Tekoälyn myötä huijaukset lisääntyvät – 3 esimerkkiä

Tekoälyn myötä huijaukset lisääntyvät. Tänä päivänä sekä kuluttajien että yrittäjien on syytä olla tarkkana niin sosiaalisessa mediassa kuin sähköposteissakin.

Tekoäly mahdollistaa muun muassa käännökset kielestä toiseen, jolloin voi olla vaikeaa erottaa ulkomaalaista, joka tekeytyy suomalaiseksi ja suomalaista valmentajaa.

Pari viikkoa sitten kohdalleni sattui tapaus, josta haluan kertoa ja jonka haluan toimivan myös varoittavana esimerkkinä.

Aivan aluksi haluan korostaa muutamaan asiaa:

  • En ole 100% varma, että kyseessä on ulkomaalainen henkilö.
  • En ole 100% varma, että keskustelussa on käytetty tekoälyä.
  • Olen varma, että henkilö, joka kanssani viestitti, ei ollut ammattilainen.

Saattaisit pitää myös tästä: 48 keinoa edistää liiketoimintaa 2024 jos on hiljaista

Tekoälyn myötä huijaukset lisääntyvät – 3 esimerkkiä

Sain yksityisviestillä Instagramin kautta yhteydenoton, alla on siitä kuvakaappaus. Yhteydenotossa hän puhuu valmennuksesta ja verkkokurssista.

Tekoälyn myötä huijaukset lisääntyvät

Ongelma on vain siinä, että ”mainos”, johon hän viittaa, ei liity kumpaankaan. Kyseessä on blogitekstin buustaus, ei verkkokurssin tai valmennuksen mainos.

Tekoälyn myötä huijaukset lisääntyvät

Mielenkiintoni heräsi heti, miten joku ulkopuolinen ihminen voisi tietää, että menetän paljon asiakkaita, varsinkin kun sanamuoto oli muotoiltu näin ”sain tietää”.

Kun sitten pyysin häntä kertomaan kuka oli sanonut, että menetän paljon asiakkaita, hän nopeasti korjasi asian ja perusteli, että asiantuntemuksella ja kokemuksella.

Sen jälkeen homma alkoi käydä mielenkiintoiseksi. Tässä kohtaa tiesin, että kyseessä ei ole ammattitaitoinen asiantuntija.

Tekoälyn myötä huijaukset lisääntyvät

 

 

 

 

Voihan olla, että kyseessä on suomalainen henkilö, joka on vain naamioinut itsensä ulkomaalaiseksi ollakseen uskottava. Mutta jos jokin asia haiskahtaa, tutkin aina kyseisen henkilön ”taustat”. Googletan nimen ja kuvan ja katson mitä sillä löytyy. Ja useasti sillä ei löydy mitään.

Koska jos kyseessä on asiantuntija ja ammattilainen, hänestä löytyy kuvia Googlesta. Hänestä löytyy muutakin kuin sosiaalisen median kanavat, jotka on perustettu kolme viikkoa sitten.

Käännökset olivat pelottavan oikeita

Jos kyseessä oli ulkomaalainen henkilö ja hän käytti tekoälyä apunaan, olemme kohta ongelmissa. Käännökset olivat aika hyvää suomenkieltä, joskin jotkut sanamuodot saivat hälytyskellot soimaan.

Samanlaisia virheitä voisi tulla esimerkiksi minulle. Tosin itse tekisin kyllä potentiaalisen asiakkaan kohdalla hyvän taustatyön, jotta tietäisin mitä tuotteita ja palveluja hänellä on ja miettisin omat palveluni sopimaan niihin. En vain randomisti heittelisi tuotteita ja mainoksia keskenään.

Hänen vastatessa minulle, vastauksien välissä oli jonkin verran aikaa. Mikä kertoo minulle sen, että joko hän käytti tekoälyä kääntääkseen minun sanomani ja sitten hänen vastauksensa tai hän keskustelu useamman ihmisen kanssa samalla kertaa. Mikä taas tuntuu ”potentiaalisesta” asiakkaasta pahalta. Koska kaikkihan me halutaan, että me ollaan se ainoa ihminen jolle puhutaan.

Saattaisit pitää tästä: 5 syytä miksi asiakkaat eivät osta (ja miten korjaat tämän)

Mutta tässä on yksi esimerkki siitä, mihin yrittäjien on syytä varautua.

Oman kuvan antaminen tekoälylle

Olet varmasti saattanut nähdä, miten erilaisille tekoälypohjaisille ohjelmille voidaan antaa oma kuva ja tekoäly muokkaa kuvaa. Mutta oletko koskaan ajatellut, että joku näistä ohjelmista ei olekaan liikkeellä puhtaat jauhot pussissa.

Sekä kuvan että videon antaminen tekoälylle voi aiheuttaa hyvin nopeasti hämmennystä. Kasvojen vaihtaminen kuvissa ja videoissa on jo täysin mahdollista – joskaan ei laillista.

Tässä videossa (Youtube) on näytetty askel askeleelta, kuinka kasvoja voidaan vaihtaa niin videoihin kuin kuviin. Itse en lataisi kyseistä ohjelmaa, koska en ole koodari enkä pysty varmistamaan sitä, onko koodissa jotain muuta, joka saastuttaa tietokoneeni. Mutta kuten video osoittaa, kohta kuka tahansa voi joutua tällaisen kuvavaihdoksen uhriksi.

Oman äänen antaminen tekoäylle

Kolmas riski ja mahdollinen riski huijaukselle on oman äänen antaminen tekoälyn käyttöön. Alkuvuodesta uutisoitiin tapauksesta Yhdysvalloissa jossa huijarit kloonasivat teinitytön äänen ja soittivat hänen äidilleen lunnasvaatimuspuhelun. Puhelu tuli tuntemattomasta numerosta ja alussa teini ”puhui” äidilleen itkien. Totuus oli, että teinin ääni oli kloonattu tekoälyn avulla. Tytär oli turvassa puhelun aikana.

Uutisen mukaan tyttären ääni oli kopioitu haastattelusta, joka oli tehty tytön koulussa.

Vaikka tämä esimerkki onkin ääripää, on olemassa tekoälypohjaisia ohjelmia, joiden avulla kuka tahansa voi antaa ääninäytteen tekoälylle, luoda sen jälkeen käsikirjoituksen ja tekoäly puhuu tekstin. Tämän jälkeen ääni voidaan liittää videoon ja ladata Youtubeen.

Monet ovat ajatelleet, että tämänkaltainen idea helpottaa omaa työtään, eikä omia kasvoja tarvitse näyttää julkisesti. Mutta tässäkin on se kolikon toinen puoli. Kuka estää, ettei sinun ääntäsi käytetä johonkin muuhun tarkoitukseen.

Miten varautua?

Huijaukset yleensä vaativat kiirettä. Joko asialla on kiire, henkilö, joka sinuun on yhteydessä vaikuttaa kiireiseltä tai hätääntyneeltä.

Tärkeää on, että sinä itse pysytä rauhallisena.

Kysy kysymyksiä, joihin vain sinun lähipiirisi tietää vastaukset tai jotka kertovat sinulle, että kyseessä on oikea ihminen ja ammattilainen.

Itse en pyytäisi esimerkiksi linkkiä verkkosivuille, koska en tietäisi, että linkki johtaa varmasti oikeaan paikkaan. Sen sijaan – kuten minun tapauksessa – Googletin viestin lähettäjän nimen ja etsin hänen kuvaansa Googlesta. Googlen kautta voidaan tehdä myös käänteinen kuvahaku ja selvittää, kuka kuvassa oikeasti on.

Tässä tapauksessa kyseinen kuva kuului egyptiläiselle liikemiehelle.

Ja voin sanoa, ettei henkilön nimi Instagramissa ollut Ali Abdelaziz.

Millaisia ajatuksia tämä sinussa herättää?

Kuinka aktiivisesti käytät tekoälyä?

Pelkäätkö mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan?

P.S. Tarkempi tutkimus osoitti vielä, että viestin lähettäjä työskenteli suomalaisessa yrityksessä, joka oli perustettu maaliskuussa 2023. En kuitenkaan ole edelleenkään varma käyttikö hän keskustelumme aikana tekoälyä käännöksissä.

Psst…

Pinnaa postaus Pinterestiin

Tekoälyn myötä huijaukset lisääntyvät - 3 esimerkkiä

Julkaistu kategoriassa: