Miksi Blogger-blogit bännätään Facebookista?

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Miksi Blogger-blogit bännätään Facebookista? Olen saanut useilta lukijoiltani ja seuraajiltani hätääntyneitä kysymyksiä siitä, miksi Facebook blokkaa (tai bännää) Blogger- ja WordPress.com-blogit alustaltaan. Lukijat ovat saaneet Facebookilta ilmoituksen, että blogin linkki tai sisältö on yhteisösääntöjen vastainen.

Postaus sisältää affiliatelinkkejä | Affiliatelinkit merkitty (*)-merkillä | Lue lisää postauksen lopusta

Tässä postauksessa kerron sinulle

  • 6 syytä, miksi Blogger- ja WordPress.com-blogit bännätään Facebookista
  • miten tarkistat, onko blogisi oikeasti bännätty
  • kolme eri vaihtoehtoa, miten saat Facebookin todennäköisesti hyväksymään blogisi uudelleen.

Sosiaalinen media on erinomainen keino jakaa tietoa. Bloggaajat, yritykset, asiantuntijat ja brändit hakevat tietoa mutta myös jakavat sitä itse. Postauksen jakaminen someen vie muutaman sekunnin ja jo parissa tunnissa se voi päästä tuhansien lukijoiden silmien eteen.

Monille sosiaalinen media on myös erinomainen tulonlähde. Mutta mitä tapahtuu, jos somealustojen jättiläinen Facebook sanoo, että blogisi linkki on roskapostia ja poistaa julkaisusi ja lisäksi päättää vielä blokata sinun blogisi heidän alustaltaan pois?

Käytännössä tämä tarkoittaa, että et voi jakaa postauksiasi Facebookissa (etkä missään muussakaan Facebookin omistamassa alustassa, kuten Instagramissa). Lukijat eivät löydä blogiisi, eivätkä he pääse jakamaan sisältöäsi omille ystävilleen.

Miksi Blogger-blogit bännätään Facebookista?

Valitettavasti tähän on hyvin looginen selitys. Vuosien saatossa spämmääjät ovat perustaneet ilmaisia blogeja Bloggeriin sekä WordPress.comiin. Facebook on alkanut kyllästymään näihin spämmääjiin ja on siksi tehostanut filttereitä, joiden kautta se huomaa tämänkaltaiset blogit nopeammin.

Tämä on erittäin valitettavaa, sillä esimerkiksi Bloggeriin perustettu hääblogi ei ole spämmiblogi vaan aito halu kertoa upeasta matkasta. Se, miten filtterit todellisuudessa toimivat, on erittäin vaikea tietää.

Toinen syy voi olla se, että bloggaaja jakaa postauksen linkin useisiin eri ryhmiin lyhyen ajan sisällä. Tiedäthän, kun postaus jaetaan 15 FB-ryhmään + omalle FB-sivulle + blogin FB-sivulle 5 minuutin aikana. Tämä on Facebookin mielestä hyvin epäilyttävää, ja se tulkitsee tämänkaltaisen toiminnan spämmäämiseksi.

Tämän takia olen puhunut paljon sekä blogissa että koulutuksissani siitä, että postauksia kannattaa jakaa tasaisesti eri päivinä eri somekanavissa sen sijaan, että kerralla tehdään iso jakorypäs.

Sivuhuomautus:

Facebook tulkitsee paljon muitakin toimintoja epäilyttäviksi, esimerkiksi jos

  • lähetät paljon ystäväpyyntöjä samanaikaisesti
  • alat tykkäämään monista sivuista samalla kertaa
  • lähetät saman viestin Messengerissä tai FB-ryhmässä useille ihmisille
  • liityt liian moniin ryhmiin samalla kertaa.

Kolmas syy, miksi Facebook saattaa bännätä blogisi alustaltaan on, jos joku on ehtinyt reportata sisällöstäsi. Tämä on ikävä kyllä nykyään yksi somekiusaamisen muoto. Kilpailijat tekevät ilmoituksia toisistaan, somevaikuttajat taistelevat näkyvyydestä ja isoimmista brändidiileistä.

Neljäs syy voi olla vääränlaiset sanat, esimerkiksi liiallinen kirosanojen käyttö, rasismiksi tunnistettavat sanat tai jopa linkit sivustoille tai blogeihin, joita Facebook itse ei pidä luotettavina.

Viides syy voi olla se, ettei blogillasi ole HTTPS- ja SSL-sertifikaattia. Tämä kannattaa laittaa kuntoon mahdollisimman pikaisesti.

Kuudes syy, kuten jo otsikkokin kertoo, on ilmaisten blogialustojen käyttö. Jo pelkästään .blogspot.com tai .wordpress.com voi triggeröidä Facebookin bännäämään blogisi. Tämän voi ”kiertää” sillä, että hankkii oman domainin, jonka vaihtaa tilalle.

Kun hankit itsellesi oman domainin, pyri pitäytymään perinteisissä .fi- tai .com-päätteissä. Mitä erikoisempi pääte on, sitä suurempi riski joutua bännätyksi.

Onko blogi oikeasti blokattu?

Voit tarkistaa oman blogisi tilanteen kätevästi Facebookin Debugger-työkalulla. Debugger-työkalu toimii siten, että lisäät URL-kohtaan blogisi www-osoitteen kokonaisuudessaan. Sen jälkeen klikkaat Debug. Mikäli blogisi on blokattu Facebookista, saat todennäköisesti seuraavan virheilmoituksen:

”We can't review this website because the content doesn't meet our Community Standards. If you think this is a mistake, please let us know”

Miksi Blogger-blogit bännätään Facebookista

Toinen vaihtoehto on kokeilla linkkien lyhentäjää. Esimerkiksi Bitly on tällainen linkkien lyhentäjä. Bitly toimii niin, että rekisteröit ensin itsellesi maksuttoman Bitly-tilin.

Tämän jälkeen haet blogipostauksen suoran urlin ja lisäät sen sille varattuun kohtaan Bitlyssä. Bitly lyhentää ja tiivistää linkin sinulle automaattisesti. Tämän jälkeen voit kokeilla jakaa linkkiä uudelleen Facebookiin ja katsoa mitä tapahtuu.

Kolme keinoa saada blogi poistettua bännilistalta

1 | Ota yhteyttä Facebookiin

Jos käytät debugger-työkalua, mahdollisen virheilmoituksen lopussa on linkki please let us know –tekstin kohdalla. Klikkaa linkkiä ja kerro, että blogisi on bännätty ja toivot, että se tarkistetaan manuaalisesti. Joskus tämä voi kestää pitkänkin ajan, jopa kuukauden.

Eräs amerikkalainen bloggaaja oli ottanut yhteyttä Facebookiin mainostus-sivun kautta. Tämä toimii toki vain siinä tilanteessa, että sinulla on Facebookin Business-tili. Hän oli löytänyt sieltä chatin, jonka kautta hän oli pyytänyt Facebookin työntekijää viemään viestiä eteenpäin. Muutaman viikon kuluttua ongelma oli ratkennut.

Kolmas vaihtoehto on aloittaa keskusteluketju Developer-foorumissa.

Neljäs vaihtoehto on raportoida ongelma suoraan Facebookiin. Tämä tehdään klikkaamalla Facebookin oikeassa yläkulmassa olevaa kysymysmerkkiä ja sen jälkeen ”Ilmoita ongelmasta” -linkkiä.

Miksi Blogger-blogit bännätään Facebookista

2 | Valitse oma domain ja hanki sille SSL-sertifikaatti

Domainin hinta vaihtelee sen mukaan, mikä sen pääte on. Suomalaisille tuttu .fi-pääte maksaa noin 12–18 € / vuosi. .com-päätteiset domainit maksavat suurin piirtein saman verran. SLL-sertifikaatti kuuluu yleensä webhotelliin, ja se on pääsääntöisesti maksuton.

3 | Vaihda alustaa tai perusta uusi blogi uudelle alustalle

Esimerkiksi WordPress.org on turvallisempi vaihtoehto. Jos päätät aloittaa aivan uuden blogin, suosittelen  amerikkalaista Bluehostia, mikäli haluat .com-päätteisen blogin. (*)

Kas näin! Nyt tiedät miksi Blogger- ja WordPress.com-blogit bännätään Facebookista ja sait hyvän nipun ohjeita, miten voit korjata tilanteen.

Oletko sinä huomannut ongelmia oman Blogger- tai WordPress.com-blogisi kanssa?

 

(*)-merkityt linkit ovat affiliatelinkkejä. Käytän itse Bluehostia omien sivustojeni ja blogieni ylläpidossa. Affiliate-linkkien klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivustoilla ja miettiä näiden vaihtoehtojen välillä.

Kun hankit webhotellin jommankumman affiliatelinkin kautta, saan siitä rahallisen komission. Komissio ei nosta sinun maksamaasi summaa. Suosittelen vain niitä tuotteita, joita olen itse käyttänyt tai käytän parhaillaan.

Bluehostilla on nämä sivustot (*)

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: ,