Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Postaus päivitetty 26.10.2022 || Postaus sisältää affiliatelinkkejä, affiliate-linkit on merkitty (*) merkillä. Lue lisää postauksen lopusta

Postauksen lukemiseen käytettävä aika n. 15 minuuttia

Tehtävien tekemiseen käytettävä aika n. 30 min – 1 h 30 min


Etsitkö helppoa keinoa miten perustat blogin ilmaiseksi, ilman teknistä sähläämistä ja koodaamista? Olet tullut juuri oikeaan postaukseen! Nimittäin tässä postauksessa näytän kuvaruutuohjein, miten perustat blogin ilmaiseksi.

Lukemalla tämän postauksen alusta loppuun:

 • saat askel askeleelta kuvaruutuohjeet, miten perustat blogin ilmaiseksi
 • näet, että jo 9 € löydät uuteen blogiisi upean ulkoasun eli teeman
 • ja tekemällä tämän postauksen tehtävät oikeassa järjestyksessä, sinulla on oma upea ja ilmainen blogi perustettu noin 30 minuutin kuluttua

Jos olet valmis aloittamaan bloggaamisen heti, klikkaa tästä ja ohjaudut suoraan ohjeisiin. Jos haluat lukea hieman lisää bloggaamisesta, lue eteenpäin.

Minun nimeni on Tiia Konttinen ja olen suomalainen blogivalmentaja. Olen auttanut 658+ bloggaajaa perustamaan ja aloittamaan ammattimaisen bloggaamisen näiden ohjeiden avulla.

Sen lisäksi olen kouluttanut ja valmentanut jo yli 1000 bloggaajaa ja bloggaavaa yrittäjää rakentamaan upeita blogeja, joita lukijat rakastavat.

Itse perustin ensimmäisen blogin vuonna 2007 toimiessani hääjärjestelijänä. Vuosien saatossa olen aloittanut ja lopettanut useita blogeja. Tammikuussa 2014 perustin Unelma Onnellisuudesta blogin, josta kipinä bloggaamisesta syntyi uudelleen.

Nyt bloggaamisesta on tullut minulle työ, jota rakastan ja jota teen oman yritykseni kautta

Tiedän, että blogin aloittaminen ja perustaminen voi tuntua pelottavalta. Vielä muutamia vuosia sitten blogin perustaminen tarkoitti blogialustan lataamista ja koodaamista. Mutta onneksi ei enää! Vaihtoehtoja on useita ja tässä postauksessa näytän sinulle yhden ilmaisen keinon perustaa oma blogi.

Vuosien saatossa olen tehnyt paljon erilaisia virheitä bloggaamisen kanssa, enkä häpeile myöntää sitä näin julkisestikin 😀 Onneksesi pääset nyt hyötymään näistä virheistäni ja välttämään isoimmat sudenkuopat ja virheet heti alkuvaiheessa.

Pitäisikö sinun aloittaa bloggaaminen?

Yksi isoimmista luuloista on, että sinun täytyy olla ammattitason kirjoittaja, jotta voit aloittaa bloggaamisen. No ei pidä 😀 Toki kirjoitetun tekstin on hyvä olla sujuvaa mutta itselläkin aika ajoin teksteihin jää kirjoitusvirheitä.

Hyvä uutinen on se, että tekstejä voi aina korjailla myös jälkikäteen. Itsekin olen käynyt läpi useita postauksia vuosien saatossa ja muokkaillut niitä hieman. Tämän jälkeen julkaisen postauksen uudelleen ja merkitsen joko postauksen alkuun tai loppuun, että postausta on päivitetty. Tällainen toiminta on täysin sallittua.

Tässä on muutamia ”syitä”, miksi saatoit kiinnostua bloggaamisesta:

 • Lisätulojen hankinta. Jo parikin sataa euroa ylimääräistä tuloa tuntuu kivalta lompakosta. Ja parin sadan euron kuukausitulo esimerkiksi affiliatemarkkinoinnilla on ihan helppoa saavuttaa.
 • Oman tarinan kertominen. Voi olla, että olet kokenut elämässä paljon ja erilaisia asioita ja haluat nyt toimia inspiraattorina tai vertaistukena muille samoja asioita läpikäyneille.
 • Työnäytteiden kerääminen yhteen paikkaan. Kenties haluat erottua työnhakijoista uniikilla tavalla. Blogi on loistava kanava dokumentoida omaa osaamista ja jakaa blogin linkkiä potentiaalisille työnantajille.
 • Hauskanpito. Usko tai älä mutta bloggaaminen on oikeasti todella hauskaa! Ja luovaa!

Kuten näet, on olemassa useita ”syitä”, miksi suosittelen bloggaamista. Ja nyt itse asiaan, eli blogin perustamiseen!

Miten perustat blogin ilmaiseksi?

Perusta blogi ilmaiseksi seuraamalla näitä askeleita (klikkaamalla alla olevia linkkejä, siirryt suoraan kyseiseen kohtaan):

 1. Valitse aihe, josta haluat kirjoittaa
 2. Päätä nimi blogillesi
 3. Perusta blogi ilmaiseksi
 4. Muokkaa blogin ulkoasu upeaksi
 5. Kirjoita ja julkaise ensimmäinen postaus
 6. Määritä oikeat asetukset
 7. Mistä kuvia blogiin?
 8. Saa rahaa affiliatemarkkinoinnilla

1 | Valitse aihe, josta haluat kirjoittaa

Suosittelen aina aloittamaan blogin jonkin tietyn aiheen ympärille. Tämä johtuu siitä, että

A) Sinulta ei koskaan lopu postausideat kesken

B) Sinun on helpompi kaupallistaa blogi

Alussa aihe voi olla laajakin, mutta suosittelen jossain vaiheessa miettimään aiheen tarkempaa rajausta. Esimerkiksi voit perustaa blogin tällaisten aihealueisin ympärille:

 • Erityisherkkyys
 • Painonpudotusprojekti
 • Adhd / add perhearki
 • Suurperheen elämä
 • Yksinhuoltajuus
 • Ruuanlaitto

Aiheen rajaus tarkoittaa, että valitset laajasta aiheesta eri osa-alueita joita käsittelet ja joita et käsittele blogissasi. Esimerkiksi

Ruuanlaitosta kirjoitat

 • ruuanlaiton tekniikoita
 • miten teet arkiruokaa nopeasti
 • miten teet arkiruokaa edullisesti

Ruuanlaitosta et kirjoita

 • allergisoivia ruoka-aiheita ja niiden vaihtoehtoja
 • sokeritonta tai viljatonta ruokavaliota

Tämä helpottaa sinua ja lukijaa saamaan nopeasti kokonaiskäsityksen, mistä blogissasi on oikeastaan kyse.

Lue lisää: 11 herkullista ideaa ruokablogiin

 


2 | Päätä nimi blogillesi

Kun valitset ja päätät blogillesi nimeä, pyri löytämään kuvaava nimi. Esimerkiksi, jos perustat yllä mainitun kaltaisen ruokablogin, blogille ei kannata valita nimeä ”Perhekaaos ruuhkavuosien sykkeessä”.

Perhekaaos ruuhkavuosien sykkeessä” on paljon laajempi aihe kuin ruuanlaitto eikä anna todellista kuvaa siitä, mitä kirjoitat blogissa. Mutta jos valitset blogillesi nimen ”Ruuhkavuosien ruokakaaos”, tämä kuvaa jo tarkemmin blogiasi.

Oikein valittu  nimi kertoo lukijalle välittömästi kannattaako blogiisi tulla vai ei. Jälleen kerran kaupallistamisen näkökulmasta (josta puhun lisää tämän postauksen lopussa) haluat blogiisi niitä lukijoita, joita kiinnostaa se, mistä kirjoitat.

”On turha yrittää myydä Ferraria työttömälle” -Tiia Konttinen

 


3 | Perusta blogi ilmaiseksi

Sitten päästäänkin itse asiaan, eli varsinaiseen blogin perustamiseen! Tämän postauksen ohjeissa käytän ilmaista Bloggeria blogin perustamisessa.

Blogger blogin perustamiseen tarvitset ensin Google tilin. Jos sinulla ei sitä ole vielä, seuraavaksi annan ohjeet Google-tilin luontiin. Jos sinulla on Google-tili, voit skipata suoraan tänne >>

Kirjoita selaimeen www.blogger.com ja siirry Bloggerin kotisivulle. Aloita tilin ja blogin luonti näin:

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Seuraavaksi siirryt Googleen, jossa voit joko valita olemassa olevan Google-tilin tai luoda uuden. Suosittelen lämpimästi perustamaan Google-tilin omilla henkilökohtaisilla tiedoillasi, sillä virheellisten tietojen antaminen tässä kohtaa voi vaikuttaa mm. Google Adsense tilin eväämiseen.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Seuraavaksi anna Googlelle oma puhelinnumerosi sekä nykyinen aktiivisesti käyttämäsi sähköpostiosoite. Saat puhelimeen vahvistuskoodin, jonka syötät seuraavassa vaiheessa. Aktiivisesti käyttämäsi sähköpostiosoite liittyy siihen, jos unohdat salasanasi tai käyttäjätunnuksesi. Pystyt palauttamaan ne pyytämällä tietoja nykyiseen sähköpostiisi.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Seuraava askel on syöttää saamasi aktivointikoodi sivustolle ja vahvistamalla tili.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Sitten on vuorossa Googlen tietosuojatiedot. Tekstiä tulee skrollata alaspäin, jotta pääset hyväksymään Googlen tietosuojan. Lopuksi on vuorossa tilin luonti.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Muutama lisävahvistus vielä… 😉

Miten perustat blogin ilmaiseksi

…jonka jälkeen pääset valitsemaan millainen profiilisi on Bloggerissa. Tätä esimerkkiä ja postausta varten valitsin oikeanpuoleisen rajoitetun Blogger-profiilin. Rajoitetun Blogger-profiilin avulla pystyn kirjoittamaan blogia ”anonyymisti” tai nimimerkillä.

Anonyyminä kirjoittaminen voi tuntua hyvältä vaihtoehdolta. Itsekin aloitin Unelma Onnellisuudesta blogin anonyyminä. Mutta mitä enemmän bloggasin, sitä enemmän ymmärsin, että lukijat haluavat oppia tuntemaan minut, ihmisen, joka bloggaa.

Vaikka perustaisit ”anonyymin” blogin, kerro aika ajoin jotain itsestäsi lukijoille. Se rakentaa luottamusta ja uskottavuutta, jolloin lukijoidenkin on helpompi ostaa suosittelemiasi tuotteita.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Voit valita itsellesi nimen, joka näkyy blogissa. Lopuksi jatka Bloggeriin.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Ja sitten päästään siihen blogin konkreettiseen perustamiseen! Aloita blogin perustaminen klikkaamalla ”Luo uusi blogi” painiketta.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Kirjoita nyt se blogin nimi, jonka hetki sitten päätit. Sen jälkeen kirjoita ”Osoite” kenttään blogin tuleva url, joka kannattaa olla sama kuin blogin nimi ilman ääkkösiä. Blogin osoitteessa ei kannata olla erikoismerkkejä. Mitä helpompi lukijan on muistaa blogin nimi ja osoite, sen parempi jatkon kannalta.

Sitten pääset valitsemaan blogillesi valmiin teeman. Kun luet tämän postauksen ohjeita eteenpäin, näytän sinulle, miten pääset erottumaan ”massablogeista” hankkimalla itsellesi maksullisen blogger-teeman. Mutta ei hätää! Tässä postauksessa käytettävä esimerkkiteema maksoi vain 4,30 €!

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Ihan mahtavaa! Nyt sinulla on oma blogi perustettu ja ihan ilmaiseksi!


4 | Muokkaa blogin ulkoasu upeaksi

Bloggerissa on olemassa valmiita teemoja, joita voi muokata jonkin verran. Blogger on kunnostautunut muutaman vuoden sisällä ja valmiista ilmaisista teemoista löytyy jo useita eri vaihtoehtoja. Mutta jos haluat erottautua heti ensi metreiltä alkaen muista Blogger blogeista, suosittelen lämpimästi piipahtamaan Creative Marketissa (*) .

Sieltä löydät kymmeniä ja jopa satoja Blogger-blogeihin sopivia teemoja eli templateja ihan muutamalla eurolla!

Ensin sinun tulee rekisteröityä Creative Marketiin. Se on ilmaista eikä velvoita sinua tekemään ostoja. Kun olet rekisteröitynyt, etsi sopivia teemoja hakutoiminnolla. Kirjoitin hakukenttään ”blogger template” ja klikkasin enteriä.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Saat eteesi paljon erilaisia teemavaihtoehtoja ja nyt onkin syytä olla hieman tarkkana. Nimittäin Blogger-teemat sopivat vain blogger-blogeihin. Itselleni kävi ihan silloin alussa, etten katsonut ollenkaan, minkä teeman ostan. Ostinkin sitten WordPressiin sopivan teeman, joka oli täysin käyttökelvoton Bloggerissa. Noh, rahaa ei mennyt kuin 14 € mutta kyllä se hieman harmitti jälkeenpäin.

Tarkista siis, että teemassa lukee ”Blogger template” tai ”Blogger theme”. Kun löydät sopivan teeman, klikkaa teemaa. Pääset näkemään ja lukemaan lisää.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Aivan ensimmäiseksi suosittelen sinua kurkkaamaan, miltä teema näyttää livenä. Siihen löytyy painike heti ensimmäisen ”kansikuvan” jälkeen (Live preview). Teeman tiedot kannattaa lukaista läpi, eli skrollaa vain sivua alaspäin ja katso, mitä erilaisia vaihtoehtoja löytyy.

Blogger teemoissa on yleensä muutama eri variaatio mukana, jonka ansiosta kaksi saman teeman ostanutta blogia ei välttämättä näytä samalta.

Tätä tutoriaalia varten ostin Adele-teeman (4,30 €), johon voit tutustua täällä (*)  

Jos olet valintaasi tyytyväinen, voit sen jälkeen ostaa teeman. Itselläni on paypalin tiedot syötetty Creative Marketiin, joten klikkasin vain ”Finish Purchase $5” ja teema oli maksettu!

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Teeman ostamisen jälkeen pääset lataamaan koko paketin omalle koneellesi. Eli klikkaa ”Download Now” painiketta. Koska minä käytän Maciä, minulle ostettu paketti (.zip tiedosto) ilmestyi sivun alalaitaan. Latauksen jälkeen ostamasi paketti täytyy purkaa. Macilla se onnistuu vain klikkaamalla pakettia kerran. Muilla tietokoneilla latausta täytyy klikata hiiren oikealla painikkeella ja klikata ”pura” linkkiä.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Paketin purkamisen jälkeen sinun tulee valita, minkä version teemasta lataat omaan blogiin. Kun teema ladataan Bloggeriin, sen tulee olla muotoa .xml

Tätä esimerkkiä varten valitsin
 • Grid
 • Standard menu
 • With Pin it

version. Grid tarkoittaa sitä muotoa, miten postaukset esitellään blogissa. Todennäköisesti (en ole vielä testannut tässä vaiheessa) postauksia on kaksi rinnakkain ja useampi alekkain.

Standard menu tarkoittaa, että ylänavigaatiopalkki pysyy ylhäällä ei liiku alaspäin sitä mukaa, kun blogia skrollaa.

With Pin it puolestaan tarkoittaa, että kuvissa on automaattisesti Pin it painike, jolloin blogin kuvia ja tekstejä voi jakaa suoraan Pinterestiin.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Tämän jälkeen on vuorossa se ”vaikein” osuus. Mutta ei hätää, tämäkin on oikeasti tosi helppoa ja simppeliä!

Nyt palaamme takaisin Bloggeriin ja valitsemme vasemmalta ”Teema”. Sivun oikeasta ylälaidasta klikkaa ”Varmuuskopioi/palauta” painiketta.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Tämän jälkeen klikkaa ”Valitse tiedosto” painiketta ja hae omalta tietokoneelta hetki sitten valitsemasi .xml tiedosto. Varmista, että tiedosto tulee näkyviin ”Valitse tiedosto” tekstin jälkeen. Lopuksi klikkaa vain ”Lataa” painiketta ja odota, että teema latautuu.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Kun teema on latautunut, Blogger ohjaa sinut automaattisesti takaisin ”Teema” sivulle. Ja näin! Maksullinen teema on nyt ladattu ja voit käydä katsomassa miltä se näyttää. Klikkaa vain vasemmasta yläkulmasta ”Näytä blogi” linkkiä.

Huomioithan, että ulkoasun muokkaus ei ole vielä ihan kokonaan valmis, mutta tällä erää emme voi oikeastaan tehdä tämän enempää. Nimittäin tarvitsemme muutaman valmiin blogipostauksen, jotta blogi alkaa näyttämään ”oikealta blogilta”. Ja pitäähän meidän käydä tarkistamassa asetuksetkin!

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Lue lisää: Näin vaihdat Blogger blogiin maksullisen templaten (Tutorial)


5 | Kirjoita ja julkaise ensimmäinen postaus

Ihan huippua! Sinulla on nyt oma blogi perustettu ja upea teema valittu. Seuraavaksi pääsemmekin kirjoittamaan blogiin ensimmäisen blogipostauksen.

Kun kirjoitat uutta blogipostausta, pidä mielessä nämä vinkit:
 • Kirjoita lyhyitä kappaleita (4 riviä on sopiva määrä)
 • Käytä väliotsikoita (Bloggerissa väliotsikot löytyvät ”normaali” laatikon alta)
 • Tasaa teksti vasempaan reunaan, silloin tekstiä on helpompi lukea
 • Käytä aiheeseen ja postaukseen sopivia kuvia
 • Määrittele postaukselle muutama tunniste
 • Kun olet valinnut postaukseen sopivat tunnisteet, klikkaa ”Valmis
 • Pyri pitämään koko blogin tunnistemäärä alle 20. Tällöin samoihin tunnisteisiin tulee kirjoitettua enemmän sisältöä ja lukija pääsee lukemaan enemmän kuin yhden postauksen kyseisestä aiheesta.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Sen jälkeen määrittele, mihin aikaan haluat julkaista postauksen. Suosittelen lämpimästi, että varsinkin alussa, julkaiset yhden postauksen viikossa. Tämä tuo rytmiä kirjoittamiseen, eikä sinulle tule painetta kirjoittaa postauksia.

Suosittelen myös, että ajastat postauksia etukäteen. 1 – 3 kuukautta on sopiva määrä. Tällä tavalla sinulle jää enemmän aikaa postausten suunnitteluun ja kirjoittamiseen. Huomioithan, että julkaisuajankohta menee aikavyöhykkeen mukaan. Muokkaamme tätä asetuksissa.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Tämän jälkeen voimme muokata postauksen osoitetta eli urlia. Joissakin tilanteissa postauksen osoitteen muokkaaminen voi olla järkevää. Esimerkiksi, jos otsikko on pitkä, silloin koko osoitteesta tulee pitkä. Muista, että Bloggerin ilmaisversiossa on aina mukana .blogspot.fi/ joka pidentää osoitetta entisestään.

Mikäli lyhennät osoitetta, huomioi kaksi asiaa:
 1. Lyhennä otsikko hakukoneoptimointi huomioiden
 2. Älä koskaan muokkaa urlia sen jälkeen, kun postaus on jo kerran julkaistu

Miten perustat blogin ilmaiseksi

 

Seuraavaksi tarkastetaan vielä postauksen asetukset. Nämä eroavat blogin asetuksista sillä, että postauksen asetukset koskevat vain kyseistä postausta, ei kaikkia postauksia tai koko blogia.

Suosittelen lämpimästi, että sallit lukijoiden kommentoinnin ja että vaihdat täpän ”Lisää rivivaihdot painamalla Enter näppäintä” kohtaan. Tämä helpottaa kappalejakoa. Tämän jälkeen klikkaa sivun alalaidasta vain ”Valmis” ja postauksen ylälaidasta ”Julkaise”. Tässä kohtaa postausta ei kuitenkaan julkaista, mikäli olet asettanut postaukselle aikataulun.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Huippua! Nyt sinulla on ensimmäinen postaus kirjoitettu ja ajastettu. Pääset katsomaan postausta, kun viet hiiren postauksen nimen päälle ja klikkaat ”Esikatselu” linkkiä.

Miten perustat blogin ilmaiseksi


6 | Määritä oikeat asetukset

Asetuksillakin on oma roolinsa blogin perustamisessa. Bloggerissa on muutamia asetuksia, jotka on hyvä tietää ja ottaa huomioon.

Perus

Täällä voit muokata blogin otsikkoa ja kuvausta. Kuvaus on maksimissaan 500 merkkiä pitkä oleva teksti. Voidaan puhua myös meta-kuvauksesta. Tämä teksti kannattaa kirjoittaa hakukoneoptimointi mielessä. Mikä on yksi sana tai lause, jolla haluat blogisi nousevan hakutuloksissa korkealle? Kirjoita kuvaus tämän sanan tai lauseen ympärille.

Hakusanan tai -lauseen on tärkeää liittyä olennaisesti blogisi aihepiiriin.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Tekstit

Tällä sivulla pystyt määrittelemään, kuinka monta tekstiä blogin etusivulla näkyy. Itse olen valinnut tähän 12. Koska postauksia on kaksi rinnakkain, se tarkoittaa, että ensimmäisellä sivulla näkyy kuusi allekkain ja kaksi rinnakkain.

Jos blogissa on 24 postausta, sivuja on silloin kaksi. Suosittelen lämpimästi valitsemaan kohtalaisen ison luvun (10 – 20), jotta lukijan ei tarvitse selata sivuja koko ajan. Toki tämä on makukysymys mutta itseäni ärsyttää lukea 4 postauksen otsikot ja sen jälkeen siirtyä jo seuraavalle sivulle.

Mitä vähemmän lukijan tarvitsee tehdä töitä postausten lukemisen eteen, sitä todennäköisemmin hän jää blogisi lukijaksi.

Blogitekstin malli -kohtaan voit määritellä koodin tai tekstin, joka näkyy jokaisessa postauksessa. Esimerkiksi jos haluat, voit lisätä tähän kohtaan Google Adsense koodin, jolloin joka postaukseen tulee automaattisesti Google Adsense mainos.

Kommenttilomakkeen viesti -kohtaan voit kirjoittaa tekstin, joka

A) kannustaa lukijoita kommentoimaan

B) ilkeästi kommentoivat henkilöt eivät vaivaudu kommentoimaan

Itse kirjoitin tähän kuvaan omasta mielestäni hieman liian negatiivissävytteisen tekstin (kirjoitin tuon eilen illalla klo 21.50 sen jälkeen, kun olin työstänyt tätä postausta jo yli 8 tuntia…)

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Kieli- ja muotoiluasetukset

Tällä sivulla sinun kannattaa käydä vaihtamassa aikavyöhyke ja halutessasi se muoto, miten päivämäärät ja kellonajat näytetään.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Hakuasetukset

Kuvaus on enintään 150 merkkiä pitkä teksti, joka tiivistää blogisi sisällön 1 – 3 lauseeseen. Mieti rauhassa, miten voit kertoa blogistasi tiiviisti siten, että se herättää mielenkiinnon ja uteliaisuuden lukijassa.

Täällä voit myös tehdä oman ”Sivua ei löydy” -sivun. Tähän kohtaan voit kirjoittaa enintään 10 000 merkkiä. ”Sivua ei löydy” -sivu on rinnastettavissa 404 error sivuun, josta kirjoitin tässä postauksessa. Sieltä saat myös ideoita omaan 404-sivuun.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Muut asetukset

Suosittelen lämpimästi, että varmuuskopioit blogisi vähintään kerran viikossa. Aina on olemassa se pieni mahdollisuus, että jotain tapahtuu ja blogisi haihtuu kuin tuhka tuuleen. Ja jos olet tehnyt töitä blogisi eteen useamman vuoden, se ei todellakaan ole kiva juttu.

Kun otat varmuuskopion blogistasi, tietokoneellesi latautuu .xml tiedosto. Seuraavan varmuuskopioinnin yhteydessä voit poistaa edellisen, jotta tietokoneesi muisti ei täyty liikaa.

Tälle sivulle voit myös liittää Google Analytics -koodin, jotta pääset katsomaan tarkempia tilastoja blogistasi. Otathan huomioon, että Bloggerin ja Google Analyticsin tilastot eivät ole yhteneväiset. Suosittelen lämpimästi seuraamaan aktiivisesti vain toista enkä vertailemaan näiden kahden tilastoja keskenään.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Käyttäjän asetukset

Tällä sivulla voit vielä määritellä, miten sinä näyt blogissa. Kuten muistat tämän postauksen alusta, valitsin itselleni rajoitetun Blogger-profiilin. Jos olisin tehnyt itselleni Google+ käyttäjän, voisin vaihtaa sen täällä. Tällöin postausten yhteyteen tulisi näkyviin Google+ profiiliin määritellyt tiedot.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

 

Bloggerin ulkoasun muokkaus on oma projektinsa. Tässä postauksessa on jo lähes 3600 sanaa, joten en lähtenyt lisäämään sen pituutta ottamalla kuvaruutukopioita kaikista muokkauksista. Teemojen mukana tulee aina ohjeet mutta pääsääntöisesti ne ovat englanninkieliset.

 


7 | Mistä kuvia blogiin?

Blogiin kuuluu tottakai olennaisesti myös kuvat. Voit käyttää blogissa joko itse ottamiasi kuvia tai valmiita kuvapankkikuvia. Molemmissa on sekä hyviä että huonoja puolia.

Omat kuvat ovat tietysti niitä, jotka löytyvät vain sinun blogistasi. Voit laittaa kuviin oman vesileiman, jolloin kuvien ”lainaaminen” on mahdotonta. Omat kuvat ovat uniikkeja ja kertovat tarinaa sinusta.

Omien kuvien käytössä suosittelen lämpimästi panostamaan kuvien yhtenäisyyteen. Toisin sanoen on hyvä opetella muokkaamaan omia kuvia, jotta ne ovat yhtä laadukkaita postauksesta toiseen. Epätasainen laatu antaa helposti kuvan, että bloggaaja ei viitsi panostaa blogiin, jolloin lukijakaan ei viitsi sitä lukea.

Muista, että lukija kiinnittää aina huomion kuviin. Aloita ensin yksinkertaisilla muokkauksilla ja paranna kuvia pikkuhiljaa. On oikeastaan ihan hyvä, että lukija näkee, miten sinäkin kehityt ja opit uusia asioita 🙂

Kuvapankkikuvat ovat monesti ilmaisia eikä niitä tarvitse käsitellä. Mutta ilmaisissa kuvapankkikuvissa on se haaste, että niitä käyttää moni muukin. Jos budjetissa on yhtään liikkumavaraa, suosittelen lämpimästi ostamaan muutaman kuvan blogiin (jos siis käytät kuvapankkikuvia) ja sen jälkeen käyttämään ilmaisia kuvia.

HUOM! Pyri siihen, että et sekoita sekä kuvapankkikuvia että omia kuvia. Käytä vain toisia tasaisen laadun varmistamiseksi.

Esimerkiksi Creative Marketista löytyy upeita kuvia, joita ei ihan joka blogissa tule vastaan. Ja kun kuvat maksavat muutamasta eurosta n. 10 €, kokonaisbudjetti ei lähde käsistä. Esimerkiksi, jos löydät neljä kuvaa joiden hinta on $3, maksat näistä neljästä kuvasta yhteensä vain 10,32 €. Kun tähän yhdistetään 4,30 € maksanut teema, olet käyttänyt rahaa blogin ulkoasun muokkaamiseen alle 15 €. Mutta ero on huima!

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Miten perustat blogin ilmaiseksi


8 | Saa rahaa affiliate-markkinoinnilla

Monelle bloggaaminen on harrastus, josta ei välttämättä tarvitse saada rahaa. Ja se on ihan ok! Siksipä kirjoitin tämän osion vain sinulle, jos haluat saada enintään 300 € tuloja kuukaudessa bloggaamalla.

Jos tavoitteenasi ei ole saada rahaa blogilla, voit hyvillä mielin lopettaa lukemisen tähän ja palata takaisin oman blogisi muokkaamiseen ja postausten kirjoittamiseen <3

Rahan tienaaminen on oma taiteenlajinsa. Se tuntuu vaikealta mutta itse asiassa se on aika simppeliä. Olen kirjoittanut muutamia postauksia affiliate-markkinoinnista, linkitän ne kaikki tämän postauksen viimeiseksi.

Kaikista tärkein asia tulojen saamisessa on tämä:

Oletko riittävän ”luotettavan oloinen”?

Jos kadulla on kaksi kauppaa rinnakkain, kumpaan niistä menet?

 • Siihen, jonka ikkunat ovat likaiset, markiisit repaleiset, ikkunassa vanhat ale-ilmoitukset ja oven edessä kasa roskia?
 • Vai siihen, jonka ikkunat on puhtaat, markiisit hyvässä kunnossa, ikkunassa uusimmat tuotteet ja oven edusta siisti?

Me teemme ensimmäisen päätöksen aina ulkoisten tekijöiden perusteella. Siksi olen auttanut tässä postauksessa sinua panostamaan blogisi ulkoasuun, jotta ensisilmäys ja ensimmäinen mielikuva sinusta ja blogistasi on luotettava.

Monet bloggaajat ajattelevat, että he haluavat ensin rahaa ja sitten vasta panostavat blogiin. Mutta valitettavasti se ei toimi näin. Sinun on ensin panostettava blogin ulkoasuun ja sisältöön ja vasta sen jälkeen sinun on mahdollista saada tuloja. Ja usko pois, tulojen saanti on monin verroin helpompaa, kun blogi on kaunis ja siihen on panostettu.

Ja kuten huomasit, jo alle 15 € saat blogistasi upean!

Miten affiliate-markkinoinnilla sitten saadaan rahaa?

Sinun tulee kertoa ja tarjota lukijoillesi sellaisia tuotteita

 • jotka liittyvät blogisi aihepiiriin
 • joita sinä käytät itse aktiivisesti
 • ja joista sinun lukijasi ”hyötyy”

Jos minä yrittäisin suositella sinulle nyt 1500 € arvoista lomamatkaa New Yorkiin, mitä luulet, ostaisitko? No et, koska se ei liity millään tavalla tähän postaukseen eikä ylipäätään kirjoittamaani aiheeseen. Ja varmasti epäilet minun motiiviani tarjota tätä matkaa sinulle.

Lukija ”lukee rivien välistä” aina, mikä on sinun motiivisi tarjota tai suositella jotain tuotetta.

Kun löydät tuotteen, jota suosittelet, kirjoita siitä tämänkaltainen postaus. Auta lukijaa käyttämään tuotetta. Ota kuvia, kun käytät tuotetta itse. Kerro oma henkilökohtainen ja rehellinen mielipiteesi tuotteesta. Ja muista kirjoittaa ”disclosure” postauksen alkuun ja/tai loppuun! Älä yritä piilomainostaa!

Kuten kirjoitin ”Näin lisäät affiliatelinkin tekstiin (Tutorial osa 1.)”, lukijat tarkistavat linkkejä. Ja jos he näkevät, että sinulla on blogissa affiliatelinkkejä ilman, että ilmoitat niistä, he eivät osta suosittelemaasi tuotetta.

Lue lisää:


Kun haluat viedä blogisi ja tulonhankinnan seuraavalle tasolle…

Blogin brändääminen voi vielä tuntua kaukaiselta mutta haluan sinun tietävän, että yhtenäinen brändi auttaa sinua saamaan ja kasvattamaan tuloja. Yksi syy, miksi rakastan käyttää Creative Marketia on, että sieltä löytyy työkaluja ja valmiita pohjia niin brändäämiseen, someen kuin tulojen hankintaankin.

Esimerkiksi alla oleva Blog Brand Kit sisältää:

 • väriteemaan sopivia kuvia
 • blogin kansikuvan (header)
 • valmiita painikkeita ja ikoneita
 • valmiita graafisia elementtejä

Voit helposti muokata blogiasi eteenpäin esimerkiksi vaihtamalla sivupalkissa olevia kuvia painikkeiksi tai toisinpäin.

Miksi tällainen paketti kannattaisi hankkia? 

Ensinnäkin, saat koko graafisen materiaalin valmiina eikä sinun tarvitse käyttää omaa aikaa brändin rakentamiseen. Esimerkiksi minulla ei ole kovinkaan hyvää ”graafista silmää”, jonka johdosta oma brändini oli hyvin repaleinen ja vaihtui neljä kertaa vajaan kolmen vuoden aikana.

Mitä epäjohdonmukaisempi brändi on, sitä kauemmin luottamuksen ja uskottavuuden rakentaminen kestää.

Kyseessä ei siis ole blogin teema, kuten kohdassa 4, vaan paketti, joka sisältää yksittäisiä elementtejä ja kuvia, joiden avulla luot blogisi brändistä yhtenäisen kokonaisuuden. Klikkaamalla alla olevaa kuvaa (*) pääset lukemaan lisää tai etsimään omaan blogiisi sopivan brändipaketin.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Sosiaalinen media

Varsinkin alkuvaiheessa voi olla vaikeaa miettiä, mitä someen kannattaa julkaista. Noh, tässäkin kohtaa Creative Market on lyömätön työkalu! Esimerkiksi alla olevassa paketissa on 45 valmista sosiaalisen median julkaisua, mukaan luettuna Twitterin ja Facebookin kansikuvamallit. Mukana tulee myös 10 valmista kuvaa, joita voit käyttää.

Julkaisut on tehty Canvalle, joten se on hyvä ottaa huomioon. Canvasta on olemassa ilmaisversio (jota minäkin käytän), joten kuvien muokkaaminen ei maksa mitään!

Klikkaamalla alla olevaa kuvaa (*)  pääset tutustumaan kuviin lisää tai etsimään omaan brändiisi sopivia somejulkaisuja.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Yritysyhteistyö ja sponsoroidut postaukset

Myös yritykset haluavat tehdä yhteistyötä luotettavien ja laadukkaiden blogien kanssa. Media kitin avulla teet lähtemättömän vaikutuksen ensimmäisestä yhteydenotosta alkaen. Näin varmistat, että yritykset kiinnostuvat sinusta ja haluavat tehdä yhteistyötä kanssasi.

Bloggaajat ovat käyttäneet Media Kittejä tai Mediakortteja jo pitkään. Mutta Mediakortin tekeminen itse voi vaatia paljon aikaa. Mitä siihen pitäisi laittaa, mitä jättää pois? Miten Mediakortista saisi kauniin ja laadukkaan?

Creative Marketista löytyy ratkaisu tähänkin! Tyypillisesti Media Kit pohjat on tehty joko Photoshopille tai InDesign ohjelmille, kuten alla oleva esimerkki. Tämä kyseinen Media Kit sisältää:

 • 4-sivuiden Mediakortin
 • yhden sivun hinnastolle

Sinun tarvitsee vain lisätä oman blogin tiedot suomeksi ja Mediakortti on valmis käytettäväksi. Helppoa ja nopeaa!

Klikkaamalla alla olevaa kuvaa (*) pääset lukemaan lisää tai etsimään vaihtoehtoisia Media Kit paketteja.

Miten perustat blogin ilmaiseksi

Ihan mahtavaa!

Olet nyt

 1. perustanut oman ilmaisen blogin
 2. muokannut sen ulkoasua upeaksi
 3. aloittanut rakentamaan laadukasta brändiä
 4. ottanut ensimmäisiä askeleita kohti tulojen saantia

Nyt kaikki on enää kiinni sinusta <3 Minä tiedän, että sinun blogistasi tulee upea. Enkä malta odottaa, että kerrot siitä minulle.

Lisääthän oman uuden upean blogisi linkin alle, käyn mielelläni tutustumassa siihen <3

Jäikö mieleesi jotain kysyttävää? Lisää kysymyksesi kommenttikenttään, vastaan sinulle erittäin mielelläni

P.s. Tämä blogi sisältää 36 kuvaa ja 3573 sanaa. Postauksen kirjoittamiseen ja muokkaamiseen kului aikaa noin 10 h 50 min. Postaus on tällä hetkellä tämän blogin toiseksi pisin. Pisin löytyy täältä >>


(*)  merkityt linkit ovat affiliatelinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivustoilla ja miettiä hankintaasi niin pitkään kuin haluat. Hankkiessasi tuotteen affiliatelinkkini kautta, saan siitä rahallisen komission. Suosittelen vain niitä tuotteita, joita olen itse käyttänyt ja todennut hyviksi. Suurin osa tuotteista on käytössä omassa työssäni lähes päivittäin.

Mielipiteet tuotteista ovat 100 % omiani.

 

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit