2 nettiyrittäjän vinkkiä joilla saada enemmän aikaan

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

2 nettiyrittäjän vinkkiä, joilla saada enemmän aikaan. Haluatko saada enemmän aikaan? Yrittäjänä tuottavuus on minulle tärkeää, mutta olen kamppailut sen kanssa todella monen vuoden ajan. Vuosien myötä olen onneksi tunnistanut monta tuottavuuteni esteenä ollutta kipupistettä ja saanut ne korjattua. Tässä tekstissä esittelen niistä kaksi.

1. Älä lannista itseäsi liiallisilla vaatimuksilla

Kun aikoinaan aloitin nettiyrittäyyden, tiesin kyllä, mitä kaikkea minun olisi pitänyt tehdä. Olin lukenut monta opasta, jotka kertoivat sen selväsanaisesti. Tiesin, että minun piti kirjoittaa ja optimoida blogiani, rakentaa myyntisuppilo, kasvattaa sähköpostilistaani, julkaista sähköinen tuote… ja paljon muuta!

Tietoa minulta ei puuttunut, mutta osaamista kyllä. Olin nuori ja aloitteleva yrittäjä, eikä minulla ollut taustallani vuosikymmenien työkokemusta. Sen sijaan minulta kyllä löytyi ikävä taipumus vaativuuteen itseäni kohtaan. Halusin osata tehdä heti hyvää ja ammattimaista jälkeä!

2 nettiyrittäjän vinkkiä joilla saada enemmän aikaan

Nämä kaksi asiaa valitettavasti poissulkevat toisensa hyvin usein. Ilman kokemusta on vaikeaa tehdä laatua. Mutta koska en osannut vielä tehdä laatua, menin täysin jumiin. Lamaannuin. Harkitsin jo koko yrittäjyyden lopettamista alkutekijöihinsä, koska ”en kuitenkaan osaa tätä”.

Onneksi tajusin ennen pitkään, että kaikkea oppii kyllä tekemään, kunhan harjoittelee tarpeeksi ja hankkii kokemusta. Siksi sysäsin syrjään vaativuuteni ja aloin tekemänä asioita sillä tavoin, kun osasin.

On totta, että usein tuotokseni olivat varsin keskinkertaisia, mutta kuitenkin riittävän hyviä asiakkaiteni näkökulmasta. Jälkeenpäin katsoen on kuitenkin hyvä, että tein mieluummin keskinkertaisesti kuin en ollenkaan. Ajan kanssa kokemusta ja osaamista nimittäin kertyi ja nykyään osaan jo tehdä samoja hommia laadukkaasti ja ammattimaisesti.

2. Pidä työpäivät tarpeeksi lyhyinä ja tee työsi lyhyissä pätkissä, mutta täysillä keskittyen

Moni – jopa useimmat – tuntemani yrittäjät pyrkivät maksimoimaan tuottavuutensa. He kuitenkin tekevät sen tavalla, josta koituu hyödyn sijaan pikemminkin haittaa. Saman virheen olen tehnyt aikoinaan itsekin.

Tyypillistä on, että tuottavuutta haetaan pitkien työpäivien kautta. Mitä enemmän työtunteja laittaa sisään, sen parempi. Tämä kuulostaa järkevältä, mutta ei kestä kriittistä tarkastelua. On toki pohjimmiltaan totta, että mitä enemmän työtunteja, sitä enemmän yleensä myös ehtii saamaan aikaan. Korrelaatio näiden välillä ei kuitenkaan ole suora.

Työnteko ja keskittyminen syövät ihmisen käytössä olevia voimavaroja. Mitä enemmän tekee ja mitä kovemmin keskittyy, sitä enemmän ihmiselle kertyy väsymystä. Väsymys taas heikentää työtehoa ja keskittymiskykyä. Jokainen tietää tämän itsekin, mutta siitä huolimatta moni puskee hommia väsymyksestään huolimatta. Tämän pahin seuraamus ei suinkaaan ole työtehon väheneminen, vaan motivaatiokato.

Väsyneenä ei ole mukavaa työskennellä, vaan se vähentää työstä saatavaa iloa. Ilon myötä vähenee myös motivaatio. Ilman motivaatiotaan yrittäjä taas on pulassa. Koska yrittäjä on itse itsensä pomo, on motivaatio yksi tärkeimmistä tekijöistä menestymisen taustalla.

Itselleni onkin ollut suurta apua siitä, että pidän työpäiväni lyhyinä (usein vain 3-4 tuntisina!). Teen usein tunti tai kaksi tuntia kerrallaan töitä ja sen jälkeen saatan tehdäkin jotain ihan muuta kuin työhommia! Tämä saattaa kuulostaa laiskalta ja saamattomalta, mutta vaikutus on pikemminkin päinvastainen.

Saattaisit pitää myös tästä: Miten hallitsen ajankäyttöäni?

Ne tunnit, jotka teen töitä, teen nimittäin täysillä keskittyen

En juttele kenenkään kanssa, en pälyile sosiaalista mediaa, en tee mitään muuta kuin käsillä olevaa työtehtävää. Tämä kuulostaa ehkä itsestäänselvältä, mutta on yllättävän harvinaista. On pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että omien töiden ohessa puuhastellaan myös kaikkea muuta.

Ei ehkä kuulosta vakavalta, että töiden lomassa ”ihan vain nopeasti vilkaisee Facebook -kommenttinsa”, mutta ihmisen huomiokyvylle se on myrkkyä. Vaikka kyseessä olisikin vain nopea vilkaisu, verottaa se keskittymistä ja tuottavuutta enemmän kuin uskoisi. (Tämä on toki yksilöllistä. Psykologinen termi tälle on ”task switching” eli kyky siirtää nopeasti huomiota tehtävästä toiseen ja tiedetään, että toiset ovat tässä parempia kuin toiset.)

Kaikkein parhaimman tuloksen saa, kun suosiolla tekee töitä lyhyissä, mutta tehokkaissa pätkissä. Siten saa usein enemmän aikaan kuin pidempinä työpäivinä, joiden aikana huomio harhailee ja väsymys tuntuu taustalla. Tätä kannattaa kuitenkin kokeilla itse ja mitata, kumpi keino toimii sinulle parhaiten.

Nyt tiedät 2 nettiyrittäjän vinkkiä joilla saada enemmän aikaan. Kumman sinä otat seuraavaksi käyttöön?

Rakkaudella,

Jevgeni


Kirjoittajasta:

Jevgeni Särki on nettiyrittäjä ja elämänhallinnan ammattilainen. Lisää hyödyllisiä vinkkejä voi lukea hänen Elä Paremmin -blogistaan.

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit