Näin pidät lukijan blogissa, vaikka 404 sivu tulee vastaan

Oletko koskaan lukenut ihanaa blogipostausta, uppoutunut viettelevään sisältöön, löytänyt upeita linkkejä muihin postauksiin ja sitten yhtäkkiä PAM! törmännyt 404 sivuun?

Harmittaa. Lievästi sanottuna.

Mitä teet siinä tilanteessa? Klikkaat ”takaisin” painiketta selaimessa? Sivu jää pyörimään paikalleen tai pahimmillaan ei päästä sinua palaamaan takaisin? Entä mitä sen jälkeen tapahtuu? Parin klikkauksen jälkeen todennäköisesti turhaudut, poistut sivulta etkä hevillä palaa takaisin.

404 sivu on

 • sivuston ylläpitäjän ja bloggaajan pahin vihollinen
 • lukijoita ärsyttävä
 • Googlea ketuttava
 • ja kaikin puolin epämiellyttävä ilmiö suurella osalla sivustoista ja blogeista.

Tyypillisin tapaus, milloin 404 sivu tulee lukijan eteen, on rikkoutunut linkki tai jos yksittäinen sivu tai blogipostaus on syystä tai toisesta poistettu.

Jos Wikipedia löytää yli 120.000 rikkinäistä linkkiä, olen aivan varma, että sinunkin sivustolla tai blogissa joku törmää ennen pitkään 404 sivuun.

404-sivu-wikipedia

Tässä postauksessa kerron (ja näytän), miten voit estää 404 sivujen syntymisen JA millainen 404 sivu sitouttaa lukijan jatkamaan blogisi lukemista. Parhaimmillaan voit saada hänestä uuden jäsenen kasvavaan yhteisöösi ja kasvattaa siinä sivussa liikevaihtoasi.

Näin pidät lukijan blogissa, vaikka 404 sivu tulee vastaan

Tein pienen testin ja vierailin ihan sattumalta muutamilla sivustoilla. Kirjoitin urlin perään puutaheinää ja katsastin millaisia 404 error sivuja eteen tulee:

Näiden sivustojen 404 sivuissa ei ole mitään vikaa, ne ovat ihan hyviä ja neutraaleja, kuten suurin osa 404 sivuista. Muutamalla tuunauksella niistä voitaisiin tehdä lukijaa sitouttavia magneetteja.

Pahinta, mitä 404 sivulla voi olla, on tämä:

404-sivu

Kyllä, tuon tekstin sain erään nimeltä mainitsemattoman yrityksen error sivulta.

Mitä 404 sivulla pitäisi olla?

Yksiselitteistä vastausta ei tietenkään ole. Eikä ole tarkoitus, että jokainen sivu on samasta puusta veistetty. Tässä muutamia ideoita, mitä 404 sivulle voit laittaa:

 • listata muutama suosituin blogipostaus
 • lisätä pari asiakkaiden antamaa palautetta
 • kertoa suosituimmista tuotteista
 • ehdottaa liittymistä sähköpostilistalle
 • tai vaikkapa kertoa salaisesta palvelusta, jota tarjoat vain VIP asiakkaillesi.

Tiesitkö, että oikein tehtynä 404 sivu voi jopa kasvattaa liikevaihtoa?

Mitä pitää ottaa huomioon 404-sivua tehdessä?

 1. Sivun sisältö on brändin mukainen
 2. Riittävän lyhyt (älä siis kirjoita sivulle romaania tai 3000 sanaa pitkää artikkelia)
 3. Pistä hieman huumoria peliin…
 4. …mutta älä yritä olla liian nokkela ja ärsyttää lukijaa
 5. Valitse 2 toimintoa, joita lukija voi tehdä – mitä useampi vaihtoehto, sitä enemmän lukija hämmentyy ja poistuu. Tässä pari esimerkkiä:
  1. Ehdota muutamaa blogipostausta JA liittymistä sähköpostilistalle
  2. Tarjoa alennuskuponkia valikoituihin tuotteisiin JA lisää yhteydenottolomake
  3. Lisää yhteydenottolomake JA kerro 3 todennäköisintä syytä, miksi sivu ei ollut olemassa
 6. Vähintään pahoittele tapahtunutta ja ohjeista lukija takaisin etusivulle.
 7. Älä koskaan ikinä milloinkaan tuppaa sivua täyteen ammatillista jargonia, josta lukija / potentiaalinen asiakas ei ymmärrä hölkäsen pöläystä. Tai toki voit sen tehdä, jos et halua, että lukija palaa takaisin sivullesi. Tosin en tiedä mitä järkeä siinä on mutta…

Miten 404-sivu tehdään itse?

Ensinnäkin, rakastan WordPressiä, koska se on niin monipuolinen ja sitä voidaan maustaa sopivilla lisäosilla. Jos sinulla on vielä Blogger-blogi, löysin tämän englanninkielisen postauksen, jossa on ohjeet 404-sivun tekemiseen ja muokkaamiseen Bloggerissa. Ohjeita en ole itse testannut, joten muista ottaa varmuuskopio blogistasi ENNEN kuin teet ohjeiden mukaan.

WordPressiin löysin ilmaisen pluginin, jota lähdin heti kokeilemaan. Alla on kuva siitä lisäosasta, jonka otin käyttöön. Varmista, että lisäosa, jonka valitset, on yhteensopiva oman teemasi ja versiosi kanssa.

404 sivu

 • Asennuksen ja käyttöönoton jälkeen lisäosa löytyi Ulkoasun alta
 • Ennen kuin menin muokkaamaan lisäosan asetuksia, kävin tekemässä uuden sivun
 • Sivun muotoilin brändin mukaiseksi ja voit käydä katsomassa sen täältä –> Paitsi että linkki toimikaan, koska kesällä tehtiin muutoksia…
 • Kun sivu oli valmis ja julkaisin sen, menin lisäosan asetuksiin.

404-sivu

1. Valitsin oikean sivun valikosta

2. Lisäsin täpän kohtaan ”Piilota sivu sivulistasta”. Tällä tavalla sivu ei tule näkyviin etsimällä.

3. Vaihdoin täpän Compatibility Mode kohtaan ja tallensin.

Omassa teemassani oli valmiina jo 404 sivu mutta se ei näyttänyt ihan niin hyvältä kuin oma tekemä 😀 Itse asiassa teemaan liittyvää 404 sivua olisi pitänyt skrollata pitkään alaspäin, ennen kuin kirjoitettu teksti olisi tullut näkyviin. Koska teemassa oli jo tämä ominaisuus, jos olisin pitänyt täpän ”Standard Mode” kohdassa, voi olla, että lisäosan kautta tehty 404 sivu ei olisi näkynyt oikein.

Kannattaako palkata ammattilainen?

Joissakin tilanteissa ehdottomasti kyllä. Jos tekniikan kanssa ”säätäminen” ei ole vahvinta aluetta, silloin suosittelen antamaan tämän pienen tehtävän ammattilaiselle. Vaikka lisäosan käyttöönotto ja sivun tekeminen vei vain 30 minuuttia, joskus tekniikka ei toimi niin hyvin kuin haluaa ja 30 minuuttia venyy 3 tunniksi.

Ennen ammattilaisen palkkaamista, suunnittele 404-sivu valmiiksi ja kerää kaikki tarvittava data, jotta työ sujuu nopeasti.

Inspiraatiota 404-sivun tekemiseen

Kävin keräilemässä muutamia 404-sivuja tuomaan sinulle inspiraatiota ja apua, kun suunnittelet omaa sivuasi:

404-sivu

(kuva: emailcenter.com)

404-sivu

(kuva: dribble.com)

404-sivu

(kuva: behance.net)

404-sivu

(kuva: lego.com)

404-sivu

(kuva: medium.muz.li)

404 sivu

(kuva: medium.muz.li)

Ja jos nämä eivät riitä, täältä löydät 50 ideaa lisää, ollos hyvä!

Miten estät 404 sivuja syntymästä?

On täysin normaalia, että jokaisella sivustolla ja blogissa ilmenee silloin tällöin 404 sivuja. Niiden kanssa ei tarvitse mennä paniikkiin mutta niiden kanssa on hyvä olla varovainen. Liian suuri määrä 404 sivuja vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen negatiivisesti, tiputtaen sinut kovalla työllä ansaitulta ensimmäiseltä sivulta viidennelle. Tai 25 sivulle.

Esimerkiksi omassa blogissani on tällä hetkellä 36 linkkiä, jotka ohjaavat 404 sivulle. Ugh. 🙁

404 sivu

Työtä siis riittää vielä tälle keväälle. Ai niin, 404 sivujen määrän saat helpostii, kun liität blogisi Googlen Search Consoleen. Kätevä työkalu btw. Kun työstät 404 sivuaa, muista jättää se pois sivukartasta tai page indexistä. Ethän halua, että sivu löytyy Googlen hakutuloksista, jolloin yhä suurempi määrä ihmisiä tupsahtaa tälle sivulle…?

Voit myös hyödyntää Broken Link Checker lisäosaa, joka tarkistaa rikkinäiset linkit aika-ajoin.

Tiesitkö, että Googlen Chrome selaimeen on saatavana lisäosa, joka tarkistaa linkit? Rikkinäiset linkit näkyvät punaisella ja toimivat vihreällä.

Mitä työkaluja sinä käytät 404 sivujen etsimiseen? Oletko muokannut jo oman 404 sivun? 

Näin pidät lukijan blogissa, vaikka 404 sivu tulee vastaan Näin pidät lukijan blogissa, vaikka 404 sivu tulee vastaan
Näin pidät lukijan blogissa, vaikka 404 sivu tulee vastaan
Julkaistu kategoriassa:
Tiia_kuva

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiautomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 4000 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään yritysblogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös auttanut useita yrittäjiä nostamaan vuosiliikevaihtonsa yli 100 000 euroon hyödyntämällä sisältö- ja digimarkkinointia.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Liity 226 tilaajien joukkoon

Mitä etsit?