Etätöissä reissun päällä – 5 suurinta haastetta

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Etätöissä reissun päällä – 5 suurinta haastetta | Etätöitä voi tehdä melkein missä vain, jos työnantaja tai asiakas ei odota sinun pääsevän tiettyyn paikkaan tietyn ajan sisällä. Et voi muuttaa toiselle puolelle Suomea, jos toimistolle olisi päästävä tunnissa – ulkomaista puhumattakaan. Mikäli tällaisia vaatimuksia ei ole, voit tehdä töitä vaikka Espanjasta, Etelä-Afrikasta tai Ecuadorista käsin.

Etätöissä reissun päällä – 5 suurinta haastetta

Ehkä jo odotat koronatilanteen helpottumista, jotta voisit perustaa etätyöpisteen palmun alle? Etätöissä ulkomailla oleminen ei kuitenkaan ole yhtä juhlaa. Tässä artikkelissa kerron 5 suurinta haastetta, joihin olen törmännyt ollessani etätöissä reissun päällä.

1. Nettiyhteyksien toimimattomuus

Varsinkin muutama vuosi sitten nettiyhteyksien puute tai tarjolla olevien nettiyhteyksien toimimattomuus olivat suuria haasteita etätöissä ulkomailla. Tällä hetkellä tilanne on valoisampi.

Tässä erilaisia vaihtoehtoja päästä nettiin ulkomailla:

  • oman laitteen mobiilidata ja sen jakaminen läppäriin (huomaa, että liittymääsi voi sisältyä tietty määrä EU-roamingia)
  • hotellin tarjoama nettiyhteys (tarkasta jo etukäteen, onko se ilmainen)
  • nettikahvila (vertaile hintoja)
  • datayhteyden sisältävän SIM-kortin ostaminen paikan päältä

Hotellien tarjoamat nettiyhteydet voivat olla heikkoja etenkin Aasiassa ja Afrikassa. Jos yksikin hotellin asukkaista päättää katsella leffoja, voi yhteys alkaa tökkiä.

Tilanne voi olla parempi, jos hotelli on profiloitunut palvelemaan työmatkalaisia. Tällaisella hotellilla voi olla jopa erillinen työskentelytila tarjolla.

2. Adapterin puute ja sähkökatkokset

Netin lisäksi myös sähkön saannissa voi olla ongelmia. Voit varautua erilaisiin pistokkeisiin ostamalla adapterin jo Suomesta. Adaptereja voi olla tarjolla myös hotellissa tai hotellin lähellä sijaitsevissa kaupoissa.

Sähkökatkokset ovat yleisiä monissa Afrikan ja Etelä-Afrikan maissa. Jos hotellilla tai nettikahvilalla on oma generaattori, katkokset ovat vain lyhyitä.

3. Ergonomian puute

Mikäli hotelli ei tarjoa erillistä työskentelytilaa, voi ongelmaksi nousta myös ergonomian puute.

Yritä varmistaa jo etukäteen, millainen pöytä hotellihuoneessa on, tai onko hotellin lähellä nettikahviloita tai coworking-tiloja.

Huono asento voi aiheuttaa kiputiloja jo yhden työpäivän jälkeen. Pika-apu voi löytyä paikalliselta hierojalta, mutta pidempää työskentelyjaksoa varten tarvitset oikean kokoisen pöydän ja kohtuullisen tuolin.

Jos tarvitset esimerkiksi rannetukia, pakkaa ne mukaan reissuun.

4. Aikaerot

Aikaero on iso ongelma etätöissä ulkomailla. Jetlag voi vaikuttaa useamman päivän ajan. Aikaerot vaikuttavat myös tavoitettavuuteen.

Mieti, pitääkö sinun informoida työnantajaa, kollegoita ja asiakkaita siitä uusista tavoitettavuusajoistasi. Et varmastikaan halua työpuhelimesi soivan yöllä. Muista itsekin laskea, mitä kello on Suomessa, ennen kuin soitat asiakkaalle!

Jotta soittaminen ei maksaisi maltaita, tarkista puheluiden hinnat operaattoriltasi ja harkitse tarvittaessa paikallisen SIM-kortin ostamista. Varmista, voiko kaupitellulla SIM-kortilla soittaa ulkomaille.

5. Keskittymisvaikeudet

Keskittymisvaikeudet voivat liittyä siihen, että matkaseurasi ilakoi uima-altaalla, ja sinunkin tekisi mieli pulahtaa veteen kesken työpäivän. Kenties paikalliset nähtävyydet kiinnostaisivat enemmän kuin koneen ääressä istuminen? Suunnittele päiväsi etukäteen, jotta ehdit tehdä kaiken pakollisen, mutta myös jotain kivaa.

Keskittymisvaikeuksia on luvassa myös silloin, jos hotellin äänieristys on huono. Kun valitset hotellia tai hostellia, pohdi sen sijaintia ja asiakaskuntaa. Biletyshostelli, minkä alakerrassa on baari, voi olla huono valinta töiden tekemiseen – etenkin, jos työskentelet myös iltaisin tai heräilet helposti erilaisiin ääniin.

Kaikkea ei voi tietää etukäteen. Yksi vaihtoehto onkin varata majapaikka vain muutamaksi yöksi, jotta voit tarvittaessa vaihtaa yösijaa (tai pidentää oleskeluasi). Jälleen kerran: pääasiassa työmatkalaisia palveleva hotelli voi olla se parhain vaihtoehto, sillä tällaisessa hotellissa on yleensä rauhallista.

Nyt tiedät etätöissä reissun päällä eteen tulevat 5 suurinta haastetta. Oletko sinä kohdannut näitä haasteita? Miten selvisit niistä?

Lue myös tämä: 5 tapaa tuhota flow etätyössä (Julkaistaan 3.6.2021)

******************************************

Vieraskynäpostaus

5 tapaa tuhota flow etätyössä

Kirjoittaja on Marja budjettimatkailuun keskittyvästä Karttakiituri-blogista.

Lue lisää Marjan blogista https://www.karttakiituri.com/

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: