9 asiaa jotka olisin halunnut tietää ennen bloggaamisen aloittamista

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Tässä postauksessa kerron sinulle 9 asiaa jotka olisin halunnut tietää ennen bloggaamisen aloittamista. Jälkiviisaana on aina helppo olla. Olisi pitänyt, ei olisi pitänyt, voi kunpa olisin tiennyt…

Matkani olisi ollut huomattavasti helpompi ja tasaisempi. En olisi joutunut korjailemaan virheitä niin paljon. Olisin saanut enemmän aikaan vähemmässä ajassa. Noh, parempi näin päin, sillä nyt sinulla on mahdollisuus oppia virheistäni ja välttyä tekemästä samoja itse.

9 asiaa jotka olisin halunnut tietää ennen bloggaamisen aloittamista

1. Laadi selkeä tavoite ja tee sen pohjalta suunnitelma

Todella moni aloittaa blogin hetken mielijohteessa. Ei mietitä sen enempää blogin nimeä kuin mistä kirjoitetaan. Jopa yritysblogit ovat pitkälti sillisalaattiblogeja, joissa kirjoitetaan kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä.

Tämä johtuu siitä, ettei blogille ole asetettu selkeää tavoitetta eikä sen toteuttamiseksi ole minkäänlaista suunnitelmaa.

Blogi ilman tavoitetta on kuin taksilla ajelu ilman selkeää päämäärää. Hauskaa saattaa olla mutta jossain vaiheessa matka käy tylsäksi. Tavoite tulee asettaa siten, että se motivoi eikä masenna. Kun tavoite on kirkas, suunnitelma on helpompi laatia. Ensin tavoite tulee pilkkoa pienempiin osatavoitteisiin, jotka on realistisempia nähdä ja uskoa. Sen jälkeen täytyy kysyä itseltään tämä kysymys: ”Mitä askeleita minun täytyy ottaa, jotta saan tämän toteutettua?”

Vasta siinä vaiheessa kun laitat ylös askeleet, jotka vievät kohti osatavoitteita, ennen pitkää osatavoitteista muodostuu kokonaistavoite. Ja niin unelmat oikeasti toteutuvat.

Mutta haluan blogata vain harrastus- tai päiväkirjamaisesti… Tarvitseko silti suunnitelman ja tavoitteen?

Jos jonain päivänä haluat saada tuloja blogisi kautta, niin kyllä. Päiväkirjamaiset ja harrastusblogit saattavat saada paljon lukijoita mutta tulojen hankinta on todella vaikeaa. Yleensä näissä blogeissa kirjoitetaan kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan väliltä. Yksi lukija tykkää yhdestä aiheesta ja toinen toisesta.

Jos lukijoita on 15000 kuukaudessa ja kirjoitat 25 aiheesta, yhtä aihetta kohti lukijoita on keskimäärin 600. 600 kuukausilukijasta 2 % ostaa suosittelemasi tuotteen. Se tarkoittaa 12 ”asiakasta”. Ja jos komissio on 1,50 euroa, olet tienannut huikeat 18 euroa kuukaudessa. Ymmärrät itsekin, että näillä lukijamäärillä ei tuloja ansaita.

Jotta saisit tällä strategialla itsellesi kunnolliset tulot, sinulla pitäisi olla joka kuukausi 25 affiliatepostausta blogissa. Mutta tässä vaiheessa lukijat jo kyllästyvät ja poistuvat blogista.

Lue lisää: Näin kirjoitat 3 postausta yhden päivän aikana

2. Perusta blogi suoraan WordPressiin

Vuonna 2014 halusin aloittaa bloggaamisen ilman rahaa. Itse asiassa halusin näyttää maailmalle, että ammattitasoisen blogin voi rakentaa ILMAN rahaa. Miten väärässä olinkaan.

Jos minun pitäisi vaihtaa Blogger blogini WordPressille nyt, maksaisin siitä minimissään 450 euroa. Jos aloittaisin blogin suoraan WordPress.orgille, maksaisin vain palvelimesta, joka on edullisimmillaan 3,95 euroa kuukaudessa. Aina ei vain kannata säästää ja mennä sieltä, missä aita on matalin.

Kun panostaa blogiin taloudellisesti, mieli alkaa väistämättä toimia sen mukaan, että blogi on saatava tuottamaan rahaa. Silloin blogin eteen myös tekee enemmän töitä, eikä se unohdu ensimmäisen viikon jälkeen.

Lue lisää: 3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen

3. Keskity yhteisön rakentamiseen 

Monet bloggaajat haluavat paljon seuraajia eri somekanavissa. Google Analyticsista tuijotetaan pelkästään sivulatauksia. Totuus on kuitenkin se, että hetken päästä näillä tiedoilla ei ole enää merkitystä.

Tänä päivänä someprofiilien kaappaukset, profiilien sulkemiset ja huijaukset ovat arkipäivää. Jos sinulla on Instagramissa 15 000 seuraajaa ja tilisi hakkeroidaan, joudut aloittamaan koko työn alusta.

Halutessasi ansaita bloggaamalla rahaa, on entistä tärkeämpää rakentaa vahva ja henkilökohtainen suhde lukijoihin. Tavoitteena on saada ihmiset reagoimaan, keskustelemaan ja kommentoimaan. Bloggaaminen (somettaminen tai vaikuttaminen) ei ole sitä, että henkilö nostetaan jalustalle, jota palvotaan.

Mitä enemmän itse bloggaajana haluat palvella seuraajiasi ja lukijoitasi, sitä enemmän he palkitsevat sinut ostamalla niitä tuotteita joita suosittelet. Bloggaaminen kun on eräänlaista asiakaspalvelua. Haluat palvella lukijoitasi parhaalla mahdollisella tavalla, jotta he saavat syyn palata takaisin yhä uudelleen ja uudelleen.

Lue myös tämä: Näin aloitat ruokablogin

4. Älä koskaan bloggaa rahan takia

Tämä oli tavallaan itselleni itsestäänselvyys mutta mitä pidemmän aikaa olen blogannut, sitä vahvemmin tämän on tullut osaksi visiotani.

Se, millä tavalla ja mitä kirjoitat blogiin, on suoraan verrannollinen siihen, ajatteletko rahaa vai et. Jos ajattelet rahaa, sisältö on kaupallisempaa. Tällöin lukijalle välittyy tunne, että haluat vain hänen rahansa, etkä ole aidosti kiinnostunut hänestä ja hänen auttamisestaan.

Se fiilis joka sinulla on joka kerta kun kirjoitat, välittyy aina lukijalle. Selailin tässä eräänä päivänä LinkedIniä ja törmäsin siellä henkilöön, joka kirjoitti ”arvostelun” eräästä tuotteesta. Rivien välistä oli selkeästi luettavissa kirjoittajan fiilis:

Hän ei itse uskonut tuotteeseen pätkääkään.

Sen sijaan kun selasin hänen profiiliaan enemmän, löysin sieltä muita arvosteluja, joista paistoi niin selvästi, että henkilö oli tyytyväinen tuotteeseen.

Fiilis tarttuu tekstiisi – aina. Mitä enemmän ajattelet rahaa (tai oikeammin sitä, ettei sinulla ole rahaa ja haluat blogata saadaksesi rahaa), se välittyy rivien välistä lukijalle. Se puolestaan työntää lukijat kauemmaksi sinusta.

Mutta kun ”unohdat” rahan aivan kokonaan ja oikeasti palvelet lukijoitasi, yllätyt miten helposti blogi tuottaa sinulle tuloja.

5. Uskalla olla oma itsesi – mutta rajansa kaikella

On äärimmäisen helppoa rakentaa itselle ”blogi-identiteetti”. Monet pelkäävät olla oma itsensä netissä. He pelkäävät, ettei ketään kiinnosta mitä sanottavaa heillä on.

Olemalla aito, upea oma itsesi, sinuun ja kirjoittamaasi sisältöön on helpompi samaistua. Sitä kautta syntyy vahva side sinun ja lukijan välille. Olet joka tapauksessa roolimallli niille ihmisille, jotka eivät ole uskaltaneet aloittaa bloggaajista ja jotka tietävät kirjoittamastasi aiheesta vähemmän kuin sinä. Aitous ja epäaitous välittyvät aina.

Mutta…

Muista, että lukijat eivät jaksa lukea jos valitat kaikesta. Ihmiset rakastavat sankaritarinoita. Siksi vaikeuksista kannattaa kertoa vasta jälkikäteen, sitten kun olet voittanut vaikeudet.

Lue lisää: 5 keinoa, miten hyödynnät blogia brändin rakentamisessa

6. Älä yritä kirjoittaa yleisiä asioita massoille

Kun aloitin bloggaamisen, kuvittelin, että minun pitää puhutella lukijoita ”teinä” eli monikossa. Aika äkkiä se alkoi kuulostaa korvissani omahyväiseltä. Joku muu olisi voinut tulkita sen teitittelyksi. Mutta minä en. Minusta tuntui, että olen jalustalla ja ”te, lukijat olette alempiarvoisia.” Ja sitä en halunnut.

Halusin ja haluan edelleen olla samalla viivalla lukijani kanssa. En ole guru, enkä välitä ollakaan. Haluan olla samanlainen kuin sinäkin. Tavallainen perheenäiti, joka rakentaa unelmiensa työtä.

Se on paitsi henkilökohtaisempaa myös keskustelevampaa.  Kirjoittamalla yhdelle ihmiselle teksti ”resonoi” aivan eri tavalla. Se auttaa myös siinä, että kirjoitat yksityiskohtaisempaa ja tarkempaa tekstiä. Yleinen, pintapuolinen raapaisu jostakin aiheesta on turhaa höttöä, jota ei kannata julkaista.

7. Bloggaamisessakin on omat ajanjaksonsa

Kenenkään blogi ei kasva tasaisesti ja yhtäjaksoisesti tästä tulevaisuuteen. Mukaan mahtuu aikoja, jolloin lukijoiden saaminen on kiven alla. Lomat, juhlapyhät ja erikoiset tapahtumat voivat joko nostaa blogissasi kävijäpiikin tai viedä lukijat lähelle nollaa.

Tätä ei siis kannata säikähtää, jos joku kerta huomaat, että blogissasi ei ole käynyt viikkoon ketään. Pysähdy silloin hetkeksi ja jaa vanhoja postauksia somessa. Jos et silloinkaan saa kävijöitä, odota muutama viikko ja jaa postaukset uudelleen. Jos taas kävijöitä alkaa virtaamaan normaalisti, lukaise läpi viimeisimmät postaukset ja mieti, onko niissä kerrottu jotain, joka sai lukijat vähenemään.

8. Ole valmis ottamaan vastaan kritiikkiä – mutta kaikkea ei tarvitse sietää

Minua harmittaa todella paljon lukea kommentteja, joissa mollataan toisia. Kerran eräs toinen bloggaaja kommentoi minua eräässä Facebook ryhmässä negatiiviseen sävyyn. Kyseinen bloggaaja ei tiennyt, että olin itsekin tässä ryhmässä ja näin hänen kommenttinsa.

Olin aikaisemmin seurannut tämän henkilön blogia sekä somekanavia aktiivisesti mutta tämän tapauksen jälkeen en ole niissä vieraillut. On ok myöntää, jos joku tekee jotain paremmin kuin itse. Vaikka olen kirjoittanut blogeja aktiivisesti vuodesta 2014 lähtien, se ei tarkoita, että osaisin kaiken täydellisesti. En tosiaankaan osaa enkä edes halua. Haluan pitää itselläni mahdollisuuden oppia aina jotain uutta.

Uusien asioiden oppiminen ja oivaltaminen tuovat ison tyydytyksen tähän työhön. Siksi otan innolla vastaan kaikki vinkit ja neuvot, joita minulle annetaan. Kritiikkiä suodatan jonkin verran mutta jos ilman syytä minua kohtaan hyökätään, yhteinen matka päättyy joka kerta siihen.

9. Opiskele lisää ja kehitä itseäsi jatkuvasti

On todella helppoa mennä johonkin ryhmään ja kysyä neuvoa. Vastauksen saa yleensä heti eikä ongelmanratkaisuun tarvitse käyttää sen enempää aikaa. Mutta on tärkeää ymmärtää, ettei ratkaisu ole välttämättä pitkällä tähtäimellä.

Siksi pikaratkaisun jälkeen on syytä ottaa aikaa ja opiskella asiaa itsenäisesti lisää. Varmistaa, että vinkki tai neuvo oikeasti toimii myös pitkällä aikajänteellä.

Tänä päivänä on saatavilla todella paljon sekä ilmaista että maksullista informaatiota, joka auttaa sinua kehittymään ja kehittämään blogiasi. Ota tavaksi käyttää kerran viikossa muutama tunti uusien asioiden opiskelemiselle tai nykyisen tietotaidon syventämiselle. Mitä enemmän opiskelet, sitä paremmaksi tulet.

1. Bonusvinkki – Enemmän ei aina tarkoita parempaa

Monet sanovat, että julkaisevat uuden postauksen joka päivä. Joissakin blogi genreissä se toimii, varsinkin siinä tilanteessa että lukijat ovat siihen tottuneet. Mutta kaikkien ei tarvitse.

Määrä ei koskaan korvaa laatua. On parempi kirjoittaa ja julkaista yksi laadukas postaus viikossa kuin viisi huonosti kyhättyä ja kiireessä kirjoitettua postausta.

Tee itsellesi julkaisusuunnitelma siten, että julkaiset vähintään yhden postauksen viikossa. Kirjoita postaukset etukäteen ja ajasta. Sen jälkeen jos/kun aikaa on, kirjoita uusia postauksia ja julkaise niitä silloin tällöin.

2. Bonusvinkki – Älä koskaan vertaa itseäsi toiseen bloggaajaan

On helppo ihastella muiden blogeja, suosiota ja tuloja. Se voi myös masentaa. ”Minä en koskaan pysty tuohon…”

Jokainen pystyy, kun halua ja osaamista on riittävästi. Osaamista voi aina kehittää. Jos joku on blogannut 5 vuotta ja sinä aloitat tänään, et tietenkään voi saada samoja tuloksia viikossa. Mutta viiden vuoden kuluttua voit.

Ja siksi minäkin olen täällä. Auttamassa sinua saamaan tuloksia nopeammin kuin minä itse olen saanut. Siksi kirjoitan blogia, lähetän viikkokirjeitä ja tarjoan kursseja ja e-kirjoja ostettavaksi, jotta sinulta ei kulu 5 vuotta saavuttaa sitä, mitä voit saada jo vuodessa.

Sinusta voi tulla ihan yhtä hyvä kuin jostakin toisesta bloggaajasta. Tärkeintä on, että tiedostat mistä lähdet liikkeelle, mihin haluat päästä ja teet suunnitelman miten toteutat sen.

Tässä minun 9 asiaa jotka olisin halunnut tietää ennen bloggaamisen aloittamista. Mitä sinä olisit halunnut tietää? Jaa vinkkisi, jatketaan keskustelua.


Psst… Pinnaa tämä Pinterestiin, niin löydät postauksen myöhemmin

9 asiaa jotka olisin halunnut tietää ennen bloggaamisen aloittamista

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: