EU:n tekijänoikeusdirektiivi ja lasku plagioinnista

EU:n tekijänoikeusdirektiivi ja lasku plagioinnista

Olin jo vähällä laittaa ensimmäisen laskun plagioinnista.

Eteeni avautui tilanne, jossa sain tietää, että erästä Instagram-kuvaani oli muokattu ja jaettu eteenpäin omana kuvana. Kyseessä on siis törkeä EU:n tekijänoikeusdirektiivin rike, josta olisin mielelläni laittanut laskun kuvan muokkaajalle.

Lue myös tämä: Mahtavaa! Sisältöäni varastettiin

Omalta osaltani minua ei haittaa, jos minun kuviani ja postauksiani jaetaan somessa. Oikeastaan se on enemmän kuin suotavaa. Kunhan se tehdään oikealla tavalla ja oikean lähdeviitteen kera.

Mutta tärkeintä on tietää, ettei kenenkään kuvia saa jakaa ilman lupaa. Kenelläkään ei myöskään ole lupaa muokata sisältöjä ja väittää niitä omakseen. Se on väärin.

Mistä on kyse?

EU:n kiistelty tekijänoikeusdirektiivi osuu juuri tähän. Sen tehtävänä on puolustaa luovien ammattilaisten julkaisuja väärinkäytöksiltä. Isossa roolissa ovat somealustat, kuten Facebook, Instagram ja YouTube. Näiden isojen yhtiöiden olisi muokattava alustoja siten, että ne pystyisivät tunnistamaan plagiaatit.

On jopa huhuttu, että YouTube lähtisi Euroopasta kokonaan pois, koska muutosten tekeminen olisi paitsi kallista myös aikaa vievää. EU kun sälyttää korvausvelvollisuuden näiden yritysten harteille.

Suomeksi

Julkaisen kuvan Instagramissa. Kuvassa on yritykseni logo sekä sivustoni url. Joku päättää ottaa kuvasta kuvakaappauksen, leikata kuvasta logoni sekä urlin pois ja jakaa kuvan omalla IG-tilillään omana kuvanaan.

Minulla on oikeus lähettää lasku joko kuvan muokkaajalle tai parhaimmassa tapauksessa Instagramille ja vaatia heiltä korvausta tekijänoikeusrikkomuksesta. Instagram voi puolestaan ryhtyä toimenpiteisiin kyseistä henkilöä kohtaan ja poistaa hänen tilinsä kokonaan.

Mitä saa ja mitä ei saa tehdä?

Tämän kuvan saa jakaa somessa tai repostata Instagramissa. Minä en riko Mayan tekijänoikeutta, koska ilmaisen selkeästi, että teksti on hänen. Kuvan jakaminen ei myöskään riko minun tekijänoikeuttani, sillä kuvassa on logoni sekä sivustoni osoite.

EU:n tekijänoikeusdirektiivi

Tässä on kuva oikein jaetusta / repostatusta kuvasta toisella IG-tilillä.

EU:n tekijänoikeusdirektiivi

Tätä kuvaa ei saa julkaista, jakaa eikä repostata, koska tämä kuva rikkoo minun tekijänoikeuttani. Mayan tekijänoikeutta se ei riko.

EU:n tekijänoikeusdirektiivi

Tässä kuvassa minä rikon tekijänoikeutta väittäen, että lainaus olisi minun keksimäni. Ei ole. Kaikki kunnia siis lausahduksen alkuperäiselle sanojalle eli Mayalle.

EU:n tekijänoikeusdirektiivi

Ongelma

Ongelmahan tästä muodostuu siinä, että monet saattavat jakaa kuvia tietämättä, että niitä on muokattu. Onneksi tässä tapauksessa kuvan jakaja ei joudu ongelmiin. Vain kuvan muokkaaja.

Voit edelleen jakaa kuvia somessa, vaikka yllä sanoin, ettei muokattuja kuvia saa jakaa. Jos saat viestin, että olet jakanut tekijänoikeuden alaista sisältöä, kerro rohkeasti ja avoimesti, miltä sivulta/tililtä kuvan bongasit/jaoit eteenpäin. Kenties tekijä saadaan hyvällä salapoliisityöllä selville ja hän joutuu siitä vastuuseen.

Repostaamalla ja jakamalla alkuperäistä kuvaa et riko mitään tekijänoikeusdirektiiviä.

Kunnia sille, jolle kunnia kuuluu

Sekä Facebookissa että Instagramissa on suosittuja sivustoja, joilla on kymmeniä ja jopa satoja tuhansia seuraajia. Valitettavasti osa näistä sivustoista rikkoo räikeästi tekijänoikeutta poistamalla kuvista alkuperäisen tekijän tiedot.

Kyllähän se nopeuttaa omaa työtä, kun ottaa kuvasta vain kuvakaappauksen, leikkaa kuvaa ja julkaisee omalla sivustollaan. Mutta se on väärin.

Jotta kaikilla olisi kivaa, annetaan kunnia niille, joille se kuuluu. Jätetään siis logot ja urlit kuviin. Pyydetään lupa kuvan jakamiseen (minulta ei tarvitse lupaa pyytää, saat jakaa kunhan kuvaa ei ole muokattu). Se on paitsi reilua myös hyvän karman mukaista. Tuskin kukaan haluaa, että oma tili poistetaan Facebookista tai Instagramista sen takia, että muiden tekemiä sisältöjä mennään muokkailemaan.

P.s. En lähettänyt laskua plagioinnista mutta kerroin kuvan muokkaajalle, että jos tämä toistuu,  lähetän 100 € + alv 24 % muokatusta kuvasta.

Kommentoi, mitä mieltä olet.

Pinnaa minut Pinterestiin

EU:n uusi tekijänoikeusdirektiivi

Julkaistu kategoriassa:
tiialogolla

Hei, olen Tiia Konttinen ja olen Suomen tuloksellisin yritysblogivalmentaja. Autan kunnianhimoisia yrittäjiä ja verkkovalmentajia kasvattamaan liikevaihtoa automatisoimalla myyntiä yritysblogin ja markkinointiatomaatioiden avulla.

Olen valmentanut yli 3500 bloggaajaa ja yrittäjää vuodesta 2016 alkaen hyödyntämään blogia ja sisältömarkkinointia myynnin kasvattamiseksi.

Olen myös tehnyt 600 000 € myyntiä hyödyntämällä yritysblogia ja digitaalisia tuotteita.

Jos olet kunnianhimoinen, haluat kasvattaa omaa liiketoimintaa ja rakastat kirjoittamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Uusin videoni:

Tarvitsen apua

Tilaa postaukset sähköpostiin

Tilaa tästä uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin.

Liity 298 tilaajien joukkoon