Lahjoituksen pyytäminen on (alv) verovapaata – Tarjoa kuppi kahvia

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Lahjoituksen pyytäminen on (alv) verovapaata.

 

Olen aina kuvitellut, että lahjoitusten pyytäminen on luvanvaraista. Mutta verottajan näkemyksen mukaan bloggaaja voi pyytää lukijoiltaan lahjoituksia, jos varat menevät blogin ylläpitoon ja kehittämiseen.

Lahjoitukset rinnastetaan verottajan silmissä ns. striimaustuloihin, joita esimerkiksi tubettajat ja pelaajat saavat. Tässä postauksessa kerron, miten voit tehdä tällaisen lahjoitus-painikkeen Paypalin kautta.

(Lähde: https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/toimialakohtaista-tietoa/bloggaamisen-arvonlisaverotu/ kts. Usein kysyttä kohta: ”Otatko blogin lukijoilta saadut rahalahjoitukset arvonlisäverollisia?)

Jos haluat kokeilla tämänkaltaista ”tulovirtaa”, alta löydät ohjeet, miten teet sen Paypalin kautta.

Aivan ensimmäiseksi tarvitset itse Paypal-tilin. Sinun on tehtävä tili omilla oikeilla tiedoillasi, sillä Paypal pyytää sinua tunnistautumaan ja todistamaan henkilöllisyytesi.

Kun olet rekisteröitynyt ja vahvistanut henkilöllisyytesi, voit aloittaa lahjoita-painikkeen tekemisen.

Aloita klikkaamalla tästä https://www.paypal.com/donate/buttons/manage

On olemassa pieni mahdollisuus, ettei lahjoita-painiketta pysty tekemään, ellei sinulla ole yritystä. Tähän en osaa vastata, sillä minulla on ollut Paypalin yritystili olemassa jo monta vuotta. Kun / jos testaat tätä, kerrothan minulle pystyitkö tekemään lahjoitus-painikkeen ilman yritystiliä ja/tai yritystä. Kiitos.

Lahjoituksen pyytäminen on (alv) verovapaata – Tarjoa kuppi kahvia

Lue myös tämä: Miten paljon Google Adsensellä voi tienata rahaa?

Valitse aloitussivulta ”Custom Donate Experience” painike.

Lahjoituksen pyytäminen on (alv) verovapaata

Seuraavaksi

  • valitse maa sekä kieli (valitettavasti tekstejä ei saa vaihdettua suomeksi)
  • käytä joko Paypalin omaa painiketta tai tee oma painike esimerkiksi ilmaisella Canvalla

Mikäli haluat tehdä oman painikkeen, vaihda täppä ”Use your own button image” kohtaan. Avaa Canva sekä blogisi uuteen välilehteen.

Lahjoituksen pyytäminen on (alv) verovapaata

Tein Canvalla tällaisen kuvan. Kuvan koko on 300 x 150 px. Käytin ilmaista kahvikupin kuvaa, jonka suurensin kuvan kokoiseksi. Sen jälkeen lisäsin ainostaan tekstin ”Tarjoa kuppi kahvia” ja suurensin sen sopimaan kuvaan. Tämän jälkeen latasin kuvan omalle koneelleni ja sen jälkeen WordPressin mediatiedostoon.

Mikäli sinulla ei ole WordPressiä käytössä eikä blogialustalla ole omaa mediatiedostoa, voit ladata kuvan erilliseen pilvipalveluun, kuten esimerkiksi Driveen tai Dropboxiin. Tarvitset kuvan url-linkin painiketta varten.

Kun olet ladannut kuvan, kopioi kuvan url. Url löytyy ”Tiedoston url-osoite” kohdasta. Maalaa linkki kokonaisuudessaan ja lisää se Paypaliin.

Lahjoituksen pyytäminen on (alv) verovapaata

 

Kun olet lisännyt kuvan linkin sille varattuun kohtaan, klikkaa ”Continue” painiketta.

Jos sinulla on yritys, voit ladata yrityksen logon painikkeeseen. Minä en sitä halunnut tehdä, sillä toiminimelläni ei ole virallista logoa. Annoin siis täpän olla ”Don't display a logo”.

Organisaation nimeä ei pysty vaihtamaan.

Voit vielä valita tarjoatko useampia mahdollisuuksia (”list programs”) lahjoittaa rahaa. Esimerkiksi erilaiset mahdollisuudet voivat olla:

  • blogi ylläpito
  • blogin ulkoasun muokkaus
  • blogin kuvien ostaminen / teettäminen
  • oma koulutus ja kehittyminen

Mikäli käytät näitä, voit myöhemmin määritellä jokaiselle kohdalle oman lahjoitettavan summan. Esimerkiksi blogin ylläpito yksi euroa ja blogin ulkoasun muokkaus kaksi euroa ja niin edelleen.

Henkilökohtaisesti valitsin kohdan ”No”, sillä halusin vain testata tätä mahdollisuutta.

Lahjoituksen pyytäminen on (alv) verovapaata

Painikkeen asetukset

Seuraavaksi valitse valuutta, helppouden vuoksi kannattaa pitäytyä euroissa ellei sinulla ole englanninkielistä blogia ja yleisöä. Silloin kannattaa valita USD. Vastaavasti jos kirjoitat ruotsiksi tai vaikka saksaksi, kannattaa valita SEK tai EUR.

Lahjoituksessa kannattaa pitää täppä kohdassa ”Amount doners can give” –>  ”Any amount”. Silloin tämä rinnastetaan striimaustuloihin ja se antaa sinun yleisöllesi vapauden päättää millaisen summan he haluavat lahjoittaa.

Kohtaan ”Let doners makemonthly recurring donations” pitäisin täpän kohdassa ”Yes”. Tämä tarkoittaa, että lahjoittaja voi lahjoittaa saman summan sinulle joka kuukausi.

Kohdassa ”Give donors the option to increasetheir donations amount to help offset the cost of fees” kohdassa pitäisi vaihtoehdon ”Yes” valittuna. Tämä tarkoittaa, että lukijat voivat nostaa lahjoituksen summaa ja tukea mahdollisia kuluja, joita lahjoituksen antamisesta tai rahan siirrosta menee.

Tämän jälkeen klikkaa ”Continue” painiketta.

Viimeisellä sivulla voit vielä pyytää lahjoittajilta tietoja mutta itse en laittaisi tähän mitään. Tavallaan se olisi kiva, jos pyytäisi lahjoittajilta kotiosoitteen ja lähettäisi vaikka postikortin kiitokseksi lahjoituksesta. Mutta en tiedä kuinka moni lahjoittaja haluaa jakaa oman kotiosoitteensa bloggaajan tai vaikuttajan kanssa.

”Route donors back to your site” kohdassa voit lisätä kaksi urlia. Voit ohjata lahjoittajan takaisin blogiisi, jos hän päättää keskeyttää lahjoituksen antamisen.

Toiseen kohtaan voit lisätä linkin kiitos-sivulle. Tein tällaisen pienen kiitossivun LeadPagesin avulla (https://tiiakonttinen.lpages.co/kahvikuppi/) mutta kiitos-sivun voi tehdä myös suoraan omaan blogiin.

Sen jälkeen vuorossa on enää ”Finish and Get Code” painikkeen painaminen.

Lahjoituksen pyytäminen on (alv) verovapaata

Voit joko maalata koodin tai klikata laatikon alapuolella olevaa ”Copy to Clipboard” linkkiä, jonka avulla koodi kopioituu kokonaan. Tämän jälkeen mene omaan blogiin ja valitse, mihin haluat koodin lisätä. Voit lisätä sen esimerkiksi sivupalkin widgettiin tai vaikka jokaisen postauksen loppuun.

Näin lisäät painikkeen WordPress-blogiin

Jos haluat lisätä painikkeen blogipostaukseen, valitse joko julkaistu postaus tai ota uusi postaus. Vaihda editori koodipuolelle (koska itse käytän vielä classista editoria, minulla lukee oikeassa reunassa ”Graafinen” ja ”Teksti”, joten valitsen ”Teksti” puolen, johon lisään hetki sitten kopioimani koodin. Mikäli käytät Gutenbergiä, valitse sieltä html-puoli.

Lopuksi kirjoita postaus loppuun, tallenna ja julkaise tai ajasta postaus.

Painikkeen lisäys sivupalkkiin

  • Mene Ulkoasu –> Vimpaimet
  • Etsi listasta HTML-vimpain ja raahaa se hiirellä sivupalkkiin haluttuun kohtaan
  • Lisää koodi ”Sisältö” kohtaan
  • Lisää otsikko
  • Tallenna

Lahjoituksen pyytäminen on (alv) verovapaata

Muut vaihtoehdot

Lahjoita painike on mahdollista lisätä myös linkkinä blogiin tai sivupalkkiin, ylänavigaatioon tai vaikka sosiaalisen median profiiliin. Henkilökohtaisesti en ehkä lähtisi jakamaan lahjoituslinkkiä suoraan somessa. Sillä voi olla vaikutusta sinun someprofiilien näkyvyyteen ja pahimmillaan sinun tilisi voidaan sulkea.

Lahjoituksen voi myös ladata QR-koodina, jos sinulla on kirjallista materiaalia. Sitä en osaa sanoa pystyykö QR-koodin lisäämään suoraan esimerkiksi blogin sivupalkkiin.

Tältä lahjoituspainike näyttää, kun lukija sitä klikkaa:

En odota lahjoituksia 😂

Kirjoitin tämän postauksen, koska löysin pitkällisen etsinnän jälkeen tiedon, että tämäntyyppisten lahjoitusten pyytäminen on sallittua Suomessa. Ulkomailla tätä on käytetty pitkään ja Suomessa olen törmännyt vain yhdessä blogissa tähän.

Minulle itse asiassa soitettiin jokunen aika sitten ja vielä siinä vaiheessa olin sitä mieltä, että tällaisia lahjoituksia varten tarvitaan Suomessa rahankeräyslupa.

Mutta tosiaan verottajan näkökulmasta kyseessä on siis striimaustuloihin rinnastettavat ”tulot”, joista ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

En odota, että tarjoat minulle kupin kahvia 😂

Avoimuus on aina tärkeää

Henkilökohtainen mielipiteeni on se, että jos päätät lisätä blogiisi lahjoituspainikkeen, ole rehellinen ja avoin mihin rahat käytät. Tuskin verottaja ja lukijasi arvostaa sitä, jos pyydät lahjoituksia ja sen jälkeen ostelet kalliita LV:n laukkuja tai koronan hellittäessä lähdet viiden viikon lomalle Dubaihin.

Sinä toki päätät mitä rahoillasi teet mutta muista, että raha tulee aina lukijoilta. Siksi kannustan sinua siihen, että aika ajoin näytät avoimesti kuinka paljon lahjoituksia olet saanut ja mitä olet niillä rahoilla tehnyt.

Verottajan näkökulmasta voi olla ikävää, jos sinulta kysellään viiden vuoden ajalta lahjoitusten käytöstä. Jos rahat menevät johonkin muuhun kuin blogin ylläpidollisiin tarpeisiin, saatat saada mojovat jälkiverot tai pahimmillaan syyteen veropetoksesta.

Loppujen lopuksi, päätös on aina sinun.

❤️
Lue myös tämä: Rahaa nopeasti – näin tienaat blogilla


 

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit