Miten rajaat ja pienennät kuvia Picmonkeylla | Tutorial

Postaus päivitetty 5.5.2019 || Postaus sisältää affiliatelinkkejä, affiliate-linkit merkitty (*) merkillä. Lue lisää postauksen lopusta.

Postauksen lukemiseen käytettävä aika n. 3 min

Tehtävien tekemiseen käytettävä aika n. 15 – 45 min


Olen saanut muutamia yhteydenottoja kuvien muokkaamisesta ja kuvakoosta. Tässä postauksessa

  • näytän kuvaruutuohjein, miten muokkaat ja rajaat kuvia Picmonkeyllä
  • miten pakkaat kuvia ilmaisella tinypng ohjelmalla
  • miten nimeät kuvat etukäteen, jotta se tukee postauksen hakukoneoptimointia
  • ja miksi tällä kaikella on merkitystä

Miten rajaat ja pienennät kuvia Picmonkeylla

Vielä muutama vuosi sitten Picmonkeysta oli sekä ilmainen että maksullinen versio. Itse käytin ilmaista versiota, sillä ilmaisversio toimi hyvin tarkoitukseen nähden, eli kuvien rajaamiseen ja pienentämiseen.

Toissavuonna Picmonkey kuitenkin luopui ilmaisversiosta. Teoriassa ilmaisversiota pystyt edelleen käyttämään mutta et pysty lataamaan muokattuja kuvia omalle koneelle. Mikä on tietysti äärimmäisen ikävää.

Picmonkey tuntuu muuttavan hinnoitteluaan aika ajoin. Itse olen maksanut nyt toista vuotta vuosimaksua (66 €), mikä on edullinen siihen verrattuna, että käytän ohjelmaa lähes päivittäin. Mutta nyt huomasin ihan sattumalta, että vuosimaksu on kallistunut. Minulla näyttää, että lokakuussa maksan edelleen 66 € mutta jos olet vasta perustamassa tiliä Picmonkeylle, vuosimaksun hinta on 89,88 €.

Eli ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että jos haluat aloittaa Picmonkeyn käytön ja ”lukita” vuosimaksun 89,88 €, rekisteröinti kannattaa tehdä hep nyt. Mutta en tietenkään voi tietää, miten Picmonkey uudistaa hinnoitteluaan tulevaisuudessa.

Jes, mutta lähdetään varsinaiseen asiaan!

Kuva

Tässä tutoriaalissa käyttämäni kuva on ostettu Creative Marketista (*) (hinta $10 eli n.8,50 €. Tarvitsin kuvaa eräässä toisessa tutoriaalissa). Kuten näet, kuva on kooltaan iso 3,9 Mt. Kuvan mitat ovat 2500 pikseliä x 2839 pikseliä.

Miten rajaat ja pienennät kuvia Picmonkeylla

Kun lataan kuvan Picmonkeyhin, pystyn muokkaamaan sitä kahdella tavalla

  1. rajaamalla
  2. pienentämällä

Rajaaminen tarkoittaa, että voin leikata kuvasta tietyn alueen pois. Tällöin kuva pienenee automaattisesti niin kooltaan kuin mitoiltaan. Picmonkeylla rajausta voi muokata siirtämällä kulmissa olevia pieniä pallukoita.

Kun klikkaan vihreää ”Apply” painiketta, kuvasta tulee rajauksen mittojen mukainen.

Miten rajaat ja pienennät kuvia Picmonkeylla

Kuvan pienentämisessä koko kuva pysyy saman ”kokoisena” mutta pienenee. Pienentämisessä pyrin itse aina pitämään leveyden 1200 pikselissä (px) ihan Facebookin takia. Kun pienennät kuvia Picmonkeylla, sinun kannattaa pitää täppä ”Keep proportions”, jotta kuvasta ei tule vääristynyt. Klikkaamalla ”Apply”, kuva pienenee. Tämän jälkeen kuvan voi ladata koneelle (”Export” kuvan ylälaidassa).

Miten rajaat ja pienennät kuvia Picmonkeylla

Kuvan lataaminen

Ennen kuin tallennat (tai lataat) kuvan omalle koneelle (Export), muista seuraavat asiat:

  • nimeä kuva joko postauksen otsikolla, hakusanalla tai hakulauseella ilman ääkkösiä
  • valitse joko .jpg tai .png muoto (itse valitsen aina .jpg jos kuva on menossa tämän jälkeen blogiin)
  • tarkista kuvan mitat (tässä voit vielä pienentää kuvaa)
  • tarkista kuvan koko

Miten rajaat ja pienennät kuvia Picmonkeylla

Itse lähtökohtaisesti pyrin siihen, että kuvan mitat ovat leveydeltään 900 – 1200 pikseliä ja koko 100 kt:n paikkeilla.

Isot ja paljon tilaa vievät kuvat tekevät blogista hitaan. Sekä postaukset että kuvat latautuvat hitaasti, jolloin lukija ei välttämättä  jaksa odottaa ja poistuu blogista. Hidas latausnopeus vaikuttaa siis käyttökokemukseen ja on yksi negatiivisesti vaikuttavista tekijöistä hakukoneoptimoinnissa.

Latausnopeuteen vaikuttaa toki moni muukin asia, kuten käyttäjän internet-yhteys, blogin palvelin ja miten paljon blogissa on kävijöitä samaan aikaan.

Kuvan pakkaaminen

Joskus kuvan koko jää edelleen suureksi, vaikka sitä pienentää. Tällöin itse pakkaan kuvat ilmaisella tinypng.com ohjelmalla.

Ensin siirrän pakattavan kuvan ohjelmaan. Pakkaus alkaa välittömästi. Pakkauksen jälkeen pääsen lataamaan kuvan takaisin omalle koneelle. Kuten näet alla olevasta kuvasta, säästin lähes 1 Mb tilaa pakkaamalla kuvan.

Miten rajaat ja pienennät kuvia Picmonkeylla

Onko kuvanlaadussa eroja?

No nyt saatat miettiä, onko kuvanlaadussa eroja. Kannattaako koko tätä rumbaa käydä läpi? Toki tämä on makukysymys mutta itse en huomaa oman blogin kuvissa niin suurta eroa, etteikö kuvien kanssa kannattaisi hieman kikkailla.

Sanoppa sinä, kumpi on alkuperäinen kuva ja kumpi pakattu?

Eikä saa klikata kuvaa ja tarkistaa 😀

Kerro kommenteissa kumpi on kumpi ja kerro, onko kuvan pakkaaminen ja/tai pienentäminen mielestäsi tarpeellinen vai tarpeeton toimenpide.

Miten rajaat ja pienennät kuvia Picmonkeylla

Miten rajaat ja pienennät kuvia Picmonkeylla


** (*)  merkityt linkit ovat affiliatelinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa tutustua näihin materiaaleihin ja miettiä hankintaa kaikessa rauhassa. Mikäli päädyt hankkimaan tuotteen affiliatelinkkini kautta, saan siitä rahallisen komission.

Suosittelen vain niitä tuotteita, joita olen itse käyttänyt ja todennut toimiviksi. Suurinta osaa tuotteista käytän työssäni lähes päivittäin. Kaikki mielipiteet tuotteista ovat omiani.**

 

Julkaistu kategoriassa: