Mitä ensimmäiseen blogitekstiin tulisi kirjoittaa?

Mitä ensimmäiseen blogitekstiin tulisi kirjoittaa? Bloggaamisen aloittaminen on aina jännittävää. Moni bloggaaja pohtii pitkään, millainen ensimmäisen blogitekstin tulisi olla. Tässä postauksessa annan sinulle siihen ohjeet.

Ensimmäisessä blogitekstissä ei tarvitse toivottaa lukijoita tervetulleeksi. Tämä on vanha tapa, joka valitettavasti elää sitkeästi edelleen.

Mieti hetki asiaa omalla kohdallasi.  Tilaat kotiin uuden aikakauslehden. Miltä sinusta tuntuisi, jos ensimmäinen numero sisältäisi vain tämän:

”Tervetuloa lehteni tilaajaksi. Olen Matti Meikäläinen ja perustin tämän lehden, jotta voin kertoa sinulle itseäni kiinnostavista asioista.”

Miten todennäköistä on, että jatkaisin lehden tilaajana?

Sama pätee blogeihin. Ensimmäisen blogitekstin tehtävänä ei ole toivottaa lukijoita tervetulleeksi vaan antaa heille sisältöä, joka koukuttaa heidät palaamaan takaisin yhä uudelleen ja uudelleen.

Mitä ensimmäiseen blogitekstiin tulisi kirjoittaa?

Ensimmäisen postauksen kirjoittaminen voi olla pelottavaa. Tavallaan ensimmäinen postaus luo perustan koko blogillesi. Siksi suosittelen lämpimästi, että pysähdyt hetkeksi, otat kynän ja vihkon ja luonnostelet muutamia ideoita ennen kirjoittamista.

Joko luit tämän: Mikä on blogi? 13 faktaa ja vinkkiä

1 | Mistä blogisi kertoo?

Jos olet seurannut blogiani, tiedät että ensimmäisenä on hyvä valita blogille aihe ja rajata sitä hieman. Rajattuun blogiin on helpompi kirjoittaa sisältöä. Yhdessä postauksessa kirjoitetaan yhdestä pienestä aiheesta, ratkaistaan yksi pieni ongelma tai vastataan yhteen kysymykseen. Yhdessä blogitekstissä ei siis kirjoiteta koko elämänhistoriaa eikä edes yhden päivän kaikkia tapahtumia.

Jos kerrot kaiken yhdessä postauksessa, miksi lukija tulisi lukemaan seuraavaa?

Lue myös tämä: 5 vinkkiä miten löydät aiheen blogillesi

2 | Miksi kirjoitat blogia?

Seuraavaksi on tärkeää miettiä, miksi haluat kirjoittaa blogia. Jos vastaat ”Koska haluan siitä rahaa”, voin kertoa jo nyt, ettei blogillasi ole tulevaisuutta. Blogi itsessään ei tuo sinulle rahaa. Raha tulee aina lukijoilta. Kun autat ja palvelet lukijoita, he palkitsevat sinut palaamalla takaisin yhä uudelleen ja ostavat niitä tuotteita, joita suosittelet tai myyt.

Esimerkiksi minulle syy bloggaamisen aloittamiseen vuonna 2016 oli se, että halusin oppia väylän markkinoida omaa yritystäni ilmaiseksi. Halusin myös ymmärtää ja oppia, miksi ihmiset tulevat blogeihin ja mikä saa heidät ostamaan blogin kautta.

Sinun motivaatiosi voi ilman muuta olla erilainen. Motivaatio ja sen syyt on kuitenkin kirkastettava itselleen, jotta jaksaa kirjoittaa blogia silloinkin, kun edessä on haastava jakso.

Ja muuten, jos olet aikaisemmin kirjoittanut blogia mutta lopettanut sen muutaman kuukauden kuluessa, joko blogin aihe ei ole ollut sinulle mieluinen tai motivaatiosi on ollut väärä. Kun korjaat jommankumman tai molemmat, blogilla on paremmat mahdollisuudet menestyä.

3 | Mikä on blogisi tavoite?

Seuraavaksi mieti, mikä on sinun blogisi tavoite. Minun alkuperäisen blogini tavoite oli auttaa muita bloggaajia ja yrittäjiä tienaamaan rahaa blogin avulla. Sitä varten päätin, että testaan erilaisia strategioita ja menetelmiä ja opetan niitä muille sekä blogissani että maksullisissa verkkokursseissa. Blogin tavoite oli myös se, että kun lukijat oppivat tietämään ja tuntemaan blogini, he tulevat etsimään ensin tietoa sieltä ja vasta sen jälkeen Googlesta.

Jälleen kerran sinun blogisi tavoitteen ei tarvitse olla näin suuri ja kattava. Blogin tavoite voi olla opettaa tai oppia itse. Se voi olla väylä näyttää, että jokin on mahdollista. Se voi olla, että se antaa sinulle mahdollisuuden näyttää, mitä osaat, ja päästä töihin sisällöntuottajaksi.

Jos blogille ei aseta mitään tavoitetta, on vaikeaa saada kokonaisuutta pysymään loogisena. Ilman tavoitetta tekeminen on satunnaista ja hapuilevaa. Aloita pienestä tavoitteesta ja nosta sitä pikkuhiljaa, kun saavutat pienempiä tavoitteita.

Lue myös tämä: Miten kirjoitat ja julkaiset ensimmäisen postauksen?

4 | Kuka blogia todennäköisimmin lukee?

Tässä kohtaa moni sanoo, että ”kaikki naiset / miehet / yrittäjät / painonpudottajat…” Ja tämähän ei ole totta. Kaikkia ei kiinnosta, kaikki eivät ehdi tai kaikki eivät halua lukea, vaan osa haluaa katsoa.

Aivan samalla tavalla kuin blogin aihe tulee rajata myös lukijat tulee rajata. Mitä selkeämmin pystyt kertomaan, kenelle blogisi on suunnattu, sitä helpompaa lukijoiden saaminen on.

Mieti hetki itseäsi. Jos joku muu kirjoittaisi blogia samasta aiheesta, menisitkö lukemaan sitä? Perustele oma vastauksesi. Joskus on vain helpompaa kirjoittaa blogia niille, jotka ovat samassa tilanteessa tai vaiheessa kuin sinäkin.

Mitä ensimmäiseen blogitekstiin tulisi kirjoittaa?

5 | Kuka sinä olet ja mitä sinä tiedät?

Ei haittaa, jos et ole aiheen ammattilainen tai asiantuntija. Sinun ei tarvitse olla. En minäkään ollut ennen kuin aloitin bloggaamisen. Halusin oppia ja halusin opettaa oppimani asiat muille. Tärkeää on, että tuot sen reilusti esille. Siinä ei ole mitään väärää, että kerrot ”Hei, en tiedä tästä aiheesta vielä paljon mutta olen innokas oppija ja haluan oppia lisää. Kun opettelen näitä asioita, kerron niistä sekä oivalluksistani myös muille. Huomaa, että kirjoittamani asiat pohjautuvat siis kokemuksiin ja oivalluksiin.”

Kun kerrot avoimesti, että olet vasta opettelemassa asioita, ne, joita oppiminen myös kiinnostaa, jäävät lukijoiksesi. Pahinta on, jos yrität näyttää olevasi jotain, mitä et ole. Se tulee ennen pitkää kyllä esille.

Lukijat seuraavat kahdenlaisia bloggaajia:

  • niitä, jotka jo tietävät paljon
  • sekä niitä, jotka vasta alkavat opettelemaan.

Molemmat tarjoavat uniikit näkökulmat blogille. Ja molemmat toimivat oikeana vertaistukena oikeille lukijoille.

Listaa siis itsellesi ylös niitä tietoja ja taitoja, joita sinulla on ja jotka sopivat kirjoittamaasi aiheeseen. Älä ole vaatimaton! Uskalla olla itsevarma, sillä itsevarmuus tuo sinulle lukijoita.

6 | Millainen sinun kirjoitustyylisi on?

Tätä moni ei tule ajatelleeksi. Millaisella tyylillä sinä kirjoitat? Suosittelen välttämään sarkasmia, sillä sarkasmin tunnistaminen kirjoitetusta tekstistä on äärimmäisen vaikeaa. Jos kirjoitat jotain sarkastisesti, se tulee erottaa selkeästi muusta tekstistä ja kertoa, että kyseessä on sarkasmi. Esimerkiksi näin:

”Joopa joo, kuvitteletko sinä, että mä olen aivan idiootti…?” (Huom. jos et arvannut, tuo oli sarkasmia. 😉 )

Oman tyylin löytäminen helpottaa kirjoittamista huomattavasti. Se myös erottaa sinut muista saman aiheen bloggaajista. Helpointa on löytää oma tyyli siten, että kirjoitat yhdelle ihmiselle samalla tavalla kuin puhuisit hänelle. Kuvittele siis ystävä pöydän toiselle puolelle ja kirjoita kuin puhuisit hänelle.

Muista kuitenkin, että tekstin tulee olla luettavaa. Pisteet, pilkut, isot alkukirjaimet, kappalejaot ja lyhyet lauseet ovat siis tärkeitä. Itse luen postauksen yleensä ääneen ennen julkaisua, jotta löydän ison osan näistä virheistä sekä epäloogisuuksista ja poistan ne.

7 | Muutamia ideoita, joilla lähteä liikkeelle

Tähän loppuun annan sinulle vielä listan postausideoista, joista voit lähteä liikkeelle. Sovella ideoita sopimaan sinun aiheeseesi:

  1. Kerro mitä uniikkia hyötyä lukija saa lukemalla blogiasi + lyhyt esittely itsestäsi. (Lyhyt tarkoittaa yhtä kappaletta. Kirjoita blogiisi myös ”Tietoa minusta” -sivu, jossa voit käydä syvällisemmin läpi, kuka olet.)
  2. Kokoa lista inspiroivista lainauksista, jotka sopivat sinun blogisi aiheeseen. (Ihmiset rakastavat lainauksia ja jakavat niitä todella paljon myös somessa.)
  3. Opeta lukijalle jotain pientä aiheestasi.
  4. Kirjoita listaus bloggaajista, joita arvostat, ja kerro, miksi luet heidän blogejaan. (Tämä valottaa sitä, mikä sinua kiinnostaa, ja se näyttää lukijoille, että arvostat muita ihmisiä.)
  5. Tee valmis malli tai lyhyt menetelmä, jonka lukija voi ottaa heti käyttöön. (Jos sinulla on esimerkiksi juoksublogi, voit tehdä muutaman kohdan mallin, miten juoksu kannattaa aloittaa. Tässä voi esimerkiksi olla kuvia jalan asennosta ja siitä, miten juoksija voi itse tarkistaa, että jalan asento on oikea.)
  6. Miten tehdä jotain helpommin. (Esimerkiksi miten siivota keittiö 5 minuutissa normaalin 15 minuutin sijaan.)
  7. Vertaile kahta tai useampaa tuotetta keskenään. (Jos olet esimerkiksi kauneusbloggaaja, voit vertailla viittä eri kauneustuotetta ja kertoa niistä oman mielipiteesi.)
  8. Kerro tai opeta, miten ja miksi sinä käytät jotain tiettyä työkalua tai menetelmää. (Näitä voivat olla esimerkiksi bujo, päiväkirja, puhelinsovellus tai jokin ohjelma.)
  9. Etsi kysymyksiä aiheesi FB-ryhmistä tai esitä kysymys itse. (Jos esimerkiksi kirjoitat koirista, mene FB-ryhmään ja kysy, millaisia haasteita ryhmäläisillä on esimerkiksi koiran ulkoiluttamisen kanssa. Tärkeää on, että rajaat kysymyksen mahdollisimman tarkasti, koska silloin ryhmäläisten on helpompi vastata siihen.)
  10. Kirjoita siitä, millaiseen ongelmaan törmäsit, jonka takia halusit perustaa blogisi.

Huomioithan, että suosittelen aina, että kirjoitat vähintään viisi blogitekstiä ja julkaiset ne ennen kuin kerrot kenellekään blogistasi. Koska jos palataan alun esimerkkiin, haluat että lukijalla on muutakin luettavaa kuin se ensimmäinen blogiteksti. Haluat siis, että aikakauslehdessä on muitakin sivuja kuin kansilehdet ja tervetulotoivotus.

Nyt tiedät, mitä ensimmäiseen blogitekstiin tulisi kirjoittaa.

Julkaistu kategoriassa: