Hääblogi: omaksi iloksi vai budjettia paikkaamaan?

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Postaus päivitetty 10.6.2023 || Postaus sisältää affiliatelinkkejä, affiliate-linkit merkitty (*) merkillä. Lue lisää täältä.

Hääblogi on mahtava keino dokumentoida yhtä elämän upeimmista askeleista. Ennen vanhaan hääparit dokumentoivat muistoja omista häistä kirjoihin ja kansioihin, kuviin ja kehyksiin. Tänä päivänä yhä useampi hyödyntää blogia dokumentoidakseen unohtumattoman päivän.

Tässä postauksessa pohdin, kannattaako hääblogi perustaa täysin omaksi iloksi vai onko hääblogi mahdollista kaupallistaa siten, että tulojen hankkiminen ei ole selkeästi luettavista rivien välistä?

Olen vahvasti sitä mieltä, että blogi on mahdollista kaupallistaa siten, että se ei tunnu kaupalliselta. Yhtenä esimerkkinä toimikoon tämä blogi, sillä saan jatkuvasti kysymyksiä ”miten ihmeessä tienaat tuloja, kun blogissa ei ole häiritseviä mainoksia?”

Lue myös tämä: Mistä affiliate-markkinoinnin tulot muodostuvat?

Hääblogi: omaksi iloksi vai budjettia paikkaamaan?

Ennen kuin hääblogi perustetaan, on tulevan hääparin syytä miettiä, kumpi on tärkeämpää ”kokonaisuuden” kannalta:

  1. dokumentoida yksi elämän tärkeimmistä päivistä tulevaa varten
  2. vai kaupallistaa blogi ja hankkia mahdollisia tuloja tulevia häitä ja häämatkaa varten

Jo heti alkuun on tärkeää todeta, että blogin kaupallistaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. On mahdollista, että tulovirta blogista alkaa vasta häiden jälkeen. Tämä on tärkeää ottaa huomioon.

Kun tämän tiedostaa, blogista ei tule liian kaupallista, koska blogista ei ole ”pakko” saada tuloja. Mitä enemmän blogia (mitä tahansa blogia) kirjoittaa rahan kiilto silmissä, sitä tökerömpää sisältö on ja sitä enemmän ”rahan ahne” vaikutelma paistaa läpi.

Jos siis pariskunnan tavoitteena on hankkia tuloja hääblogillaan, sen tuomat tulot kannattaa unohtaa hääbudjetista. Jos/kun tuloja tulee, ne ovat sitten kiva lisä ja extra.

Milloin hääblogi kannattaa perustaa?

Bloggaaminen vaatii aikaa, kuten myös hääjärjestelyt. Siksi suosittelen lämpimästi aloittamaan hääblogin pitämisen viimeistään siinä vaiheessa, kun hääpäivä on päätetty. Mutta mikäänhän ei estä sinua aloittamasta hääblogin pitämistä jo nyt, vaikkei sinua olisi vielä kihlattu.

Hääblogin kirjoittaminen auttaa sinua jäsentämään hääjärjestelyjä ja miettimään omia tulevia häitä monipuolisesti. Ja kuka tietää, ehkäpä puolisokin innostuu blogista ja kosii 😉

Hääblogin aiherajaus

Tiedän, että olen tylsä mutta myös hääblogi kannattaa rajata. Hääblogin aiherajausta kannattaa miettiä 3-4 näkökulmasta

  1. Mitkä häiden osa-alueet ovat itselle vahvuuksia?
  2. Mitkä häiden osa-alueet ovat itselle mielenkiintoisia?
  3. Miten paljon tietoa näistä kahdesta tai niiden yhdistelmästä etsitään Googlesta?
  4. Löytyykö tähän aihealueeseen affiliatetuotteita?

Neljäs kohta tulee ottaa huomioon vain siinä tilanteessa, jos kaupallistaminen on tavoitteena. Muut kolme kohtaa liittyvät olennaisesti lukijoiden saamiseen.

Esimerkiksi jos morsian on intohimoinen käsityöihminen, hääblogin aiherajaus on luontevaa tehdä koristelun näkökulmasta. Tottakai blogissa kannattaa ja voi kirjoittaa muistakin häihin liittyvistä asioista, mutta pääpaino olisi tässä tapauksessa käsitöissä ja koristelussa.

Hääblogin nimi

Hääblogin nimeä miettiessä kannattaa ottaa huomioon kaksi asiaa:

  1. blogin aiherajaus
  2. blogin tulevaisuus häiden jälkeen

Jo tässä vaiheessa on hyvä miettiä, onko blogi vain dokumentointia varten vai voisiko blogin kirjoittamista jatkaa häiden jälkeen? Häämatkasta saa varmasti upeita postauksia. Arjen pyörittäminen ja perheenlisäys puolestaan luo jatkuvuutta blogille.

Jos tässä vaiheessa ei vielä tiedä haluaako blogia jatkaa häiden jälkeen, se on ihan ok! Blogin nimeä voi aina muuttaa myöhemmin mutta domainia ei. Toki voi aina hankkia uuden domainin ja siirtää vanhan blogin sinne mutta tämä yleensä vaatii teknistä osaamista tai hieman budjettia.

Blogialustan valinta

Seuraavana onkin vuorossa blogialustan valinta. Blogger on varmasti ensimmäinen luonnollinen vaihtoehto maksuttomuuden takia. Mutta jos ajatuksena on jatkaa bloggaamista häiden jälkeen, suosittelen lämpimästi harkitsemaan suoraan WordPress-blogin perustamista.

Blogialustan valinnassa olennaista on tietysti käytettävyys. WordPress tuntuu monesti haastavalta alussa mutta ajan kanssa se helpottuu. Blogger on käytettävyytensä perusteella helpompi ottaa haltuun mutta tuo tiettyjä rajoituksia esimerkiksi ulkoasun muokattavuuden suhteen.

Lue myös nämä:

Hääblogin ulkoasun valinta ja muokkaus

Kävin hieman tutkimassa millaisia hääblogeihin sopivia teemoja mahtaa löytyä. Valitsin tähän postaukseen kaksi WordPress sekä kaksi Blogger teemaa (klikkaamalla teeman kuvaa pääset näkemään, miltä teema näyttää livenä).

Teemoissa on se hyvä puoli, että niiden avulla blogi ei enää näytä ”massablogilta”. Valmiilla ja edullisilla teemoilla pääset huomattavasti helpommalla. Tyypillisesti teemat maksavat muutamasta dollarista noin sataan dollariin. Toki arvokkaampiakin löytyy 😉

Tämän teeman (*) hinta on vain $25 (n. 21,50 €).

Hääblogi: omaksi iloksi vai budjettia paikkaamaan?

Kun taas tämän teeman (*) hinta on $59 (n. 50,65 €).

Hääblogi: omaksi iloksi vai budjettia paikkaamaan?

Myös Bloggerille löytyy ihania teemoja, joita voi hyödyntää myös hääblogeissa. Alla oleva teema sopii sekä muoti-, kauneus- että hääblogille. Tämän teeman (*)  hinta on $20 (n. 17,20 €).

Hääblogi: omaksi iloksi vai budjettia paikkaamaan?

Kun taas tämä teema (*) on hinnaltaan $5 (n. 4,30 €).

Hääblogi: omaksi iloksi vai budjettia paikkaamaan?

 

Hääblogin julkaisu ja postausten jakaminen

Ennen kuin kerrot hääblogista koko maailmalle (koska sehän kannattaa ehdottomasti tehdä), kirjoita 10 – 15 postausta ja julkaise ne. Voit kirjoittaa postaukset etukäteen ja ajastaa vaikka kerran viikossa julkaistavaksi. Samaan aikaan, kun postaukset julkaistaan, sinulla on vielä hyvin aikaa muokata blogin ulkoasua.

Muista, että blogissa ei haittaa, vaikka kirjoitat ja julkaiset asioita, jotka ovat tapahtuneet pari viikkoa sitten. Suosittelen lämpimästi tekemään näin, jotta pystyt kirjoittamaan postauksia ennakkoon ja ajastamaan ne. Postausten ajastaminen vapauttaa sinulta aikaa hääjärjestelyihin, jonka jälkeen sinulla on jälleen uutta materiaalia blogiin.

Lue myös tämä: 123 ideaa miten saat lisää lukijoita blogiin

Kun blogissa on luettavaa useamman postauksen verran, seuraava askel on lähteä jakamaan postauksia somessa. Kuten niin monesti aikaisemminkin, muistutan sinua jakamaan postauksia eri päivinä eri somekanavissa, jotta saat blogille kattavaa näkyvyyttä.

Tällä tavalla et vaikuta spämmääjältä eikä kukaan ärsyynny turhasta

Miten hääblogi kannattaa kaupallistaa?

Hääblogin kaupallistaminen kannattaa tehdä hienovaraisesti. Tällä tarkoitan sitä, että lukija kyllä näkee ja lukee rivien välistä, onko tulojen saanti pakollista vai ei.

Jos haluat kaupallistaa oman hääblogisi, mieti kourallinen affiliatetuotteita, jotka liittyvät olennaisesti hääblogin aiherajaukseen. Esimerkiksi käsityöbloggaaja voi hankkia affiliatelinkkejä askartelutarvikkeisiin.

Tai muotibloggaaja voi suositella asukokonaisuuksia vieraille, vertailla eri hääpukuja tai käsilaukkuja.

Kauneusbloggaaja puolestaan voi opettaa tuleville morsiamille miten tehdä edullinen ja kaunis häämeikki itse. Ja kuten varmasti huomaat, näistä ohjeista ja vinkeistä on affiliatelinkki ohjaukset suoraan tuotteisiin.

Mielestäni yksi parhaista keinoista kaupallistaa hääblogi on kirjoittaa ”vertailu” postauksia. Näissä postauksissa otat kantaa esimerkiksi 5 – 10 samankaltaiseen tuotteeseen ja kerrot tuotteiden hyödyistä, ominaisuuksista, hinnoista sekä oman rehellisen ja avoimen mielipiteen.

Näistä postauksista tulee myös super-suosittuja, sillä olet tehnyt ”työn” lukijoiden puolesta. Lukijan tarvitsee vain lukea postauksesi ja tehdä päätös hänelle parhaiten sopivasta tuotteesta. Kun jokaisessa tuotteessa on affiliatelinkki, saat tuloja vaivattomasti. Muistathan myös hakukoneoptimoida postauksesi, jotta saat jatkuvaa lukijavirtaa Googlesta.

Lue myös nämä:

Ja muistathan, että piilomainonta ei ole sallittua Suomessa, joten jokaisen postauksen alkuun tai loppuun on mainittava postauksessa mahdollisesti olevista affiliatelinkeistä.

Miten ulkomaalaiset hääblogit on kaupallistettu?

It Girl Wedding

Tämä blogi on kaupallistettu sivupalkissa olevien Adsense -mainosten sekä suorien affiliatelinkkien kautta. Sen lisäksi bloggaaja on tehnyt muoti- ja kauneusoblogeillekin tyypillisiä kollaaseja, joissa hän esittelee kattavasti postauksissa esiteltyjä tuotteita.

Green Wedding Shoes

Tämä blogi myy mainostilaa. Mainoksia löytyykin pitkä lista sivupalkista. Sivupalkissa on myös muutama Adsense -mainos, joten tuloja tulee useammasta lähteestä. Postauksen lopussa on ”Shop the look” tyylinen kuvaesittely postauksessa käytetyistä tuotteista.

Huomaa, että blogista on rakennettu vuosien saatossa ”asiantuntijablogi”, jonka aiheet on rajattu tarkasti. Olitpa vasta aloittamassa hääsuunnitelmia tai menossa naimisiin, pääset hyvin alkuun sivun oikeassa laidassa olevien ”Get Started” linkkien kautta.

Something Turquoise

Tämä hääblogi on DIY-morsianten aarreaitta. Jälleen kerran huomaat, että blogin aihe on rajattu vain DIY-projekteihin ja DIY-häihin. Tämä blogi on kaupallistettu Google Adsense -mainoksilla, sponsoroiduilla postauksilla. Blogin alalaidassa on mainittu, että osa postauksista sisältää myös affiliatelinkkejä. Blogi on ollut olemassa jo pitkään, lähes 10 vuotta.

 

Secret Wedding Blog

Secret Wedding Blog on rakennettu pareille, jotka hakevat inspiraatiota kahden tai useamman kulttuurin, perinteiden ja/tai uskontojen yhdistämisestä. Blogi on saanut alkunsa bloggaajan omasta tarpeesta. Vuosien saatossa siitä on tullut asiantuntijablogin kaltainen paikka, josta löytyy monipuolisesti tietoa aiheesta.

Blogi on kaupallistettu mm. mainoksilla, ”Shop the look” mainoskollaaseilla sekä affiliatemarkkinoinnilla.

Kuten huomaat, osa näistäkin blogeista on alkanut bloggaajan omista hääsuunnitelmista mutta vuosien saatossa blogia on rakennettu ja brändätty yhä enemmän asiantuntijablogiksi.

Inspiraatiota suomalaisista hääblogeista löydät Makea Hääblogista >>

Onko sinulla häät tulossa? Millaisia ajatuksia hääblogin aloittaminen sinussa herättää?

 


(*)  merkityt linkit ovat affiliatelinkkejä. Hankkiessasi suosittelemani tuotteen affiliatelinkkini kautta, saan siitä rahallisen komission. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivustoilla ja miettiä hankintaasi niin pitkään kuin haluat.

Suosittelen vain niitä tuotteita, joita olen itse käyttänyt ja todennut hyviksi. Suurin osa tuotteista on käytössä omassa työssäni lähes päivittäin.

Mielipiteet tuotteista ovat 100 % omiani.

Pinnaa minut Pinterestiin

Hääblogi: omaksi iloksi vai budjettia paikkaamaan?

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: