Kannattaako ammattibloggaajaksi lähteä lainarahalla?

Kannattaako ammattibloggaajaksi lähteä lainarahalla? Törmäsin tässä jokin aika sitten blogitekstiin, jossa kannustettiin ryhtymään bloggaajaksi lainarahalla. Postauksessa suositeltiin Rahalaitosta ilman asianmukaisia merkintöjä affiliate-linkeistä.

Lue myös tämä: Ovatko affiliate-linkit kaupallista yhteistyötä?

Kohtasin kolme ongelmaa:

  1. Kannustaminen velkaantumiseen
  2. Piilomainonta
  3. Bloggaajan moraali – oikean ja väärän valinta

1 | Ammattibloggaajaksi velkarahalla – ei ikinä!

Ensinnäkin, en koskaan suosittele aloittamaan bloggaamista tai ryhtymään ammattibloggaajaksi lainarahalla. Bloggaaminen voi tuoda sinulle nopeita tuloksia (1–3 kuukautta aloituksesta), mutta suurimmalle osalle bloggaaminen vaatii jopa 6 kuukauden työstämisen ennen kuin ensimmäisiä tuloja tilille ropisee.

Vaikka bloggaaminen vaatiikin hieman rahan käyttöä, rahaa kannattaa käyttää vain siinä tilanteessa, jos siihen on varaa. Laina täytyy aina maksaa pois, ja jos taloustilanne on jo nyt heikko, laina voi sysätä aloittavan bloggaajan entistä vaikeampaan taloudelliseen ahdinkoon.

Lue myös tämä: Milloin voit odottaa saavasi tuloja blogista?

Meillä on monesti tapana yliarvioida se, mitä saavutamme kuukaudessa, ja aliarvioida se, mitä voimme saada aikaan vuodessa. Siksi monella on valitettavasti liian ruusuinen kuva siitä työstä, jota bloggaaminen vaatii onnistuakseen.

Keskimäärin aloittavat bloggaajat tienaavat muutamia satoja euroja kuukaudessa oman bloginsa kautta. Saavuttaakseen tuhansien ja jopa kymmenien tuhansien eurojen kuukausi- tai vuositulot, bloggaajalta vaaditaan muutakin kuin pelkkää kirjoitustaitoa.

Siksi investoinnit kannattaa hyödyntää mieluummin itsensä kouluttamiseen kuin aloittamiseen.

Ja vieläpä niin, että ensin tienataan rahaa, jolla sitten investoidaan omaan kehittymiseen tai blogiin.

Saatat pitää myös tästä: 3 ilmaista keinoa tienata rahaa netissä

Kun itse aloitin ammattimaista bloggaamista, maksoin kyllä domainista ja palvelimesta yhteensä noin 150 euroa vuodessa. Mutta esimerkiksi maksullisen teeman ostin vasta vuoden kuluttua.

En ostanut kalliita tietokoneita, kameroita ja valoja. Itse asiassa minulla ei edelleenkään ole kallista kameraa, vaan kuvaan kaiken kännykällä ja käytän iMovie-editointiohjelmaa.

Tullaksesi ammattibloggaajaksi et tarvitse lainarahaa, kalliita laitteita etkä uutta vaatekaappia. Enkä missään nimessä itse kannusta tällaiseen toimintaan.

Kerron tämän myös avoimesti arvokkaampien kurssieni UKK-osiossa:

Kannattaako ammattibloggaajaksi lähteä lainarahalla

2 | Affiliate-linkit on merkittävä selvästi

Yhä edelleen osa bloggaajista harrastaa piilomainontaa. He vetoavat siihen, että jos joku muu sitä tekee, he tekevät myös. Mutta piilomainonta ei ole sallittua ja siitä voi tulla huomautus, maineen menetys ja kova isku brändille, jos piilomainontaa harrastetaan.

Kuluttajien on tiedettävä, kenen piikkiin mainostetaan ja saako bloggaaja tai vaikuttaja rahaa suosittelemalla tuotteita ja palveluja.

Tässä kyseisessä postauksessa suositeltiin nimenomaan Rahalaitosta, jonka komissiot ovat huimat. Joskus ammoisina aikoina tutkin pikavippejä antavien yritysten suosittelukomissioita, ja ne saattoivat olla jopa 150 euroa per laina.

Ei siis ihme, että lainojen suosittelu kiinnostaa bloggaajia tai vaikuttajia.

Mutta varsinkin tänä päivänä, kun pandemia on kurittanut perheitä ja kuluttajia niin paljon, on mielestäni todella epäeettistä kannustaa aloittavia bloggaajia ottamaan lainarahaa. Ja vieläpä niin, että suosittelija itse tienaa sillä.

Saatat pitää myös tästä: Lahjoitusten pyytäminen on (alv) verovapaata – Tarjoa kuppi kahvia

3 | Bloggaajan moraali

Oikean ja väärän valinnan tekeminen ei ole vaikeaa. Mutta ymmärrän, että joskus väärän valinnan tekeminen houkuttelee, koska itse hyötyy siitä niin paljon.

Olen saanut vuosien saatossa paljon kyselyitä siitä, että ottaisin omaan blogiini vastaan vieraskynäkirjoituksen, jossa on linkki esimerkiksi kryptovaluuttaa tarjoavan yrityksen tai rahapelejä tuottavan yrityksen kotisivuille. Minulle on kerrottu, että voin itse määritellä hinnan, mutta en saa merkitä enkä mainita lukijoilleni, että kyseessä on maksettu linkki.

Olen monesti pohtinut, paljonko nämä yritykset olisivat valmiita maksamaan. Ehkä 500 euroa per postaus. Ehkä jopa 1500 euroa.

Mutta valinta on ollut minulle aina helppo. En ota näitä postauksia vastaan. Voit käydä kaikki 350 postaustani läpi ja tarkistaa joka ikisen linkin. Mutta tällaisia postauksia ja linkkejä et sieltä löydä.

Kannattaako ammattibloggaajaksi lähteä lainarahalla?

Rahan tienaaminen bloggaamalla ei vaadi väärien valintojen tekemistä. Se houkuttelee, koska se tuo nopeammin tuloksia. Varastamalla muilta saadaan nopeammin rahaa. Töitä tekemällä se vaatii enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä.

Toivon, että lukijani, seuraajani ja opiskelijani ovat heitä, joiden moraali on korkealla, eivätkä he piilomainosta tai kannusta ihmisiä velkaantumaan turhanpäiten.

Nyt tiedät, kannattaako ammattibloggaajaksi lähteä lainarahalla.

Nyt on sinun vuorosi:

  • Toivon, että jaat tätä postausta eteenpäin somessa.
  • On tärkeää, että mahdollisimman moni ihminen näkee ja ymmärtää, että velkaantuminen ei kannata.
  • Joten klikkaa alla olevaa jakopainiketta (esim. Facebook) ja jaa postaus omalle seinällesi tai haluamaasi Facebook-ryhmään.

Yhteisen ja paremman tulevaisuuden puolesta

Tiia

Julkaistu kategoriassa: