Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

2017 Bisnesskatsaus: 86 288,20 €. Jos olet taipuvainen lukemaan postauksia nopeasti tai inhoat sitä, että joku toinen menestyy tai jos sinua ärsyttää, että joku kehuu itseään, suosittelen lämpimästi lopettamaan tämän postauksen lukemisen tähän. Tässä postauksessa aion nimittäin kertoa

 • yhteenvedon menneestä vuodesta ja miten onnistuin siinä
 • että olen pirun hyvä siinä, mitä teen
 • ja että olen onnistunut selviytymään yhdestä raskaimmista vuosista elämäni aikana

Tulen taputtamaan itseäni selkään tämän postauksen lopussa, joten en kaipaa yhtään enempää negatiivisuutta tähän postaukseen tai sosiaaliseen mediaan. Vuosi on ollut todella raskas, joten nyt haluan nauttia vain siitä, että vuosi on ohi ja tehdä yhteenvetoa siitä, millainen tästä vuodesta muotoutui. En myöskään kaipaa kritisointia siitä, mitä olen tehnyt tai mielestäsi jättänyt tekemättä. En avaa kaikkea sataprosenttisesti, vaan kerron asiat tiivistetysti. Kulissien takana on tapahtunut paljon enemmän kuin tähän postaukseen kirjoitan.

Erityiskaksosten yh-äiti x kotiopettaja x yrittäjä x digibisnes x 12 kk = 86 288,20 €

Aivan ensimmäiseksi haluan kiittää sinua, ystävä, kollega, lukija ja seuraaja, että olet kulkenut rinnallani tämän vuoden. Kiitos, että olet jaksanut vastata kysymyksiin, lukea viikkokirjeitäni ja blogiartikkeleitani. Olet kommentoinut ja antanut palautetta. Ihan mieletöntä. KIITOS!

Sinä olet se syy, että teen tätä työtä. Kyllä, juuri sinä. Kiitos.

1.11.2015 oli merkittävä päivä, sillä silloin yritykseni syntyi.

Vuoden 2017 yhteenveto on käsillä. Postaus on pitkä (yli 3 300 sanaa) ja tunteikas, joten suosittelen lämpimästi ottamaan rauhassa aikaa sen lukemiseen. Toivon, että kukaan ei joudu käymään samankaltaista vuotta läpi kuin minä olen käynyt.

Kaksi vuotta yrittäjänä ja voin hyvin samaistua kuvaan, johon törmäsin tänäkin vuonna useamman kerran. Kuka lieneekään tämän kuvan alkuperäinen tekijä on osunut naulan kantaan. Toisaalta niin paljon asioita on tullut jo opittua tämän vuoden aikana, että olisi helppo kääntää kelkka kohti kuvaa 1. Vuoden päästä sitten katsotaan, onnistuinko 😀

2017 Bisnesskatsaus

Sanotaan, että ihmiselle annetaan vain niin paljon kuin hän jaksaa harteillaan kantaa. Raskas on taakka, jota olen vuoden aikana kantanut. Mutta pystyssä olen edelleen. Koska tunnen itseni, tiedän, että jonain päivänä katuisin sitä, jos olisin luovuttanut vuoden aikana. Ehkä olen siinä mielessä hullu, että en vain suostu luovuttamaan. Haluan aina löytää sen yhden pienen mahdollisuuden, jonka avulla saan asiat onnistumaan. Ja nämä pienet onnistumisen hippuset ovat pitäneet minut pinnalla.

2017 Bisnesskatsaus: 86 288,20 €

Vuoden aikana:

 • Sain lisää upeita ystäviä ympärilleni, #kiitos jokaiselle <3
 • Tein monta katastrofaalista virhettä, joiden korjaamiseen meni paljon aikaa
 • Sain yhteisööni yli 20 000 upeaa ihmistä, jotka seuraavat työtäni somen, blogin ja viikkokirjeen kautta #kiitos
 • Julkaisin 78 blogipostausta
 • Blogin lukijamäärä kasvoi 30,6 % (vuosi 2016 uniikit kävijät 39 994, vuosi 2017 uniikit kävijät 114 268)
 • Kohtasin kuoleman 4 kertaa
 • Halusin luovuttaa monta kertaa
 • Silti joka aamu avaan läppärin, enkä malta odottaa, että pääsen töihin. Hullua…

Tavoitteet 2017

Vuosi sitten asetin itselleni nämä tavoitteet:

 1. Mahdollisimman paljon ihmisten auttamista, inspiroimista ja motivoimista. –> Onnistui
 2. Kuka tahansa voi menestyä, kunhan on valmis tekemään töitä sen eteen. Mikään EI tule helposti. –> Totta edelleen
 3. Työpäivät 6,5 h –> Ei aivan, työpäivät ovat 8–10 h
 4. Työpäivä päättyy klo 17.00. –> Noup
 5. Työpäiviä viikossa 5 (ma–pe). –> 64,7 % toteutui
 6. Viikonloput vapaata. –> 15 viikonloppua ollut vapaata ja kone kiinni
 7. Lomaa 30 päivää. –> Ehei sinne päinkään
 8. Tiimin rakentaminen. –> Hyvällä mallilla
 9. Some-seuraajamäärä (mukaan lukien sähköpostilistalla olijat) 35 000. –> Melkein saavutettu, tämän päivän tilanne 28 650, jos otan blogin lukijat mukaan
 10. Liikevaihto 100 000,00 €. –> Ei toteutunut

Isoin virhe, jonka tein tavoitteiden kanssa, on selkeä. Niitä oli aivan liian paljon. Vuodelle 2018 olen valinnut kolme selkeää tavoitetta. Niistä voit lukea lisää täältä: Bloggaamisen ja yrittäjyyden tavoitteet 2018.

Lue myös nämä postaukset:

Ennen kuin menemme syvemmälle tämän vuoden vuosikatsaukseen, haluan sanoa muutaman sanasen.

Ensimmäiseksi:

Älä oleta, että vain lukemalla tämän artikkelin sinä pystyt rakentamaan samanlaisen digibisneksen. Iso osa ihmisistä kuvittelee, että tämä työ on helppoa ja tuloksia tulee ilman omaa työpanosta. No ei tule. Voit lukea 500 blogipostausta tai kuunnella 150 podcastia ja osallistua 15 verkkokurssille, mutta seuraavien neljän asian pitää olla kunnossa, tai et tule koskaan onnistumaan:

 1. Halu oppia ja kehittyä koko ajan.
 2. Valmius kohdata oma rajallisuutesi ja myöntää, että on vielä opittavaa.
 3. Aikaa ja rahaa kehittää itseäsi, blogiasi ja yritystäsi.
 4. SUUNNITELMAN JA MENETELMÄN VIENTI TEORIASTA KÄYTÄNTÖÖN.

Toiseksi:

Hanki itsellesi valmentaja tai mentori. Kyllä, se maksaa. Mutta tiedätkö mitä? Et tule koskaan saamaan kaikkea tarvittavaa tietoa lukemalla ilmaista materiaalia. Blogipostauksissa ja ilmaisissa e-kirjoissa on vain murto-osa siitä tiedosta, jota oikeasti tarvitset.

Saat yhden palan sieltä ja toisen täältä. On tuskaa yrittää sovittaa paloja yhteen, kun välistä puuttuu jotain. Pahinta on, ettet välttämättä edes tiedä, mitä siitä puuttuu. Vasta kun olet valmis investoimaan omaan kehittymiseesi, tulet näkemään tuloksia. Ja yleensä aika nopeasti.

Kolmanneksi:

Yksikään valmentaja tai mentori ei poista sinun työtäsi. Saitpa minkälaisia vinkkejä ja neuvoja tahansa, sinun tehtäväsi on viedä teoria käytäntöön. Aina. Piste. Vain viemällä teorian käytäntöön, eli tekemällä työtä, näet tuloksia. Se tarkoittaa blogin strategian päättämistä. Se tarkoittaa blogin julkaisusuunnitelman tekemistä. Se tarkoittaa blogipostausten kirjoittamista. Ja se tarkoittaa postausten markkinointia.

Lue myös tämä: Tiedätkö, miksi yleisöä ja asiakaskuntaa ei kannata rakentaa pelkästään sosiaaliseen mediaan

Hyvä valmentaja voi vain näyttää sinulle suunnan ja pitää sinut oikealla tiellä. Loppu on sinun käsissäsi. Toisaalta se on äärimmäisen mahtavaa, koska onnistuessasi voit sanoa: ”Minä tein tämän.” Toisaalta, jos epäonnistut, joudut katsomaan itseäsi peilistä ja sanomaan: ”Minä tein tämän.

Neljänneksi:

Se, mitä kerron tässä postauksessa, pohjautuu sataprosenttisesti omaan kokemukseeni, onnistumisiini ja epäonnistumisiini. En ole lukenut 50:tä digibisneksestä kertovaa kirjaa ja 150:tä blogiartikkelia ja kirjoittanut niistä tarinaa. Jos haluat nähdä todellisia tuloksia, voit lähettää minulle sähköpostia ja toimitan kuvaruutukaappaukset sinulle. Jokaisessa kuvaruutukaappauksessa näkyy joko nimeni tai kuvani (en viitsi enää pitkittää tätä 3 300 sanan postausta kuvilla).

Viidenneksi:

Turvaa taloudellinen selustasi. Starttirahaa saa 6 kuukautta ja jos kaikki menee hyvin, voit saada sille jatkoa 4 kuukautta. Toki starttirahatsydeemit ovat muuttuneet, mutta älä koskaan nojaa henkilökohtaista talouttasi pelkästään starttirahan varaan. RAKENNA PUSKURI, JOLLA PÄRJÄÄT HILJAISINA AIKOINA! Hyvä muistisääntö on 6 kuukauden menoja vastaava puskuri + 15 % ylimääräistä yllättäviä tilanteita varten.

Toisaalta….

Kun selkä on seinää vasten ja tiedät, että et saa mistään muualta rahaa kuin yrityksestäsi, se pakottaa sinut tekemään oikeasti töitä.

Lue myös tämä: Miten rakensimme paikkariippumattomasti toimivan etätiimin?

miljoona euroa bloggaamalla

Rekisteriseloste ja tietosuoja

 

 

2017 vuosikatsaus:

86 288,20 €

TAMMIKUU 2017

Tammikuussa oli paljon intoa. Olin levännyt loppuvuoden 2016 enkä malttanut päästä töihin. Aloitin vuoden tekemällä 12 kuukauden postaussuunnitelman. Halusin kirjoittaa 3 postausta viikossa (156 postausta) –> VIRHE!!

Työmäärä näytti massiiviselta, mikä lamaannutti minut täysin. Yritin tehdä julkaisusuunnitelmasta tiivistetyn version, mutta työmäärä oli jo piirtynyt verkkokalvoille, eikä se suostunut lähtemään sieltä pois. Fokus hukkui ja tuskanhiki nousi pintaan. Silti kertaakaan ei tuntunut, että haluan luovuttaa.

Vilkaisin julkaisusuunnitelmaa aika ajoin. Toteutin siitä noin 65 %.

Tammikuussa halusin sivustolleni verkkokaupan. Palkkasin siihen ammattilaisen, koska en halunnut käyttää aikaa tsydeemien opettelemiseen. Lopputulos oli käytännössä katastrofi. On otettava omalta osaltani vastuu siitä, että en kertonut tekijälle riittävän yksityiskohtaisesti, mitä haluan.

Mutta jos tekijä lupaa, että verkkokauppa on testausta vaille valmis 5 päivää ennen markkinointikampanjan alkamista, mutta todellisuudessa hän alkaa vasta silloin tekemään verkkokauppaa, niin…

Tekijä kuitenkin vei homman maaliin, mistä isot pointsit hänelle. Ei ole helppoa kerätä itseään kasaan, kun kaksi vihaista yhteistyökumppania huutaa korvaan ja tulee mesen kautta silmille.

Kun haluat varmistaa, että ulkoistettava työ viedään loppuun asti:

 • Ilmoita tekijälle, että työ pitää olla valmis 2 viikkoa ennen virallista julkaisupäivää.
 • Tee lista asioista, jotka pitää ottaa huomioon –> Anna lista tekijälle ja varmista, että olette samalla aaltopituudella.
 • Pyydä, että tekijä ammattilaisena kertoo, jos joku kohta ehdotelmastasi on täysin hullu –> Mutta muista, että se ei ole syy muuttaa suunnitelmaa.
 • Mieti etukäteen, mitä lisäarvoa ulkoistuksesta on asiakkaalle JA hyötyarvoa sinulle – myös pitkällä tähtäimellä.

Tammikuun myynti 6 886,09 €

Tammikuun luetuin postaus: Marras- ja joulukuun tulosraportti

HELMIKUU 2017

Verkkovalmennuksen markkinointikampanja käynnistyi toden teolla. Vaikka olisi voinut luulla, että 6 edellistä kampanjaa olisi tuonut riittävästi oppia ja tietotaitoa niin ei. En uskonut omaa neuvoani. Pitäydy siinä, mikä toimii. Sen sijaan hifistelin liikaa. Hienosäädin liikaa. Ja tein asiat aivan liian monimutkaisesti.

Note to self:

Yksinkertainen on aina kaunista. Niin tuotteissa, verkkokaupassa, blogissa kuin myynnissäkin.

En tiedä sinusta, mutta jos omassa blogissani kävijämäärä puolittuu, iskee paniikki. Helmikuun kaksi viimeistä viikkoa menikin sen asian pähkäillessä, oliko teeman vaihto huono juttu (vaikka moni sitä kehuikin) vai mistä kävijämäärän romahdus johtui. Ehkä helmikuu on vain epäonnen kuukausi…

Helmikuun myynti 8 386,09 €

Helmikuun suosituin blogiartikkeli: 5 ammattilaisen vinkkiä, miten rajaat blogin 5 minuutissa

MAALISKUU 2017

Maaliskuussa päätin ottaa uuden taktiikan. Lähdin kartoittamaan yrityksiä, joille voisin tarjota asiantuntemustani. Aloin pikkuhiljaa ymmärtää, miksi puhutaan 2 vuoden kuolemanlaaksosta… (toiset puhuvat kolmesta vuodesta, mutta onko siihen pakko uskoa…?)

Mitä enemmän yritin tehdä töitä, sitä syvemmälle putosin kriisiin. Mihin suuntaan halusin yritystäni viedä? Ketä haluan palvella? Kenelle haluan kirjoittaa? Motivaatio laski, suunta oli hukassa. Ensimmäinen kerta, kun halusin heittää hanskat tiskiin ja luovuttaa. Mutta ei. En antanut periksi tälläkään kertaa.

Maaliskuun myynti 2 495,68 €

Maaliskuun suosituin blogipostaus: Huijarisyndrooma: 20 vinkkiä, miten pääset siitä eroon

HUHTIKUU 2017

Mitä teet, jos sinulle läheinen ihminen sanoo tekevänsä itsemurhan? Entä mitä teet, jos tämä läheinen ihminen sanoo, että olisi oikeasti halunnut tehdä sen, mutta ainoa syy, miksi hän on edelleen elossa on se, ettei hän halunnut oman perheensä löytävän häntä sillä tavalla? Nuo kaksi lausetta pysäyttivät maailmani neljäksi viikoksi. Tiesin, että tällä läheisellä ihmisellä on vaikeaa, mutta en ollut koskaan tajunnut, miten vaikeaa.

Mitäpä siinä osaat sanoa? Et mitään muuta kuin olla vierellä ja tukea. Olla läsnä. Lohduttaa ja yrittää valaa uskoa siihen, että aurinko paistaa vielä ja että jokaisen elämällä on merkitystä.

Ensimmäinen kerta, kun kuolema tuli iholle. Tämän läheisen ihmisen menetys itsemurhalle olisi ollut pahin toteen käynyt painajainen.

Onneksi liiketoiminta on rakennettu osittain passiivisen tulon varaan. Oli aikaa olla läheisen ihmisen kanssa, eikä tarvinnut tehdä töitä seitsemänä päivänä viikossa.

Huhtikuun myynti 6 782,16 €

Huhtikuun luetuin blogipostaus: 48 keinoa edistää liiketoimintaa, kun on hiljaista

TOUKOKUU 2017

Läheisen ihmisen itsemurha-ajatukset eivät ottaneet laantuakseen. Kolme samanaikaista kriisiä oli vähällä viedä tämän henkilön voimat lopullisesti. Kun olin hänen luonaan, hän kulki kodissaan huoneesta toiseen ja hoki: ”Nyt mä tapan itteni. Nyt mä sen teen!” Kolme tuntia seurasin hänen kulkuaan ja estin häntä ottamasta apuvälineitä, joilla toteuttaa tämä ajatus lopullisesti.

Yhtenä hetkenä kun käänsin selkäni, tämä minulle läheinen ihminen pujahti vessaan, laittoi oven lukkoon ja linnoittautui sinne. Tässäkö tämä nyt oli? Mietin kuumeisesti, voiko vessassa olla jotain välinettä, jolla hän pystyisi vahingoittamaan itseään. Viisi minuuttia puhuin hänelle oven takaa, kunnes hän avasi oven. Kysyin varovasti, mitä mieltä hän olisi, jos lähdettäisiin käymään lääkärissä. Jos haettaisiin ammattiapua.

Yllättäen hän suostui. Hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Sitten iski pelko. Kun lähdimme autolle, pelkäsin, että hän juoksee rantaan ja hyppää veteen. Pelkäsin, että hän juoksee junaraiteelle ja odottaa tulevaa junaa. Kun lähdimme ajamaan 50 kilometrin päähän lääkäriin, pelkäsin ajaa ylinopeutta. Pelkäsin ajaa alinopeutta. Pelkäsin, että tämä vieressäni istuva ihminen tajuaa minun pelkäävän. Joten yritin toimia kuten missä tahansa normaalissa tilanteessa näyttämättä pelkoani ja paniikkiani.

Kun käännyttiin moottoritielle, tilanne kävi mielenkiintoiseksi. Ajonopeus on 100 km/h, mutta rekka-autot eivät aja sitä nopeutta. Oli mietittävä, ohitanko rekan vai ajanko perässä. Jos ajan perässä, tajuaako vierellä istuva läheinen, miksen lähde ohi. ”Käyttäydy normaalisti ja ohita se rekka”, ajattelin. Sillä hetkellä, kun ohjasin auton vasemmalle kaistalle ohittaakseni rekan, mielessäni oli YKSI. AINOA. AJATUS.

”Älä vain tartu rattiin.”

Pääsimme onnellisesti perille lääkäriin ja läheinen sai apua. Mutta itselleni tämä tapahtuma jätti syvän arven. Jos tilanne on mennyt näin pahaksi, miten minä ja muut hänen läheisensä voimme varautua siihen, ettei tätä tapahdu enää koskaan?

Toukokuun myynti 6 142,31 €

Toukokuun luetuin blogipostaus: Miksi bloggaat, vaikka tekstisi unohtuvat jo 15 minuutin kuluttua?

KESÄKUU 2016

Lasten kesäloma. Sain huokaista helpotuksesta. 7. vuosiluokka oli molempien lasten kohdalla raskas. Varsinkin toista kaksosista kiusattiin koulussa ja koulun ulkopuolella rajusti.

 • Milloin yritettiin sytyttää palamaan suihkuttamalla deodoranttia sytkäriin ja ohjaamalla suihku lapseeni.
 • Milloin vasaralla iskettiin kuulosuojaimiin.
 • Milloin housut vedettiin nilkkoihin välitunnilla.
 • Milloin häntä lyötiin, raavittiin ja jopa lähenneltiin.
 • Milloin hänet houkuteltiin hylättyyn tehtaaseen ja hänen selkänsä takaa pudotettiin halogeenilamppuja ja betonimurikoita jalkoihin.
 • Milloin hänen pyöränsä päälle kustiin.
 • Milloin hänen kunniaansa loukattiin haukkumalla törkeyksiä.
 • Milloin uhattiin hakata ja tappaa.
 • Ja tässä on vain murto-osa siitä, mitä vuoden aikana tapahtui…
 • Kaksi rikosilmoitusta on tehty. Kolmas on mietinnässä. Tekijöitä ei ole vieläkään saatu vastuuseen.

Eipä ole koulukiusaaminen vähentynyt 30 vuodessa sitten yhtään. Nyt tilanne onneksi rauhoittui ja pääsin jatkamaan töitä. Mutta suunta oli edelleen hukassa. Tuntui, että ajatukset olivat yhtä puuroa. Ei huvittanut kirjoittaa, ei huvittanut tehdä mitään. Olisin vain halunnut jäädä peiton alle makaamaan.

Toinen kerta, kun halusin luovuttaa. Mutta… jos nyt luovutan, tiedän että jonain päivänä se kipinä syttyy uudelleen. Tiedän, että silloin kaduttaa, kun joudun aloittamaan koko homman alusta. Joten eiköhän kääritä hihat ja ryhdytä töihin.

Kesäkuun myynti 16 600,11 €

Kesäkuun luetuin blogipostaus: 7 virhettä, jotka kannattaa välttää, jos blogi on ollut tauolla

miljoona euroa bloggaamalla

Rekisteriseloste ja tietosuoja

 

HEINÄKUU 2017

Heinäkuussa ajatukset alkoivat normalisoitua ja bloggaamiseen syttyi uusi palo. Istuin pitkään vihkoni äärellä ja suunnittelin loppuvuotta. Kesäkuussa olin päättänyt, että yritykseni tarvitsee kasvustrategian, ja olinkin pyytänyt siihen apua. Heinäkuun aikana mietin, mitä oikeastaan haluan yritykseltäni ja mikä olisi loogisin vaihtoehto viedä yritystä eteenpäin.

Kuten edellisenäkin vuotena Suomi lomaili heinäkuussa, jolloin myyntiä ei tullut.

Heinäkuun myynti 2 068,92 € 

Heinäkuun luetuin blogipostaus: Kumppanuusmarkkinointi: Kasvata myyntiä 453,07 % (uusi Case Study + strategia)

ELOKUU 2017

On mahdotonta uskoa, että minun pienet kaksoset ovat jo kahdeksasluokkalaisia. Mutta näin ne vuodet vierivät. 8. luokka alkoi hyvissä merkeissä, kunnes kahden viikon koulussa olon jälkeen toinen lapsistani romahti. Hän ei yksinkertaisesti jaksanut enää kiusaamisen pelkoa. Hän näki painajaisia, oli levoton, ärtynyt ja totaalisen uupunut.

Ainoa mahdollinen vaihtoehto oli ottaa hänet kotikouluun ja yrittää aikatauluttaa oma tekeminen opiskelun lomaan. Päivät venyivät, yllätys yllätys, pitkiksi.

 • Aamulla 6.00 kone auki, sähköpostit ja kommentit
 • 8.00 alkaen opiskelua lapsen kanssa
 • 15.00 takaisin työn pariin
 • 23.00 kone kiinni ja nukkumaan

Koulu yritti sopeutua tilanteeseen yhtä lailla kuin minäkin. Tieto ei kulkenut kaikkien kanssa ja osa koulutehtävistä jäi pimentoon. Missä tahdissa mennään eteenpäin, milloin on koe, kuinka monta kappaletta tässä jaksossa opiskellaan. Aikaa paloi paljon koulutöiden haalimiseen ja kokonaisuuden hahmottamiseen. Ihana ekstratyö näin ADD-ihmisille. Hahmottaminen  ei ole ollut minulle koskaan vahvuus. Ei auttanut kuin selviytyä.

Elokuun myynti 7 063,49 € 

Elokuun suosituin blogipostaus: Miksi suurin osa blogeista epäonnistuu?

SYYSKUU 2017

Lapseni opettaja jäi yllättäen töistä pois. Koko koulu ja opiskelu oli yhtä kaaosta. Koulu yritti selvittää, missä olimme menossa. Minä yritin selittää, että kun ei itsekään tiedetä, kun ei ole saatu selkeitä ohjeita. Samaan hengenvetoon läheiseni, joka huhtikuussa oli aikeissa tehdä itsemurhan, alkoi oirehtia uudelleen. Tällä kertaa tilanne ei ollut niin vakava ja apua saatiin nopeammin, mutta samat fiilikset ja tunteet nousivat pintaan kuin keväällä.

Toinen kerta, kun katsoin kuolemaa silmästä silmään. Entä jos tilanne eskaloituu? Entä jos hän vain esittää hyvinvoivaa, mutta hautoo sisällään jotain? Uskallanko luottaa hänen sanaansa?

Entä mitä vastaan, kun hän kysyy:

Mitä järkeä tässä elämässä on, kun kaikki mitä elämän aikana tekee, pyyhkiytyy pois sillä hetkellä kun ihminen kuolee? Miksi pitäisi edes yrittää, kun jokainen joka tapauksessa kuolee jonain päivänä? Eikö se ole sama kuolla tänään eikä kitua vuosikymmeniä?!

Mitenpä olisin osannut tuohonkaan varautua? Siinä hetkessä ei voinut kilauttaa kaverille eikä edes lääkärille ja pyytää oikeaa vastausta. Oli vain sanottava, että:

Ymmärrän, että se saattaa tuntua siltä. Mutta itse en ajattele näin. Itse ajattelen, että kaikki mitä teen nyt ja joka päivä, kasvattaa muistojeni laaria. Kun minusta aika jättää, sinä ja muut läheiseni voitte muistella yhteisiä hetkiä ja tuntea onnellisuutta ja kiitollisuutta siitä, että olemme saaneet olla yhdessä.

En tiedä, oliko vastaus paras mahdollinen, mutta sen jälkeen läheiseni olotila alkoi parantua.

Yksi pieni askel kerrallaan

Syyskuussa tein yritystoiminnan kannalta radikaalin ja kovan päätöksen. Päätin lopettaa verkkokurssien ja e-kirjojen myynnin. Halusin kehittää omaa tuote- ja palveluvalikoimaani ja miettiä verkkokurssit ja e-kirjat uudelleen. Halusin myös mahdollisuuden parantaa ja kehittää tuotteita, ennen kuin tarjoaisin niitä uusille opiskelijoille. Samalla vanhat opiskelijat pääsisivät nauttimaan uusitusta sisällöstä.

Syyskuussa sain myös aimo annoksen moskaa niskaan. Minua syytettiin huijaamisesta ja harhaanjohtamisesta. Kummallista kyllä tämä hyökkäys ei saanut tunteita nousemaan pintaan. Ehkä en vain jaksanut reagoida tällaiseen, kun elämässä oli tärkeämpiäkin asioita hoidettavana.

Silti mietin pitkään, miten joku toinen olisi saattanut reagoida minun tilassani. Kun ottaa huomioon koko tähän saakka eteen tulleet tapahtumat, kuinka moni olisi jaksanut kuunnella vielä tällaisen ryöpytyksen?

Tuossa hetkessä päätin, että en koskaan ikinä milloinkaan hyökkää ketään vastaan sosiaalisessa mediassa. Jos minulla on jotain hampaankolossa, sanon sen aina mahdollisimman ystävällisesti ja kahden kesken. Sosiaalinen paine on hirveä taakka kantaa, varsinkin jos itse tietää, ettei ole tehnyt mitään väärää.

Syyskuun myynti 5 108,18 €

Syyskuun luetuin blogipostaus: Maalis-elokuun tulosraportti

LOKAKUU 2017

Lapsi oli edelleen kotikoulussa. Jakso vaihtui kuun alussa, mutta lukujärjestys ei löytänyt tietään meille saakka. Olimme opiskelleet opetussuunnitelman mukaisesti ja käyneet tekemässä kokeita. Silti hieman harmitti, kun ei tiennyt, mitä muut koulussa opiskelivat….

Minulle toinen läheinen ihmisen löydettiin vessan lattialta tajuttomana. Hänet kiidätettiin sairaalaan, jossa hän vietti seuraavan viikon. Munuaisaltaan tulehdus. Tässä alkaa pikkuhiljaa tajuamaan elämän rajallisuuden. Kuolema tuntuu kurkkivan jokaisen nurkan takana. Onneksi mitään hengenvaaraa ei ollut ja läheiseni pääsi takaisin omaan kotiin.

Mutta muutama päivä sen jälkeen, kun läheiseni oli löydetty vessan lattialta, toinen läheinen ihminen joutui sairaalahoitoon. Hän oli alkanut yskiä verta ja tulehdusarvot olivat taivaissa. Itse olin lasten kanssa Jyväskylässä viettämässä viimeistä syyslomapäivää, kun puhelu tuli. Kun minulle sanottiin, että ”Ei tarvitse säikähtää, mutta…” tiesin, mistä oli kyse.

Läheiselläni todettiin keuhkoahtauma. Sillä lailla. Onneksi tämäkin läheinen ihminen pääsi omaan kotiinsa viikon sairaalassa olon jälkeen.

Pirun mustakaapu saisi mennä sinne, missä pippuri kasvaa.

Nyt oli pakko saada ajatukset suunnattua muualle. Muuten tässä romahtaa itsekin. Siispä tein radikaalin päätöksen blogini suhteen. Päätin aloittaa projektin, jonka tavoitteena oli nostaa blogini kävijämäärää reilusti. Kerroin tästä projektista vain heille, jotka olivat sähköpostilistallani. Lupasin heille myös sen, että kertoisin tulokset sekä menetelmät, joiden avulla lukijamäärä kasvoi. 1/3 tavoitteesta saavutettu vuoden 2017 loppuun mennessä.

Lokakuun myynti 2 083,69 €

Lokakuun luetuin blogipostaus: Miten aloitat bloggaamisen? Lue tämä postaus ennen kuin perustat blogin ja vältä suurimmat virheet

Marraskuu 2017

Pikkuhiljaa alkoi tuntumaan siltä, että voimat olivat vähissä. Miksiköhän…??? Tiedostin itse, että energiatasot olivat matalalla ja nyt mentiin puhtaasti suomalaisella sisulla eteenpäin. Joka aamu kasasin itseni kokoon, etsin motivaation väkisin ja tein työni.

Päivät venyivät, kun valmistelin loppukuusta alkavaa workshopia ja markkinointikampanjaa. Kun kuvasin workshop-videoita, läppärini ympärillä oli post-it-lappuja, joissa luki ”MUISTA HYMYILLÄ” ja ”NYT PIDETÄÄN HAUSKAA”. Palautteesta päätellen olettaisin, että laput tekivät tehtävänsä.

Saimme vihdoin toisen jakson lukujärjestyksen, vaikka jakso oli jo päättymässä kuun lopussa. Kokeet ryöpsähtivät kerralla päälle. Parhaimmalla viikolla kävimme tekemässä 3 koetta. Yritä siinä sitten tehdä vielä töitä. Kuun lopussa oli myös tarkoitus pitää palaveria siitä, milloin lapsi menisi takaisin kouluun.

Yritin hienovaraisesti vihjata lapselle, että ehkä kouluun voisi mennä ainakin kokeilemaan, miltä se tuntuu. Hänelle tuntui olevan tärkeää se, että hän saa hyviä numeroita kokeista. Minun opetuksellani koenumerot olivat laskeneet.

No eipä ollut yllätys, koska me opiskelimme vain sen, mitä oli oppikirjoissa eikä minulla ollut opettajan materiaalia kotona. Koenumeroiden tippuminen oli varmasti se ”viimeinen niitti”, joka siivitti ja motivoi hänen menoaan takaisin kouluun.

Marraskuun myynti 1 721,39 €

Marraskuun suosituin blogipostaus: 3 helppoa askelta blogin perustamiseen

Joulukuu 2017

Itku oli herkässä. Itkin illalla. Itkin päivällä. Itkin autossa ja kirkossa. Itkin ilosta, onnesta ja kiitollisuudesta. Itkin, koska vuosi oli päättymässä. Itkin, koska kolme minulle tärkeää läheistä ihmistä oli edelleen elossa. Itkin, koska rakastan työtäni.

Itkin, kun lapset olivat jo niin isoja, että olivat rippikoulussa. Itkin, koska lapseni palasi takaisin kouluun. Itkin positiivisista palautteista, joita workshopiin osallistujat antoivat. Itkin sähköposteista, joita sain ja joissa kiitettiin kaikesta siitä avusta, jota olin vuoden aikana antanut.

Itkin, kun kirjoitin tätä postausta, koska se sai minut tajuamaan, miten vahva ihminen olenkaan. Miten paljon olen saanut aikaan, vaikka myrskyt ovat koetelleet. Miten kiitollinen olen jokaisesta päivästä, jonka saan viettää läheisteni kanssa. Miten haasteista voidaan selviytyä. Miten aurinko paistaa sinne pieneen risukasaankin. Vaikka edes yhden päivän.

En ole blogimiljonääri. En omista edelleenkään omaa kotiani. Autoni on nykyään velaton. En saavuttanut vuosi sitten asettamiani tavoitteita. Mutta tiedätkö mitä? En välitä. Enkä valita. Minulla olisi ollut monta mahdollisuutta luovuttaa. Monta mahdollisuutta romahtaa. Monta mahdollisuutta jäädä peiton alle makaamaan.

Mutta eikös sitä sanota, että:

”Timantti on vain pala hiiltä, joka selvisi stressistä yllättävän hyvin.”

 

Joulukuun myynti 21 108,29 €

Joulukuun suosituin blogipostaus: Hetki, jolloin tein päätöksen lähteä pois palkkatöistä

 

 • 12 kuukauden myynti 86 288,20 € (myynnin kasvu +23,81 %)

 • Facebook-mainontaan käytetty rahaa 2017 aikana 2 796,14 € (mainoskulut -69,24 %)

Ja joku kehtasi väittää, että Facebook-mainokset ovat ainoa mahdollisuus kasvattaa myyntiä…

miljoona euroa bloggaamalla

Rekisteriseloste ja tietosuoja

 

Isoimmat opit ja oivallukset vuonna 2017

 • Kaikesta selviää, jos päättää selvitä.
 • Apua pitää pyytää ennen kuin on liian myöhäistä.
 • Päätös lähteä palkkatöistä on ollut elämäni pelastus, sillä en usko, että olisin jaksanut käydä tätä vuotta läpi, jos olisin ollut sidottu säännölliseen työaikaan.
 • Mitä suuremmat vastoinkäymiset, sitä makeampi fiilis, kun näkee, että selviytyi voittajana maaliin.
 • Kaikella on tarkoituksensa – myös tällä vuodella, ja yksi niistä on ollut, että tämä vuosi on pakottanut minut keskittymään olennaiseen ja olemaan läsnä kaikessa, mitä teen.

Vuoden 2018 teemana tulee olemaan rentous, rauhallisuus, loma ja automaattinen tulo. Olen sitä mieltä, että olen sen ansainnut. 

Haluan vielä kerran kiittää sinua tästä vuodesta ja toivottaa kaikkea hyvää ensi vuoteen. Jos sisältöni täällä blogin puolella resonoi kanssasi, voin lämpimästi suositella liittymään Bloggaajasta Ammattilaiseksi™ -sisäpiiriin. Olitpa bloggaaja, yrittäjä, valmentaja, digiyrittäjä tai suunnittelet bloggaamisen aloittamista, olet lämpimästi tervetullut mukaan.

Mutta se minusta. Miten sinun vuotesi on mennyt?

 

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit