Mitä tarkoittaa jaettu palvelin (shared hosting)?

Mitä tarkoittaa jaettu palvelin (shared hosting)? Minulta kysytään usein, miksi suosittelen ulkomaalaista Bluehostia blogien aloittamisessa. Eikö Suomesta löydy samankaltaisia palveluja ja palvelimia?

Kyllä löytyy, mutta ongelmaksi saattaa usein muodostua hinta. Bluehost pystyy tarjoamaan uusille bloggaajille ja aloittaville yrittäjille todella edullisen vaihtoehdon oman blogin tai kotisivun rakentamiseen. Hinnat lähtevät liikkeelle noin 3 dollarista per kuukausi, joten blogin voi aloittaa alle 100 euron vuosihinnalla. Samaan hintaan saat domainin vuodeksi ja voit hallinnoida blogia täysin itsenäisesti pienellä vuosimaksulla.

Vastaavat suomalaiset palveluntarjoajat voivat veloittaa lähemmäs 250 euroa vuodessa.

Mutta miksi Bluehost tarjoaa niin edullista hintaa? Onko palvelu varmasti laadukasta? Palvelu on laadukasta, mutta se voi tuoda mukanaan haasteita. Tässä postauksessa kerron sinulle, mitä tarkoittaa jaettu palvelin (shared hosting) ja miten se käytännössä toimii.

Mitä tarkoittaa jaettu palvelin (shared hosting)?

Jaettu palvelin tarkoittaa sitä, että palveluntarjoajalla (Bluehost) on iso palvelin, josta se myy pieniä siivuja asiakkailleen. Ajattele asiaa piirakkana. Bluehost omistaa koko piirakan mutta tarjoaa pientä veloitusta vastaan sinulle siivun.

Koska palvelintilaa jyvitetään tällä tavalla, hinta voidaan laskea alhaiseksi. Jos ostaisit koko palvelimen, hinta voisi olla moninkertainen.

Jaettu palvelin voi tuoda mukanaan haasteita

Jaettu palvelin voi kuitenkin tuoda mukanaan haasteita. Koska samalla palvelimella voi olla satoja tai jopa tuhansia blogeja ja verkkosivuja, on olemassa riski, että jos yksi blogi kaatuu vaikkapa muistitilan loppumisen myötä, kaikki ne blogit ja kotisivut, jotka on kytketty samalle palvelimelle, kaatuvat myös.

Tällöin blogiin ei siis pääse eivätkä postaukset lataudu lukijoille.

Palveluntarjoajan velvollisuutena on kuitenkin seurata palvelimen toimintaa, tarjota asiakaspalvelua, ylläpitää, päivittää ja huoltaa palvelimia, huolehtia turvallisuudesta sekä pyrkiä varmistamaan, etteivät palvelimet kaadu liian suuren kapasiteetin takia.

Palveluntarjoaja ei kuitenkaan tarjoa apua varsinaisen kotisivun tai blogin ulkoasun muokkaukseen tai tekniseen toimivuuteen. Toisin sanoen, jos blogin teema ei toimi kunnolla, palvelimen myyjä ei ole siitä vastuussa eivätkä he yleensä näissä asioissa auta.

Jaettu palvelin mahdollistaa pienen budjetin kotisivujen rakentamisen

Uudet ja aloittavat yrittäjät kamppailevat monesti rahan riittävyyden kanssa. Heillä on harvoin laittaa tuhansia euroja kotisivujen rakentamiseen, jolloin jaettu palvelin tuo edullisen ratkaisun tähän ongelmaan.

Toki kotisivujen rakentaminen vaatii oman aikansa, mutta siihen voi panostaa vaikka muutaman tunnin joka päivä. Lopputulokseksi saadaan kyllä laadukkaat kotisivut, joilla pärjää ensimmäiset 6–12 kuukautta.

Itse perustin tiiakonttinen.fi-blogin nimenomaan Bluehostin kautta (silloin sain vielä lisättyä .fi-päätteisen domainin) ja rakensin omat kotisivut itse. Ensimmäisen puoli vuotta menin ilmaisella WordPress.org-teemalla, sitten ostin 79 dollaria maksavan teeman, ja nyt ulkoasu on graafikon käsialaa.

Jaetun palvelimen kustannukset ovat pienet siksi, että palveluntarjoaja myy yhdelle palvelimelle satoja eri tilejä. Toisinaan palveluntarjoajilla on myös tarjouksia, jolloin aloituskustannukset ovat vieläkin edullisemmat. Esimerkiksi Bluehostilla on kerran vuodessa synttäritarjous, jolloin isommankin paketin saa pienemmällä hinnalla.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tarjoushinta on voimassa vain ensimmäisen vuoden, ja seuraavana vuotena hinta nousee normaaliin vuosimaksuun.

Lue myös tämä: Vältä nämä virheet bloggaamisen aloittamisessa

Jaettu palvelin on käyttäjäystävällinen

Monilla uusilla bloggaajilla ja aloittavilla yrittäjillä ei välttämättä ole tietoteknistä osaamista kotisivujen ja blogin tekemiseen. Jaettu palvelin on siitä ihana ja käyttäjäystävällinen, ettei blogin perustamisessa tarvitse koodata yhtään mitään.

Esimerkiksi Bluehost tarjoaa ratkaisun, jossa käytännössä sinä vain perustat tilin heille ja sen jälkeen he tekevät kaiken raskaan työn. He perustavat WordPress.org-blogin tai kotisivut, jonka jälkeen pääset muokkaamaan blogin ulkoasua ja tuottamaan sisältöä.

Blogin perustamiseen menee keskimäärin 15 minuuttia aikaa. Ulkoasun muokkaamiseen saa sitten kulumaan monta tuntia. 😀 Suosittelen kuitenkin alussa vain laittamaan perusasetukset kuntoon ja sitten keskittymään itse kirjoittamiseen.

Joka tapauksessa blogin ulkoasu vaatii muutaman blogitekstin ja sivun julkaisun, ennen kuin se alkaa hahmottumaan. On siis aivan turhaa käyttää liikaa aikaa ulkoasun muokkaamiseen ensimmäisen kahden viikon aikana.

Mitä tarkoittaa jaettu palvelin (shared hosting)

Jaetun palvelimen tuomat haasteet

Täysin auvoisia eivät ole jaetun palvelimen tuomat edut. Koska samalla palvelimella on satoja ja jopa tuhansia eri blogeja ja kotisivuja, jos yhdellä sivustolla kysyntä kasvaa (se saa jostain enemmän liikennettä kuin normaalisti), palvelin voi kaatua. Samalla palvelimella olevat blogit jakavat palvelintilan, muistin ja kaistanleveyden.

Äkillinen liikennepiikki (enemmän kävijöitä kuin normaalisti) kuormittaa palvelinta, jonka takia kaikki samalla palvelimella olevat blogit hidastuvat, vaikka liikenne ei suoraan tulisikaan heidän blogiinsa.

Jotta tilanne pysyy hallinnassa, palveluntarjoaja saattaa laittaa liikenteelle tietyn katon, ja jos liikennemäärä kasvaa liian suureksi, blogi ei ota kävijöitä vastaan.

Esimerkiksi Bluehostin Basic-paketti sisältää vain 50 Gb:tä muistia, ja sen alle voi rakentaa vain yhden blogin. Mutta jos valitset Plus-paketin, voit perustaa yhden tilin alle rajattoman määrän blogeja. Et siis maksa ylimääräistä, vaikka sinulla olisi 15 erilaista blogia, jos olet valinnut Bluehostin Plus-paketin.

Turvallisuus ei ole aina taattu

Vaikka palveluntarjoajan velvollisuus on huolehtia palvelinten turvallisuudesta, jos yksi blogi tai kotisivu ei pidä huolta omasta turvallisuudestaan, aina on olemassa mahdollisuus, että tuon blogin kautta pääsee viruksia tai hakkereita palvelimelle.

Siksi jokaisen tulisikin pitää huoli oman bloginsa turvallisuudesta. Tämä tarkoittaa, että kaikki päivitykset tulee tehdä ajallaan, salasanojen pitää olla riittävän monimutkaisia, ja niitä pitää vaihtaa aika ajoin ja huolehtia siitä, ettei tunnuksia anna ihan kenelle tahansa.

Bluehostin kohdalla haasteita voi myös tulla palvelinten sijainnissa. Koska yritys on amerikkalainen, palvelimet sijaitsevat rapakon takana, jolloin blogin käyttö voi hidastua. Sanottakoon kuitenkin, että omissa blogeissani tätä ongelmaa ei ole ollut, eivätkä blogini ole kertaakaan kaatuneet Bluehostilla ollessaan. Se ei kuitenkaan takaa, etteikö niin voisi koskaan käydä.

Missä vaiheessa jaetusta palvelimesta kannattaa luopua?

Siinä vaiheessa, kun blogisi tai yrityksesi tuottaa sen verran rahaa, että pystyt maksamaan omasta palvelintilasta, jaetusta palvelimesta kannattaa luopua. Joskus vaihdos kannattaa tehdä hieman etukäteen, sillä se voi parhaimmillaan buustata kotisivujen tai blogin toimivuutta ja tuoda sinulle lisää lukijoita ja/tai asiakkaita.

Vaihdos kannattaa pyrkiä tekemään sellaisena ajankohtana, kun kotisivuilla tai blogissa käy vähän lukijoita. Tämä voi olla esimerkiksi joku tietty aika viikosta, kuukaudesta tai vuorokaudesta.

Haluatko jutella aiheesta lisää? Laita viestiä, vaihdetaan ajatuksia.

Julkaistu kategoriassa: