Kannattaako bloggaajan perustaa yritys heti alkumetreillä?

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Kannattaako bloggaajan perustaa yritys heti alkumetreillä? Viime viikolla julkaisin postauksen, jossa kerroin, ettei ammattibloggaajaksi haluavan kannata ottaa lainarahaa. Tässä postauksessa haluan purkaa sitä myyttiä, pitääkö ammattibloggaajaksi haluavan perustaa yritys ja jos kannattaa, niin missä vaiheessa.

Törmäsin nimittäin eräässä toisessa yhteydessä kahteen valmentajaan, jotka kannustivat aloittavia bloggaajia ja affiliate-markkinoijia perustamaan yrityksen välittömästi.

*syvä huokaus*

Yrityksen perustamisesta aiheutuu aina kuluja:

 • Patentti- ja rekisterihallituksen kulu (alkaen 60 euroa)
 • YEL (minimissään 1000 euroa vuodessa)
 • Tilitoimiston kulut (alkaen 15 euroa kuussa)
 • Kotisivujen / blogin tekeminen (alkaen 150 euroa vuodessa)
 • Oma palkkatoive (alkaen 500 euroa kuussa)
 • Laskutusohjelma (alkaen 110 euroa vuodessa)

Ja jos et ole varovainen, saatat saada ensimmäisestä päivästä alkaen soittoja eri yrityksiltä, jotka kauppaavat sinulle milloin mitäkin. Pahimmillaan voit maksaa satoja euroja palveluista, joita et edes tarvitse.

Eli ennen kuin olet edes ehtinyt kunnolla aloittaa, sinulle on muodostunut 620 euron kuukausikulut. Ja vaikka et haluaisi omaa palkkaa, joutuisit silti maksamaan 120 euroa kuluja joka kuukausi.

Kannattaako bloggaajan perustaa yritys heti alkumetreillä?

Jos sinulla on joka kuukausi ylimääräistä rahaa 120 euroa, tässä ei ole mitään ongelmaa. Mutta jos sitä ei ole, olet hyvin nopeasti isoissa ongelmissa.

Yrityksen perustamisella ei ole mikään kiire

Yrityksen perustamista perustellaan sillä, että et joudu verottajan kanssa ongelmiin, kun tuloja alkaa tulemaan. Olettamus on siis se, että tuloja tulee ensimmäisestä päivästä alkaen.

Jos aloitat aivan kaiken nollasta, eikä sinulla ole kotisivuja, yleisöä eikä tuotteita, joita myydä, on täysin epärealistista ajatella, että saat tuloja ensimmäisestä päivästä alkaen.

Ennen yrityksen perustamista ja ennen blogin perustamista on tärkeää tehdä vaadittava taustatyö ja markkinatutkimus. Mikä ala ja aihe kiinnostavat sinua, ja onko niillä potentiaalia tuoda sinulle tuloja? Tähän kannattaa käyttää yksi viikko rauhassa aikaa.

Tutustu myös tähän: 5 vinkkiä miten löydät aiheen blogillesi

Vasta sen jälkeen kannattaa perustaa blogi. Jos teet blogin itse, se vie vähintään viikon aikaa.

Seuraavalla viikolla alat kirjoittamaan sisältöjä, jotka ajastat tuleville viikoille.

Kuten näet, on kulunut jo kolme viikkoa, eikä tuloista ole hajuakaan.

Lue myös tämä: Milloin voit odottaa saavasi tuloja blogista?

Saadaksesi tuloja sinun on lähdettävä rakentamaan tunnettuutta, luottamusta, tykättävyyttä ja uskottavuutta (KTLC-periaate). Koska jos kukaan ei tiedä ja tunne sinua, miten ihmiset ostaisivat sitä, mitä tarjoat?

Luottamuksen ja uskottavuuden rakentaminen vie aikaa, mutta uskottavuus rakentuu pikkuhiljaa samalla, kun kirjoitat, julkaiset ja jaat omaa sisältöäsi blogissa ja sosiaalisessa mediassa.

Niin mutta kun kulut voidaan vähentää verotuksessa…

Kyllä, blogin perustamisesta aiheutuu kuluja, jotka voisi laittaa yrityksen verotukseen. Mutta jos olet palkkatöissä, voit vähentää kulut myös omassa verotuksessasi.

Kulut voidaan lisätä verotukseen myös jälkikäteen. Esimerkiksi jos perustat blogin tammikuussa ja yrityksen toukokuussa, verottaja hyväksyy todella suurella todennäköisyydellä kuluja, jotka ovat muodostuneet huhtikuussa. Toki verottaja tekee sen lopullisen päätöksen.

Entä starttiraha? Sehän pelastaa ainakin 4 kuukautta…

Joo, starttirahaa voi hakea yrityksen perustamisen yhteydessä. Mutta oletko sataprosenttisen varma, että aihe ja ala oikeasti tuottavat sinulle tuloja sen jälkeen, kun starttiraha päättyy?

Neljä kuukautta voi tuntua pitkältä, mutta se on oikeasti todella lyhyt aika. Varsinkin, jos bloggaajana lähdet liikkeelle nollasta. Neljä kuukautta voi mennä puhtaasti vain taustatöiden tekemiseen.

Jos sinulla ei ole kokemusta blogien rakentamisesta, voi olla, että se vie viikon sijasta kuukauden.

Jos sinulla ei ole kokemusta kirjoittamisesta, yhden postauksen kirjoittamiseen voi mennä viidestä kahdeksaan tuntia.

Tavoitteenani ei ole pelotella vaan kertoa, mitä kokemukseni mukaan opiskelijani käyvät läpi.

Saatat pitää myös tästä: Kuinka keskittyä oikeisiin asioihin uutena bloggaajana?

Maalaisjärjellä päästään parempiin tuloksiin

Itse kannustan aloittavia bloggaajia tähän:

 • Aloita blogi. (Laita kuitti maksuista talteen omaa verotusta varten.)
 • Opettele kirjoittamaan laadukasta sisältöä.
 • Markkinoi postauksia somessa (ilmaiseksi).
 • Etsi sopivia yhteistyökumppaneita ja suosittele heitä. (5 yhteistyökumppania riittää.)
 • Kehity kirjoittamaan laadukkaita yhteistyö- tai suosittelupostauksia.
 • Tienaa ensimmäiset rahat.
 • Tienaa ensimmäiset säännölliset kuukausitulot.
 • Kasvata tulot vähintään 500 euroon kuussa.
 • Harkitse vasta sitten yrityksen perustamista.

Miksi bloggaajan kannattaa toimia tässä järjestyksessä?

Koska tämä mahdollistaa sen, että testaat ja validoit blogisi aiheen ennen kuin perustat yrityksen. Näet, että tuloja tulee, ja tiedät, että aiheella on kysyntää. Riski epäonnistua pienenee.

On todennäköistä, ettet saa starttirahaa, kun toimit näin. Mutta jos tienaat jo ennen yrityksen perustamista 500 euroa kuussa, pystyt nostamaan tulotasosi 1000 euroon suht kepeästi.

Tulojen vaikutus päivärahoihin

Sitten tullaankin siihen toiseen ongelmaan eli siihen, miten bloggaaminen vaikuttaa erilaisiin päivärahoihin.

Valitettavasti tulot vaikuttavat todella herkästi.

En tietenkään kannusta valehtelemaan, mutta jos itse olisin päivärahoilla, en kertoisi blogin perustamisesta mitään ennen kuin se alkaisi oikeasti tuottamaan tuloja.

Nimittäin jos hyödynnät tulojen hankinnassa affiliate-markkinointia, osa affiliate-verkostoista antaa sinulle mahdollisuuden määritellä, missä vaiheessa tulot tilittyvät.

Itse pyrin nostamaan nämä rajat aina vähintään 300 euroon, mutta monesti nostan ne 500 euroon.

Tämä siis tarkoittaa, että affiliate-verkosto tilittää rahat vasta sitten, kun tuo kyseinen rahamäärä on koossa.

Toimimalla näin saat hieman jouston varaa ja rakennat itsellesi puskuria. Voit kerryttää rahaa pikkuhiljaa ja kasvattaa kuukausitulojen määrää. Kun tilität rahat itsellesi, sinulla voi jo olla se tilanne, että tuloja tulee säännöllisesti 150 euroa tai jopa enemmän. Tällöin voit kertoa päivärahoja maksavalle taholle, että olet alkanut saamaan säännöllisiä tuloja toisaalta.

Jos taas haluat tehdä kaupallisia yhteistöitä, voit tehdä kaksi ensimmäistä ilmaiseksi ja alkaa veloittamaan rahaa kolmannesta yrityksestä eteenpäin. Pyydät vain näiltä kahdelta ensimmäiseltä yritykseltä palautteet (referenssit) vastineeksi yhteistyöstä.

Muista, että sinun ei tarvitse kertoa kolmannelle yritykselle, millä hinnalla olet tehnyt aikaisemmat yhteistyöt.  Voit myös nostaa hintoja hieman jokaisen yrityksen kohdalla, koska sinun ei tarvitse kertoa vanhoista hinnoista kenellekään.

Yhteenveto

Yritystoimintaan kuuluu aina riskejä. Olen itse hypännyt yrittäjyyden syvään päähän lähtökohdista, joita en voi suositella kenellekään. Tiesin ja tunsin itseni, ja tiesin että onnistun.

Silti kannustan sinua toimimaan pienemmällä riskillä. Se tuo sinulle paremmat yöunet, ja se ottaa paineen pois harteiltasi. Paineen siitä, että on pakko onnistua viikossa, koska se on käytännössä täysin mahdotonta.

Yrityksen perustaminen on varmasti jossain vaiheessa fiksua, mutta en missään nimessä kannusta tekemään sitä heti, kun haluat aloittaa tai olet vasta aloittanut bloggaamisen.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä olin itse 14 kuukautta työttömänä. Tuona aikana perustin blogin, kasvatin sen 10 000 kuukausilukijaan ja rakensin Facebook-yhteisön, jossa oli yli 20 000 jäsentä. Ja vasta sitten perustin yrityksen. Minulla oli siis potentiaalinen asiakasryhmä jo olemassa, vaikka en ollutkaan tienannut penniäkään rahaa.

Nyt tiedät, kannattaako bloggaajan perustaa yritys heti alkumetreillä.

Toivon, että jaat tätä postausta somessa, jotta mahdollisimman moni aloittava bloggaaja näkee ja ymmärtää, miksi yritystä ei kannata perustaa heti ensimetreillä.

Pssst… Pinnaa postaus Pinterestiin

Kannattaako bloggaajan perustaa yritys heti alkumetreillä?

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: