Tökkiikö blogin kirjoittaminen? 8 vinkkiä, joiden avulla selätät valkoisen paperin kammon!

Kylmä tuskahiki virtaa pitkin selkää. Siinä se möllöttää edessä. V-a-l-k-o-i-n-e-n paperi. Tuo A4 kokoinen suorakulmainen mörkö.  Se tuijottaa vastaan hievahtamatta. Olemalla siinä, muuttumattomana ja hiljaisena, se saa sinut kauhun valtaan.

Kokeilet kiristystä, lahjontaa ja uhkailua, lopulta jopa päälläseisontaa. Ei, mitään ei tapahtunut. Siinä se on edelleen… Nyt tekisi mieli lopettaa koko kirjoittaminen! Ei enää ikinä. Ei tästä tule mitään. Hiiteen koko roska!

Älä luovuta! Kirjoittaminen, kuten mikä tahansa muukin luova työ, tuottaa ajoittain luomisen tuskaa. Tuskan määrään ja toistuvuuteen on kuitenkin monia keinoja vaikuttaa. Sinun on mahdollista katkaista valkoisen paperin kauhukierre sekä ennaltaehkäistä sen uudelleen ilmaantuminen.

Tämän artikkelin avulla opit luomaan arkeesi positiivisen luovuuden kierteen – valkoisen paperin vastavoiman.

Valkoisen paperin kammo ei ole mikään myytti, vaan oikea kirjoittajan ”ammattitauti”, joka voi usein ilmaantuessaan vaikuttaa vahvasti työkykyyn ja työhyvinvointiin. Se voi vaikuttaa kokemukseen omasta ammattitaidosta ja pätevyydestä.

Valkoisen paperin kammo saattaa saada sinut kyseenalaistamaan oman luovuutesi. Saatat tuntea huijaavasi kaikkia, itseäsi ja yleisöäsi. ”Ei minusta ollutkaan mihinkään.” Mielessä pyörivät ahdistus, pelko ja hyödyttömyyden tunne.

Tiedät, että tiedät valtavasti hienoja asioita. Haluaisit auttaa ja jakaa kaiken osaamisesi ja kokemuksesi lukijoidesi avuksi ja iloksi. Alat pelätä, että sinulle nauretaan, jos väität osaavasi, etkä saakaan mitään aikaiseksi. Hävettää, itkettää, ahdistaa. Alat nähdä vain epätoivoisia kauhukuvia, jotka valtaavat ajatuksesi.

Tökkiikö blogin kirjoittaminen? 8 vinkkiä, joiden avulla selätät valkoisen paperin kammon!

Niinpä. Tälle asialle ei kannata naureskella, sillä se on musertava tunne, jolla on valtava vaikutus.

Hyppäsit rohkeasti kirjoittamisen maailmaan. Se on upeaa! Paneudutaan seuraavaksi siihen, kuinka saat ylläpidettyä luovuutta arjessasi niin, että voit jatkaa valitsemallasi tiellä. Maailma haluaa tietää mitä ainutlaatuista sinä osaat!

Elämäsi resonoi tekstisi kanssa. Olet varmasti huomannut ainakin sen, että hyvin iloisella tuulella teksti tuntuu leijailevan paperille. Kirjoituksistasi välittyy ilo ja sinun on helppo rohkaista ja innostaa lukijoitasi.

Kun mieli on maassa, adjektiivit tekstissäsi muuttuvat harmaammiksi. Tekstiisi välittyy hampaiden kiristelyt ja väsymys. Jotta tuottamasi arvokas sisältö ei olisi niin altis tunteiden vietäväksi, kannattaa sinun opetella rakentamaan aktiivisen inspiroitumisen kierre osaksi kirjoittajan arkeasi. Näin sinun ei tarvitsisi odottaa otollisia hetkiä, joina teksti soljuu paperille.

Tässä 8 vinkkiä, jotka sinun tulisi tarkastaa omassa arjessasi ja kirjoittamisessasi, jotta luovuutesi pääsee valloilleen.

1. Teema, käsitteet, näkökulma, unelmalukija ja motivaatio

Olethan selvillä mikä on kirjoittamisen teemasi? Mikä on yläkäsite sille, mistä kirjoitat? Mikä on tarkka näkökulmasi aiheeseesi? Millaisiin alakategorioihin teemasi jakautuu ja millaisia käsitteitä sinun tulee avata? Kenelle kirjoitat?

Olet voinut määritellä näitä aloittaessasi kirjoittajan työn, mutta palaa näihin säännöllisesti. Muistuta mieleesi ydin, jota haluat seurata ja josta juuri sinun lukijasi kaipaavat tietoa.

Nämä tekijät muodostavat kirjoittamisellesi selkärangan, joka pitää koko hommaa pystyssä. Ilman näiden selkiyttämistä haparoit pimeässä metsässä ilman karttaa. Laita myös otsalamppu päälle ja kirkasta itsellesi eteenpäin vievä voimasi, motivaatiosi. Miksi teet sitä mitä teet? Pidä nämä mielessäsi joka päivä.

2. Luovuuden jatkuva ylläpito

Emme ole sammioita, jotka pulppuavat luovuutta ja energiaa automaattisesti. Luovuuden ja inspiroitumisen ylläpito jatkuvana osana arkeasi, on yksi tärkeä osa ammattitaitoasi. Sinun on tärkeää tietää millaiset asiat sinua inspiroivat.

Vietä aikaasi näiden parissa, vaikka ne eivät liittyisi millään lailla kirjoittamiseen. Ripottele pieniä innostuksen lähteitä pitkin päivääsi, jokaiselle päivälle. Tärkeää luovuudelle, on haastaa omia näkemyksiä. Vietä aikaasi erilaisten ja inspiroivien ihmisten seurassa.

Kysy muiden näkökulmia asioihin. Lue kirjoja, lehtiä ja blogeja. Tee jotain käsilläsi (leivo, kitke kukkapenkkiä, neulo, piirrä…). Konkreettisen tuotoksen aikaansaaminen antaa sinulle todisteen siitä, että saat aikaiseksi. Käsillä tekeminen vapauttaa myös aivoissamme tilaa luoville ajatuksille.

8 vinkkia, joiden avulla selatat valkoisen paperin kammon

3. Päivärytmi

Säännöllinen päivärytmi ja rutiinit vapauttavat luovuutta. Ne antavat tilaa aivoille työskennellä vaativien tehtävien parissa. Muista myös: uni, ravinto, liikunta ja lepo. Pidä huolta tästä tärkeästä nelikosta. Ilman näitä ei tapahdu mitään.

4. Elämäntilanne

Ota huomioon myös elämäntilanteesi. Jos elämässäsi on meneillään stressaavia asioita, ne näkyvät myös luovuudessasi. Valkoisen paperin kauhu voi myös olla merkki siitä, että olet liian kuormittuneessa tilassa, jolloin aivot eivät yksinkertaisesti jaksa tuottaa uutta.

Aivosi vaatisivat aikaa käsitellä sitä kaikkea mitä olet niihin lastannut. Pyri vaikuttamaan koko arkeesi, sillä kaikki ympärilläsi vaikuttaa myös luovaan työskentelyysi.

5. Lepo

Aivoillamme on tapana nukkuessamme työstää päivän aikana kokemiamme asioita. Levossa aivot tekevät suuren työn jäsennellessään sitä kaikkea, mitä ne kohtaavat päivän aikana. Anna aivoillesi armoa ja nuku hyvin, pidä taukoja ja nuku päiväunia.

Liian vähäinen uni tukkii aivot, sillä ne eivät ehdi käsitellä kaikkea tarvittavaa.

8 vinkkia, joiden avulla selatat valkoisen paperin kammon

6. Keskittyminen

Herpaantuuko keskittymisesi helposti? Kun sinun on aika keskittyä luomiseen ja kirjoittamiseen, poista tieltäsi kaikki mahdolliset ärsykkeet: laita puhelimesi äänettömälle, siivoa työpöytäsi, hiljennä radio… Siivoa myös kalenterisi.

Tee asia kerrallaan ja varaa jokaiselle asialle siihen tarvittava aika. Tee vähemmän. Älä haali itsellesi liikaa tehtäviä tai kosketuksesi kokonaisuuksiin ja olennaisiin asioihin voi kadota.

7. Luovat menetelmät

Kokeile työskentelysi edistämiseksi erilaisia luovia menetelmiä. Tässä muutamia esimerkkejä: tee miellekarttoja, kirjoita värilliselle paperille, kirjoita paperille ensin ja sitten vasta tietokoneelle, kirjoita jossain muualla kuin tietokoneen ääressä tai kotona.

Voit myös kokeilla lähettää viestejä alitajunnalle. Koosta aiheestasi miellekartta tai hahmottele teemoja ranskalaisilla viivoilla. Tämän jälkeen ryhdy tekemään jotain käytännön tehtävää tai mene päiväunille. Anna alitajunnan alkaa raksuttaa itsekseen.

Sinulla on mielessäsi paljon tietoa ja osaamista. Anna aivoillesi aikaa etsiä ”tiedostoistasi” näitä asioita. Keksi lisää itsellesi sopivia kikkoja. Kokeile kaikkea pöhköäkin.

8 vinkkia, joiden avulla selatat valkoisen paperin kammon

8. Älä jää yksin!

Rakenna ympärillesi tukeva ja kannustava seurapiiri, joka voi auttaa sinua eteesi tulevissa pulmissa. Rakenna ammatillista ja arjen tukiverkostoa.

Luova työ on todellista oikeaa työtä. Koska teet työtä itsesi kautta, on tärkeää, että pidät huolta tärkeimmästä voimavarastasi. Sinusta itsestäsi. Luovuuden ylläpito on osa työhyvinvointiasi. Se vaatii kokonaisvaltaista arjen hyvinvointia.

Se tarvitsee myös aktiivista inspiroitumista ja innostumista. Näihin asioihin sinä voit vaikuttaa omilla valinnoillasi ja toiminnallasi. Toivon koko sydämestäni, että sait uutta kipinää kirjoittamiseesi. Pidä huolta itsestäsi ja anna meidän kaikkien nauttia siitä minkä juuri sinä osaat parhaiten!

**************************

Vieraskynäpostaus

Helena Örmark on kalentereihin hurahtanut Kasvatustieteen maisteri ja ajankäytön valmentaja. Helena tutkii mihin aika menee ja kuinka sitä käytämme.

Työkseen Helena selvittää kuinka voimme ohjata ajatteluamme ja toimintaamme niin, että ajankäyttömme olisi meille merkityksellisempää ja tehtävät pysyisivät järjestyksessä ja mittasuhteissaan. Kuinka saamme aikaan ja keskitymme paremmin siihen mitä teemme. Helena haastaa sitkut ja mutkut ja pelastaa maailman listoilla.

Julkaistu kategoriassa: