Seuraajien ostaminen Instagramissa. Sitä tekevät kuulemma “kaikki”, maailmanluokan julkimoista lähtien. Seuraajien ostaminen on yleistynyt viime vuosina sosiaalisen median alustoista etenkin Instagramissa. Itse ostaminen on helppoa ja usein myös halpaa. Parilla klikkauksella ja toimivalla PayPal-tilillä voi turvottaa seuraajamääräänsä halutessaan jopa kymmenillä tuhansilla vain parissa päivässä.
Viime kesän lopulla uutisoitiin aiheesta, joka kuohutti: joidenkin julkimoiden Instagram- ja Twitter-seuraajista leijonanosa onkin tuulesta temmattuja. Monien julkkisten Instagram-tilejä tutkittaessa huomattiin, että joidenkin tilien seuraajista jopa yli 45 prosenttia oli tekaistuja.
Seuraajien ostaminen Instagramissa
Tästä ei kuitenkaan voi suoraan vetää sitä johtopäätöstä, että julkkikset olisivat itse ostaneet seuraajia. Niin sanottuja isoja tilejä seuraa huima määrä bottitilejä, jotka haluavat seuraamisellaan vetää liikennettä omille tileilleen tai mainostaa jotain. Näitä bottiseuraajia ilmestyy tasaisin väliajoin myös ihan tavisten tileille, ja niiden määrä vaihtelee kymmenistä tuhansiin ja seuraamisen kesto päivistä vuosiin.
Miksi seuraajia ostetaan?
Vasta viime aikoina on alettu ymmärtämään, että seuraajamääriin pätee sanonta “laatu ennen määrää”. Vuorovaikutus seuraajien ja vaikuttajien kesken vaikuttaakin ostokäyttäytymiseen positiivisemmin kuin suuret seuraajamassat. Tämä pätee varmasti enemmänkin mikrovaikuttajiin ja keskisuuriin tileihin. Julkkiksien seuraajamäärissä vakuuttavat suuret massat sekä se, että seuraajat idolisoivat julkkiksia enemmän kuin normaaleja vaikuttajia.
Vielä elää kuitenkin vahvana se luulo, että suuri seuraajamäärä on automaattisesti hyvä asia. Osaksi siihen vaikuttaa toki ihmisten ego. Jos jokin näyttää hyvältä, on sen myös oltava hyvää, eikö? Ulkokuori pettää harmillisen monesti myös seuraajista puhuttaessa.
Egon lisäksi vaikuttajat buustaavat seuraajamääriään rahalla parempien kaupallisten yhteistöiden toivossa. Kaupallisten yhteistöiden palkkiomalli perustuu monesti seuraajamääriin, joten seuraajien ostaminen vaikuttaa suoraan palkkioon.
Todellinen seuraajamäärä sisältää myös botteja
Sosiaalinen media on siis täynnä erilaisia profiileja aidoista profiileista feikkitileihin sekä käytöstä poistuneisiin profiileihin tai vastaavasti pelkkään toisten kyttäämiskäyttöön luotuihin tileihin. Suurinta osaa Instagramin julkisista tileistä seuraa myös usea mainos- tai bottitili. Olet ehkä huomannut tällaisia seuraajia ilmestyvän tilillesi aika ajoin.
Vaikka ilo uusista seuraajista voi olla ensireaktiosi, on ilo ennenaikaista, sillä nämä bottiseuraajat eivät reagoi julkaisemaasi sisältöön millään tavalla. Bottitilit on yleensä perustettu jonkinlainen kaupallinen tarkoitus mielessä, ja useasti niitä käytetään joskus aggressiiviseenkin mainontaan. Jos tilisi on ollut olemassa esimerkiksi viisikin vuotta, saattaa seuraajissasi olla satoja botteja, vaikka et koskaan olisi ostanut yhtään seuraajaa.
Kaikkia näitä sosiaalisen median kääntöpuolia ei välttämättä tule heti ajateltua, kun alkaa suunnittelemaan yhteistyötä jonkin tietyn yrityksen kanssa, tai toisinpäin, kun yritys X alkaa etsiä itselleen ja brändilleen parhaiten sopivia yhteistyökumppaneita sosiaalisesta mediasta.
Yksi pahimmista virheistä vaikuttajana on siis ehdottomasti seuraajamäärien kasvattaminen ostamalla, sillä vaikka idea saattaa paperilla kuulostaa mainiolta, on todellisuus toinen. Kun ostaa seuraajansa, ovat tilit niin sanottuja kuolleita tilejä. Ne eivät siis ole millään tavalla aktiivisia, vaan pelkkiä kylmiä numeroita seuraajaluettelossasi.
Erotu vuorovaikutuksella
Vuonna 2020 sosiaalinen media tulee painottumaan vielä entistäkin enemmän seuraajien aktiivisuuteen, sillä se on ainoa keino päihittää somealustojen algoritmi. Algoritmin tehtävänä on haudata tuore postaus pian julkaisun jälkeen, mikäli postaukseen ei ala ilmestymään aitoa vuorovaikutusta. Ja valitettavasti kyllä, myös vuorovaikutusta postauksiin voi ostaa kommenttien ja tykkäysten muodossa.
Joidenkin lähteiden mukaan esimerkiksi Instagramin algoritmi osaa tulkita ostettujen tykkäysten ja kommenttien olevan niin sanotusti feikkiä vuorovaikutusta, mutta koska Instagram ei julkaise yksityiskohtaisia tietoja sovelluspäivityksistään, on väitettä mahdotonta todentaa.
Aiheesta lisää: Miten näkyvyys Instagramissa muuttuu 2020 ja mihin se vaikuttaa?
Jos siis ostat seuraajien lisäksi myös vuorovaikutuksesi parempien kaupallisten yhteistöiden toivossa, saatat kävellä suoraan ojasta allikkoon. Käyttämäsi somealusta ei välttämättä luekaan ostamaasi vuorovaikutusta aidoksi ja hautaa silti postauksesi aitojen seuraajiesi uutisvirran pohjalle.
Tällöin oikeat seuraajasi eivät välttämättä näe koko postausta ollenkaan. Tämä johtaa luonnollisesti siihen, että tuottamasi sisältö alkaa pikkuhiljaa painua kokonaan pimentoon niiden aitojen seuraajiesi uutisvirroissa, jotka voisivat potentiaalisesti olla juuri se aktiivinen joukko, jonka kanssa aikaansaatu vuorovaikutus poikisi tulevaisuudessa kannattavia ja hedelmällisiä yhteistyökampanjoita yritysten kanssa.
Vuorovaikutusringit eli podit
Pari vuotta sitten seuraajien oston yleistyttyä huimasti trendasivat myös vuorovaikutuksen tehostamiseksi luodut ryhmät. Tällaiset ryhmät koostuvat aidoista sosiaalisen median käyttäjistä, oikeista ihmisistä. He löysivät tiensä tällaiseen ryhmään internetin kautta ja anoivat pääsyn sisään. Ryhmän säännöt kertoivat toimintatavan.
Esimerkiksi niin, että käyttäjä tykkää tai kommentoi tiettyjä postauksia ja laittaa sitten ryhmään oman postauksensa linkin. Sitten muut ryhmän jäsenet kommentoivat ja tykkäävät siitä, ja postaus saa aitoa vuorovaikutusta. Jossain vaiheessa Instagram pääsi jyvälle näistä ryhmistä ryhmään laitettujen linkkien kautta. Tässä kohtaa linkkejä alettiin muuttamaan, jotta ongelma ratkaistaisiin. Huhut kuitenkin jatkuivat siitä, että Instagram ei laske tällaista vuorovaikutusta aidoksi.
Tällainen rinki on myös useasti takana sellaisissa postauksissa, joiden kommenteissa on paljon tyhjänpäiväisiä kommentteja. Niissä saatetaan kehua postausta parilla sanalla, jotka on helppo leikata ja liimata moneen postaukseen peräkkäin. Tällainen käytös on yleensä kielletty ryhmissä, mutta harvan ryhmän ylläpitäjillä on aikaa valvoa asiaa.
Vaikka tällaiseen ryhmään liittyminen saattaa tuntua hyvältä vaihtoehdolta vuorovaikutuksen ostamisen sijaan, ei sekään takaa aitoa vuorovaikutusta. Instagram pystyy huhujen mukaan tunnistamaan ryhmien kautta tulevan vuorovaikutuksen, vaikka linkkiä muokkaisikin.
Jälleen kerran, kuten kaikkeen asiaan liittyvään, mitään varmaa tietoa tästä ei ole tarjolla, koska Instagram ei julkaise algoritmiinsa liittyviä yksityiskohtia. Moni tällaisista ryhmistä on ulkomainen ja Telegram-sovelluksen kautta toimiva.
Luultavasti on myös olemassa kotimaisia ryhmiä, jotka seuraavat samaa periaatetta. Vuoden sisään on noussut pienimuotoinen kohu suomalaisten julkkkisten omasta ringistä (https://www.hs.fi/nyt/art-2000005982846.html). Sen kautta moni julkisuudesta tuttu henkilö on nostattanut omien Instagram-postaustensa näkyvyyttä suunnitellusti.
Powerlike
Powerlikella tarkoitetaan sitä tykkäysten aaltoa, joka podiin laitetun linkin kautta postaukseen tulee lähes samanaikaisesti. Sen tarkoitus on nostaa postaus nopeasti Instagramin algoritmin kärkeen ja näin parantaa postauksen orgaanista näkyvyyttä. Edelleen uskotaan, että jos postaus menestyy heti ilmestyttyään hyvin, antaa Instagram sille lisää näkyvyyttä. Jos se taas ei saa heti nostetta osakseen, se painuu hiljalleen piiloon seuraajien uutisvirrasta.
Podit ja kaupallinen yhteistyö
On jokaisen vaikuttajan itse arvioitavissa, kuinka soveliaana esimerkiksi Instagram-podiin kuulumista pitää. Jos kotimainen eturivin julkimo on avoimesti myöntänyt käyttävänsä sellaista seuraajamääriensä kasvattamiseen, mitä tästä voi päätellä? Sen ainakin, että kaikkien mielestä se ei ole vääränlaista toimintaa.
Tietyissä piireissä kavereiden tai tuttujen hyödyntämistä omissa kaupallisissa kampanjoissa ei siis katsota pahalla, koska niin on jollain tasolla toimittu aina. Yrittäjätutut tukevat toisiaan ja sitä kautta liiketoimintaansa parhaaksi katsomallaan tavalla kuulumalla podiin. Niin paisutetaan näkyvyyttä Instagramissa ja kerätään samalla sekä postaukselle että sen julkaisijalle lisää seuraajia ja “hypeä”, suunnitellusti.
Alkuun tämä tuntuu monista epäreilulta, mutta jos podiin kuuluminen mahdollistaa yhteistyöpostauksen näkyvyyden lisäämisen powerliken kautta uudellekin yleisölle, onko siinä mitään väärää?