9 vinkkiä blogipostausten kirjoittamiseen

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Tässä postauksessa haluan antaa sinulle 9 vinkkiä blogipostausten kirjoittamiseen.

Jokaisella on erilainen tilanne työn, perheen ja vapaa-ajan kohdalla, ja toisinaan aikaa blogipostausten kirjoittamiselle ei tahdo löytyä. Ota tästä listasta itsellesi parhaat vinkit, joiden avulla voit suunnitella blogipostauksia jopa 5 minuutissa.

9 vinkkiä blogipostausten kirjoittamiseen

1 | Kirjoita ideat ylös – aina

Postausidea voi tulla mieleen missä ja milloin tahansa. Kuljeta vihkoa mukana laukussa tai pidä se keittiönpöydällä avoinna, jotta voit kirjoittaa siihen ideoita ja ajatuksia heti, kun ne putkahtavat mieleesi. Kun on aika kirjoittaa, valitse yksi idea ja työstä sitä. 

Toinen vaihtoehto on listata postausideoita kännykän muistiinpanoihin. Tärkeää on, että ideat löytyvät samasta paikasta eikä kymmeneltä eri lapulta ympäri kotia. 😉

2 | Varaa riittävästi aikaa kirjoittamiseen

Itse olen toteuttanut tätä menetelmää jo jonkin aikaa. Kirjoitan yhden päivän aikana useampia blogitekstejä. Osa jää luonnostilaan, osan viimeistelen ja ajastan. Tämäkin postaus on aloitettu jo vuonna 2018! Itse asiassa tämä teksti on julkaistu jo vuonna 2017 Bloggaajan viikkokirjeenä. Nyt halusin muokata siitä virallisen blogitekstin.

Itse kirjoitan tyypillisesti blogitekstejä lauantaiaamuisin. Siitä on tullut rutiini. Aloitin tavan, kun lapset olivat vielä peruskoulussa. Lauantaisin he nukkuivat pitkälle iltapäivään, joten minulla oli aamulla monta tuntia aikaa kirjoittaa. Yleensä ehdin kirjoittaa 3 blogitekstiä, mutta tänään (18.4.2020) tämä on jo neljäs. Saan nopeammin kirjoituksia valmiiksi, sillä työstän luonnoksena olleita postauksia.

9 vinkkiä blogipostausten kirjoittamiseen

3 | Lue muiden blogeja ja niiden otsikoita

Muiden tekstejä ei tietenkään saa kopioida, mutta joskus toisen bloggaajan postauksesta saattaa tulla idea tai muistua mieleen omakohtainen kokemus. Tällöin voit kirjoittaa oman tarinasi aiheesta ja kiittää postauksen lopussa alkuperäistä bloggaajaa linkittämällä hänen blogiinsa. Omakohtaiset kokemukset ovat yleensä nopeita kirjoittaa.

4 | Mieti erilaisia kysymyksiä

Mitä blogiaiheeseen liittyviä kysymyksiä sinulta kysytään toistuvasti? Kysymyksiä kannattaa kerätä itselleen ylös jatkuvasti. Minulla on lukijoiden esittämiä kysymyksiä niin tekstitiedostona, kyselylomakkeilla kuin Facebook-yhteisöissäkin.

Olenkin nyt alkanut Hannan kanssa työstämään näitä kysymyksiä ja muotoilemaan niistä blogitekstejä. Jos yksi miettii jotain kysymystä, aivan varmasti on muitakin, jotka pohtivat samaa asiaa.

5 | Tee luonnos

Kun olet löytänyt idean, tee tekstille luonnos. Ranskalaiset viivat ja muutama lause tekstistä riittävät alkuun pääsemiseen. Kun tiedät postauksen raamit, loppu on helpompi kirjoittaa. Myös postausrakenne auttaa hahmottamaan tekstisisältöä.

Luonnoksia voi tosiaan tehdä useampiakin päivän aikana. Tällä hetkellä blogistani löytyy noin 80 luonnostilassa olevaa blogitekstiä. Osa on vielä vuodelta 2018 ja 2019.

6 | Kirjoita

Kun kynäsi (tai sormesi) ovat päässeet vauhtiin, jatka kirjoittamista. Laita hyvää musiikkia soimaan taustalle ja anna palaa! Pyri rakentamaan itsellesi sopiva rutiini kirjoittamiseen. Valitse päivästä ajankohta, jolloin olet virkeimmilläsi.

Pyydä vanhempia tai isovanhempia huolehtimaan lapsista tai puolisoa tekemään jotain lasten kanssa. Rutiinin rakentaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä jokaiselta perheenjäseneltä, mutta kun pidät kiinni oikeudestasi kirjoittaa muutama tunti, muut kyllä oppivat ja antavat sinulle kirjoitusrauhan.

7 | Kirjoita lyhyesti

Aina ei tarvitse kirjoittaa 3 000 sanan blogitekstejä. Joskus 500 sanan mittainen vinkkiluettelokin riittää. 🙂 Toinen hyvä idea on pilkkoa yksi pitkä blogiteksti sarjaksi. Tällöin esimerkiksi 3 000 sanan postauksesta voit saada 3–4 lyhyempää tekstiä.

Nämä tekstit voit ajastaa etukäteen siten, että yksi blogiteksti ilmestyy kerran viikossa. Näin minäkin teen jatkuvasti. Tavoite on, että minulla olisi kaikki vuoden blogitekstit kirjoitettu ja ajastettu valmiiksi.

Click here to subscribe

Rekisteriseloste ja tietosuoja

 

8 | Hyödynnä blogitekstejä monipuolisesti

Kun olet kirjoittanut blogitekstin, sitä voi hyödyntää monin eri tavoin. Voit tehdä siitä insipiroivia lauseita someen tai vinkkejä Instagramiin. Voit tehdä lyhyen Facebook-liven tai hieman pidemmän Youtube-videon.

Voit uudistaa ja päivittää postauksen, saada uusia ideoita tai tehdä postauksista e-kirjan. Jos et keksi, mistä kirjoittaa, selaa kategorioita, valitse viisi blogitekstiä ja kirjoita niistä yhteenveto. Mieti vielä, miksi kirjoitit juuri niistä aiheista. Miksi lukijan kannattaa tutustua niihin?

Kesällä 2019 olin todella väsynyt ja uupunut. Kirjoitin siitä myöhemmin tähän vuosikatsaukseen. Mutta kesällä 2019 en julkaissut yhtään ”uutta” blogitekstiä. Hyödynsin jo olemassa olevia blogitekstejä tekemällä niistä yhteenvetoja, kuten esimerkiksi tämän.

9 | Aloittaminen on aina vaikeinta

Joskus tuntuu, ettei vain pysty kirjoittamaan. Päätä silloin, että käyt kirjoittamassa yhden lauseen. Kun olet kirjoittanut sen, jatka jos innostut ja tee jotain muuta, jos et innostu. Yksikin lause saattaa synnyttää tuhat uutta ideaa ja pian huomaat kirjoittaneesi paljon. Jos lause on vaikea, voit myös tehdä satunnaisen luettelon sanoista. Tärkeintä on ottaa kynä käteen tai näppäillä kirjaimia näytölle. 

Joskus blogitekstiä voikin lähteä kirjoittamaan keskeltä, kuten eräs tunnettu kirjailijakin suositteli.


Kokeile erilaisia keinoja kirjoittaa blogitekstejä. Joskus saatat kirjoittaa blogitekstin heti ja joskus teksti vaatii hieman taustatutkimusta ja ehkä laajempaa perehtymistä aiheeseen.

Voit jopa ladata puhelimeesi ilmaisen saneluapplikaation (iPhonelle Dragon Dictation) ja puhua blogipostaukset auki. Sen jälkeen vain kirjoitat postauksen puhtaaksi.

Mitä vinkkiä sinä kokeilet seuraavaksi?

Pinnaa postaus Pinterestiin

9 vinkkiä blogipostausten kirjoittamiseen

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: