Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math -lisäosaan (ja miten se tehdään)?

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math -lisäosaan (ja miten se tehdään)?

Olen käyttänyt useita vuosia Yoast SEO -lisäosaa hakukoneoptimoinnin tukena ja apuna. Se on toiminut hyvin, ja olen pärjännyt suhteellisen hyvin ilmaisella versiolla. Maksullisesta versiosta en kokenut saavani sellaista lisäarvoa, että olisin halunnut sen ottaa käyttöön.

Vietimme elokuun lopulla ensimmäisiä blogilaneja Bloggaajasta Ammattilaiseksi™ -opiskelijoiden kanssa, ja siellä tulivat puheeksi SEO-työkalut. Tapaamisessa tuli esiin Rank Math (*) ja miten sen ilmaisessa versiossa on paljon enemmän ominaisuuksia verrattuna Yoast SEO -lisäosaan.

Tapaamisen aikana pääsin myös itse näkemään, miltä Rank Math näyttää, ja pakko myöntää, että analytiikkaa rakastavana en malttanut olla kokeilematta sitä käytännössä.

Ennen kuin lisäosia lähtee vaihtamaan, on tietysti tärkeää tietää, onnistuuko vaihto sujuvasti. HUOM.! Älä vaihda Yoastia Rank Mathiin ilman ohjeita. –> Ohjeet löytyvät postauksen lopusta. 

Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math -lisäosaan (ja miten se tehdään)?

Asiaa tutkittuani huomasin, että Yoastin saa integroitua Rank Mathin kanssa noin viidessä minuutissa. Rank Mathiin on rakennettu useita toiminnallisuuksia, joihin muuten tarvitsisit erillisen lisäosan. Tässä postauksessa en käy näitä kaikkia läpi, sillä ne ovat itsellenikin suht tuntemattomia.

Ehkä yksi mielenkiintoisimmista asioista Rank Mathissa on, että pystyt lisäämään yhteen blogitekstiin jopa viisi hakusanaa, kun Yoastissa niitä sai olla vain yksi (ainakin ilmaisessa versiossa).

Hakukoneoptimoinnin näkökulmasta tämä on hyvä asia, joskin tuo hieman enemmän haastetta hakusanojen etsimiselle. Samaa hakusanaahan kun ei kannata käyttää useassa blogitekstissä, koska silloin Google ei osaa päättää, minkä postauksen se nostaa hakutuloksissa korkeimmalle.

Saattaisit pitää myös tästä: Näin pidät lukijan blogissa, vaikka 404 sivu tulee vastaan

Mutta katsotaanko hieman, miltä Rank Math näyttää?

Latasin Rank Mathin ensin kokeeksi aloitablogi.com-blogiini, sillä keväinen affiliate-lisäosan poisto kirvelee vielä pahasti mielessä. Halusin siis olla varma, että vaihto onnistuu hyvin, ja siksi tein sen blogiin, jossa ei ole vielä kovinkaan montaa blogitekstiä.

Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math lisäosaan

Rank Math pisteyttää SEOn 0–100 pisteen välillä. Tässä yllä olevassa esimerkissä SEOn voisi tehdä paremminkin. Yoast antoi punaisia, oransseja ja vihreitä palluroita, joita oli toki kiva seurailla. Mitä useampi pallura oli vihreänä, sen paremmin SEO oli tehty.

Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math lisäosaan

Rank Mathin käyttöliittymä on aika samantapainen kuin Yoastilla, joten sitä on helppo käyttää. Alussa on mahdollisuus muokata metakuvausta, joka tulee siis Googlen hakutuloksissa näkyviin. Klikkaa vain ”Edit Snippet” -painiketta ja pääset muokkaamaan tekstiä.

”Focus Keyword” -kohtaan lisätään se hakusana tai -lause (long tail keyword), jolla haluaa löytyä Googlesta. Tähän kohtaan voi lisätä useammankin hakusanan (enintään 5). Vähän myöhemmin on kuvakaappaus siitä, mitä tapahtui, kun lisäsin yhden uuden hakusanan.

Postauksen voi myös merkitä pilaripostaukseksi.

Seuraavaksi päästään katsomaan, mitä toimenpiteitä postauksessa kannattaa tehdä, jotta se täyttää hakukoneoptimoinnin kriteerit.

Alussa on ”Basic SEO”, joka näyttää, että välttämättömimmät asiat ovat kunnossa. Näitä ovat esimerkiksi hakusana otsikossa, metakuvauksessa, postauksen urlissa sekä tekstisisällön ensimmäisten 10 %:n joukossa, hakusanan löytyminen vähintään kerran itse tekstistä ja postauksen yli 300 sanan pituus.

Hyvä on huomata, että vaikka postauksessa on 724 sanaa, Rank Math näyttää, että se olisi himppusen liian lyhyt. Rank Mathin sivuilta löysin, että kun postaus on yli 2500 sanaa pitkä, tästä osiosta saat 100 %:n tuloksen. Jos sanoja on:

  • 2000–2500, tulos on 70 %
  • 1500–2000, tulos on 60 %
  • 1000–1500, tulos on 40 %
  • 600–1000, tulos on 20 %
  • alle 600, tulos on 0 %.

Toisin sanoen, mitä pidempi postaus on, sen parempi.

Seuraavaksi päästään ”Additional”-osioon, jossa otetaan huomioon, löytyykö hakusana vähintään yhdestä väliotsikosta ja kuvien alt-teksteistä, kuinka monta kertaa hakusana tai -lause löytyy postauksesta (kannattaa pyrkiä 1–1,5 %:n tiheyteen), onko postauksen kestolinkissä alle 75 merkkiä, onko postauksesta linkitetty vähintään kerran ulkoiseen lähteeseen ja kerran DoFollow-koodin kera, onko postauksesta linkitetty vähintään yhteen omaan blogitekstiin (eli blogin sisäinen linkitys) ja onko samaa hakusanaa käytetty aikaisemmin.

Ei liene yllätys, että Rank Math nipistää muutaman pisteen siitä, etten käytä heidän maksullista versiotaan…

Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math lisäosaan

Lopuksi on vuorossa vielä postauksen luettavuus. Jotta postaus on luettava, sen tulisi sisältää lyhyitä lauseita ja kappaleita (jei) mutta postauksen alusta puuttuu sisällysluettelo, jota siis jokaiseen pitkään postaukseen suositellaan.

Kolmas kohta ottaa huomioon sen, onko blogitekstissä jotain muutakin kuin pelkkää kirjoitettua sisältöä. Toisin sanoen postauksessa tulisi olla mukana myös kuvia ja/tai videoita. En kuitenkaan suosittele lisäämään näitä ihan hirveästi, koska silloin blogi voi hidastua paljon eivätkä postaukset enää lataudu.

Kuten hieman aiemmin sanoin, Rank Math antaa lisätä ilmaisessa versiossa viisi hakusanaa. Etpä arvaakaan, miten yllätyin, kun lisäsin yhden uuden hakusanan sille varattuun kohtaan. Ja kas kummaa, pistemäärä oli yhtäkkiä yli 80, ja SEO meni vihreäksi. Wuup wuup!

Okei!

Seuraavaksi voidaankin lähteä katsomaan, miten Yoast SEO vaihdetaan Rank Mathiin, jos haluat tämän vaihdon tehdä.

Näin vaihdat Yoast SEO -lisäosan Rank Math -lisäosaan turvallisesti

Postauksen lopussa on vielä video koko prosessista (videossa ei ole ääntä eikä puhetta). HUOM.! Video on hieman erilainen kuin kuvakaappaukset, sillä en saanut esiin aivan kaikkia kohtia kuin alla olevissa kuvakaappauksissa. Suosittelen siis katsomaan sekä videon että kuvakaappaukset ja katsomaan, kumpi ”versio” sinulle tulee.

Asenna ja aktivoi ensin Rank Math -lisäosa WordPressissä.

Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math lisäosaan

Aktivoinnin jälkeen lisäosan pitäisi lähteä automaattisesti käyntiin. Jos näin ei tapahdu, klikkaa valikossa Rank Math –> Dashboard –> Setup Wizard.

Aivan alussa voit tehdä ilmaisen tilin Rank Mathiin. Itse en sitä tehnyt vaan lähdin menemään asennusta heti eteenpäin. Eli tässä kohtaa klikkasin ”Skip now”.

Videolla valitsin asennuksesta ”Easy”-vaihtoehdon, ja sen takia todennäköisesti en saanut kaikkia tarvittavia kohtia videolla näkyviin. Asensin Rank Mathin erään asiakkaan blogiin hänen luvallaan ja otin siitä kuvakaappaukset. Tässä kohtaa annoin täpän olla kohdassa ”Advanced” ja sitten vain klikkasin ”Start Wizard” -painiketta.

Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math lisäosaan

Rank Math hakee automaattisesti ne SEO-lisäosat, jotka voit yhdistää siihen. Minulla ei ole kuin Yoast SEO, joten tässä kohtaa klikkasin vain ”Start import”.

Videolla minulle avautui tässä kohtaa uusi välilehti, ja olin hetken aikaa hukassa, että mitähän minun kannattaa tehdä. Palasin sitten alkuperäiselle välilehdelle ja pääsin siellä eteenpäin.

Toisella kerralla minulla avautui alla oleva pop up, josta vain klikkasin ”Close” ja palasin automaattisesti takaisin asennuksen pariin.

Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math lisäosaan

Kun asennus on valmis, klikkaa vain ”Continue”-painiketta. Tiedät, että lataus on valmis, kun sinisen palkin alapuolella on ”100% Completed” -teksti.

Seuraavaksi käydään läpi muutamia asetuksia. Osan skippasin, osan tallensin. Videolla en tallentanut näistä mitään, joten mitään pahaa ei tapahdu, vaikka skippaisit jonkun kohdan yli. Toki se voi myöhemmin aiheuttaa sen, että jotain asioita pitää muokata manuaalisesti…

Tässä kohtaa painoin ”Save and Continue”…

Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math lisäosaan

Eli sitten vain ”Save and Continue”…

Ja jälleen ”Save and Continue”…

Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math lisäosaan

Ja sitten kaikki onkin valmista! Tässä kohtaa voit klikata ”Return to dashboard” -painiketta, niin pääset takaisin ohjausnäkymään.

Ennen seuraavaa vaihetta…

Ennen kuin poistamme Yoast SEO -lisäosan, käy tarkistamassa muutamassa blogitekstissä ja sivulla, että siellä on kaikki oikein. Tämä tarkoittaa, että metakuvaus löytyy ja että hakusana ja urli ovat oikein. Vaikka siirto on helppo, aina kannattaa tarkistaa ennen kuin vanhan lisäosan poistaa lopullisesti.

Tämän jälkeen käy poistamassa Yoastin tiedot. Älä vielä poista lisäosaa vaan tyhjennetään Yoastin kaikki kansiot, jotta ne eivät vie  tilaa palvelimelta turhaan.

Eli ohjausnäkymästä klikkaa ”Rank Math” –> ”Status & Tools” ja sieltä ”Import & Export” -välilehti.

Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math lisäosaan

Skrollaa sivua hieman alaspäin Yoast SEO -kohtaan. Klikkaa ”Clean”-painiketta ja odota hetki.

Kun tiedot on tyhjennetty, voit mennä ohjausnäkymän kohtaan ”Lisäosa” –> ”Kaikki lisäosat” ja skrollata sivua alaspäin.

Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math lisäosaan

Nyt voit poistaa Yoast SEO -lisäosan lopullisesti. Tämän prosessin aikana lisäosa on deaktivoitu joka tapauksessa, joten paina vain ”Poista”-linkkiä, niin kaikki on kunnossa.

Tämän prosessin avulla kaikki tarvittavat uudelleenohjaukset, hakusanat ja -lauseet, metakuvaukset ynnä muut on siirretty Yoast SEO -lisäosasta Rank Math -lisäosaan ja voit alkaa käyttää sitä normaalisti.

Miksi vaihdoin Yoastin Rank Math -lisäosaan?

Halusin uteliaisuudesta kokeilla uutta SEO lisäosaa ja olin kuullut tästä hyvää palautetta. Postauksen kirjoittamisen jälkeen olen lisännyt Rank Math -lisäosan myös omille kotisivuille ja katsonut kauhunsekaisin tuntein, miten paljon korjattavaa siellä on 😀

Noh, eipähän tekeminen lopu kesken!

Mutta muokkailin tuossa jo muutamaa blogitekstiä uudella lisäosalla ja huomasin, että lisäämällä 4 uutta hakusanaa / kohdesanaa blogitekstiin, sain SEOa parannettua. Täytynee ottaa joku päivä ja käydä useampia blogitekstejä silloin läpi kerralla.

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: