Uuden yrityksen rahoitus | Onko sinulla hyvä liikeidea, mutta uuden yrityksen rahoitus aiheuttaa päänvaivaa? Tässä artikkelissa kerron, mistä voit saada rahaa uuden yrityksen perustamiseen.

Digiyrittäjäkin tarvitsee rahaa yrityksen perustamiseen

Rahaa tarvitaan toimitilojen vuokraan ja ylläpitokuluihin, mahdollisiin henkilöstökuluihin, koneiden hankintaan tai esimerkiksi myytävien tuotteiden ostamiseen.

Myös digiyrittäjyydessä on kuluja heti ensi metreiltä asti. Kotisivujen perustaminen, mainostaminen ja esimerkiksi lisäkouluttautuminen vievät rahaa.

Vaikka olisit bloggaava diginomadi, on sinun maksettava nettiyhteydestä, domainista ja web-hotellista. Lisäksi on otettava huomioon se, että voi mennä kuukausia, ennen kuin asiakkaat löytävät yrityksesi. Ammattilaiseksi pyrkivällä bloggaajalla voi mennä pari vuotta tai enemmänkin, ennen kuin blogi alkaa tuottaa kunnolla.

Uuden yrityksen rahoitus

Blogin, affiliatesivuston tai esimerkiksi verkkovalmennuksia tarjoavan sivuston pyörittäminen on usein miltei kokopäivätyötä, vaikka tulos onkin pitkään miinusmerkkinen.

Miten uusi yrittäjä pitää itsensä hengissä ensimmäiset kuukaudet? Mistä löytää rahaa uuden yrityksen perustamiseen?

Kuusi tapaa saada rahaa yrityksen perustamiseen

Tässä kerron kuudesta tavasta saada rahaa yrityksen perustamiseen. Ne ovat:

 1.  omien säästöjen käyttäminen yrityksen perustamiseen
 2. starttiraha
 3. Business Finlandin yritysrahoitus
 4. Ruokaviraston yritysrahoitus
 5. yrityslaina
 6. bisnesenkeli.

Starttiraha on yrittäjän henkilökohtainen tuki yrityksen ensi vaiheista selviämiseen, eikä sitä makseta takaisin. Business Finlandin tai Ruokaviraston yritysrahoituksia ei tarvitse maksaa takaisin, joten parempi nimitys niille on yritystuki. Yrityslaina pitää maksaa takaisin ja vieläpä korkojen kera. Bisnesenkeli tekee yritykseen pääomasijoituksen yleensä 5–6 vuoden ajaksi. Hänelle maksetaan korkoa ja/tai tietty osuus yrityksen tuloksesta.

1. Omien säästöjen käyttäminen uuden yrityksen perustamiseen

Jos sinulla on ylimääräistä rahaa, voit käyttää sen joko uuden yrityksen perustamiskuluihin tai elämiseesi sillä aikaa, kun yritys ei vielä tuota. Vaikka hakisit starttirahaa, yritystukia tai lainaa, voit silti joutua laittamaan omaa rahaa likoon.

Todennäköisesti joudut rokottamaan säästöjäsi myös normaalia elämistä varten. Vaikka yrittäisit elää säästeliäästi, ei starttirahasta jää yli esimerkiksi hammaslääkärilaskuja tai uutta jääkaappia varten.

Huomaa, että toiminimi ei voi olla velkaa, vaan toiminimiyrittäjä vastaa kaikista toiminimiyrityksen veloista koko omaisuudellaan. Myös avoimen yhtiön yhtiömiehet ja kommandiittiyhtiön vastuulliset yhtiömiehet vastaavat yhtiön veloista omalla omaisuudellaan.

2. Starttirahan koko samaa luokkaa peruspäivärahan kanssa

Yrityksen perustamista suunnitteleva voi hakea TE-toimistosta starttirahaa, jolla kustantaa elämisensä yrityksen alkuvaiheessa. Starttirahaa saa noin 700 € kuussa (miinus verot), joten se on samaa kokoluokkaa Kelan peruspäivärahan kanssa.

Starttirahaa myönnetään 6 kuukaudeksi, jos yrityksellä katsotaan olevan hyvät toimintaedellytykset. Jos yritys menestyy kohtuullisesti, saa starttirahaa vielä puoleksi vuodeksi.

3. Business Finlandin yritysrahoitus

Business Finlandilta voi hakea useampaakin erilaista yritysrahoitusta tai -tukea, sillä avustusta ei peritä takaisin.

 • Tempo – korkeintaan 50 000 euroa liiketoimintakonseptin toimivuuden testaamiseen ja markkina-alueen kartoittamiseen. Omarahoituksen oltava 25 %.
 • Innovaatioseteli – yrityksille, joilla on kansainvälistä kasvupotentiaalia omaava idea. Setelin arvo on 6 200 €, ja sillä on tarkoitus hankkia asiantuntijaosaamista. Omarahoitusosuuden oltava 1 000 € + ALV.
 • Market Explorer – tarkoitettu uusien vientimarkkinoiden kartoittamiseen asiantuntijapalveluilla. Avustuksen määrä on 5 000–10 000 €. Omarahoitusosuuden oltava 50 %.
 • Talent Explorer – kansainvälistymisessä tarvitun asiantuntijaosaamisen hankintaan. Maksimäärä 20 000 €. Omarahoitusosuuden oltava 50 %.

(Kaksi viimeksi mainittua avustusta ovat lähinnä jo olemassa olevia yrityksiä varten.)

4. Ruokaviraston yritysrahoitus

Ruokavirasto myöntää yritysrahoituksia vain maaseudun yrityksille. Yrityksen ei tarvitse olla maatalousyritys – riittää, että yrityksen toimipaikka sijaitsee maaseudulla. Katso täältä, sijaitseeko yrityksesi maaseudulla. Monesti sijainti kaupungin keskustan ulkopuolella täyttää maaseudun edellytykset. Yritys voi olla vaikka verkkokauppa, jos se täyttää tuen ehdot muilta osin.

Huomaa, että avustus maksetaan usein jälkikäteen. Sinulla on siis oltava rahaa tai lainaa voidaksesi tehdä hankinnat. Kerron myöhemmin tässä artikkelissa lisää ns. siltarahoituksesta.

Rahoituksia (tai siis avustuksia; näitähän ei makseta takaisin) haetaan joko alueen Leader-ryhmän tai ELY-keskuksen kautta. Ruokaviraston yritystuet:

 • Kokeilutuki liikeidean testaamiseen ja kouluttautumiseen 2 000–10 000 €. (Esimerkiksi hakukoneoptimointikurssiin, omaan palkkaan tai verkkosivujen perustamiseen ja markkinointiin. Starttirahan joskus saanut ei voi hakea tätä tukea.)
 • Perustamistuki 5 000–35 000 €.
 • Investoinnin toteutettavuustutkimus, 40–50 % kustannuksista.
 • Investointituki, 20–40 % investoinnista, enintään 35 000 €. (Esimerkiksi patenttien tai koneiden hankintaan.)

5. Yrityslaina

Yrityslainaa – siis ihan oikeaa lainaa, joka maksetaan takaisin korkojen kera – voi hakea seuraavista paikoista:

 • pankki
 • netin lainapaikat
 • Business Finland (tutkimukseen ja tuotekehitykseen)
 • Finnvera.

Uuden yrityksen voi olla vaikea saada lainaa pankilta tai netissä toimivalta rahoituslaitokselta. Jotta vakuudeton tai edes vakuudellinen laina voidaan myöntää, vaaditaan yritykseltä usein muutaman kuukauden toimintahistoriaa ja tiliotteita.

Jotkut yrittäjät ottavatkin lainan omissa nimissään ja antavat vakuudeksi esimerkiksi asunto-osakkeensa.

Finnveran lainoihin kannattaa tutustua tarkemmin, jos uuden yrityksen perustaminen vaatii lainarahaa. Finnveran lainat:

 • Siltarahoitus: tämän avulla voi tehdä hankinnat ennen ELY-keskuksen tai Business Finlandin maksamaa avustusta. Voi mennä jopa 2 vuotta, ennen kuin koko avustussumma on saatu. 50 000–500 000 €, kuitenkin max. 70 % maksamatta olevasta avustussummasta.
 • Yrittäjälaina: yrittäjän henkilökohtainen laina osakeyhtiön osakepääomaan ja/tai vapaan oman pääoman rahastoon. Max. 100 000 €, omarahoitusosuus 20 %. Ei maatila-, metsätalous- tai rakennusliiketoiminnan perustajaurakointia harjoittavia yrityksiä varten.
 • Ns. Finnvera-laina: pk-yritysten investointeihin ja muun muassa energiahankkeisiin, vähintään 50 000 €.

Lisäksi Finnveralla on tarjolla muun muassa kansainvälistymislaina, joukkovelkakirjarahoitus ja kasvulaina. Finnvera voi myös taata yrityksen pankkilainan:

 • Finnveran alkutakauksen avulla voit saada edullisen pankkilainan uudelle tai uudehkolle yritykselle.
 • Finnveran pk-takaus on tarkoitettu yli 3 vuotta toimineille pk-yrityksille esimerkiksi tuotekehittelyä varten.
 • Finnvera-takaus sopii esimerkiksi pk-yritysten yrityskauppoihin.

Finnvera tarjoaa myös kansainvälistymistakausta, vientitakausta, alustakausta ja esimerkiksi energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin tarkoitettua ympäristötakausta.

6. Bisnesenkeli

Kaikki uudet yritykset tahtoisivat varmasti bisnesenkelin eli pääomasijoituksen tekevän mentorin! Bisnesenkeleitä ei kuitenkaan riitä jokaiselle.

Bisnesenkelin voi löytää esimerkiksi Slush-tapahtumasta. Jos tämä kokenut sijoittaja ja yritysmaailman toimija uskoo start up -yrityksen menestykseen, tekee hän pääomasijoituksen. Lisäksi hän saattaa sitoutua antamaan neuvoja ja valmennusta.

Tyypillinen sijoitus on noin 20 000 €, mutta 100 000 €:n sijoituskaan ei olisi huomiota herättävän suuri. Enkelisijoittaja on mukana firmassa ehkä 5 tai 6 vuotta saaden tänä aikana korkotuottoa ja/tai tietyn osuuden yrityksen tuotosta.

Yhteenveto

Starttiraha ei suinkaan ole ainut tapa saada rahaa yrityksen ensimetreillä. Tässä artikkelissa kerrottiin neljästä muusta tavasta starttirahan ja omien säästöjen käyttämisen lisäksi.

Lisätietoa yritystuista ja yrityksen perustamisesta saat esimerkiksi lähimmästä Business Finlandin aluetoimipisteestä. Myös TE-keskus on hyvä paikka aloittaa omien vaihtoehtojen kartoittaminen ja käytännön asioiden järjesteleminen.

Yksi tämän artikkelin tavoitteista oli osoittaa, etteivät yritystuet ja -avustukset ole vain ”perinteisille” yrityksille, kuten karjatiloille ja kivijalkakaupoille.

Ovet ovat auki myös digiyrittäjille, kunhan löydät liikeideaasi parhaiten sopivan kanavan. Paljon on kiinni siitä, mitä hakemuksiin täytät, joten hakemuksien laatimiseen kannattaa käyttää aikaa.

Vieraskynä

Artikkelin kirjoittaja on Marja Kultainto-blogista. Marjan intohimona on löytää uusia tapoja säästää rahaa ja elää mahdollisimman ekologisesti – jotka ovat usein yksi ja sama asia.

Voit tutustua Marjaan tarkemmin Kultainto-blogissa osoitteessa www.kultainto.com. Blogi kertoo rahan säästämisestä ja tarjoaa parhaat säästövinkit elämän eri osa-alueille.

Julkaistu kategoriassa: