WordPress blogin SEO optimointi Yoast pluginilla

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

WordPress blogin SEO optimointi Yoast (tutorial) | Tässä postauksessa annan kuvaruutuohjeet, miten hakukoneoptimoit blogipostauksen käyttäen ilmaista Yoast SEO pluginia. Itse rakastan tätä lisäosaa, koska se helpottaa ja nopeuttaa hakukoneoptimointia, eikä minun tarvitse muistaa ulkoa kymmeniä eri asioita. Ennen kuin menemme pidemmälle, haluan huomauttaa, että tämä tutorial toimii vain, jos sinulla on wordpress.org blogi. Jos et ole vielä perustanut blogia

WordPress blogin SEO optimointi Yoast pluginia käyttäen

Jos et ole vielä ladannut blogiisi Yoast SEO lisäosaa, tässä on siihen tarvittavat ohjeet. Klikkaa Lisäosat ja Lisää uusi. Kirjoita hakukenttään Yoast ja etsi. Klikkaa Asenna nyt painiketta ja kun lisäosa on asennettu, klikkaa Ota käyttöön painiketta. Yoast SEOssa on erilaisia asetuksia, jotka kannattaa käydä läpi. Tässä postauksessa en keskity niihin. Hyvä uutinen on se, että iso osa Yoastin asetuksista on jo käännetty suomenkielelle, joten asetusten läpikäynti on helppoa.

Wordpress blogin SEO optimointi Yoast

Toinen vaihtoehto on ladata Yoast SEO lisäosa suoraan Yoastin omalta sivulta. Ensin lataat .zip tiedoston omalle koneelle, jonka jälkeen lataat sen wordpressiin ja otat käyttöön. On tärkeää, että et pura .zip tiedostoa vaan lataat sen pakattuna wordpressiin.

Kun olet ladannut ja ottanut lisäosan käyttöön, seuraava askel on kirjoittaa blogipostaus ja tallentaa se. Postausta ei kannata julkaista, ennen kuin olet optimoinut sen. Tässä tutorialissa käytän esimerkkinä yhtä omaa blogipostausta, josta otan kuvaruutukaappauksia esimerkkien tueksi.

WordPress blogin SEO optimointi Yoast lisäosalla

Yoast SEO lisäosan käyttöönoton jälkeen, saat postauksen editoriin kaksi uutta kohtaa: Readability ja SEO. Readability kertoo siitä, miten luettava ja silmäiltävä postaus on. Tässä on kolme kohtaa, joihin tulee kiinnittää huomiota. Käydään ne läpi hieman myöhemmin tässä postauksessa. SEOssa on 12 kohtaa, jotka tulisi olla vihreällä, jotta optimointi toimisi parhaalla mahdollisella tavalla.

On tärkeää muistaa, että kielivalinnat vaikuttavat Yoastin toimivuuteen. Esimerkiksi Yoast ei ymmärrä taivutuksia ja synonyymeja samalla tavalla kuin englanninkielessä. Tästä syystä on hyvin suuri mahdollisuus, että kaikkia 12 kohtaa ei saada vihreäksi. Mutta kunhan suurin osa on vihreänä, se riittää.

Wordpress blogin SEO optimointi Yoast

Ja kun puhun 12 vihreästä kohdasta, tarkoitan näitä:

Wordpress blogin SEO optimointi Yoast

Kuten huomaat, tässäkin esimerkkipostauksessa ei ole kaikki vihreällä mutta isoin osa on. Tässä on se syy, miksi rakastan tätä lisäosaa. Kun olen kirjoittanut postauksen, voin käydä postauksen alapuolelta tarkistamassa, mitkä kohdat ovat vihreänä, mitkä keltaisena ja mitkä punaisena. Tavoite on tietysti saada keltaiset ja punaiset vihreäksi.

Näistä kolmesta punaisesta kohdasta pystyn helposti korjaamaan kaksi. Voin lisätä postaukseen muutaman ulkoisen linkin ja lisätä hakusanaa pariin kohtaan postauksessa. Myös keltainen kohta on helppo muokata, eli vaatii vain sen, että lisään hakusanan muutamaan väliotsikkoon postauksessa. Näillä toimenpiteillä saan lähes kaikki pallukat vihreiksi. Piece of Cake!

Mitä lukija näkee Googlessa?

Moni bloggaaja ei ole kiinnittänyt huomiota siihen, että Googlessa näkyvän lyhyen otteen voi muokata. Muokkaus onnistuu useimmissa blogialustoissa mutta WordPressissa ja Yoast SEO pluginia käyttäen, otteen muokkaus on lasten leikkiä. Otteesta käytetään muuten myös nimityksiä meta-selostus ja slug. Yoast lisäosassa meta-selostus on käännetty lyhytkoodiksi.

Wordpress blogin SEO optimointi Yoast

Klikkaamalla ”Muokkaa lyhytkoodia” painiketta, pääset muokkaamaan tekstiä, joka tulee näkyviin Googlessa. Meta-selostus kohtaan voit kirjoittaa noin 270 merkkiä. Itse teen useasti niin, että otan postauksesta jonkin mielenkiintoisen kohdan ja lisään sen suoraan tähän.

Wordpress blogin SEO optimointi Yoast

Postauksen luettavuus osana hakukoneoptimointia

Luettavuus on iso osatekijä hakukoneoptimoinnissa. Jos teksti on liian tiivistä eikä silmällä ole mahdollisuus levähtää, aika nopeasti postauksen luku jää kesken. Silmät väsyy nopeammin pitkää tekstiä tuijottaessa. Siksi tekstin ulkoasuun on syytä kiinnittää huomiota. Tässäkin kohtaa Yoast SEO lisäosa on mainio apuväline.

Luettavuus kohdassa on vain kolme asiaa, jotka tulee muistaa.

  1. Jokaisen väliotsikon välissä tulee olla enintään 300 sanaa. Minun kuvassani on luku 250, koska olen tehnyt tästä postauksesta ”Cornerstone Content” postauksen.
  2. Kappaleet tulee olla lyhyitä (itse suosin 1 – 4 rivin pituisia kappaleita)
  3. Lauseet tulee olla lyhyitä, eikä sivulauseiden sivulauseita, koska silloin tekstin lukeminen on paljon tuskallisempaa, koska tuntuu, että hengähdystaukoa ei ole, mikä vaikuttaa olennaisesti luettavuuteen (huomaatko, miten ärsyttävää tuota oli lukea…)

Wordpress blogin SEO optimointi Yoast

Kuten huomaat, Wordpress blogin SEO optimointi Yoast pluginilla on itse asiassa aika helppoa. Sinulla on valmis muistilista, josta voit aina tarkistaa, että olet ottanut kaikki kohdat huomioon. Lisäosa näyttää sinulle, että postaus on luettava ja silmäiltävä. Mikä parasta, pääset ilmaisella versiolla hyvin alkuun ja jos kaipaat lisää tehoja hakukoneoptimontiin, maksullinen versio on vain 79 €.

Joskus käy hyvä tuuri ja onnistun optimoimaan postauksen kaikkien 12 pallukan kohdalla. Mutta henkilökohtaisesti sanon, että tämän postauksen sisältö on juuri sitä. Osittain väkisin optimoitu. Siksi suosittelen lämpimästi aina kirjoittamaan postauksen lukijalle ja optimoimaan sisällön vasta sen jälkeen. Tällä tavalla sisältö puhuttelee ensisijaisesti lukijaa eikä Googlen botteja.

Wordpress blogin SEO optimointi Yoast

Mitä mieltä sinä olet tämän postauksen sisällöstä? Tuli optimoitu fiilis?

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: