä Espanjan Aurinkorannikolla.
  • Sitten oli pitkä tauko, jolloin kirjoittaminen jäi vähemmälle.
  • 2016 alkuvuodesta alkoi jälleen tuntua siltä, että olisi mukava kirjoittaa blogia.

Mietin bloggaamisen aloittamista muutaman kuukauden. Toukokuussa olin lasten kanssa luontopolulla ja siellä mietin tyttäreni kanssa mikä olisi hyvä nimi blogille. Tyttäreni saikin idean, että Maisa voisi olla hyvä peitenimi, koska ajatuksena oli ainakin alussa pitää blogia anonyymisti. Maisasta sainkin idean, että blogi voisi olla Maisan elämää luonnossa ja muualla.

Ajattelin, että siihen voisi helposti sovittaa muitakin aiheita. Alussa mietin paljon mistä kirjoittaisin, kun ei oikein ollut mitään yhtä mielenkiintoista aihetta mielessä. En harrasta mitään erityistä niin intohimoisesti, että siitä riittäisi paljon kirjoitettavaa. Ajattelin, että aloitan luontoaiheesta, ja sitten katson mitä keksin.

Olen vuorotyössä ja tapaan jonkin verran ystäviä arkivapailla lounaan tai kahvittelun merkeissä. Siitä sainkin idean arvostella kahviloita ja ravintoloita. Matkan varrella tuli sitten aiheita lisää mm.

  • matkailu
  • omat kokkaukset
  • yleisiä mielipide postauksia

Blogin alustan suhteen en tajunnut tutkimustyötä yhtään tehdä, kun oli niin suuri hinku päästä kirjoittamaan. Se harmitti jossain vaiheessa, kun valitsemassani alustassa ei ollutkaan niin hyviä muokkausmahdollisuuksia kuin olisin halunnut. Esimerkiksi valokuvat ei istuneet tekstiin niin kuin olisin halunnut. Toiseksi en pystynyt käyttämään Google Analyticsiä, vaikka alussa kuvittelin sen olevan mahdollista.

Ensimmäistä Maisan elämää blogia kirjoitin tasan vuoden ja huhtikuun paikkeilla aloin miettiä mikä voisi olla blogini uusi alusta. En halunnut Bloggeria enkä WordPressiä. Halusin jonkun sellaisen mitä ei ole kaikilla ja se erottuisi muista blogeista.”

Olet uudistanut blogisi ulkoasun kesän ja syksyn aikana, miltä tämä ulkoasun muuttaminen on tuntunut?

”Kyselin muutamilta henkilöiltä sekä yhdeltä perhe tutulta vähän tarkemmin mikä olisi hyvä blogialusta, kun hän työskentelee it-alalla. Hän oli sitä mieltä, että minun kannattaa koodata alusta itse. Olin sitä mieltä, että se on haastavaa, koska en koe että minulla on sellaiseen aikaa tai kykyä. Googlasin eri vaihtoehtoja ja päädyin Webnodeen. Perhetuttukin sanoi, että vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta. Webnodessa muokattavuus sopii loistavasti tarpeisiini ainakin tässä vaiheessa.

Koska Webnobe on ilmainen, siinä on tiettyjä rajoituksia. Kun ilmainen tila alkoi täyttyä tiesin heti, että olen valmis maksamaan tästä. Samalla ajattelin, että hommaan oman domainin. Näin sitten tapahtui elokuun puolivälin jälkeen. Oma domain-nimi oli käytössä parissa tunnissa, kun olin maksun suorittanut. Samalla sain oikeuden Google Analyticsin käyttöön, josta olen superiloinen. Ulkoasun muuttaminen on tuntunut siltä, että pääsin kertaheitolla uudelle tasolle bloggaamisen kanssa.”

Teitkö muutokset itse vai saitko apua ystävältä tai ammattilaiselta?

”Blogin ulkoasun muutokset olen tehnyt kaikki itse. Jotain kyselin Webnoden asiakaspalvelusta, mutta muuten olen pärjännyt itsekseni. Siellä oli niin hyvät ohjeet miten toimia. Vanha blogi jäi Simplesitelle, joten vanhojen blogipostausten siirtoa ei tarvinnut tehdä. Olen linkittänyt vanhan blogin uuteen, joka auttaa lukijoita löytämään myös uuden blogin lukijoiksi.

Jonkin verran tiesin tekniikasta entuudestaan, mutta Webnodessa oli sen verran selkeet ohjeet, että sen avulla pärjäsin.Jotain kämmejä alussa tuli, mutta ei se mitään. Nyt nekin on jo selätetty.  Yksi kämmi tuli hyvistä ohjeista huolimatta. Jos katsoo kahta tai kolmea ekaa postausta, niin huomaa, että otsikko ja postauksen nimi osoitekentässä (permalink) on täysin eri.

Ensimmäiset postaukset oli valmiina alustalla ja niissä annettiin ohjeita postausten tekemiseen. Poistin ohjeet ja kirjoitin ohjeiden tilalle oman postauksen. Ihmettelin hetken, että miten saan tehtyä lisää postauksia, kun ei ole enempää paikkoja tehdä. Sitten tajusin, että siellä on kohta lisää uusi blogipostaus.” (Kirjoittajan huom. WordPressissä on tämä sama ominaisuus, eli kun WP blogin perustaa, siellä on valmiina pari sivua ja yksi blogipostaus, jonka url on jo valmiina.)

Mikä ulkoasun muutoksessa oli helpointa? Entä mikä vaikeinta?

”Minulla oli tosi selkeä visio mitä haluan ja visio auttoi tosi paljon. Webnodessa ei tarvitse osata koodauskieltä yhtään. Koodia voi kuitenkin käyttää ja itse pystyy koodaamaan lisää jos esimerkiksi haluaa lisätä blogiin kävijälaskurin.

Webnobella oli valmiiksi asennettu facebook-kommenttilaajennus. En tiedä onko se vaikeinta mutta on vähän hankalaa, kun en saa ilmoitusta, jos joku kommentoi facebook-komenttilaajennukseen. Pitää muistaa käydä erikseen katsomassa. Se onkin välillä haastavaa jos kommentteja tulee vanhoihin postauksiin.

It-tutulta sain vinkin Disqus kommenttiboksiin, jonka itse lisäsin sivulle.”

Miksi halusit muuttaa ulkoasua?

”Tuossa jo aiemmin mainitsinkin, että ensimmäisen blogin alusta oli niin karvalakki, että sen takia halusin vaihtaa bloginin alustaa ja samalla ulkoasua.”

Millaista hyötyä ulkoasun muutoksesta on tullut?

”Tärkeimpinä pidän Google Analyticsin käyttöönottoa sekä kuvian oikeaa sommittelumahdollisuutta.”

Millaista palautetta olet saanut lukijoita ulkoasun muutoksesta?

”Olen saanut uudesta ulkoasusta vain positiivista palautetta.”

Mitä vinkkejä antaisit bloggaajalle, joka miettii oman bloginsa ulkoasun muuttamista?

”Kannattaa miettiä miten erottuu parhaiten muista bloggaajista. Blogialusta on hyvä valita omien tarpeiden pohjalta. Esimerkiksi kaikissa maksullisissakaan versioissa ei saa käyttöön Google Analyticsiä, kuten Simplesitessa. Tosin itsellä oli Simplesitestä ilmainen versio käytössä. Webnobella ainoa miinuspuoli on se, että sitä voi muokata ja päivittää vain tietokoneella. Ainoastaan tilastot näkee mobiililaitteella.”

Mikä on paras neuvo, jonka olet saanut ulkoasu muutokseen?

”En oikeastaan ole saanut neuvoja, kun olen lähes kaiken tehnyt itse. Olen itse katsonut mikä näyttää silmään hyvältä.”

Mitä yllättävää opit itsestäsi tai blogista ulkoasumuutosten aikana?

”Olen oppinut sen, että jos aloittaa bloggaamisen, ei tule valita blogialustaa hetken mielijohteessa. Olen oppinut muokkaamaan valokuvia ja tullut melko kriittiseksi niiden suhteen. Olen myös saanut yhdeltä ystävältä paljon neuvoja oikeinkirjoitukseen.

Olen myös mielestäni kehittynyt kirjoittajana. Olen kaikenkaikkiaan tullut joka suhteessa melko kriittiseksi postausten suhteen. Yhden postauksen kirjoittamiseen ja kuvien muokkaamiseen menee n.3-5h aikaa. En olisi arvannut, että minusta tulee ihan näin kriittinen. Olen blogin ulkoasumuutoksen myötä alkanut saamaan sisällöntuotannollisia töitä niin töissä kuin vapaa-ajallakin.”

Tästä Marjaana lähti liikkeelle…

Blogialustan valinnalla on väliä - Case Study Maisan Elämää

 

…ja tässä on uusitun blogin ulkoasu

Muutos on aivan mielettömän upea ja onnistunut. 

Blogialustan valinnalla on väliä - Case Study Maisan Elämää

Yhteenveto 

  • Mieti etukäteen, mitä ominaisuuksia haluat blogissa olevan
  • Etsi ja vertaile tietoa eri blogialustojen välillä
  • Mieti, oletko valmis laittamaan rahaa blogialustaan ja/tai ulkoasuun
  • Muista, että ulkoasulla on iso merkitys lukijakokemuksessa
  • Älä yritä tehdä ulkoasusta täydellistä ensimmäisellä kerralla
  • Tärkeintä on kuunnella lukijoita ja tehdä blogista mahdollisimman käyttäjäystävällinen

Tässä muutamia blogipostauksia, jotka auttavat sinua eteenpäin:

Julkaistu kategoriassa: