Vieraskynä: 10 helppoa vinkkiä, miten nopeutat kirjoitusprosessia

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Kirjoittaminen on ihanaa – mutta kieltämättä joskus myös aika kamalaa, eikö totta?  Varsinkin silloin kun deadline lähenee uhkaavasti, etkä ole saanut aikaan muuta kuin pitkän ja sekavan sepustuksen, joka sisältää lähinnä hajanaisia ajatuksia eikä todennäköisesti kiinnosta saati koukuta ketään…

Asiaa ei auta yhtään se, ettet niinkään kärsi klassisesta tyhjän paperin kammosta vaan luovuuskriisisi on oikeastaan täysin toista maata: Tekstiä tulee kyllä runsaasti – mutta vähän liiankin kanssa.

Ehkä tunnistat itsesi seuraavista tuntemuksista:

“Olen täynnä ideoita. Ehkä liian.”

“Kirjoitusprojektini alkavat aina lennokkaasti, mutta yleensä jo ensimmäisen kappaleen jälkeen kadotan punaisen langan… ja lukijan mielenkiinnon.”

“Minulla on mahtava tuote, ja voisin puhua siitä loputtomiin. Tavallaan siinä se ongelma onkin. Kun alan kirjoittaa tuotteesta, tekstistä kasvaa monsteri, joka on kaikesta päätellen nielaissut tekstin ydinsanoman.” 

“En todellakaan kärsi tyhjän sivun kammosta. Kunpa kärsisinkin! Olisi itse asiassa IHANAA, jos tämä päämäärätön poukkoilu loppuisi.”

Kuulostaako tutulta?

Jos kuulostaa, et ole yksin.

Tosi moni kärsii samasta ongelmasta: asiassa pysyminen ja napakan tekstin kirjoittaminen kohtuullisessa ajassa ei tahdo millään onnistua. 

Mutta älä silti lannistu: onneksi keinoja kirjoitusprosessin helpottamiseen ja nopeuttamiseen on olemassa. Ihan muutamin pikku muutoksin…

  • Saat selkeyttä kirjoitustyöhön
  • Säilytät fokuksen ja vältät rönsyilyn
  • Saat nopeammin valmista aikaan

…ja tässä artikkelissa kerron, miten se onnistuu: saat 10 huipputehokasta mutta supersimppeliä vinkkiä, miten nopeutat kirjoitusprosessia ilman että tekstisi lähtee tuttuun tapaan rönsyilemään.

10 helppoa vinkkiä, miten nopeutat kirjoitusprosessia

1) LUONNOSTELE TEKSTIN RUNKO

Koko kirjoitusurakan tärkein vaihe tapahtuu itse asiassa ennen kuin olet kirjoittanut sanaakaan.

Kaikessa kirjoittamisessa kannattaa nimittäin ihan ensiksi laatia suunnitelma, mistä kirjoitat ja miten etenet.

Ja sitten noudattaa sitä hartaasti kuin uskontoa!

Vaikka sinulla olisi mielessä joku lempiaihe, josta voisit kirjoittaa mielin määrin, vastusta kiusausta alkaa vain kirjoittaa menemään. Se on yleensä varmin tie sekasotkuun.

Siispä ennen kuin alat kirjoittaa, hahmottele tekstin sisältö ja rakenne pääpiirteissään vaikka yhdelle A4-arkille sisällysluettelon tapaan. Pääotsikon lisäksi listaa jutun väliotsikot ja niiden alle 1-3 tärkeintä pointtia ranskalaisin viivoin. Tämä auttaa jäsentelemään ajatuksia ja keskittymään tärkeimpiin kohtiin.

Hahmotelma on hyvä pitää erillään varsinaisesta työtiedostosta – silloin siihen on helppo palata ja sen voi ottaa nopeasti esiin aina tarpeen mukaan. Voit myös kirjoittaa sen käsin.

Ja jos tämä vanhan koulukunnan perinteinen tyyli sisällön suunnitteluun ei oikein innosta, voit tietysti käyttää ideointiin apuna myös tekoälysovellusta ja luonnostella rungon esimerkiksi ChatGPT:llä tai Jasperilla tai vastaavalla. Pyydä sitä laatimaan sisällysluettelo haluamastasi aiheesta alaotsikoin.

Vaikka tekoälyn tuottama sisältö ei laadultaan vedäkään vertoja ihmisen mielikuvitukselle ja luovuudelle (ainakaan vielä), ne ovat mainioita työkaluja etenkin alkuvaiheen ideointiin.

Itse käytän molempia: sekä kierrevihkoa, johon teen muistiinpanoja käsin, että Canvan Magic Write -toimintoa (joka tosin ei ole vielä saatavissa suomeksi, tätä kirjoittaessa). Sen avulla sain inspiraatiota myös tämän postauksen sisällysluetteloon.

2) LAADI REIPAS MUTTA REALISTINEN AIKATAULU

Laadi suhteellisen reipas mutta realistinen aikataulu siitä, missä tahdissa kirjoitusprojektin tulisi edetä – vaikka sitä samaista A4:sta käyttäen nyt alkuun. Voit esimerkiksi päättää, että kirjoitat ensimmäisen raakaversion kokonaisuudessaan yhtenä päivänä ja viimeistelet tekstin seuraavana.

Aseta takaraja, mihin mennessä pitää tulla valmista ja noudata aikataulua säntillisesti. Siten pysyt motivoituneena ja pystyt keskittymään kirjoitustyöhön paremmin.

3) KESKITY YHTEEN IDEAAN KERRALLAAN

Monesti rönsyily johtuu siitä, että yhteen tekstiin yritetään ympätä liian monta ideaa. Vaikka sinusta saattaa tuntua siltä, että valitsemasi aihe pitää käsitellä tosi perusteellisesti joka ikiseltä kantilta, tai muuten et ole tarpeeksi uskottava, sinun EI tarvitse tehdä niin.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään tieteellinen tutkimus – ja jos on, fokuksen pitäminen ja yhteen asiaan kerrallaan keskittyminen on myös siinä tärkeää.

Yhdessä artikkelissa on parempi keskittyä vain yhteen pääteemaan ja valita sen tueksi muutama pääargumentti.

Jos tekstiä alkaa kuin huomaamatta kertyä vähän liiankin kanssa, pysähdy hetkeksi ja yritä tarkastella tuotostasi ulkopuolisen silmin.

Oletko pysynyt asiassa ja laatimassasi suunnitelmassa?

Jos näyttää siltä, että juttua alkaa tulla ja mennä asian vierestä ja käsittelet aihetta vähän turhan monelta kantilta, älä silti ahdistu.

Siitä voi olla itse asiassa hyötyäkin: tekstissä voi nimittäin piillä ainekset useampaankin blogiartikkeliin!

Älä siis deletoi suoralta kädeltä kaikkea ylimääräistä tekstiä pois, vaikka tekstin trimmaaminen onkin paikallaan. Säilö ne ihan erilliseen ideapankkiin tulevaa varten. Kuten vanha sanonta kuuluu: “Paljon kanssa aina pärjää.” Koskaan ei tiedä, milloin ylijämäteksteille tulee käyttöä.

4) KIRJOITA “SURKEA” ENSIMMÄINEN RAAKAVERSIO

Sen sijaan, että yrittäisit saada kerralla täysin valmista ja virheetöntä tekstiä, voit ihan luvan kanssa kirjoittaa “surkean” ensimmäisen version.

Älä pidättele, vaan kirjoita rohkeasti menemään – kunhan yrität tietoisesti pysyä asiassa ja seurata laatimaasi runkoa.

Äläkä varsinkaan pysähdy miettimään, lukeeko joku raapustuksesi. Tämä versio on James Bondia mukaillen ”for your eyes only” eli erittäin salainen ja vain sinun silmillesi tarkoitettu.

Tässä vaiheessa ainoa päämäärä on, että saisit kirjoitettua ensimmäisen raakaversion tekstistä mahdollisimman nopeasti ja turhia pysähtelemättä. Tärkeintä on, että saat rutistettua avainsanoman ja pääidean kokonaisuudessaan ja kaikessa suurenmoisessa surkeudessaan paperille.

5) ÄLÄ KATSO TAAKSESI

Kun kirjoitat tätä raakileversiota, älä pysähdy muokkaamaan, stilisoimaan tai tarkistamaan työtäsi vielä tässä vaiheessa.

Keskity sen sijaan siihen, että kirjoitat ideat sellaisina kuin ne mieleesi putkahtavat – kuitenkin suunnitelmaa noudattaen! Voit hioa ideoista salonkikelpoisempia vasta toisessa versiossa.

Omalla kohdalla aika moni asia muuttui, kun tajusin viimein höllätä perfektionismista nimenomaan kirjoittamisen suhteen. Siinä täydellisyyden tavoitteluni oireili niin, että yritin aina saada heti valmista ja täydellisen hiottuja lauseita.

Ei siis ihme, että työ eteni usein aivan tuskastuttavan hitaasti ja olin yleensä jokaisen pienimuotoisenkin toimeksiannon jäljiltä suorastaan nääntynyt.

Mutta kun vihdoin annoin vähän periksi ja uskaltauduin kirjoittamaan ”surkeita” raakileversioita, kirjoittamisesta tuli huomattavasti kepeämpää.

Minulla oli vain yksi sääntö: en saanut palata taaksepäin, vaan paahdoin täysillä eteenpäin.

Ja siitä pääsemmekin seuraavaan vinkkiin…

6) KIRJOITA LYHYISSÄ PÄTKISSÄ AJASTIMEN AVULLA

Sen sijaan, että raadat menemään tuntikausia kerrallaan, jaa kirjoitustyö lyhyempiin sessioihin.

Käytä ajastinta – joko ihan perinteistä munakelloa tai netistä löytyviä ajastinsovelluksia (esimerkisi Pomodoro) – ja päätä, ettet tee kertakaikkiaan mitään muuta kuin kirjoitat sen 25-minuuttisen. On tutkittu, että ihminen pystyy paneutumaan yhteen tehtävään keskittyneesti enimmillään noin 20-30 minuutin ajan.

Laita siis ajastin päälle vaikkapa 25 minuutiksi ja päätä, että ET lopeta kirjoittamista ennen kuin kello kilahtaa (etkä sinä).

Tarkoituksena ei siis ole, että sinun pitää yrittää rikkoa joku maailmanennätys ja kirjoittaa romaani 25 minuutissa.

Mutta jos haaveilet romaanin kirjoittamisesta, haasta itsesi kirjoittamaan vaikka oman tulevan bestsellerisi takakansitekstin ensimmäinen raakileversio.

 

miten nopeutat kirjoitusprosessia

7) PIDÄ TAUKOJA

Kirjoittamista voi hyvin verrata kuntosaliharjoitteluun: kun teet tietyn määrän toistoja, on hyvä pitää pieni palautumishetki kunkin sarjan välissä. Tauko on ihan olennaista, jos haluat lihasten voimistuvan.

Sama pätee tekstin tuottamiseen: jaksat paremmin ja olet tehokkaampi, kun muistat pitää 5-15 minuutin taukoja kirjoitusrupeamien välissä.

Kun käytät muutaman minuutin venyttelyyn, musisointiin tai ihan vain olemiseen, pysyt virkeänä ja vältät nuutumista läppärin ääreen.

Useamman spurtin jälkeen voit myös palkita itsesi – minulla toimivat ihana vastakeitetty kahvi ja pikku pala suklaata. Ne motivoivat kummasti ja tuntuvat ansaitulta palkinnolta ponnistuksen päätteeksi!

8) POISTA HÄIRIÖTEKIJÄT

Jotta onnistuisit “spurttaamaan” tekstisi kanssa ja pitämään niiden välissä noita yllä mainittuja taukoja, yksi olennainen tekijä on varmistaa työrauha.

Se onnistuu parhaiten siten, että eliminoit KAIKKI mahdolliset häiriötekijät, jotka voivat hankaloittaa keskittymistäsi kirjoitustyöhön: näitä “häiriköitä” ovat etunenässä puhelin, sähköposti, ja selainikkunat.

Voit käyttää apuna myös erilaisia ajanhallintaohjelmia, joilla saat blokattua esimerkiksi tietyt nettisivut selaimessa tai sovellukset puhelimessa. Siten saat keskittyä siihen oikeasti tärkeimpään tehtävään, jolle sinun pitäisi nyt omistaa kaiken huomiosi.

Jos vain mahdollista, pyri kirjoittamaan paikassa, jossa olet turvassa ylimääräisiltä keskeytyksiltä. Itse tykkään tosi paljon tehdä töitä kirjastossa, kahvilassa tai vaikka uimahallissa sillä välin, kun jälkikasvu on uimatreeneissä.

9) ANNA TEKSTIN HAUTUA

Kun saat raakaversion tehtyä, jätä se “jäähtymään” ja tekeytymään yön yli – jos siis aikataulu sallii –  ja ala vasta sitten työstää toista, stilisoidumpaa versiota. Kun editoit ja viimeistelet tekstiä tuorein silmin, siitä tulee takuulla monin verroin parempi!

Bongaat paljon helpommin epäjohdonmukaisuudet tai vielä työstämistä vaativat kohdat – tai ratkaiset jonkin hankalan kohdan, jonka kanssa olet jumittanut.

10) TREENAA SÄÄNNÖLLISESTI

Kuten kuntosaliharjoittelu ja ihan mikä tahansa taito, jossa haluaa kehittyä ja nähdä tuloksia, myös kirjoittaminen vaatii säännöllistä treeniä. Mitä enemmän ja useammin kirjoitat, sitä nopeampi ja tehokkaampi sinusta tulee.

Tee siis kirjoittamisesta päivittäinen tapa ja haasta itsesi tietoisesti kirjoittamaan nopeammin ja keskittyneemmin. Edes yksi sentti päivässä on parempi kuin kymmenen sivua päivässä parin kuukauden välein.

Säännöllinen harjoittelu pitää kirjoitusvirettä kivasti yllä ja tekee sinusta taatusti tuotteliaamman – ja tyytyväisemmän – tekstintekijän ajan myötä.

LOPUKSI

Nykyään suurin ongelma kirjoittamisessa ei ole enää ns. “valkoisen paperin kammo”, vaan pikemminkin asian vierestä kirjoittaminen ja tekstin rönsyily moneen eri suuntaan.

Eikä se ole mikään ihme: informaatiota on saatavilla niin tolkuttomat määrät kaikissa mahdollisissa kanavissa, että on tosi vaikeaa yrittää keskittyä vain olennaiseen.

Tässä artikkelissa listasin 10 vinkkiä, joiden avulla voit tehdä kirjoittamisesta hallitumpaa, nopeampaa ja ennen kaikkea mukavampaa.

Tässä vielä kooste niistä:

1) LUONNOSTELE TEKSTIN RUNKO

2) LAADI REIPAS MUTTA REALISTINEN AIKATAULU

3) KESKITY YHTEEN IDEAAN KERRALLAAN

4) KIRJOITA “SURKEA” ENSIMMÄINEN RAAKAVERSIO

5) ÄLÄ KATSO TAAKSESI

6) KIRJOITA LYHYISSÄ PÄTKISSÄ AJASTIMEN AVULLA

7) PIDÄ TAUKOJA

8) POISTA HÄIRIÖTEKIJÄT

9) ANNA TEKSTIN HAUTUA

10) TREENAA SÄÄNNÖLLISESTI

Näitä vinkkejä noudattamalla pysyt paremmin asiassa ja saat hyvän tekstin kirjoitettua huomattavasti vähemmällä tuskailulla.

Toivottavasti niistä on sinulle hyötyä.

Antoisia kirjoitushetkiä!

**********************************

Vieraskynä

Mirka Pohjanrinne

Mirka Pohjanrinne on Pohjois-Lapista kotoisin oleva intohimoinen kieli-ihminen, kaksospoikien äiti ja kahden kissan palvelija, joka asuu perheensä kanssa Oulussa iäkästä mutta kodikasta rintamamiestaloa kunnostellen. Mirka auttaa CopyCampus-nimisellä sivustollaan yrittäjiä ja copywriterin urasta haaveilevia menestymään kirjoittajana ja nujertamaan myyvään kirjoittamiseen liittyvät epävarmuudet.

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: