Miten kirjoittaa blogia nimettömästi & miten saada tällaiselle blogille lukijoita?

Miten kirjoittaa blogia nimettömästi eli anonyymisti ja miten tällaiselle blogille saadaan lukijoita? Onko se edes mahdollista vai onko verkossa toimiminen anonyymisti tehty jo mahdottomaksi? Näihin ja pariin muuhunkin kysymykseen saat vastaukset tässä postauksessa.

Olen kirjoittanut uutiskirjeeni tilaajille aika ajoin vinkkejä ja pohdintoja, joissa olen käynyt läpi anonyymin kirjoittamisen hyviä ja huonoja puolia. Aihe kirvoittaa joka kerta kivaa keskustelua ja olen saanut monia syitä (omien ajatusten lisäksi), miksi joku haluaa kirjoittaa blogia anonyymisti.

Lue myös tämä: 123 ideaa miten saat lisää lukijoita blogiin

Tässä muutamia listaamiani syitä:

”Yksi syy, miksi anonyymiys on hyvä asia, on oma mielenrauha. Monet pohtivat kysymyksiä, kuten: 

  • 'Mitähän muut ajattelee, jos ne tietää, että bloggaan?'
  • 'Mitenköhän paljon minulle kettuillaan tästä?'
  • 'Entä jos kukaan ei tykkää ja ne vaan säälii minua?'
  • 'Kuinkahan moni lopettaa ystävyyden, jos ne saa tietää, mitä kirjoitan?'

Joskus blogin aihe voi olla niin rankka, ettei haastavaa elämäntilannetta halua kertoa julkisesti kaikille. Näissä tilanteissa nimettömyys on mielestäni ymmärrettävää.”
Tämän lisäksi lukijani miettivät anonyymin blogin perustamista, koska:
  • sukulainen / ystävä / tuttava mustamaalaa kaikkea mitä bloggaaja tekee tai sanoo
  • sukulainen / ystävä / tuttava kyttää kaikkea mitä bloggaaja tekee
  • somesta on tullut ”seuraajiksi” stalkkareita
  • itse tai bloggaava ystävä saa vihapostia
  • miettii, miten tuoda itsensä esiin siten, ettei se ole ristiriidassa esim. akateemisen koulutuksen / työpaikan kanssa

Miten kirjoittaa blogia nimettömästi & miten saada tällaiselle blogille lukijoita?

Kuten postauksen alussa mainitsin, 100 % anonyymin blogin perustaminen on äärimmäisen vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. IP osoite on mahdollista selvittää muutamalla klikkauksella. Ja vaikka saisitkin blogin perustettua anonyymisti (siihen on vinkki myöhemmin), seuraava haaste on sosiaalinen media.

Blogille voidaan perustaa Facebookiin oma sivu, mikä tulee sinun henkilökohtaisen profiilin ”alle”. Voit julkaista blogin sivulla postauksia blogin nimellä, mutta jos jaat postauksia muissa ryhmissä, ne tulevat näkyviin sinun henkilökohtaisen profiilin jakamina (tähän voi olla poikkeus, josta kerron myöhemmin).

Facebook ei todennäköisesti anna mahdollisuutta perustaa uutta käyttäjää suoraan blogin nimellä, vaan se tunnistaa onko etunimi oikeasti etunimi vai feikkinimi. Joissakin tilanteissa tämän pystyy kiertämään, mutta aika vaikeaa se on.

Facebook myös katsoo, miten paljon kavereita uudelle käyttäjälle tulee ja tekee arvion, onko käyttäjä oikea ja luotettava ihminen vai ei. Jos haet vain jotain random-tyyppejä kavereiksi, sinut saatetaan poistaa Facebookista aika nopeasti.

Haasteita siis riittää. Mutta jos edelleen haluat kirjoittaa blogia nimettömästi, tässä on sinulle muutamia vinkkejä, miten onnistut siinä.

HALUAN KOROSTAA etten suosi anonyymia bloggaamista enkä sitä, että itsestä annetaan vääriä tai valheellisia tietoja eri tahoille. Mutta anonyymi bloggaaminen vaatii sitä. Joitakin tietoja on muutettava ja vääristeltävä, jotta anonyymi bloggaaminen on edes jollain tasolla mahdollista.

Siitä tulikin mieleeni, että jos haluat ansaita tuloja anonyymilla bloggaamisella, varaudu pettymään. Nimittäin yksi isoimmista asioista, joka jää uupumaan anonyymissa bloggaamisessa on luottamus. Vaikka poikkeuksiakin löytyy [kuten tämä upea bloggaaja] tulojen hankkiminen nimettömänä on kovan työn takana.

Minusta nimettömyys ja tulojen hankinta nostaa aina epäilyksen pintaan. Haluanko tukea mahdollista harmaata taloutta ostamalla tuotteita bloggaajalta, joka ei kerro nimeään? Mitä bloggaaja mahdollisesti salaa? Ja jos tähän vielä lisätään affiliate-linkit ilman asianmukaisia ilmoituksia postauksessa, blogin lukeminen jää hyvin pitkälti siihen.

Anonyymin blogin luominen

Anonyymin blogin luominen kannattaa aloittaa ihan uudesta sähköpostiosoitteesta. Mielellään sellaisesta, mitä ei ole mahdollista liittää sinuun millään tavalla. Vaihda paikkakunta, osoite ja muokkaa syntymäaikaa. Jos haluat viedä tämän vieläkin pidemmälle, Tor-verkko on aina olemassa.

Jos käytät blogin kirjoittamisessa nimimerkkiä, älä käytä sitä missään muualla. Joku saattaa tunnistaa nimimerkkisi ja saada sitä kautta selville kuka blogia kirjoittaa.

Mieti blogin aiherajaus tarkkaan. Tämä pätee ihan jokaiseen blogiin, olipa kyseessä muoti-, lifestyle-, yritys-, asiantuntija- tai anonyymisti kirjoitettu blogi.

Päätä blogille kuvaava nimi. Blogin nimen tulee aina luoda oikea mielikuva. Jos blogin nimessä on sana hotelli, eikö blogin pitäisi kertoa matkustamisesta? Kyllä. Jos blogin nimi ei vastaa sisältöä, lukijoita on aika vaikea saada.

Sinun on mahdollista perustaa blogi anonyymisti siten, että otat ns. shared hosting palvelun (esimerkiksi Bluehost on tällainen). Tämä tarkoittaa, että virallisissa rekistereissä Bluehost ”omistaa” domainin ja blogin, vaikka blogi onkin sinun.

Aina kun domain hankitaan, se merkitään julkiseen hakemistoon. Domainin omistajuuden selvittäminen ei ole vaikeaa ja sitä tehdään yllättävän usein. Mutta hankkiessasi blogin esimerkiksi Bluehostin kautta, rekisteriin merkitäänkin Bluehostin tiedot eikä sinun. Palvelu on toki lisämaksullinen, mutta hinnaltaan muutaman kymmenen dollaria vuodessa.

Click here to subscribe

Rekisteriseloste ja tietosuoja

 

Mitä itsestä kannattaa kertoa?

Olen pari kertaa aloittanut anonyymin blogin ja yrittänyt kirjoittaa sitä ”valehenkilöllisyyden” turvin. Tein nämä blogit täysin testimielessä, sillä halusin nähdä, miten paljon kirjoittajan sukupuoli vaikuttaa uskottavuuteen.

Toisin sanoen, yritin kirjoittaa kuin mies 😀

Ja tiedoksi, kumpikaan näistä blogeista ei ole enää olemassa.

Mutta törmäsin molemmilla kerroilla samaan ongelmaan. Kun loin valehenkilön, henkilötarinaa oli yllättävän vaikeaa pitää yllä. Mitä enemmän kirjoitin, sitä vaikeampi oli muistaa, mitä olin kirjoittanut aikaisemmin työstäni ja perheestäni.

Ja tällaiset epäjohdonmukaisuudet ja jopa virheet vievät uskottavuuden aika nopeasti.

Toinen ongelma oli kirjoitustyylini. Se paistaa aika vahvasti läpi ja jos joku muu kirjoittaa samalla tyylillä kuin minä ja jos on lukenut tätä kyseistä blogia, aika helposti pystyy yhdistämään 1 + 1.

Mitä siis itsestä kannattaa kertoa? Jos haluat kirjoittaa anonyymisti, kerro itsestäsi mahdollisimman vähän. Toki aina voit kertoa asuvasi Oulussa vaikka todellisuudessa asutkin Tampereella. Mutta jos puolen vuoden kuluttua et enää muista ”asuvasi” Oulussa, lukijat haistavat palaneen käryä.

Ainoa keino pitää yllä tätä kulissia, on kirjoittaa itsestäsi tarina. Uskottava tarina. Tarina kannattaa lukea joka kerta, ennen kuin aloitat kirjoittamisen. Tämä auttaa sinua pitäytymään oikeassa tarinassa ja virheitä tulee vähemmän.

Miten lukijoita on mahdollista saada?

Tässä me tullaankin sitten siihen isoimpaan kompastuskiveen. Miten pystyt jakamaan postauksia somessa ilman, että kerrot kuka olet? Itse asiassa, ongelma on vieläkin syvällisempi, sillä sinun täytyy pystyä perustamaan anonyymille blogille uudet somekanavat. Ja SE on vaikeaa.

Instagram

Instagram-tilin voi toki luoda tietokoneella anonyymisti, mutta kuvia palveluun ei pysty lataamaan. Sitä varten tarvitset aina älypuhelimen. IG:n appi ladataan omilla tunnuksilla joko Google Play kaupasta tai App Storesta, joten tässä kohtaa anonymiteetti ei toteudu.

Ja vaikka hankkisitkin erillisen ajastusohjelman (Planoly tai Hootsuite), jonka kautta voisit ajastaa IG kuvia, tarvitset joko mobiiliapin tai sen IG-tunnuksen saadaksesi julkaisut tietokoneelta Instagramiin…

Facebook

Facebookissa on joskus ollut sellainen toiminto, että voit valita, millä käyttäjällä tai sivulla jaat sisältöä  ja kommentoit. Aika ajoin sen löydän, mutta useasti en. En ole tutkinut Facebookia niin paljon, että tietäisin 100 % varmuudella onko kyseinen ominaisuus edelleen olemassa vai onko se poistunut kokonaan. Jos tiedät vastauksen tähän, kommentoithan postauksen loppuun, kiitos!

Ainoa keino pystyä jollain tavalla jakamaan sisältöä Facebookissa anonyymisti, on rekisteröidä uusi käyttäjä blogisi nimellä. Onnistuuko se, sitä en voi luvata, mutta aina voit toki kokeilla. Jos tämä onnistuu, sitten saatat törmätä toiseen ongelmaan. Nimittäin hyväksyykö eri ryhmien ylläpitäjät sinut ryhmään, jos et ole siellä omalla nimelläsi ja kuvallasi.

Nimittäin itse henkilökohtaisesti en hyväksy. Yhden ainoan poikkeusluvan olen antanut, koska asia perusteltiin mielestäni niin hyvin.

Twitter

Twitteriin pystyt rekisteröitymään käyttämällä ”nimeäsi” ja sähköpostiosoitettasi. Tämän jälkeen twiittien kirjoittaminen kyllä onnistuu, joten teoriassa pystyt jakamaan tietoa blogistasi twiittaamalla.

Seuraava kysymys kuitenkin kuuluu, kuinka moni haluaa sinua seurata, jos olet rekisteröitynyt sinne blogisi nimellä…

Kuten aikaisemminkin tässä postauksessa olen maininnut, luottamuksen rakentaminen on vaikeaa, kun toimit ”valenimellä”, nimimerkillä tai anonyymisti. Mahdollista se kyllä on, jos sinulla ei ole kiire ja teet työtä pitkäjänteisesti.

Pinterest

Pinterestiin on Twitterin ohella mahdollisuus rekisteröidä oma tili käyttäen nimeä, sähköpostiosoitetta sekä ikää. Toinen vaihtoehto on rekisteröityä Google-käyttäjällä, jonka olet saanut, jos/kun olet tehnyt uuden sähköpostiosoitteen.

Pinterest on todennäköisesti helpoin keino saada tietoa omasta blogista maailmalle. Postausten jakaminen Pinterestiin on helppoa somejako painikkeiden avulla ja houkuttelevat kuvat saavat ihmiset klikkaamaan itsensä postaukseen.

Liittymällä erilaisiin ”Group boardeihin”, saatat saada nopeastikin lukijamäärän kasvuun.

Blogilistat

Blogloviniin pystyt rekisteröitymään koko nimellä ja sähköpostiosoitteella. Se, hyväksyykö Bloglovin ”koko nimesi” onkin sitten toinen juttu. Nimittäin Bloglovinissa lukee näin:

Miten kirjoittaa blogia anonyymisti

Blogit.fi palveluun voit rekisteröityä pelkällä sähköpostiosoitteella tai sitten blogisi FB käyttäjällä. Mutta sitten onkin se toinen juttu, eli pystytkö lisäämään oman blogisi Blogit.fi palveluun. Nimittäin heidän ehdoissaan lukee, että blogin tulee olla yksityishenkilön kirjoittama.

Siihen en osaa antaa neuvoa, miten kyseinen palvelu tarkistaa blogit vai tarkistaako mitenkään.

Hakukoneoptimointi

Eikä tietenkään pidä unohtaa hakukoneoptimointia. Tämä on tehokas, mutta pitkällinen keino saada lukijoita omaan blogiin. Mutta varauduthan, että saatat joutua odottamaan 3 – 6 kuukauteen, ennen kuin hakukoneoptimointi lähtee kunnolla liikkeelle.

Esimerkiksi minulla on tällä hetkellä se tilanne, että 61,3 % viikkolukijoista tulee Googlen kautta. Se on suurin kanava, jolla ihmiset löytävät blogini.

Miten kirjoittaa blogia nimettömästi

Lukijaksi liittyminen

Miten kirjoittaa blogia nimettömästiBlogiin kannattaa ehdottomasti laittaa mahdollisuus liittyä blogin lukijaksi. Tämä onnistuu ainakin Blogger- ja WordPress-alustoilla. Toki tämä hyödyttää sinua vasta sen jälkeen, KUN olet ensin saanut lukijat käymään blogissasi kerran.

Mutta jos sisältö on hyvää ja hyödyllistä, kävijät liittyvät lukijoiksi ennen pitkää. Ja nämä ovat niitä henkilöitä, jotka lähtevät myös jakamaan sisältöä muille sosiaalisen median alustojen kautta.

Minun blogissani on hieman erilainen mahdollisuus. Voit halutessasi tilata pelkät blogipostaukset omaan sähköpostiisi. Saat siis ilmoituksen vain silloin, kun uusi postaus on julkaistu. Liittymislomake löytyy blogini sivupalkista tai jos luet blogiani mobiililaitteella, tämä tulee näkyviin ihan sivun alalaitaan, postausten jälkeen.

Tulojen hankinta anonyymilla blogilla

Oletetaan, että olet saanut taklattua kaikki yllä olevat haasteet. Sinnikkyydestä nostan sinulle hattua ja onnittelen sinua upeasta työstä. Tässä kohtaa pääsemmekin miettimään, miten ihmeessä anonyymin blogin voi kaupallistaa…

Kaupalliset yhteistyöt kun eivät tule kysymykseen, koska sitä varten joudut paljastamaan itsesi yhteistyökumppaneille ja laskutusohjelmalle (ukko.fi / eezy.fi).

Affiliate-verkostoihin ja -ohjelmiin sinun tulee antaa omat tietosi vähintään verotuksellisesta näkökulmasta. Ilman verotietoja affiliate-verkostot ja -ohjelmat eivät pysty tilittämään komissioita sinulle.

Paypalin kautta laskuttaminenkaan ei enää onnistu anonyymisti. Tarvitset nimittäin luottokortin saadaksesi Paypal-tilin luotua loppuun saakka (usko pois, kokeiltu on ihan vain mielenkiinnosta).

Muiden tuotteiden suosittelu ei tule kysymykseen samasta syystä kuin kaupalliset yhteistyöt.

Omien tuotteiden myynti ei tule kysymykseen, sillä ulkoiset verkkokaupat vaativat tunnistautumaan nimellä, passilla ja kuvalla (muistaakseni Holvi pyytää kuvaa, jossa sinä pidät passikuvaa omien kasvojen lähellä, jotta he pystyvät varmentamaan, että sinä todellakin olet sinä).

Jäljelle jääkin sitten Googlen mainosbannerit eli Google Adsense. Paitsi että Googlekin tarvitsee sinun tilinumerosi sekä tiedot veroja varten…

Kuinka anonyymi haluat olla?

Loppujen lopuksi tähän kysymykseen sinun tulee vastata. Kuinka anonyymi haluat olla? On totta, että sinun tietosi pystytään selvittämään monin tavoin, jopa muutamalla klikkauksella.

Toinen kysymys kuitenkin on, kuinka moni viitsii sen tehdä. Okei, jos sinua piinaa joku stalkkeri, voihan olla, että hän käyttää aikaa tietojen etsintään. Mutta uskon vahvasti, että 99 % sinun tulevista lukijoista ei viitsi käyttää aikaa sellaiseen.

Jos käytät aikaa sisällön ja ulkoasun miettimiseen, yhtenäiseen someilmeeseen ja hyödylliseen tekstiin, uskon, että nimettömänäkin on mahdollisuus menestyä.

Nyt tiedät miten kirjoittaa blogia nimettömästi & miten saada tällaiselle blogille lukijoita. Millaisia ajatuksia tämä postaus sinussa herättää?

Pinnaa postaus Pinterestiin

Miten kirjoittaa blogia nimettömästi

Julkaistu kategoriassa: